Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

De 6 leukste gay dating apps (Grindr alternatieven)

De 6 leukste gay dating apps (Grindr alternatieven)

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Wanneer je als man op zoek bent een leuk contact of een relatie met een andere man, dan is de bekende gay dating app Grindr al snel een logische keuze. Maar er is ook een behoorlijk aantal goede alternatieven voor deze populaire app, bijvoorbeeld wanneer je wat serieuzer op zoek wilt naar een duurzame relatie. Daarom bespreken we in dit artikel over gay dating apps niet alleen maar Grinddr, maar hebben we ook de beste en leukste alternatieve gay dating apps voor je verzameld wanneer je even uitgekeken bent op Grindr.


De beste dating apps voor homo’s

Wat zijn op dit moment de beste dating apps voor homoseksuele mannen? De onderstaande apps hebben allemaal hun eigen unieke eigenschappen en daarom vertellen we je meteen waarom je juist die dating app zou moeten proberen.


1. GayParship - De beste gay dating app voor een serieuze relatie

Screenshots GayParship appBekijk de GayParship app

GayParship

Icon GayParship app

Met de Gay Parship app profiteer je van de uitgebreide Parship matching en de geavanceerde dating app die daarbij wordt gebruikt, maar dan om uitsluitend homoseksuele mannen te ontmoeten. Dankzij de op wetenschappelijke principes gebaseerde persoonlijkheidstest ben je in staat om heel makkelijk passende matches te vinden waar je echt veel mee gemeen hebt. Dat de profielfoto’s in eerste instantie wazig worden getoond kan lastig zijn, maar zo weet je wel vrijwel zeker dat je vanwege je karakter en gedeelde interesses benaderd wordt. Dat zorgt voor heel serieuze dating waarmee je echt een duurzame relatie kunt vinden.

Pluspunten
 • Uitgebreide persoonlijkheidstest
 • Hoogwaardige matches
 • Goed uitgedachte dating app
Minpunten
 • Profielfoto's zijn wazig gemaakt
Bezoek GayParship Download de GayParship app

2. Guys Dating - Snel en makkelijk door gay profielen swipen

Screenshots Guys Dating appBekijk de Guys Dating app

Guys Dating

Icon Guys Dating app

Guys Dating (ook wel G-Dating) is geen echte dating app maar een website, die echter perfect is aangepast op mobiel gebruik. Het inschrijven bijvoorbeeld werkt al enorm handig doordat je alle informatie in korte en eenvoudige stappen invult. Maar ook nadat je eenmaal bent ingelogd kun je heel eenvoudig daten en op zoek naar mannen waar je hart sneller van gaat kloppen. Er is echter geen matching beschikbaar zodat je dus zelf actief op zoek moet naar veelbelovende profielen. Daar kan de zogenaamde FotoZapper handig bij zijn. Dat is een functie die enigszins is afgekeken van populaire apps als Tinder en Grindr en biedt je de mogelijkheid om snel door allerlei profielen heen te swipen. Dat maakt het online mobiel daten direct een stuk makkelijker (en leuker!).

Pluspunten
 • Voor vrijblijvend en serieus contact
 • FotoZapper handig bij mobiel gebruik
Minpunten
 • Geen dating app maar mobiele site
Bezoek Guys Dating Download de Guys Dating app

3. Lexa - Romantische dating voor gay mannen

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Als gay man zou je wellicht niet zo snel denken aan Lexa wanneer je op zoek bent naar een nieuwe relatie, maar ook hier vind je gewoon veel leuke mannen die op andere mannen vallen. En dat niet alleen, die homo’s zijn vaak net als jij op zoek naar een serieuze relatie. Wanneer je die mannen via je mobiele telefoon wilt leren kennen is Lexa een hele goede keus, want deze app is qua functies heel veelzijdig en uitgebreid, wat het daten effectiever, makkelijker en vaak ook leuker maakt. Wanneer je jezelf hebt ingeschreven op de app kun je daarna ook inloggen op de bijbehorende datingsite. Dat kan heel fijn zijn als je ook wel eens met je matches wilt chatten met een gewoon toetsenbord.

Pluspunten
 • Veel functies binnen de mobiele app
 • Snel chatten via dating app of website
Minpunten
 • Niet specifiek voor gay dating
Bezoek Lexa Download de Lexa app

4. Gaybuddy - Casual gay daten via handige mobiele website

Screenshots Gaybuddy appBekijk de Gaybuddy app

Gaybuddy

Icon Gaybuddy app

Gaybuddy is een mobiele website die je prima kunt gebruiken op elke smartphone. De site is heel overzichtelijk opgezet en daarbij is meteen duidelijk wat hier het doel van het daten is: een spannend avontuurtje. De meeste profielen die je tegenkomt laten weinig aan de verbeelding over, want de ontblote basten komen je tegemoet zodra je bent ingelogd. Perfect als je een spannende date zoekt, maar mocht je uitsluitend een serieuze relatie wensen te vinden dan is Gaybuddy daar niet geschikt voor. Volledig discreet een profiel aanmaken is mogelijk, zodat je ook gewoon actief kunt worden op Gaybuddy wanneer je niet openlijk uit wilt komen voor je geaardheid.

Pluspunten
 • Geschikt voor vrijblijvend contact
 • Goed bruikbaar op mobiele telefoon
Minpunten
 • Serieuze relatie nagenoeg onmogelijk
Bezoek Gaybuddy Download de Gaybuddy app

5. Grindr - De populairste gay dating app ter wereld

Screenshots Grindr app

Grindr

Icon Grindr app

Grindr is natuurlijk de bekendste en ook de populairste dating app voor homoseksuele en biseksuele mannen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. En alhoewel de nadruk er vooral ligt op spannende ontmoetingen vinden in je eigen regio, kun je er tegenwoordig met een beetje geluk en doorzettingsvermogen ook prima een nieuwe partner vinden. Helaas zitten er ook veel mannen op Grindr die niet zo snel echt zullen afspreken maar vooral willen swipen door profielen en matchen met andere mannen. Ze zoeken bevestiging, afleiding of simpelweg een egoboost. Toch blijft Grindr een geweldige app die elke gay man die open staat voor nieuwe contacten op zijn smartphone zou moeten hebben.

Pluspunten
 • De ideale app voor een spannende date
 • Enorm veel gay mannen actief
Minpunten
 • Sommige mannen komen alleen swipen

6. Parship - De bekendste dating app van Nederland

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Parship heeft naar de GayParship app, ook een reguliere dating app, maar dat betekent niet dat je er als gay man niet terechtkunt voor het vinden van een leuke date of een relatie. Omdat er zoveel singles lid zijn tref je er namelijk ook heel veel leden aan die op zoek zijn naar iemand van hetzelfde geslacht. Je kunt uiteraard je geslacht en je geaardheid aangeven wanneer je een profiel aanmaakt, zodat je eenvoudig wordt gevonden door andere mannen en veel kans maakt op een leuke match. Jammer genoeg zijn er ook wel wat inactieve profielen op de app aanwezig en zijn die niet zo eenvoudig als zodanig herkenbaar.

Pluspunten
 • Ook heel veel homo's lid
 • Heel gebruiksvriendelijk
Minpunten
 • Iets teveel inactieve profielen
Bezoek Parship Download de Parship app

Waar let je als gay man op bij online daten?

Wanneer je als gay man voor het eerst online gaat daten met een gay dating app, waar moet je dan allemaal op letten?

Intentie: serieus of vrijblijvend?

Je intentie tijdens het online daten bepaalt voor een groot deel wat je aanpak zou moeten zijn. Wanneer het gaat om gay dating zijn er twee heel duidelijk verschillende doelen om te daten: een serieuze relatie of een vrijblijvend avontuurtje.

Een serieuze gay date of relatie zoeken

Wanneer je een serieuze date zoekt ben je op een aantal apps zoals Grindr duidelijk in de minderheid. Dan doe je er dus goed aan om te kiezen voor een wat serieuzere dating app zoals Parship Gay of Lexa Gay. Bovendien moet je ook bereid zijn om wat meer tijd in het daten te steken, want de kans is klein dat je al met je eerste match jouw prins op het witte paard te pakken hebt. Het is vooral belangrijk dat je mannen leert kennen waar je veel interesses mee gemeen hebt en waar je echt een geweldige klik mee hebt. Dat je een vergelijkbaar wereldbeeld hebt en ongeveer dezelfde doelen hebt in het leven is ook mooi meegenomen. Tot slot is het bij gay dating apps ook belangrijk dat je de juiste bedoelingen uitstraalt, want als je de indruk wekt vooral op seks uit te zijn haken mannen die een duurzame relatie zoeken al snel af.

Vrijblijvende spannende avontuurtjes vinden

Er is natuurlijk helemaal niets mis mee om een vrijblijvend avontuurtje te zoeken via een gay dating app. Zoals je wel zult merken ben je zeker niet de enige man die dat wenst te vinden. Maar hoe dat avontuurtje eruit moet zien maakt wel veel verschil. Hou bijvoorbeeld rekening met de volgende zaken:

 • Wil je heel discreet en als het kan anoniem afspreken, of maak je de ontmoeting graag wat persoonlijker?
 • Hoe snel wil je kunnen daten? Als dat zo vlot mogelijk is, kies dan voor een snelle swipe app met ingebouwde chat.
 • Kun je iemand bij jou thuis ontvangen, wil je liever bij de ander afspreken of ergens op neutraal terrein?
 • Hoe wil je kunnen vaststellen dat de ander te vertrouwen is en dat je veilig met hem af kunt spreken? Zo kun je bijvoorbeeld als harde eis stellen om eerst even met elkaar te bellen, of elkaar via de webcam te zien.
 • Hoe veilig wil je de ontmoeting houden? Bij welke handelingen wil je bijvoorbeeld wel of geen condoom gebruiken?

Weet wat je kunt verwachten op welke app

Zoek je een serieuze match dan moet je daar normaal gesproken niet voor op Grindr zijn. Zoek je juist een vrijblijvend avontuurtje, dan is een serieuze dating app zoals Parship weer totaal ongeschikt. Kies dus de juiste dating app uit die precies aansluit op jouw persoonlijke datingdoel. Gelukkig kun je ook gewoon op meerdere apps tegelijk actief zijn, zodat je jouw datingprofiel per app precies af kunt stellen op hetgeen je daar komt zoeken.

Stel vast wie of wat je hoopt te vinden

Goed weten wat voor date of relatie je wenst zal altijd helpen om dat wat je zoekt ook daadwerkelijk te vinden. Wanneer je eenmaal aan het swipen en chatten bent raak je al snel meegesleept in het moment. Dan kan het prettig zijn om van tevoren bepaalde eisen en wensen voor jezelf vast te stellen. Dan verlies je niet teveel tijd aan contacten waar je eigenlijk toch niet zoveel interesse in hebt, of die je niet kunnen bieden wat je echt zoekt. Dit begint al met het type date: serieus of vrijblijvend. Maar ook iemands uiterlijk, interesses en voorkeuren, locatie en allerlei andere zaken kunnen voor jou een pluspunt of juist een deal breaker zijn. Blijf dit goed in het oog houden om effectiever te daten.

Wel of geen betaald account of membership?

Of je gratis of tegen betaling wilt gaan daten wordt bepaald door je portemonnee en hoe snel en effectief je wilt gaan daten. Bij volledig gratis dating heb je er al snel mee te maken dat je minder (of zelfs helemaal geen) berichten kunt versturen, of met allerlei andere beperkingen wordt geconfronteerd. Dat hoeft niet erg te zijn wanneer je toch al van plan was om rustig de tijd te nemen voor het dateproces. Maar zodra je een man hebt ontmoet die je echt helemaal geweldig vindt ervaar je die grenzen al snel als hinderlijk. Dan kun je er natuurlijk alsnog voor kiezen om een premium membership te nemen. Alle barrières worden dan verwijderd en je kunt meteen ongelimiteerd swipen, matchen en chatten.

Optimaliseren van je profiel

Op je profiel laat je zien wie je bent en wat je zoekt. Sommige apps, zoals de Gay Parship dating app, helpen je daar geweldig bij door je een uitgebreide persoonlijkheidstest te laten afleggen. Daar komt niet alleen je persoonlijkheid goed door naar voren, maar ook al je interesses, wensen en eisen worden automatisch gebruikt bij het matchen. Omdat je op basis van je antwoorden op de vele vragen wordt gekoppeld aan andere mannen is er altijd veel kans op het vinden van een duurzame relatie.

De juiste profielfoto’s

Bij veel dating apps gebeurt de eerste selectie hoofdzakelijk op basis van het uiterlijk. Als je op Grindr actief wordt is het daarom logisch dat je jouw profiel zo aantrekkelijk mogelijk maakt, zodat je zo vaak mogelijk naar rechts wordt geswipet. De meeste aandacht besteed je dus aan je foto’s, waarbij je ook best uitdagend op de kiek kunt gaan wanneer je een vrijblijvend afspraakje zoekt. Bij romantische gay dating apps wordt er natuurlijk wat anders van je profiel gevraagd, want dan is spannende fotografie juist uit den boze. Show jezelf gewoon zoals je in het dagelijks leven bent, met een nette foto van je gezicht en/of (geklede!) bovenlichaam en ook een aantal foto’s waarop je actief bent met een hobby, sport of iets anders wat de aandacht trekt.

Goede profieltekst

Een goede profieltekst is niet te kort maar ook zeker niet te lang. Op Grindr kun je al hoge ogen gooien met een korte en opvallende tekst waar je de aandacht direct mee te pakken hebt. Een beetje humor is natuurlijk nooit weg want vooral als je een casual date zoekt wil je vooral plezier hebben. Als je een serieuze relatie zoekt benader je de profieltekst met wat meer finesse. Dan is het veel belangrijker om je persoonlijkheid goed te laten blijken. Vul alles netjes en volledig in, zodat je karakter en interesses (maar ook de verwachtingen die je hebt van je toekomstige partner) goed tot uiting komen.

Berichten uitwisselen

Wanneer je een match hebt op een gay dating app zul je zelden direct in het echt afspreken. De eerste kennismaking vindt vaak plaats door berichten uit te wisselen. Eerst via de app zelf, later wellicht ook via Whatsapp, Kik of een andere instant messenger. Maar hoe zorg je dat er meteen op jouw berichtjes wordt geantwoord, en hoe zorg je dat de berichtenwisseling ook daadwerkelijk tot een leuke date leidt?

Maak het persoonlijk

Wat voor dating app je ook kiest, het succes van jouw berichtjes wordt altijd bepaald door hoe persoonlijk je die weet te maken. Vooral wanneer je al wat langer aan het daten bent en maar geen succes lijkt te hebben kan de verleiding ontstaan om naar meerdere mannen hetzelfde bericht te sturen. Maar dat wordt dan al snel zo’n nietszeggende boodschap dat de kans op een leuke reactie tot het nulpunt daalt. Blijf altijd de nodige moeite in je persoonlijke berichtjes steken. Zeg altijd iets persoonlijks over het profiel dat je hebt gevonden of waar je een match mee had.

Loop niet te hard van stapel

Enthousiasme is altijd goed, maar teveel enthousiasme kan ook al snel opdringerig of zelfs een beetje creepy overkomen. Wanneer je te hard van stapel loopt kan dat erin resulteren dat je ineens juist helemaal niets meer hoort. Stuur dus niet teveel reacties achter elkaar, maar wacht geduldig tot de ander de tijd neemt om op je berichtjes te antwoorden. Verklaar ook niet te snel de liefde aan een date, want die kan dan gaan denken dat zulke uitspraken voor jou betekenisloos zijn of dat je bereid bent alles te zeggen om hem in je bed te krijgen. Hou jezelf dus gerust actief in toom en neem af en toe een pauze van het chatten als je merkt dat de ander een beetje overweldigd raakt.

Humor, maar niet te vulgair

Humor is goed, want daarmee hou je het daten ontspannen. Maar voor je weet wat voor vlees je precies in de kuip hebt moet je zeker nog niet te platvloers worden. Vooral wanneer het over onderwerpen zoals seks gaat bestaat het risico dat je opmerkingen verkeerd vallen. Tijdens de eerste gesprekjes doe je er goed aan om alle vulgaire praat te vermijden, tenzij de ander natuurlijk helemaal los gaat en jij er ook wel van gediend bent. Het spreekt voor zich dat dit met name relevant is wanneer je een romantische ontmoeting zoekt.

Maak je interesse kenbaar

Menig gay of bi man matcht en chat er op dating apps lekker vrijblijvend op los. Ook jij zult waarschijnlijk al eens hebben meegemaakt dat dit vooral bij woorden blijft en je verzoek om een echte date soms volledig wordt genegeerd. Daarom doe je er goed aan om niet alleen in een vroeg stadium je interesse kenbaar te maken, maar ook welke intenties jij hebt met de andere single. Als je niet alleen wilt chatten maar ook snel in het echt wilt daten, maak die interesse dan redelijk vroeg kenbaar en peil of jouw match daar ook inderdaad naar op zoek is.

Wacht met beginnen over seks als je een relatie zoekt

Seks is onlosmakelijk verbonden aan een romantisch relatie. Dat geldt niet alleen voor hetero’s, maar ook voor homo’s en lesbiennes. Wanneer je op zoek bent naar een romantische relatie dan hoef je het dus – vooral in het eerste stadium – echt niet over seks te hebben. Daarmee wek je vooral twijfel bij de andere man of je toch niet gewoon alleen een seksafspraakje zoekt. Juist door het onderwerp seks eerst helemaal te vermijden laat je zien dat je serieus op zoek bent. Het onderwerp komt vanzelf een keer aan bod tegen de tijd dat je een paar echte dates hebt gehad.

Go with the flow

De laatste tip die we voor je hebben wanneer je gaat chatten via een gay dating app is dat je vooral ontspannen erin moet blijven staan. Hou niet te krampachtig vast aan alles wat je had bedacht om te vragen of te vertellen. Toon interesse en ga ook dieper in op de onderwerpen die je match aansnijdt. Zo blijft de sfeer lekker ontspannen en ontdek je het snelst of je echt een leuke klik met elkaar hebt. Het hoeft natuurlijk niet alleen bij chatten te blijven, want als je beiden bereid bent telefoonnummers uit te wisselen kun je ook even met elkaar bellen. Of stel voor om jezelf even aan elkaar te showen voor de webcam. Zo weet je zeker dat de ander ‘echt’ is en doe je al snel een betere indruk op dan van alleen zijn foto’s en chatberichten.


Gay dating buiten het internet

Gay dating hoeft natuurlijk helemaal niet beperkt te blijven tot het internet middels een datingsite of een van de leuke gay dating apps uit ons overzicht. Ook vandaag de dag zijn er nog talrijke manieren om ‘offline’ leuke gay mannen te ontmoeten in je eigen regio of de rest van het land. Welke leuke manieren werken daarvoor het beste?

Gay bar

Een heel logische optie is natuurlijk om in het weekend een gay bar in je buurt te bezoeken. Daar kun je jouw gaydar eventjes rust gunnen, omdat je zeker weet dat elke man die je er tegenkomt ook op andere mannen valt. Je kunt er even heerlijk ontspannen, lekker dansen en natuurlijk zoveel mogelijk telefoonnummers verzamelen van leuke mannen waar je wel eens mee op een date zou willen.

Gay evenementen

Vrijwel dagelijks worden er door heel het land allerlei gay evenementen georganiseerd. Speciale gay avonden in een club bijvoorbeeld, maar ook lezingen over homoseksualiteit, speeddate avonden en nog veel meer. Er zijn meerdere handige gay evenementenagenda’s te vinden op internet die leuk zijn om in de gaten te houden. Je komt bij die gelegenheden altijd op een makkelijke en laagdrempelige manier in contact met andere homoseksuele mannen.

Gay verenigingen

Door het hele land zitten allerlei verschillende verenigingen speciaal voor gay mannen. Dit zijn bijvoorbeeld wandelverenigingen, fietsverenigingen en andere sportverenigingen waar homoseksuele en biseksuele mannen elkaar kunnen ontmoeten om samen van hun favoriete hobby of sport te genieten. Zoek voor een actueel overzicht eens via een zoekmachine naar gay verenigingen in je eigen regio en ontdek bij welke leuke club jij je aan kunt melden.

Pride

Wanneer je als gay man nog nooit op een Gay Pride bent geweest doe je jezelf echt een enorm plezier om die toch eens te bezoeken. De Pride Amsterdam is niet alleen een hele bijzondere happening op en rond de Amsterdamse grachten, maar wanneer je een open persoonlijkheid hebt is het ook een geweldige manier om nieuwe mannen te leren kennen in een heel speciale setting. Hou dus alvast de laatste dagen van juli en de eerste dagen van augustus vrij in je agenda, want dat is traditioneel de tijd van het jaar dat de Canal Pride en andere gay evenementen worden gehouden in hartje Amsterdam.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies