Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Facebook Dating app review, hoe werkt Facebook Dating?

screenshots Facebook Dating

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Tinder opgepast! Tegenwoordig kunnen we namelijk ook daten via Facebook. Heel eenvoudig, door een extra datingprofiel aan te maken in de gewone Facebook app. Daarmee kun je singles swipen uit je regio, zien welke van je Facebook vrienden stiekem een oogje op je hebben en makkelijk vrijgezellen ontmoeten die dezelfde interesses hebben als jij. En het mooiste van dat alles? Het is ook nog eens volledig gratis! In deze review bespreken we alle facetten van Facebook Dating en hoe je er zelf makkelijk en snel mee aan de slag kunt gaan.

Storingen en problemen Facebook Dating

Sinds de lancering van Facebook Dating klagen gebruikers over de verschillende functies die niet goed werken, zoals matching, berichtenfunctie en het aanpassen van je locatie. We raden daarom voorlopig af om Facebook Dating te gebruiken.
Als alternatief raden wij de gratis dating app Lexa aan, klik hieronder om deze dating app te downloaden.

Gratis inschrijven bij Lexa app


Wat is Facebook Dating?

Facebook Dating is de dating service van Facebook. Je vindt deze functie gewoon terug als een los onderdeel in de gewone Facebook app. Dat betekent niet dat iedereen die op Facebook actief is ook in het datinggedeelte is te vinden, je moet je er namelijk zelf specifiek voor aanmelden. Je krijgt dan een apart profiel dat alleen de andere singles in Facebook Dating kunnen zien. Vervolgens kun je met je datingprofiel swipen, matchen, zien wie van jouw bestaande Facebook vrienden je al leuk vinden en meer.


Hoe werkt Facebook Dating en hoe gebruik je de app?

Wanneer je een profiel hebt aangemaakt kun je op meerdere manieren in contact komen met andere singles.

Naast het matchen met singles uit je eigen regio kun je bijvoorbeeld ook checken of enkele van je bestaande Facebook vrienden wellicht al een oogje op je hebben. Ook zijn er groepen met gelijkgestemde singles waar je lid van kunt worden en is het mogelijk om aan evenementen mee te doen. Het matchen werkt op een manier die veel doet denken aan Tinder. Je ziet dus telkens een enkel profiel en moet dat meteen beoordelen om de volgende single te zien te krijgen. Als de ander je leuk vindt heb je een match en kun je met elkaar chatten.


Account en profiel aanmaken

Wanneer je al lid bent van Facebook is het heel eenvoudig om ook een datingprofiel aan te maken. Hieronder lees je hoe je dat doet.

Een Facebook Dating profiel aanmaken

Wanneer je de Facebook app al op je telefoon hebt staan kun je hele eenvoudig het datingdeel openen. Tik op menuknop rechtsboven in het scherm en swipe het scherm omlaag tot je de knop Dating ziet staan. Tik daarop en en ga verder door op de knop Aan de slag te tikken. Je krijgt nu een korte introductie waar je met de knop Volgende doorheen kunt bladeren. Dit gaat onder andere over de manier waarop je privacy gewaarborgd is en de regels waar je je aan moet houden.

Profiel samenstellen

Op een bepaald moment kom je bij de stap waarin je jouw profiel kunt gaan samenstellen. De gegevens die er al staan komen van je gewone Facebook profiel. Je kunt sommige velden desgewenst aanpassen, zoals je genderidentiteit, geboorteplaats, beroep en opleiding. Je naam en leeftijd kun je niet wijzigen.

Na het accepteren van het privacybeleid kun je aangeven met welke mensen je wilt matchen (man, vrouw of iedereen) en wat voor type contact je zoekt. Je kunt kiezen uit chatten, vriendschap, casual dates en een langetermijnrelatie maar er ook meerdere tegelijk selecteren. De volgende stap is het inschakelen van je locatie via GPS en toestemming geven aan Facebook Dating om dat signaal te gebruiken om matches in je regio te zoeken. (Je locatie wordt dan bij benadering ook op je profiel getoond.)

Persoonlijke eigenschappen

Tot slot worden er nog enkele persoonlijke eigenschappen van je gevraagd. Dat zijn achtereenvolgens je lengte, je beroep, opleidingsniveau, rook- en drinkgedrag en de talen die je spreekt. Daarna is het tijd om een leuke foto te selecteren en kun je aan de slag met daten door je gegevens te controleren en op de knop Bevestigen te tikken. Je krijgt nu een voorbeeld van je datingprofiel te zien en kunt daarna echt beginnen met daten!

Je profiel verder aanvullen

Ook al nam het aanmelden behoorlijk wat tijd in beslag en staat er nu dus ook al aardig wat informatie op je profiel, toch kan het een goed idee zijn om meteen de ontbrekende elementen ook nog even in te vullen. Dat doe je door eerst op de knop Profiel en daarna op de knop met het potlood te tikken. Nu kun je bovenaan bijvoorbeeld een leuke profieltekst typen (niet vergeten om op Opslaan te tikken) en daaronder alle reeds ingevulde gegevens aanpassen.

Helemaal onderaan kun je je je leukste hobby’s en favoriete bezigheden toevoegen. Typ de eerste letters van je hobby en kies in de lijst die naar boven komt wat er het beste bij past. Helaas kan het wel een beetje frustrerend zijn om precies datgene te vinden wat jij leuk vindt. “Bioscoop” konden we zelf bijvoorbeeld niet vinden en dus kozen we maar voor “Films kijken”. Probeer dus ook wat andere bewoordingen om dezelfde activiteit te vinden.

Je matchprofiel aanpassen

Facebook Dating maakt gebruik van een matchsysteem om singles aan elkaar te koppelen. Dat gebeurt niet alleen op basis van geslacht, oriëntatie, locatie en leeftijd, maar ook op interesses en karaktertrekken. Daardoor kun je zelf ook de kwaliteit van je matches vergroten door je matchprofiel aan te passen. Ga daarvoor via de knop met het tandwiel op het startscherm naar je instellingen. Het eerste tabblad hier is je matchprofiel. Daar kun je nader omschrijven welke mensen er aan je gekoppeld zouden moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld de straal rondom je woonplaats groter of kleiner maken, de leeftijdscategorie aanpassen en aanvullende voorkeuren invoeren op basis van religie, opleidingsniveau en levensstijl. Dat is vooral slim om te doen wanneer je niet de matches krijgt waar je interesse in hebt.

Vragen beantwoorden

Een andere manier om je matches te verbeteren en andere singles in je profiel geïnteresseerd te krijgen is door vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld wat je favoriete films, boeken en series zijn, je doelen en ambities, waar je trots op bent of gewoon wat je drie meest favoriete emoji’s zijn. Om deze en andere vragen te beantwoorden tik je op het startscherm op de knop Profiel en onderaan de pagina op de knop Een vraag beantwoorden. Nu is het heel eenvoudig: kies een vraag en typ je antwoord.

Zoals je kunt zien heb je hier ook nog de mogelijkheid om extra foto’s aan je profiel toe te voegen of je Instagram aan je datingprofiel te koppelen. Let alleen wel op dat je met die laatste optie makkelijker wordt voor andere leden om je terug te vinden buiten Facebook Dating om.


Profielen en berichten

Nu je een eigen profiel hebt is het natuurlijk tijd om op zoek te gaan naar leuke profielen en met singles in contact te komen. Hieronder lees je hoe dat op Facebook Dating werkt.

Matchen met andere singles

Om contact te leggen met een andere single die je wel leuk lijkt kun je het profiel liken. Daarvoor wordt er een swipelijst voor je samengesteld met profielen die in je buurt zitten en die qua leeftijd en interesses genoeg met je gemeen hebben om aan je voorgesteld te worden. Wanneer je het Dating deel van de Facebook app opent zie je bovenaan het scherm meteen je swipelijst staan. Het profiel dat daar wordt getoond kun je direct liken door op de knop met het hartje te tikken of afwijzen met de knop met het kruisje. Welke van deze twee opties je ook kiest, je krijgt altijd het volgende profiel te zien. Ook andere singles krijgen op deze manier jouw profiel te zien om te beoordelen. Heb je elkaar geliket, dan is er een match tot stand gekomen en kun je met elkaar gaan chatten.

Hoe ziet een profiel eruit?

Je kunt ook eerst op een profiel in je swipelijst tikken om het te openen. Maak je normaal gesproken graag gebruik van Tinder? Dan zul je waarschijnlijk blij verrast zijn door de hoeveelheid gegevens die je op het gemiddelde Facebook Dating profiel kunt bekijken. Dat gaat namelijk niet alleen om wat foto’s en beknopte informatie, want je kunt vrijwel alle gegevens die de man of vrouw in kwestie heeft ingevuld bekijken. Bovenaan staat de hoofdprofielfoto en daaronder de nam en de leeftijd van de single. Direct daaronder zie je een lijstje staan met gegevens zoals locatie, opleiding, functie, lengte en talen. Swipe je het profiel verder omlaag, dan zie je ook nog de extra foto’s die deze persoon aan zijn of haar profiel heeft toegevoegd. Tot slot kunnen ook vragen die de man of vrouw eventueel al heeft beantwoord worden getoond. Alles bij elkaar geeft dat dus een heel goed beeld van de single in kwestie.

Contact leggen via iemands profiel

Naast het direct liken in de swipelijst kun je nu ook het profiel liken door op de knop met het hartje te tikken. Dat is echter ook mogelijk door het toevoegen van een leuke opmerking bij een foto. Tik op de foto en voeg bijvoorbeeld een complimentje of gewoon een aardige opmerking toe. Dat is een leuke en spontane manier om het ijs te breken. Heeft de andere single jouw profiel ook geliket? Dan heb je een match en krijg je daar allebei een melding van. Het is nu aan jullie, wie neemt er als eerste contact op?

Secret Crush

Een van de leukste functies van Facebook Dating hebben we nog niet eens besproken, namelijk de Secret Crush. Dat is een van de weinige banden tussen het ‘normale’ Facebook en het Dating gedeelte. Hier kun je namelijk een beperkt aantal van je Facebook-vrienden checken of ze wellicht een geheime crush op je hebben.

Je kunt een beperkt aantal mensen toevoegen en wanneer ze ook op Facebook Dating actief zijn krijgen ze de melding dat iemand ze heeft toegevoegd als Secret Crush. Maar let op: die persoon weet nog niet dat jij dat bent. Pas wanneer je zelf ook door hem of haar als Secret Crush wordt toegevoegd krijgen jullie daar allebei een melding van.

Je kunt op enig moment maximaal 9 Secret Crushes hebben, maar je mag altijd weer iemand verwijderen om plaats te maken voor de volgende kandidaat. Toevoegen is eenvoudig. Tik op de knop met het plusteken en kies of je een Instagram volger of Facebook vriend wilt toevoegen. Zoek de persoon in kwestie op en voeg toe.

Groepen en evenementen

Wanneer je graag gelijkgestemde singles wilt leren kennen omdat je het leuk zou vinden als je met hem of haar een bepaalde hobby, sport of andere interesse gemeen hebt, dan is dat ook mogelijk. Je vindt deze beide opties net als de Secret Crush en de swipelijst met profielen op het startscherm. Hierbij wordt er gekeken naar de Facebook groepen waar je deel van uitmaakt en de evenementen waar je je bij hebt toegevoegd. Je krijgt dan singles te zien die ook op Facebook Dating en in dezelfde groepen of evenementen zitten.


Veiligheid en privacy

Facebook Dating kwam in Nederland beschikbaar in oktober 2020. Dat was met enige vertraging ten opzichte van veel andere landen, want vanwege strenge Europese privacywetgeving moesten er eerst nog een groot aantal formaliteiten in orde worden gemaakt. Daardoor weet je nu als Nederlandse gebruiker echter zeker dat het met de privacy wel in orde is op de Facebook Dating app.

Gescheiden van de Facebook app

Het is sowieso goed om te weten dat je date-activiteiten altijd alleen binnen het Dating gedeelte getoond zullen worden en dus nooit op je gewone Facebook profiel. Ook word je niet gekoppeld aan je vrienden (of de vrienden van je directe Facebook vrienden). Je bepaalt ook helemaal zelf met wie je wilt matchen en wie jou dus een berichtje kunnen sturen.

Wil je juist liever helemaal geen contact met een bepaald persoon? Dan kun je dat profiel ook blokkeren en zelfs rapporteren. Open daarvoor het profiel, tik op de knop met de drie stippen rechts bovenaan en kies een van beide opties.


Service (helpdesk)

Net als veel andere grote techreuzen probeert Facebook het contact met gebruikers zoveel mogelijk te laten verlopen via online hulpmodules. Persoonlijk contact met een helpdeskmedewerker of iemand van de klantenservice is daarom bij Facebook Dating niet makkelijk mogelijk. Het Helpcentrum in de app, dat je via de instellingen kunt openen, bestaat alleen uit een uitgebreide vraagbaak. Daarin kun je heel veel informatie vinden over de werking van de app, hoe er met je gegevens wordt omgegaan en nog veel meer. Wil je echter persoonlijk bellen of mailen, dan zul je daar geen optie voor vinden.


Voor wie is Facebook Dating een geschikte app?

Elke single met een Facebook profiel zou wat ons betreft ook Facebook Dating een keer moeten proberen. De app is bedoeld voor alle singles die ook op Facebook zitten en dat is dus een gemêleerd ledenbestand met vele tienduizenden Nederlandse singles van verschillende opleidingsniveaus en leeftijden en met de meest uiteenlopende interesses. De app was in korte tijd al heel populair en lijkt dus vanaf het eerste moment een geduchte concurrent te zijn voor Tinder.


Wat kost Facebook Dating?

Op dit moment is Facebook Dating helemaal gratis en het is de bedoeling van Facebook om dat ook zo lang mogelijk zo te houden. Je hoeft dus geen betaald lidmaatschap te nemen om bepaalde functies te ontsluiten maar kunt gewoon volledig gratis daten. Facebook verdient nu eenmaal geld met gerichte advertenties tonen aan de gebruikers van zijn diensten. Op dit moment zijn er echter nog geen advertenties in de app te zien. Het is nog onduidelijk of (en zo ja, hoe lang) dat zo blijft.


Facebook Dating opheffen en verwijderen

Wil je ophouden met Facebook Dating? Dan kun je zelf je profiel verwijderen, gelukkig zonder ook meteen je hele Facebook te moeten verwijderen. Ga in het startscherm van de app via de knop met het tandwiel naar je instellingen. Tik daar op het tabblad Algemeen. Scrol naar beneden en je ziet onder het kopje Account de optie Profiel verwijderen staan. Vink eerst de belangrijkste reden aan dat je niet meer via Facebook wilt daten. Daarna krijg je de vraag of je toch niet liever alleen een pauze in wilt lassen. Als dat niet het geval is, tik dan op de knop Profiel verwijderen.


Download de Facebook Dating app

Bekijk de beste gratis dating apps
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

Beoordeling Facebook Dating

  • Check of je vrienden een crush op je hebben
  • Veel mogelijkheden om je datingprofiel te personaliseren
  • Niet gekoppeld aan je losse Facebook profiel
Bekijk de beste gratis dating apps
© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies