Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

De 20 beste gratis dating apps van Nederland

De 20 beste gratis dating apps van Nederland

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Dankzij de toenemende populariteit van mobiele dating kun je voordeliger dan ooit via internet op zoek naar een leuke date of een duurzame relatie. Maar wat zijn nu de beste gratis dating apps en waar moet je allemaal op letten wanneer je de app zoekt die voor jou het meest geschikt is? In dit artikel beschrijven we de belangrijkste aspecten die gratis dating apps moeten hebben en de 20 apps die de beste keus zijn.


1. Parship - Een van de betere gratis dating apps

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Wanneer je single bent heb je vast al eens de naam Parship horen vallen. Als het niet is in je vriendenkring dan wel in een reclame op radio of televisie. De Parship dating app is de mobiele toepassing van het bekende datingplatform waarmee je van A tot Z kunt daten. Zo is het niet alleen mogelijk om jezelf met de app in te schrijven bij Parship, je kunt ook gewoon op een heel makkelijke en prettige manier de vragenlijst doorlopen. Op basis van je antwoorden krijg je matches toegestuurd en kun je ook in de app meteen zien op welke gebieden jullie precies wat met elkaar gemeen hebben. En uiteraard kun je ook meteen een chatbericht sturen.

Pluspunten
 • Uitgebreide persoonlijkheidstest
 • Veel opties maar wel overzichtelijk
 • Persoonlijke matching die écht werkt (hoge succesfactor)
 • Moderne dating app die regelmatig wordt geupdatet
Minpunten
 • Inschrijven is makkelijker via de website
Bezoek Parship Download de Parship app

2. Lexa - Mobiel daten met Lexa

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Het populaire datingplatform Lexa biedt met zijn eigen dating app de mogelijkheid om mobiel te daten. Inschrijven kan ook via de site of via de app. Je profiel vullen kan middels een vragenlijst, zelfs op mobiel. Er zijn leuke opties om met andere singles te matchen, zo kun je zelfs swipen om een profiel te liken. Daarnaast is er een heel krachtige zoekmachine binnen de app waarmee je singles kunt zoeken die precies aan je wensen voldoen.

Pluspunten
 • Snel swipen om te liken
 • Goede uitgebreide zoekmachine
Minpunten
 • Matches zitten soms ver weg
Bezoek Lexa Download de Lexa app

3. EliteDating - Mobiel daten met singles van niveau

Screenshots EliteDating appBekijk de EliteDating app

EliteDating

Icon EliteDating app

Elitedating is een dating app voor alle hoger opgeleide vrijgezellen die gebruik maakt van een zeer uitgebreide persoonlijkheidstest. Die kun je ook gewoon binnen de app prima afleggen. Op basis van die test wordt er een profiel voor je samengesteld. Dat bestaat uit een geheel van je persoonlijke eigenschappen, je zoekwensen en je eisen aan een nieuwe partner. Maar ook je karakter en wat je van een relatie verlangt tellen mee bij het matchen met de juiste profielen. Elke dag krijg je enkele nieuwe matchvoorstellen waarop je naar eigen inzicht op kunt reageren. Elitedating heeft daarnaast binnen de dating app niet veel meer functies, maar gelukkig heb je dankzij de gedegen matching ook niet veel meer nodig.

Pluspunten
 • Optimaal gebruiksgemak
 • Geavanceerde matching
Minpunten
 • Weinig verschillende functies
Bezoek EliteDating Download de EliteDating app

4. Ourtime - Mobiele dating voor 50-plussers

Screenshots Ourtime appBekijk de Ourtime app

Ourtime

Icon Ourtime app

Ourtime is het populairste datingplatform onder single 50-plussers en omdat het gebruik van smartphones onder 50-plussers (maar ook 60-plussers en ouderen) steeds meer toeneemt is er inmiddels ook al een tijdje een leuke Ourtime dating app. Let bij het installeren even goed op dat je de Nederlandse versie kiest, want de site is in meerdere landen actief en elk land heeft daarbij zijn eigen app gekregen. De app is enorm veelzijdig want je kunt er andere leden zoeken die aan je wensen en voorkeuren voldoen, direct een berichtje versturen als je een leuk profiel hebt gevonden, je profiel updaten met een foto die je met je smartphone hebt gemaakt en nog veel meer.

Pluspunten
 • Eenvoudig en serieus opgezette app
 • Met 1 tik een grappig plaatje sturen
Minpunten
 • Swipen is niet mogelijk
Bezoek Ourtime Download de Ourtime app

5. Be2 - Wereldwijd matchen met leuke singles

Screenshots Be2 appBekijk de Be2 app

Be2

Icon Be2 app

Met de app van Be2 krijg je de beschikking over een heel uitgebreide dating app die enorm soepel werkt. Het ontwerp is eenvoudig en perfect afgestemd op het kleinere scherm van mobiele telefoons. Be2 is internationaal georiënteerd, maar je kunt er ook eenvoudig mensen mee ontmoeten uit je eigen regio. Daarbij hoef je niet altijd een relatie te zoeken, want je kunt ook lid worden om een vriendschap op te doen of andere sociale contacten te vinden. Tot slot heb je ook nog de unieke optie om live video streams te delen of die van andere leden te bekijken.

Pluspunten
 • Uitermate soepele werking
 • Ook voor vriendschappen
Minpunten
 • Veel leden zoeken 'spanning'
Bezoek Be2 Download de Be2 app

6. e-Matching - Daten met hoger opgeleide singles

Screenshots e-Matching appBekijk de e-Matching app

e-Matching

Icon e-Matching app

Wanneer je een dating app zoekt voor hoger opgeleide singles maar liever zelf de meest geschikte kandidaten wilt uitzoeken, dan is de e-Matching dating app een prima keus. Hier vind je namelijk geen geavanceerde matching die is gebaseerd op een ellenlange vragenlijst. Je hoeft alleen maar je eigen profiel aan te maken (of in te loggen op de app wanneer je al lid bent van e-Matching) om direct mobiel te zoeken naar leuke mannen of vrouwen om een chat mee te beginnen. Je vindt binnen de app naast een goede zoekfunctie ook de mogelijkheid om berichten te versturen en een optie om jezelf op te geven voor speeddaten in je eigen regio. De app is heel uitgebreid, maar reageert (daardoor?) soms wat traag op je commando’s.

Pluspunten
 • App is zeer uitgebreid
 • Toegang tot speeddaten
Minpunten
 • Af en toe trage werking
Bezoek e-Matching Download de e-Matching app

7. Match4me - Matchen met hoog opgeleide jongeren

Screenshots Match4me appBekijk de Match4me app

Match4me

Icon Match4me app

Match4Me richt zich als dating app met behulp van een geavanceerd matchalgoritme specifiek op hoger opgeleide vrijgezellen die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Met name studenten en pas afgestudeerde singles vind je hier omdat ze op zoek zijn naar een leuke date of meteen naar een vaste relatie. De app is heel netjes ontworpen met een overzichtelijke schermopbouw en enkele eenvoudig te bedienen kernfuncties zoals matches bekijken, nieuwe leden zien en ontdekken wie er op een bepaald moment allemaal online zijn. Jammer genoeg kun je de videoprofielen niet via de mobiele app bekijken maar die kun je wel gewoon zien op de begeleidende Match4Me datingsite.

Pluspunten
 • Leuk voor hoog opgeleide jongeren
 • Direct match zien via pushbericht
Minpunten
 • Videoprofielen mobiel niet zichtbaar
Bezoek Match4me Download de Match4me app

8. Opzoeknaarjou - Mobiel daten voor christelijke singles

Screenshots Opzoeknaarjou appBekijk de Opzoeknaarjou app

Opzoeknaarjou

Icon Opzoeknaarjou app

OpZoekNaarJou is een van de weinige christelijke dating app, speciaal voor katholieke, protestante en andere christelijke singles die op basis van hun eigen geloof een leuke partner willen vinden. Zoek je dus een relatie met Bijbelse normen en waarden als uitgangspunt, maar wil je jouw perfecte man of vrouw wel gewoon met je mobiele telefoon kunnen vinden, dan is de OpZoekNaarJou dating app een geweldige keuze. Elk profiel wordt handmatig gecontroleerd om te zorgen dat elk lid zich aan de spelregels houdt. Je krijgt na je inschrijving regelmatig persoonlijke matches maar kunt ook gewoon zelfstandig op zoek naar een leuke partner. Ook berichten ontvangen en versturen kan uiteraard gewoon via de app.

Pluspunten
 • Speciaal voor christelijke singles
 • Zowel matching als zelf zoeken
Minpunten
 • Vrij beperkte doelgroep
Bezoek Opzoeknaarjou Download de Opzoeknaarjou app

9. Pepper - Top voor visueel ingestelde singles

Screenshots Pepper appBekijk de Pepper app

Pepper

Icon Pepper app

Pepper is een unieke dating app omdat het een zeer volledig uitgevoerde app is waarin leden heel uitgebreide profielen kunnen plaatsen. Die profielen zijn perfect geschikt voor iedere single die visueel is ingesteld. Het op een leuke profielfoto wordt bij Pepper namelijk uitgebreid tot een volledige fotocollage, waar je ook video’s aan toe kunt voegen. Dat is enorm leuk om te doen, want zo kun je letterlijk een beeld schetsen van wie jij bent en waar je van houdt. Dat werkt ook binnen de Pepper dating app heel goed, want je kunt makkelijk door de schermen navigeren en doorlopend matchen met leuke profielen.

Pluspunten
 • Makkelijk te navigeren app
 • Uitgebreide profielen
 • Leuke foto collages
Minpunten
 • Geen profieltekst optie
Bezoek Pepper Download de Pepper app

10. Tinder - De originele swipe dating app

Screenshots Tinder app

Tinder

Icon Tinder app

Tinder behoeft inmiddels nog maar weinig uitleg, want als je weet wat een dating app is dan heb je ongetwijfeld ook al eens van Tinder gehoord. Deze app heeft het swipen van profielen immens populair gemaakt en daarom is vrijwel elke single man of vrouw tussen de 20 en 45 jaar inmiddels wel op de app te vinden. Het idee van de app is simpel: swipe naar rechts om een profiel uit je eigen regio goed te keuren en naar links om af te keuren. Als een lid dat jij leuk vindt jouw profiel ook naar rechts veegt dan heb je een match. Dan kun je met elkaar chatten en als je daar ook een klik voelt uiteraard ook een leuke date afspreken. Vanwege de vele duizenden leden heb je altijd wel weer een leuke nieuwe single in je swipelijst!

Pluspunten
 • Meest succesvolle dating app
 • Enorm veel singles actief
Minpunten
 • Niet alle leden serieus op zoek

11. Happn - Matchen op gedeelde locaties

Screenshots Happn app

Happn

Icon Happn app

De Happn app is een unieke dating app waarmee je niet zomaar met willekeurige mensen in je omgeving matcht maar alleen met mensen die meer dan eens op locaties zijn geweest waar je zelf ook regelmatig vertoeft. Zo kom je eerder in contact met mensen waar je echt wat mee gemeen hebt, bijvoorbeeld omdat jullie dezelfde muzieksmaak hebben of graag naar het theater gaan. Wat ook erg leuk is, dat zijn de zogenaamde Charms. Door iemand een Charm te geven laat je zien dat je die single leuk vindt. En waar je dat bij Tinder niet te weten komt krijg je daar bij Happn wel een berichtje over. Dat maakt het dus een stuk makkelijker om te matchen. Het enige nadeel is eigenlijk dat er minder leden op Happn zitten dan op Tinder. Maar daar kun je natuurlijk bij helpen door zelf ook lid te worden.

Pluspunten
 • Ontmoet singles op unieke manier
 • Zien wie jou leuk vindt
Minpunten
 • Minder leden dan Tinder

12. Relatieplanet - Een geweldig complete dating app

Screenshots Relatieplanet app

Relatieplanet

Icon Relatieplanet app

Let op: Relatieplanet is gestopt. De app is niet meer beschikbaar.

Als één van de grootste datingsites van Nederland heeft Relatieplanet natuurlijk een eer om hoog te houden. Met de Relatieplanet dating app is dat uitstekend gelukt. De app werkt vrijwel vlekkeloos en is de ideale aanvulling op de datingsite. Sterker nog, omdat de app in veel gevallen sneller en makkelijker werkt dan de site is het helemaal geen probleem om al het daten via de app te doen. Inschrijven gaat snel en direct nadat je op de dating app bent ingelogd kun je al meteen uit heel veel matches kiezen.

Pluspunten
 • Overzichtelijk ontwerp
 • Heel makkelijk registreren
Minpunten
 • Geen swipe optie

13. Bumble - Vrouwen zetten altijd de eerste stap!

Screenshots Bumble app

Bumble

Icon Bumble app

Bumble is een van de weinige dating apps (zo niet de enige) waar vrouwen de touwtjes stevig in handen hebben. Alleen de vrouwelijke leden zijn namelijk gemachtigd om een chat te starten met een man waarmee ze een match hebben. De man kan wel gewoon profielen swipen en liken, maar als de vrouw hem ook leuk vindt moet hij wel geduldig afwachten. Likes blijven ook maar beperkt houdbaar, dus een match kan ook weer gewoon in rook opgaan. Dat is fijn voor de vrouwen, maar mannen die geduldig zijn en respectvol met vrouwen omgaan kunnen ook profiteren van meer aandacht en het feit dat de vrouwen het daten langer leuk blijven vinden.

Pluspunten
 • Vrouwvriendelijke dating app
 • Overzichtelijk opgezet
 • Soepele werking
Minpunten
 • Alleen vrouw kan chat starten
 • Matches verlopen erg snel

14. Once - Makkelijker een serieuze date zoeken

Screenshots Once app

Once

Icon Once app

De Once dating app probeert je niet zomaar van zoveel mogelijk matches te voorzien. In plaats daarvan zorgt de app ervoor dat de matches die je krijgt van zo hoog mogelijke kwaliteit zijn. Daarom kun je pas de app gaan gebruiken nadat je zelf een uitgebreide vragenlijst hebt ingevuld die je persoonlijkheid, wensen en eigenschappen in beeld brengt. Ondanks de geavanceerde matching is de werking van de app heel eenvoudig. Je krijgt een match en kunt gewoon negeren of de single in kwestie een reactie sturen. Let er wel op dat matches na 24 uur komen te vervallen, dus neem elke dag een kijkje in de app. Om de kwaliteit nog meer te waarborgen kunnen singles elkaar na een date kunnen een beoordeling geven. Mannen mogen alleen sterren uitdelen aan een vrouw, terwijl de vrouwen ook een geschreven review mogen plaatsen waarmee ze op date zijn geweest.

Pluspunten
 • Veiliger daten voor vrouwen
 • Snel aanmelden met Facebook
Minpunten
 • Matches soms van lage kwaliteit
 • Mannen kunnen alleen sterren uitdelen

15. Zoosk - Mobiel swipen en zoeken in je regio

Screenshots Zoosk app

Zoosk

Icon Zoosk app

Zoos is een internationale dating app waarmee je echter ook heel eenvoudig alleen in je eigen regio kunt zoeken naar leuke singles. De app combineert de Tinder manier van matchen door je vrijwel onbeperkt te laten swipen tussen profielen in de Carousel, met een uitgebreide zoekfunctie waar je ook zelfstandig mee op zoek kunt naar leuke mannen of vrouwen. Het aantal matches kan dan nogal overweldigend zijn, daarom is het fijn dat je ook makkelijk kunt filteren op allerlei verschillende eigenschappen. De app blijft telkens soepel werken, ook als je snel tussen alle verschillende functies schakelt. Let er wel op dat je meteen de zoekstraal wat verkleint, anders krijg je matches die zich tot wel 100 kilometer van je vandaan bevinden.

Pluspunten
 • Snel matchen met de Carousel
 • Uitgebreide filteropties voor zoeken
Minpunten
 • Soms verwarrend door de vele functies

16. Lovoo - Leuke singles zoeken middels hashtags

Screenshots Lovoo app

Lovoo

Icon Lovoo app

Lovoo is een leuke mix tussen sociale media en een dating app. Zo kun je bijvoorbeeld met behulp van hashtags aangeven wat je interesses zijn en op die manier ook gelijkgestemde leden zoeken. Lovoo wordt daarom ook niet alleen gebruikt om dates te vinden maar ook om nieuwe sociale contacten op te doen. Maak een leuke foto en zet er toepasselijke trefwoorden bij met een hashtag zodat andere leden die daarop zoeken jouw profiel kunnen vinden. Daar kan de Live Radar behulpzaam bij zijn, want daarmee kun je altijd zien we er op dit moment bezig is foto’s met een bepaald trefwoord te plaatsen. Via de app kom je vervolgens makkelijk met die persoon in contact.

Pluspunten
 • Snel matchen via de Live Radar
 • Wereldwijd miljoenen gebruikers
Minpunten
 • In Nederland wat minder populair

17. Grindr - Gay dating zoals op Tinder

Screenshots Grindr app

Grindr

Icon Grindr app

Grindr is min of meer de gay tegenhanger van de populaire dating app Tinder. Op Grindr kun je als homoseksuele of biseksuele man namelijk ook op basis van je eigen locatie swipen door profielen die zich in je nabije omgeving bevinden. Ook bij Grindr doe je dat heel eenvoudig door te swipen. Mocht je elkaar allebei naar rechts hebben geveegd, dan heb je natuurlijk een match en kun je contact zoeken via de app. Let wel op dat daten via Grindr niet altijd even serieus is, want veel mannen zijn er alleen op actief om een avontuurtje te zoeken. Een serieuze relatie vinden kan dus wat lastiger zijn dan op andere apps of sites.

Pluspunten
 • Onbeperkt swipen langs leuke mannen
 • Ook ideaal voor casual dating
Minpunten
 • Serieuze relatie vinden kan lastig zijn

18. Plekk - Leuke singles ontmoeten via GPS

Screenshots Plekk app

Plekk

Icon Plekk app

Plekk is een volledig Nederlandse dating app waarmee je leuke singles kunt ontmoeten waar je regelmatig bij in de buurt bent geweest. De matching vindt plaats op basis van je GPS-signaal, omdat je daarmee gekoppeld kunt worden aan singles die ook vaker komen op de plekken waar je veel vertoeft. Dit principe is vergelijkbaar met de manier waarop Happn vrijgezellen aan elkaar matcht. Je kunt zelf zoeken tussen de profielen die dezelfde locaties hebben bezocht als jijzelf en als je inderdaad raakvlakken ziet meteen liken. Vervolgens is het hopen dat ze jou ook positief beoordelen, want dan kun je met elkaar chatten!

Pluspunten
 • Makkelijk gelijkgestemde singles vinden
 • Elkaar laten zien waar je heen gaat
Minpunten
 • Niet zoveel actieve deelnemers

19. Mint - Meer ruimte voor de twijfelaars

Screenshots Mint app

Mint

Icon Mint app

Mint is een swipe dating app die echter wel wat anders werkt dan Tinder. Je kunt namelijk onbeperkt heen en weer bladeren tussen alle verschillende profielen door naar links en rechts te vegen. Dat zorgt er dus niet voor dat je het profiel goed- of afkeurt, maar is puur bedoeld om te bladeren. Liken doe je namelijk door op het hartje bij een profiel te tikken en met het kruisje kun je een profiel uit je swipelijst verwijderen. Dat is even wennen als je Tinder gewend bent, maar werkt wel fijn omdat je niet meteen definitief over een profiel hoeft te beslissen.

Pluspunten
 • Heen en weer bladeren tussen matches
 • Veel luchtige en leuke contacten
Minpunten
 • Relatief weinig Nederlanders lid

20. Happy Pancake - Ontspannen matchen met serieuze dating app

Screenshots Happy Pancake app

Happy Pancake

Icon Happy Pancake app

Happy Pancake is een online datingplatform dat al jaren aan de absolute top staat in Scandinavische landen en inmiddels ook beschikbaar is in Nederland. De gratis dating app zit uitstekend in elkaar maar verwacht er geen baanbrekende functies in. Je bekijkt nieuwe profielen bijvoorbeeld eenvoudig door te scrollen door een lijst. Daarin kun je meteen aangeven welke van die singles je interesse hebben. Als je wilt kun je eerst een flirt sturen, maar het is ook gewoon mogelijk direct een berichtje te schrijven. Het is niet mogelijk om met Facebook in te loggen op de app, dus je moet wel even een apart account aanmaken. Ook dat kan echter gewoon direct in de app.

Pluspunten
 • Dating app voor serieuze relaties
 • Activiteiten plaatsen in Happenings
Minpunten
 • Geen Facebook login beschikbaar

Zijn deze dating apps allemaal volledig gratis?

In onze lijst met 20 beste gratis dating apps hebben we telkens gekeken naar gedeeltelijk of volledig gratis dating apps. Op wat voor manieren kun je daar allemaal gratis gebruik van maken?

1. Downloaden en inschrijven altijd gratis

Een dating app die je wilt proberen download je altijd vanuit de app store op je eigen mobiele telefoon. Zo weet je zeker dat je de officiële mobiele toepassing te pakken hebt en kun je nooit per ongeluk zogenaamde malware op je smartphone zetten. Ook heel handig is dat je meteen kunt zien of de app in kwestie door jouw telefoon goed ondersteund wordt. Ook kun je al direct reviews van echte gebruikers bekijken die hun ervaringen delen.

2. Sommige functies zijn betaald

Dating apps die echt volledig gratis zijn komen niet zoveel voor. Vaak is het namelijk zo dat je bepaalde basisfuncties tot je beschikking krijgt als gratis lid. Zo kun je vaak al gewoon profielen swipen en bij een match ook een berichtje sturen. Oftewel, ook als gratis lid is het vaak al goed mogelijk om een leuke date en zelfs een relatie te vinden zonder van de premium functies gebruik te maken. Maar zoek je meer of snellere matches, dan kun je wat geld uitgeven aan die premium opties. Denk daarbij aan dit soort aanvullende functionaliteiten:

 • Meer likes kunnen uitdelen op dezelfde dag.
 • Meer profielen beoordelen (swipen).
 • Je profiel omhoog plaatsen in de swipelijst van andere singles.
 • Zien welke singles een like hebben uitgedeeld aan jouw profiel.

Wanneer je het aantal geschikte matches tegen vindt vallen (of het je gewoon te lang duurt) kun je er dus voor kiezen om het daten makkelijker en sneller te maken door deze betaalde functies te nemen. Bij vrijwel alle moderne dating apps werkt dit op een vergelijkbare manier.

3. Bij enkele dating apps: betaald lidmaatschap

Naast de nieuwste dating apps die echt puur en alleen uit een mobiele app bestaan zijn er ook dating apps die bedoeld zijn als extra functionaliteit naast een bestaande datingsite. Daarbij werkt het – vooral wat de betalingen betreft – op een andere manier. Het is weliswaar nog wel gewoon mogelijk om een gratis proefabonnement af te sluiten, maar de mogelijkheden zijn dan heel beperkt. Als de datingsite (en dus ook de begeleidende dating app) je bevalt, dan kun je een betaald abonnement nemen waarmee je alle functies onbeperkt tot je beschikking krijgt. Pas dan kun je effectief matchen en bijvoorbeeld berichtjes sturen. Vrijwel altijd vindt de betaling plaats middels een maandelijks abonnement.


Hoe kies ik de beste gratis dating app?

Wanneer je op zoek wilt naar de gratis dating app die voor jou het beste is, dan zijn er een paar belangrijke aspecten waar je al van tevoren naar kunt kijken. Gelukkig zijn vrijwel alle apps gratis uit te proberen, zodat je ook zelf kunt ontdekken welke daarvan voor jou geschikt zijn. Waar kun je dan allemaal op letten?

Het aantal (actieve) leden

Ten eerste is het aantal leden op de dating app van belang. Mobiel daten gaat namelijk vaak wat sneller dan wanneer je op een klassieke datingsite aan de slag gaat. Profielen zoeken gebeurt meestal met een swipelijst waarin je heel snel aan kunt geven of je een bepaald profiel wel of niet leuk vindt. Wanneer je daar een beetje geoefend in raakt kun je in een paar minuten echt tientallen singles beoordelen. Dan moet er dus wel genoeg keus zijn zodat je niet telkens tegen een lege lijst aan zit te kijken. En natuurlijk is het ook zo dat je met meer actieve leden ook meer kans hebt dat de partner van je dromen daarbij zit!

Bekijk de app store reviews

Je installeert een dating app als het goed is altijd vanuit de app store op je Android of iPhone telefoon. Zoek daarin simpelweg op de naam van de app en je vindt al snel de nieuwste versie. Natuurlijk kun je de toepassing dan meteen installeren en gebruiken, maar het is een goed idee om eerst even de begeleidende reviews te bekijken. Mensen die de app hebben gebruikt kunnen door middel van 1 tot 5 sterren en een korte omschrijving laten merken wat ze ervan vonden. Staar je niet blind op het gemiddelde aantal sterren, want ook de beoordelingen van alle vorige versies worden daarbij opgeteld. Lees liever de een aantal van de recente reviews waar mensen ook tekst bij hebben geschreven over hoe de app momenteel functioneert en presteert.

Optimaal gebruiksgemak

Gebruiksgemak is op een mobiele telefoon belangrijker dan ooit tevoren. Want ook al hebben veel telefoons tegenwoordig een relatief groot scherm, dat is nog altijd stukken kleiner dan het scherm van een laptop of vergelijkbaar apparaat. Hoe het scherm is opgebouwd, het formaat van de tekst en lay-out van het menu zijn dus belangrijker dan bij een groter apparaat zoals een computer. Daarnaast bedien je een app voornamelijk met je vingers en ook dat moet dus goed zijn geregeld. Sterker nog, een goede gratis dating app maakt juist met opzet optimaal gebruik van mobiele functies (zoals swipen en pinchen) zonder dat het daten daarbij aan diepgang verliest. Het is dan niet zomaar een kleinere versie van een traditionele website, maar een mobiele app die optimaal aan die specifieke rol is aangepast.

De verschillende functionaliteiten

Gratis dating apps hebben vaak wat minder uitgebreide functionaliteiten dan de klassieke datingsites. Dat heeft een aantal goede redenen:

 • Er is nu eenmaal wat minder ruimte op het scherm voor allerlei toeters en bellen.
 • Een mobiele app moet snel reageren en dus redelijk ‘lichtgewicht’ zijn uitgevoerd.

Maar dat betekent niet dat je niet op een prettige en effectieve manier kunt daten met deze mobiele toepassingen. Sterker nog, in de praktijk blijkt juist dat veel leden ruim voldoende hebben aan deze wat eenvoudigere invulling van mobiel daten. Wanneer je profielen kunt swipen, of met een eenvoudige tik op het scherm kunt liken, dan doet de app op de achtergrond vaak zelf de rest. Heb je een match? Dan kun je meteen via de app met elkaar chatten.

Maar natuurlijk zijn er ook gratis dating apps die extra functionaliteiten bieden, zoals een uitgebreide zoekmachine of zelf profielen mee op te zoeken. Het is dan goed om te checken dat jij echt wat aan die functionaliteiten denkt te zullen hebben.

Nepprofielen

Er zijn inmiddels best wel veel dating apps op de markt. Het lijkt soms wel of er elke week een app bij komt. Er zijn echter niet oneindig veel singles om al die apps mee te vullen. Sommige minder populaire apps maken daarom gebruik van nepprofielen om de boel levendig te houden. Of ze knijpen een oogje toe wanneer mensen een profiel op de app plaatsen dat niet serieus is, gewoon omdat ze stiekem wel blij zijn met wat meer activiteit. Deze nepprofielen zijn dus iets om in het oog te houden. Krijg je het idee dat veel gebruikers niet ‘echt’ lijken, bijvoorbeeld omdat je wel matches krijgt maar er nooit iemand af wil spreken? Dan kun je beter een andere leuke gratis dating app uitzoeken, want er is echt keus genoeg!

Veiligheid en privacy

Ook je eigen veiligheid natuurlijk belangrijk. Helaas neemt nog niet elke dating app de beveiliging (en daarmee de privacy van zijn leden) serieus genoeg. Gelukkig verbetert dit zienderogen, mede dankzij de steeds strenger wordende privacywetgeving. Toch is het slim om als dat mogelijk is het privacybeleid van een app persoonlijk even te checken, net zoals de algemene voorwaarden.

Tip: let op een eventueel dating keurmerk

Dating apps die onderdeel uitmaken van een datingsite beschikken soms over een dating keurmerk zoals het Keurmerk Veilig Daten. Wanneer je een van die apps gebruikt heb je direct veel meer zekerheid over beveiliging van de toepassing, zoals een versleutelde verbinding. Maar je hebt ook veel meer zekerheid dat je privégegevens geheim zullen blijven en dat die niet zomaar zullen worden doorverkocht. Tot slot mag je er dan ook op rekenen dat nepprofielen actief van het datingplatform worden geweerd.


Keuze dating app afhankelijk van intentie

Tot slot: wat voor jou de beste dating app is hangt mede af van je persoonlijke intentie. Niet iedereen is op dating apps op zoek naar een duurzame relatie. Sommige mensen willen alleen maar swipen en chatten. Daarnaast worden dating apps ook veel gebruikt om een eenmalige date te zoeken. Zoek je zelf wel echt een serieuze relatie? Dan is het belangrijk om daar al bij de keuze voor de dating app rekening mee te houden.

Kies dan bijvoorbeeld eens voor een gratis dating app die onderdeel uit maakt van een groter datingplatform waar ook een uitgebreide datingsite bij hoort.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies