Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

6x de beste datingapp voor gehandicapten

6x de beste datingapp voor gehandicapten

Laatst bijgewerkt: 29 november 2022

Online daten wanneer je een beperking hebt is niet altijd even makkelijk. Sterker nog, het kan soms behoorlijk frustrerend zijn. Je wilt tenslotte meteen laten zien wie je bent, maar de harde waarheid is dat op algemene dating apps profielen met singles in een rolstoel helaas vaak naar links worden geswipet. Maar ook wanneer je beperking niet op het eerste oog zichtbaar is kan daten moeilijk zijn, want wanneer laat je dan bijvoorbeeld merken dat je een beperking hebt?

Een groot deel van die lastige zaken kun je omzeilen door lid te worden op een dating app voor singles met een beperking. Dan hoef je ten eerste al niemand uit te leggen dat je een handicap hebt en hoef je er bovendien niet bang voor te zijn dat je alleen om die reden wordt afgeserveerd.

In dit artikel laten we daarom zien op welke dating apps je als single met een beperking prima terecht kunt en waar een dating app voor gehandicapten allemaal in uit hoort te blinken.


Dating apps voor singles met een beperking

Hieronder vind je alvast een overzicht van dating apps die door veel vrijgezellen met een beperking als heel prettig worden ervaren.


1. Lexa - Zeer uitgebreide algemene dating app

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Natuurlijk is Lexa geen dating app die speciaal is ontworpen om gebruikt te worden door singles met een handicap. Het gaat namelijk om een algemene dating app die heel populair is en waar je dus ook heel veel verschillende singles kunt ontmoeten. De app is echter heel veelzijdig en in de uitgebreide profielen heb je genoeg mogelijkheden om ook heel subtiel te laten merken dat je een beperking hebt. Natuurlijk is het wel zo dat je jezelf er op moet voorbereiden dat een aanzienlijke hoeveelheid mensen geen interesse zal hebben zodra ze merken dat je een handicap hebt. Maar aangezien Lexa een systeem hanteert met actieve profielcontrole, je de mogelijkheid geeft om singles die zich slecht gedragen te melden en blokkeren, en de Lexa Badge uit te delen aan leden die juist heel hoffelijk zijn, heb je genoeg middelen in handen om nare ervaringen te omzeilen.

Pluspunten
 • Heel veelzijdige dating app
 • Uitgebreide dating profielen
 • Keurmerk Veilig Daten
Minpunten
 • Niet specifiek voor vrijgezellen met beperking
Bezoek Lexa Download de Lexa app

2. Parship - De meest serieuze dating app van Nederland

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

In vrijwel alle opzichten is Parship het meest serieuze datingplatform van Nederland. Je er vindt overwegend serieuze singles die op zoek zijn naar een betekenisvol contact en een duurzame relatie. Aangezien Parship oorspronkelijk op hoogopgeleide singles was gericht overheerst nog altijd het serieuze karakter tijdens het daten, ook nu inmiddels iedereen er lid kan worden. Dat is heel fijn wanneer je op het punt staat jezelf als single met een handicap kwetsbaar op te stellen in je zoektocht naar een fijne partner. Parship hanteert een matchsysteem, waarbij je alleen gekoppeld wordt aan profielen die echt goed bij je passen. Daarom is het heel belangrijk om zelf ook meteen serieus en aandachtig te kijken naar de persoonlijkheidstest die je in moet vullen na je aanmelding. De kans is groot dat je hier gekoppeld wordt aan mensen die geen beperking hebben, dus het is wel zaak in een vroeg stadium op zijn minst te laten doorschemeren dat je zelf een bepaalde beperking hebt.

Pluspunten
 • Serieuze matching op basis van persoonlijkheidstest
 • Uitgebreide profielen
 • Keurmerk Veilig Daten
Minpunten
 • Niet speciaal voor vrijgezellen met een handicap
Bezoek Parship Download de Parship app

3. Relatieplanet - Algemene dating app voor serieuze relaties

Screenshots Relatieplanet app

Relatieplanet

Icon Relatieplanet app

Relatieplanet is een dating app die qua doelgroep en populariteit sterk vergelijkbaar is met Lexa. Ook bij Relatieplanet profiteer je van uitgebreide profielen waar je jouw interesses en voorkeuren, maar bijvoorbeeld ook je specifieke beperking, precies zoals jij dat wilt tot uiting kunt laten komen. Daarnaast heb je ook hier een dating app te pakken die het Keurmerk Veilig Daten en de Thuiswinkel Waarborg toegewezen heeft gekregen. Dat betekent dat je er ook heel veilig en vertrouwd kunt daten. Natuurlijk is Relatieplanet niet specifiek bedoeld voor singles met een beperking, maar zo heb je toch de middelen in handen voor een prettige en veilige date-ervaring. De app bevat uitgebreide functies die door de leden over het algemeen hoog worden gewaardeerd. Niet voor niets is Relatieplanet al vele malen tot online datingplatform van het jaar gekozen.

Pluspunten
 • Makkelijk te bedienen dating app
 • Ook een datingsite beschikbaar
 • Veilig en vertrouwd daten
 • Datingsite van het jaar
Minpunten
 • Niet specifiek voor singles met handicaps

4. Capido - Veilige dating voor singles met een beperking

Screenshots Capido app

Capido

Icon Capido app

Capido is opgezet door iemand die zelf vanwege zijn handicap moeilijk in staat was om op reguliere datingsites een leuke date te vinden. Daarom kun je er als single met een beperking vanuit gaan dat je bij Capido alles vindt wat je nodig hebt om op een prettige manier te daten. Er is voor Capido (nog) geen aparte dating app maar gelukkig functioneert de site uitstekend in de browser op mobiele telefoons. Aanmelden is eenvoudig en ieder lid kan elke dag sowieso drie berichten versturen. Op de site zijn ook mensen welkom die zelf geen beperking hebben maar wel open staan voor een leuke date. Profielen worden actief gecontroleerd op echtheid dus je kunt hier ook heel veilig en vertrouwd daten.

Pluspunten
 • Speciaal voor vrijgezellen met een handicap
 • Voor elk denkbare type beperking
Minpunten
 • Geen aparte dating app beschikbaar
 • Nog niet zoveel leden actief

5. ABCDate - Veilig daten met een verstandelijke beperking

Screenshots ABCDate app

ABCDate

Icon ABCDate app

Wanneer je een verstandelijke beperking hebt kan de behoefte aan een vriend of vriendin ook gewoon groot aanwezig zijn, maar vormt daten vaak ook een grotere uitdaging voor je. Daarom biedt ABCDate sinds 2016 een online platform waar singles met een verstandelijke beperking leuk maar vooral ook volledig veilig op zoek kunnen naar nieuwe contacten. Bij ABCDate kun je alleen lid worden als je zorgorganisatie afspraken heeft gemaakt met de site. Je krijgt dan een aanmeldsleutel en kunt zelfstandig inloggen en nieuwe contacten leggen. Alleen wanneer je een afspraakje met iemand wilt maken krijgt je begeleider (zoals de medewerker van de zorgorganisatie of je mantelzorger) een melding. Er is een helpdesk waarmee je overdag kunt chatten via de site wanneer je vragen hebt. Ook bevat elke pagina uitgebreide en makkelijk te begrijpen tips en informatie, die ook kan worden voorgelezen door je eigen mascotte Steffie.

Pluspunten
 • Speciaal voor verstandelijk beperkte singles
 • Veilig daten onder begeleiding
Minpunten
 • Geen dating app beschikbaar

6. Oogvoorliefde - Datingsite bestemd voor singles met een handicap

Screenshots Oogvoorliefde app

Oogvoorliefde

Icon Oogvoorliefde app

Oogvoorliefde (voorheen G-date) is een online datingplatform voor singles met een beperking die op zoek willen naar een serieuze relatie. De datingsite biedt alle opties die je bij een datingsite mag verwachten. Lid worden kan door een eigen profiel aan te maken, maar je kunt jezelf ook aanmelden met een bestaand Facebook-account. De kracht van Oogvoorliefde zit hem er vooral in dat je toegang krijgt tot de profielen van andere singles met een beperking, want de online datingsite (er is helaas geen app beschikbaar) biedt niet echt unieke functies die speciaal voor mensen met een beperking zijn bestemd. Als enige dat we daarbij kunnen noemen is dat je op je profiel aan kunt geven binnen welke groep jouw specifieke beperking valt. De keuze is beperkt en ook meervoudige handicaps zijn bijvoorbeeld niet aan te geven. Daardoor zou je dit in je profieltekst moeten doen terwijl je daar waarschijnlijk liever meer de leukste kanten van jezelf wilt belichten in plaats van je beperkingen.

Pluspunten
 • Overwegend leden met beperking actief
Minpunten
 • Amper speciale opties voor singles met beperking
 • Geen dating app en mobiel gebruik niet ideaal
 • Saai en gedateerd uiterlijk

Waaraan voldoet een dating app voor gehandicapten?

Eigenlijk hoeft een dating app voor gehandicapten niet veel anders te kunnen dan een normale dating app. Sommige specifieke functies kunnen echter wel heel handig zijn.

Wanneer een dating app zich nadrukkelijk presenteert als een dating app voor singles met een beperking weet je in elk geval al zeker dat je er veel vrijgezellen kunt leren kennen die ook een handicap hebben, in wat voor vorm dan ook. Maar vaak kunnen er ook vrijgezellen lid worden die er een single niet automatisch afwijzen wanneer die man of vrouw een beperking heeft.

Ook singles zonder beperking kunnen lid worden

Zelf vinden wij het heel prettig en vertrouwenwekkend als ook singles zonder een handicap gewoon lid mogen worden van een bepaalde dating app die zich richt op mensen met een beperking. Om de doodeenvoudige reden dat jij als single veel meer bent dan alleen je handicap.

Je wilt juist mensen ontmoeten die jou waarderen om wat je wel allemaal kunt en wie je bent, even los van welke beperkingen je verder ook maar hebt. Als dat iemand is die ook een beperking heeft is dat natuurlijk prima. Maar dat is natuurlijk geen moeten, want echte liefde gaat veel verder dan dat. Vooral belangrijk is dat je een veilige date-omgeving krijgt waar de singles die je ontmoet geen bezwaren hebben tegen daten met iemand met een beperking.

Uitgebreide mogelijkheid om je handicap te specificeren

Het kan heel handig zijn om een gedetailleerd beeld te geven van je beperkingen. Dating apps die zich specifiek richten op singles met een handicap bieden die mogelijkheid vaak.

Vooral wanneer je een niet zichtbare handicap hebt, bijvoorbeeld wanneer je je ergens op het autismespectrum bevindt, kan het fijn zijn om dat in detail aan te kunnen geven op je profiel. Dat kan het contact vanaf het eerste moment een stuk eenvoudiger maken, aangezien je soms anders kunt reageren dan door veel mensen als ‘normaal’ wordt beschouwd, zonder dat je daar noodzakelijk ook iets verkeerds mee bedoelt.

Eigen wensen kenbaar maken

Veel singles met een beperking, met name zij die via algemene dating apps daten, hebben de neiging om bij andere singles in de gratie te willen  komen. Ze zien niet zelden (en soms pas na verloop van tijd) hun handicap als iets waardoor ze op andere vlakken moeten gaan compenseren.

Er is echter geen enkele reden om water bij de wijn te doen, of het gevoel te krijgen dat je sneller tevreden met iemand moet zijn dan singles zonder beperking. Cijfer jezelf niet weg maar maak gewoon goed duidelijk wat jij zoekt in de ander. Een goede dating app biedt je daarom ook ruimschoots de mogelijkheid om aan te geven waar jouw nieuwe partner allemaal aan zou moeten voldoen.

Extra functies voor toegankelijkheid

Afhankelijk van je eigen beperking kan het handig zijn om aanvullende opties voor toegankelijkheid te hebben. Dat is met name interessant wanneer je een beperking hebt op zintuiglijk gebied. Er zijn dan dingen die een app kan doen om het gebruik eenvoudiger te maken, zoals:

 • Een optie om commando’s uit te spreken of tekst te dicteren zodat je een berichtje niet hoeft te typen maar het in kunt spreken.
 • Mogelijkheden om direct met elkaar te kunnen praten via de app, zodat je makkelijk contact kunt leggen (maar dat wel veilig via de app zelf kunt doen).
 • De optie om gezamenlijk hetzelfde account te kunnen bedienen, waardoor een vertrouweling je kan helpen tijdens het daten maar je wel zelf de volledige controle houdt over wat er gebeurt.
 • De mogelijkheid om een hoog contrast in te stellen in de app of andere instellingen te wijzigen waarmee gebruik van de app voor jou makkelijker wordt.
 • Eventueel is er ook een begeleidende datingsite waar je bovenstaande opties en eventueel nog andere aanvullende toegankelijkheidsfuncties hebt.

Waar houd je rekening mee bij (online) daten met een beperking?

Afhankelijk van het type beperking dat je hebt zijn er weer nieuwe en unieke aspecten van het online daten om rekening mee te houden. Die kunnen van belang zijn voor zowel de singles met de beperking, als de vrijgezellen die met hen daten. Dat gaat bijvoorbeeld om het volgende:

Cognitieve of neurologische beperking (bijv. autisme)

Bij een cognitieve of neurologische beperking draait het bijvoorbeeld om zaken als autisme, ADD en ADHD. Die kunnen in meer of mindere mate invloed hebben op de manier van daten.

Wanneer je autisme hebt kan het bijvoorbeeld lastiger zijn om sociale signalen te herkennen. Dat betekent dat communicatie via persoonlijke berichten nog moeilijker voor jou is dan voor singles zonder beperking, want het is lastig om een bepaalde ondertoon te herkennen. Bedoelt de ander iets nu serieus of is het toch een grapje?

Duidelijkheid scheppen is dan het belangrijkste, dus als je iets niet helemaal begrijpt is dat helemaal niet erg, maar vraag dan het liefste wel meteen om verduidelijking. Aangezien de ander weet dat je een cognitieve beperking hebt is dat niet gek en juist een teken dat je het graag goed wilt doen. Daarmee leg je ook alvast de basis voor een effectieve manier van communiceren tijdens een eventuele relatie.

Fysieke beperking

Veel mensen denken dat een fysieke beperking altijd zichtbaar is, maar dat is natuurlijk niet altijd het geval. Niet iedereen met een lichamelijke handicap zit automatisch in een rolstoel of loopt met een kruk. Wanneer je bijvoorbeeld met een prothese door het leven gaat is dat op de foto’s van een datingprofiel vaak niet zichtbaar, terwijl het wel degelijk een beperking is en ook iets is waarvan de andere single het fijn zal vinden om te weten.

Hoe snel je dit duidelijk maakt is afhankelijk bepaal je het beste zelf. Een goede graadmeter is de impact op je eigen dagelijkse leven. Kun je vrijwel zonder moeite functioneren en heeft iemand die jou in het echt ontmoet niet direct door dat je een handicap hebt? Dan is er wat ons betreft niets mis mee om niet direct op je datingprofiel te melden wat jouw handicap precies is maar dit voor een iets later moment te bewaren. Grote kans dat nieuwsgierige singles op een dating app er vanzelf al naar informeren.

Wanneer je wel degelijk in een rolstoel zit dan doe je er goed aan om dit gewoon op je datingprofiel tot uiting te laten komen. Dus niet alleen een foto van je gezicht, maar (ook) gewoon eentje waarbij je in je rolstoel zit. Show jezelf zoals iemand je op straat tegen zou kunnen komen, maar focus je daarnaast vooral op alle leuke dingen die je doet en wie je bent los van je beperking.

Visuele beperking

Een visuele beperking betekent niet dat je ineens geen belang meer hecht aan hoe de ander eruit ziet. Volledig blinde mensen vinden het soms prettig om met hun handen te ‘voelen’ hoe iemand eruit ziet, maar dat is tijdens het daten via een dating app natuurlijk niet mogelijk.

Toch wordt de manier waarop iemand praat en hoe die persoon ruikt veel belangrijker dan hoe hij of zij eruit ziet. Daarom kan het in die gevallen, maar ook wanneer je simpelweg een beperkter zicht hebt, fijn zijn om profielen te bestuderen met iemand anders die je daarbij helpt en vervolgens niet te lang te wachten met een echte ontmoeting.

Sowieso is het heel handig als de dating app profielteksten e.d. op kan lezen, maar een begeleidende datingsite die je op de computer kunt gebruiken biedt vaak de mogelijkheid om te daten met behulp van de voorleessoftware die je al gewend bent.

Auditieve beperking

Een auditieve beperking betekent dat je minder of helemaal niet kunt horen. Dat hoeft – tenzij je meervoudige beperkingen hebt- ook zeker geen probleem te zijn tijdens het daten. Je kunt ook waarschijnlijk volledig zelfstandig online swipen, matchen en daten. De enige hypothetische hindernis tijdens het dateproces is dat je niet makkelijk even met elkaar kunt bellen. Maar aangezien elke dating app ook de mogelijkheid biedt voor chatten en je dat ook altijd via losse chat apps kunt doen, hoeft dat een leuk contact echt niet in de weg te staan.

Aangeven dat je slechthorend of helemaal doof bent is tijdens het chatten – dus pas na een match – wat ons betreft ook vroeg genoeg. Tenzij je het natuurlijk zelf fijner vindt om het ook al in je profiel te zetten.


5 Tips voor (online) daten met een handicap

Via welk platform je ook online wilt gaan daten, de volgende 5 tips kunnen altijd van pas komen:

 1. Focus jezelf niet teveel op je beperkingen, maar laat vooral zien wie je daarnaast bent. Met een positieve benadering van het daten zul je namelijk veel sneller een leuke relatie opdoen dan wanneer je jezelf teveel richt op kanten van jezelf die je als een tekortkoming ziet.
 2. Ga je daten via een algemene dating app? Overweeg dan ook eens om een swipe dating app zoals Happn of Tinder te proberen. Daar merk je het namelijk alleen wanneer je een match hebt maar blijven afwijzingen verborgen. Dat is een fijne manier om het daten positief te houden op platforms die niet specifiek voor singles met een beperking zijn ontwikkeld.
 3. Je hoeft je niet te focussen op je handicap, maar verberg die ook niet actief. Want als je het uitdrukkelijk geheim houdt zal het toch op een bepaald moment duidelijk worden. Als je er dan alsnog om wordt afgewezen komt dat vel harder aan, helemaal wanneer je ook al gevoelens voor de andere persoon had ontwikkeld. Dat is extra pijnlijk en frustrerend.
 4. Zet het daten een tijdje op pauze wanneer het teveel van je vergt, omdat iemand lullig op je heeft gereageerd of je in een latere fase van het daten alsnog om je handicap hebt afgewezen.
 5. Geen relatie hebben is nog altijd beter dan een slechte relatie hebben. Neem dus niet zomaar genoegen met iemand puur en alleen omdat ze bereid zijn jouw handicap te accepteren. Zoek iemand waarvan je het gevoel krijgt dat die jouw handicap niet eens ziet en die jou gewoon lief heeft om wie je bent. Durf eisen te stellen en voor jezelf op te komen en ga op zoek naar iemand waar je echt helemaal hoteldebotel van raakt!

Daten met iemand die ook een beperking heeft?

Wil je daten met iemand die ook een beperking heeft? Wanneer je aan online dating gaat doen via een speciale dating app voor gehandicapte singles wordt die mogelijkheid al snel een waarschijnlijkheid. Mocht je namelijk denken dat twee beperkingen bij elkaar automatisch voor allerlei moeilijkheden zorgt dan heb je het mis. Je kunt elkaar dan namelijk ook gewoon geweldig goed aanvullen en steunen, terwijl je zeker weet dat er wederzijds begrip is voor de dingen die jullie helaas niet of minder goed kunnen. Maar of je nu op zoek wilt naar andere singles met of zonder beperking, wanneer je kans ziet een positieve instelling te behouden en de juiste dating app te vinden kan ook jij online een geweldige partner ontmoeten!

foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies