Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

De 6 beste datingapps voor 50plus & senioren

De 6 beste datingapps voor 50plus & senioren

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Ben je een single 50-plusser en lijkt het je wel een prima idee om via een dating app op zoek te gaan naar een nieuwe relatie? Dan ben e niet de enige, want steeds meer vrijgezellen van 50 jaar en ouder kiezen niet meer voor een datingsite maar voor een dating app om een leuke partner te gaan zoeken. Maar welke van de vele dating apps zijn nu het meest geschikt voor 50-plus dating? Dat en nog veel meer lees je in dit artikel over de 6 beste dating apps voor 50-plus.


Dating apps speciaal voor 50-plussers en senioren

Er zijn een aantal dating apps die speciaal bedoeld zijn voor alle single vijftigplussers die op zoek zijn naar een nieuwe partner. Daarnaast zijn er ook enkele algemene dating apps die zich uitstekend lenen voor vijftigers, zestigers en senioren. In het onderstaande overzicht hebben we de zes beste dating apps verzameld waar je als 50-plusser veel plezier aan kunt beleven in je zoektocht naar een nieuwe relatie.


1. 50plusmatch - Dé dating app voor actieve 50-plussers

Screenshots 50plusmatch appBekijk de 50plusmatch app

50plusmatch

Icon 50plusmatch app

De 50PlusMatch dating app is als aanvulling bedoeld op de 50PlusMatch.nl datingsite, maar de app is ook gewoon volledig los van de site te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk via de 50PlusMatch dating app een nieuw profiel aanmaken, foto’s uploaden vanaf je telefoon, leuke profielen zoeken en meteen berichtjes sturen naar singles die je wel leuk lijken. Diepgaand matchen met gelijkgestemde vrijgezellen is het doel bij 50PlusMatch en daarom krijg je alle ruimte om je persoonlijke interesses en favoriete bezigheden te delen met andere leden.

Pluspunten
 • Heel populair bij 50-plussers
 • Goede controle op profielen
Minpunten
 • De app loopt soms vast
Bezoek 50plusmatch Download de 50plusmatch app

2. VijftigPlusDating - Gebruiksvriendelijke datingsite voor senioren

Screenshots VijftigPlusDating appBekijk de VijftigPlusDating app

VijftigPlusDating

Icon VijftigPlusDating app

VijftigPlusDating biedt een prettig online platform om andere 50 plussers te leren kennen. Door gebruikers op een prettige manier te begeleiden door de wereld van online dating, weet VijftigPlusDating hoge ogen te scoren op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Door het hoge aantal gebruikers is de kans groot dat je een match in de regio kunt vinden. Verschillende tools zoals uitgebreid zoeken en de speeddate, maken het laagdrempelig om contact op te bouwen.

Pluspunten
 • Hoog Nederlands ledenaantal
 • Betaalbare premium abonnementen
 • Scoort hoog op gebruiksvriendelijk
 • Zeer handige berichtentool
Minpunten
 • Geen losse dating app beschikbaar (wel een goede mobiele site)
Bezoek VijftigPlusDating Download de VijftigPlusDating app

3. SeniorenGeluk - Mobiel op zoek naar geluk in de liefde

Screenshots SeniorenGeluk appBekijk de SeniorenGeluk app

SeniorenGeluk

Icon SeniorenGeluk app

Seniorengeluk.nl is geen dating app maar een datingsite die uitstekend werkt op mobiele apparaten zoals telefoon en tablet. Alles is in het werk gesteld om zo overzichtelijk en makkelijk mogelijk mobiel te kunnen daten. Dat begint al bij het aanmelden, want dat is in kleine en eenvoudige stapjes opgedeeld zodat je ook zonder veel ervaring met mobiele apparaten snel bent ingelogd. Dan kun je heel specifiek op zoek naar leuke profielen van senioren bij je in de buurt en ook meteen een praatje maken met mensen die je wel leuk vindt. Via de FotoZapper kun je optimaal mobiel daten en in hoog tempo door allerlei leuke profielen swipen en die wel of niet liken. Heb je een match, dan kun je meteen met elkaar chatten.

Pluspunten
 • Overzichtelijk ontwerp
 • Actief tegen nepprofielen
Minpunten
 • Niet zoveel verschillende functies
Bezoek SeniorenGeluk Download de SeniorenGeluk app

4. 50liefde - Snel en makkelijk online daten voor 50-plussers

Screenshots 50liefde appBekijk de 50liefde app

50liefde

Icon 50liefde app

50Liefde is een relatief kleinschalig maar wel succesvol datingplatform waar je ook met je mobiele telefoon of tablet prima gebruik van kunt maken omdat de site volledig is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. Op 50Liefde zijn de vrouwen licht in de meerderheid en vindt maar liefst 33% van de leden een nieuwe liefde. Je kunt er naar wens volledig discreet daten en dankzij de handmatig gecontroleerde profielen is de veiligheid en betrouwbaarheid ook optimaal. Volgens 50Liefde is de ideale partner vinden geen toeval en daarom is er een geavanceerde matchingformule ontwikkeld.

Pluspunten
 • Geoptimaliseerd voor mobiel gebruik
 • Gezonde man/vrouw verhouding
Minpunten
 • Minder leden dan op andere apps
Bezoek 50liefde Download de 50liefde app

5. Parship - De best mogelijke matches op je mobiel

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Parship is een van de populairste datingplatforms in Nederland. De veelzijdige app herbergt een enorm aantal functies, wat natuurlijk heel handig is maar wel wat verwarrend kan zijn als je als vijftigplusser nog niet zoveel ervaring hebt met daten. Wat wel altijd heel fijn is: het matchen gaat volledig automatisch en je hoeft dus niet zelf te zoeken. Je vult als je lid wordt de uitgebreide persoonlijkheidstest in (gewoon makkelijk via je mobiele telefoon) en wordt dan automatisch aan andere mensen gekoppeld op basis van je karakter en interesses. Je kunt daarna op talloze manieren in contact komen met profielen die je wel interessant lijken.

Pluspunten
 • Uitgebreide persoonlijkheidstest
 • Groot aantal functies in de app
Minpunten
 • Opzet soms wat verwarrend
Bezoek Parship Download de Parship app

6. Lexa - Ook bij oudere singles populaire dating app

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Al jarenlang is Lexa een begrip in datingland en die ervaring vertaalt zich sinds enkele jaren ook naar een prima dating app. De app is heel overzichtelijk ontworpen maar bevat wel veel verschillende opties. Direct nadat je een nieuw profiel hebt aangemaakt krijg je een een aantal leuke en interessante vragen om te beantwoorden. Wat je kiest of invult wordt gebruikt om je profiel alvast netjes in te richten en gelijkgestemde singles aan je voor te stellen. Lexa richt zich niet op een bepaalde doelgroep of leeftijdscategorie. Mede dankzij de grote populariteit (Lexa is een van de populairste dating apps van Nederland) betekent dit dat je ook veel vrijgezelle mannen en vrouwen van 50 jaar en ouder kunt leren kennen.

Pluspunten
 • Ook geschikt voor oudere singles
 • Veel leden uit het hele land
Minpunten
 • De app hapert soms een beetje
Bezoek Lexa Download de Lexa app

7. EliteDating - Mobiele dating app voor hoger opgeleiden

Screenshots EliteDating appBekijk de EliteDating app

EliteDating

Icon EliteDating app

Bij de Elitedating dating app is er alles aan gedaan om mobiel daten zo makkelijk, snel en leuk mogelijk te maken zonder de diepgang tijdens het daten te verliezen. Jezelf aanmelden werkt heel eenvoudig als je de mobiele dating app gebruikt en je kunt daarna meteen beginnen met bladeren door de vele profielen. Het aantal singles dat je krijgt voorgeschoteld kan zelfs wat overweldigend zijn maar gelukkig kun je ook zelf de filteropties aanpassen. Bovendien kun je gebruik maken van de handige Flirts optie, een functie die wel wat lijkt op swipen via Tinder en je in staat stelt matches stuk voor stuk te beoordelen.

Pluspunten
 • Eenvoudig aanmelden via de app
 • Leuke opties om contact te maken
Minpunten
 • Soms inactieve profielen
Bezoek EliteDating Download de EliteDating app

Hoe werkt online dating voor senioren?

Is online dating voor senioren echt heel anders dan voor jongere singles? Hier lees je hoe dating voor senioren werkt.

Registreren en een profiel aanmaken

Om gebruik te kunnen maken van een dating app is het altijd noodzakelijk om een account aan te maken. Bij sommige dating apps kan dat door in te loggen met Facebook of Google. Dat kan heel handig zijn, maar als je dat toch niet zo’n prettig idee vindt kun je vrijwel altijd ook kiezen voor aanmelden met een e-mailadres of op basis van je mobiele telefoonnummer.

Nadat je bij een dating app bent aangemeld is het vaak nodig om eerst enkele gegevens over jezelf op je eigen datingprofiel te zetten. Zoals bijvoorbeeld een leuke foto, je leeftijd, je beroep of opleidingsniveau, enz. Zelfs als het mogelijk is om dat over te slaan is dat meestal niet verstandig, want met een leeg profiel maak je natuurlijk veel minder kans op een leuke ontmoeting.

Waar moet je op letten?

Bij het aanmaken van een profiel is het goed om een aantal zaken alvast in het oog te houden omdat ze lastig achteraf zijn aan te passen:

 • Check of de gebruikersnaam die je kiest openbaar zichtbaar zal worden op de site. Als dat het geval is kun je beter een verzonnen gebruikersnaam kiezen en niet je eigen naam. Dat komt je privacy en veiligheid ten goede.
 • Vrijwel altijd moet je bij het aanmaken van een profiel je e-mailadres doorgeven. Dat is niet alleen omdat je dan e-mails kunt ontvangen met reclame, maar vooral zodat je kunt laten zien dat je een echt persoon bent. Vul dus altijd een geldig e-mailadres in waar je makkelijk bij kunt zodat je het zojuist aangemaakte profiel ook echt in gebruik kunt nemen.
 • Als je een wachtwoord moet kiezen is het niet onverstandig om dit alvast ergens op te schrijven. Kies liever een ingewikkeld wachtwoord dat je opschrijft dan een simpel wachtwoord dat makkelijk te onthouden (maar daardoor ook makkelijk te raden is door kwaadwillende personen).

Bepaal je wensen en eisen

Wanneer je te breed zoekt is de kans groot dat je nooit zult vinden wie je echt zoekt. Beter bepaal je een aantal wensen en eisen waar de single van je dromen echt aan moet voldoen. Daarmee filter je de reacties van mensen die niet zo goed bij je passen er alvast tussenuit. De mensen die wel op je reageren passen waarschijnlijk automatisch een stuk beter bij je. Je hebt zelfs kans op meer reacties door kritischer te zijn, omdat mensen zich eerder echt door je aangesproken voelen dan bij een profiel waarop je aangeeft voor alles en iedereen wel open te staan. Natuurlijk kun je ook weer doorslaan met je kritische houding, dus hou het wel alleen bij een aantal belangrijke kernpunten.

Hoe leg je contact?

Dating apps hebben vrijwel altijd de mogelijkheid om via een berichtensysteem reacties te sturen naar andere leden. Soms moet je daarvoor eerst een match hebben. Bijvoorbeeld doordat jullie door de dating app zelf aan elkaar zijn gekoppeld, andere keren doordat jullie elkaars profiel hebben ‘geliket’.

Wanneer er ook andere opties zijn om contact te leggen kan het leuk zijn om daar gebruik van te maken. Bijvoorbeeld het sturen van een knipoog, een glimlach of een flirt. Je succes bij online dating staat of valt met de hoeveelheid interactie die je op gang weet te brengen met andere leden, dus doe dat zoveel mogelijk op de verschillende manieren die tot je beschikking staan.

Is online daten veilig voor vijftigplussers?

Online dating is niet meer of minder veilig voor mannen en vrouwen van boven de vijftig dan voor jongeren. Uiteindelijk kan iedereen vatbaar zijn voor profielen die slechte intenties hebben. Wel zijn ouderen op internet vaker mikpunt. Het is daarom vooral belangrijk dat je de situaties leert herkennen die risico’s met zich meebrengen als je begint met online daten. Gaat een single veel te snel, verklaart hij of zij je de liefde terwijl daar nog weinig reden voor is en is het heel lastig om die persoon in levende lijve te ontmoeten? Dan kun je zomaar eens met iemand te maken hebben die je om de tuin wil leiden en je geld afhandig wil maken. Wanneer je bang bent dat je door malafide profielen wordt benaderd, kies dan voor de dating app van een datingsite die over het Keurmerk Veilig Daten beschikt (zoals 50PlusMatch, Parship, Lexa en Relatieplanet). Dan kun je zo veilig mogelijk online daten.

Wanneer spreek je af bij online dating?

Veel vijftigplussers die weinig ervaring hebben met online daten weten niet precies wanneer ze het online daten moeten omruilen voor een echte date. Het is de kunst om niet te vroeg maar ook niet te laat af te spreken. Natuurlijk is het van groot belang om elkaar eerst via internet wat beter te leren kennen. Bijvoorbeeld eerst veilig en discreet via het berichtensysteem van de dating app zelf, maar als je een leuke klik met elkaar hebt kun je ook via Whatsapp of een andere online berichtendienst met elkaar chatten. Toch is het niet slim om al te lang in die fase te blijven hangen. Probeer dus na meerdere leuke chats ook een echte date af te spreken, want alleen wanneer je iemand in het echt ontmoet weet je of je beeld juist was en of jullie echt bij elkaar zouden passen.

Betaald of gratis online dating app

Het kan een groot verschil maken of je een betaalde of een gratis online dating app gebruikt om mee te daten. Een gratis dating app kost je als het goed is niets, maar daar staat tegenover dat het voor iedereen heel makkelijk is om er lid te worden. Serieuze dating is er dus iets zeldzamer dan bij betaalde dating apps. Mocht je niet zo thuis zijn in online dating of het gebruiken van apps in het algemeen, dan kan het ook heel handig zijn dat je bij een betaalde dating app vrijwel altijd op ondersteuning kunt rekenen.


Online dating tips voor senioren

Wanneer je op zoek wilt naar een nieuwe relatie kun je die ook als vijftigplusser of zestigplusser prima vinden via een online dating app. Maar wanneer het fenomeen online dating nog heel nieuw voor je is kun je daar vast wel wat handige tips voor gebruiken. Daarom hebben we hier vijf tips voor senioren die via online dating aan een leuke nieuwe partner willen komen.

Tip 1: Kijk naar de toekomst en praat niet teveel over je verleden

Een nieuwe relatie zoeken betekent vooruitkijken. Praat dus niet teveel over het verleden, vooral niet wanneer je uit een scheiding komt, maar richt je in de eerste plaats op een leuke nieuwe toekomst. Netelige kwesties uit het verleden zullen ongetwijfeld op een bepaald moment ter sprake komen, maar als je daar tijdens het chatten of de eerste dates al over begint wek je de indruk nog te worstelen met je verleden. Bewaar dat dus liever voor een later moment. Straal ook uit dat je positief kijkt naar de jaren die voor je liggen, want geen enkele single zit te wachten op iemand die vastzit in het verleden.

Tip 2: Denk om het “rugzakje” van de ander

Wanneer je eenmaal de vijftig bent gepasseerd heb je vaak al een heel leven achter de rug. Meestal inclusief een of meer lange relaties, een huwelijk en/of eventuele kinderen. Wie weet heb je ook wel wat lichamelijke kwaaltjes ontwikkeld en de nodige andere problemen meegemaakt. Dat hoeft natuurlijk helemaal geen belemmering te zijn om een geweldige nieuwe relatie te vinden. En je bent ook heus niet de enige vijftigplusser voor wie dat geldt, want vrijwel alle singles uit dezelfde leeftijdscategorie hebben inmiddels een rugzakje bij zich. Het is wel goed om daar al van tevoren rekening mee te houden. Onthoud dus dat vrijwel elke single die je leert kennen ook zo’n rugzakje heeft.

Tip 3: Leg lekker veel nieuwe contacten

Door te krampachtig met het daten om te gaan leg je al snel teveel druk op zowel je zelf als de mensen die je leert kennen. Ga dus in eerste instantie lekker ontspannen om met het online daten via een dating app. Leer gewoon lekker veel nieuwe mensen kennen en wissel naar hartenlust berichtjes uit zodat je veel verschillende singles een beetje leert kennen. Wanneer het dan echt met iemand klikt merk je dat al snel en kun je er vanzelf voor kiezen om wat intensiever met die persoon te gaan mailen.

Tip 4: Kijk kritisch naar elk nieuwe profiel en bericht

Wanneer je zelf als 50-plusser op zoek bent naar een serieuze relatie kun je je waarschijnlijk niet zo goed voorstellen dat andere mensen veel losser omgaan met online dating. Behoorlijk veel mannen en vrouwen zoeken namelijk heel vrijblijvend naar leuke contacten zonder direct een relatie te willen opdoen. Daarom is het verstandig om er niet direct vanuit te gaan dat alle andere singles net zo serieus zijn als jij, maar telkens kritisch te kijken naar elk nieuw profiel en bericht. Durf ook gewoon iemand af te wijzen wanneer je vermoedt dat jullie intenties te ver uit elkaar liggen.

Tip 5: Kies de juiste dating app

Tot slot is het ook belangrijk om de juiste dating app te kiezen zodat je al vanzelf met geschikte singles in contact komt. Een dating app waar veel mensen van je eigen leeftijd op zitten is dan een logische keuze. Daarvoor hebben we eerder in dit artikel alvast een aantal uitstekende opties gegeven. Maar let er zelf op dat de app verder ook goed bij je past. Maak bij twijfel eerst een proefaccount aan zodat je de app alvast gratis uit kunt proberen voordat je een betaald abonnement afsluit.


Waarom ga je als 50-plusser weer daten?

Er zijn diverse redenen waarom je als 50-plusser weer zou willen gaan daten. Sommige vijftigers die altijd alleen zijn geweest zien dankzij het gemak en plezier van online dating de mogelijkheid om toch nog een keertje een leuke relatie te vinden. Maar de meeste vijftigers die weer gaan daten zijn ofwel gescheiden, ofwel weduwe of weduwnaar geworden.

Gescheiden en weer op zoek

De meeste vijftigplussers die online op zoek gaan naar een nieuwe relatie hebben een scheiding achter de rug. Dan kan het een flinke uitdaging zijn om opnieuw te gaan daten, want daten via dating apps is dan waarschijnlijk een geheel nieuwe ervaring. Wanneer je als gescheiden man of vrouw te vroeg weer gaat daten kan het tegenvallen, want de littekens van een lange relatie die op de klippen is gelopen kunnen nog lang pijn blijven doen. Het is dan extra belangrijk om het daten ontspannen te houden en er zoveel mogelijk van te blijven genieten. Maak dus ook gerust pas op de plaats wanneer je het even niet zo fijn meer vindt.

Opnieuw daten als weduwe of weduwnaar

Een minderheid van de 50-plussers gaat na verloop van tijd weer op zoek naar een relatie nadat hun partner is overleden. Dat kan extra veel moeite kosten, want alhoewel je weet dat het goed is dat je weer een leuk persoon wilt ontmoeten kan het wel heel dubbel voelen. Tenslotte wil je ook je vorige partner in je leven een plekje blijven geven. Veel weduwen en weduwnaren onderschatten dat. Hou dus goed in je hoofd wat voor jou belangrijk is. Wil je jouw overleden partner altijd een speciaal plekje in je hart zal blijven innemen, ga dan alleen romantisch verder met iemand die dat volledig begrijpt.


Buiten het internet leeftijdsgenoten ontmoeten

Naast online dating kun je natuurlijk ook ‘offline’ op zoek blijven naar een nieuwe relatie. Het is geen gek idee om beide manieren naast elkaar in te zetten. Blijf dus ook gewoon in je eigen omgeving openstaan voor leuke nieuwe mensen. Hoe je die kunt ontmoeten lees je hier.

Ga bij een club, sport of activiteiten groep

Een van de eenvoudigste manieren om nieuwe mensen te ontmoeten is door actief te worden bij een lokale club of vereniging, of door je aan te melden bij een activiteitengroep. Welke club je kiest is natuurlijk afhankelijk van je eigen interesses, maar het kan zo eenvoudig zijn als de lokale sportschool, een kaartclub, de tennisvereniging en elke andere plek waar voldoende mensen van het andere geslacht komen. Check bijvoorbeeld ook eens wanneer er in jouw omgeving een groepswandeling voor oudere singles wordt georganiseerd.

Op vakantie met single leeftijdsgenoten

Een enorm leuke (maar ook iets duurdere) manier om single leeftijdsgenoten op te doen is door een singlereis te boeken. Daarbij wordt altijd rekening gehouden met de leeftijd van de deelnemers zodat je altijd vergezeld wordt door een groot aantal singles van het andere geslacht maar dezelfde leeftijd. Natuurlijk is een speciale klik met iemand geen garantie tijdens zo’n reis, maar je leert elkaar tijdens een van de uitstapjes wel meteen heel goed kennen.

Via mensen in je eigen omgeving

Soms hoef je helemaal niet zo ver te zoeken om een nieuwe partner te vinden. Kijk dus vooral ook eens met een nieuwe blik rond in je eigen omgeving en sociale kring. Misschien is die ene aardige alleenstaande buurman of buurvrouw ook wel op zoek naar een nieuwe relatie. Je kunt in elk geval eens een gesprekje aanknopen om dat te ontdekken. Maar geneer je ook niet om via je vriendenkring of familieleden nieuwe vrijgezelle mannen of vrouwen te leren kennen.


Hoe ziet een 50plus-date eruit?

Als 50-plusser zul je waarschijnlijk niet zoveel zin meer hebben om naar de disco te gaan. Daarom geven we je hier ook alvast wat handige tips over hoe een leuke 50-plus date er dan wel uit zou kunnen zien.

Waar kun je afspreken?

Het beste spreek je voor het eerst met iemand af op neutraal terrein. Kies bijvoorbeeld voor een leuke activiteit in de buitenlucht of ga wat drinken in een café. Het is wel belangrijk dat er niet teveel lawaai is zodat je goed met elkaar kunt praten. Meteen bij iemand thuis afspreken is zelden een goed idee, omdat je tenslotte pas bij de eerste echte ontmoeting weet wat voor vlees je precies in de kuip hebt.

De leukste activiteiten om te ondernemen bij een afspraakje

Het kan heel leuk zijn om samen wat te gaan doen in plaats van alleen maar in een café of restaurant tegenover elkaar te zitten. Wanneer je iets gaat doen hoef je elkaar niet constant aan te kijken heb je altijd iets wat je ziet om over te praten. Het kan zo eenvoudig zijn als een wandeling in het park maken, of een bepaalde sport beoefenen waar jullie allebei van houden. De date hoeft dan helemaal niet duur te zijn en je leert iemand nog altijd het beste kennen wanneer je samen actief bezig bent.

Hoe lang duurt de eerste date?

Een eerste date hoeft niet heel erg lang te duren. Vaak is 10 minuten al voldoende om te bepalen of je ander echt leuk vindt. Door een korte activiteit af te spreken, zoals een kopje koffie gaan drinken, bouw je voor jezelf alvast een zekerheid in. Wanneer de vonk in het geheel niet overslaat kun je het bij een kopje koffie houden en daarna redelijk vlot weer naar huis gaan. Heb je het enorm naar je zin met je date? Dan kun je meteen proberen een tweede – wat langer – afspraakje te maken.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies