Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Whatsapp dating: Hoe kun je daten & flirten via Whatsapp?

Whatsapp dating: Hoe kun je daten & flirten via Whatsapp?

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Whatsapp is uiteraard niet een dating app, maar de immens populaire chat app kan natuurlijk wel enorm handig zijn tijdens het daten. Bijvoorbeeld om leuke singles beter te leren kennen, of om in contact te blijven met een date of prille liefde.

In dit artikel hebben we daarom een aantal handige tips voor je verzameld hoe ook jij op een ontspannen, veilige en vooral leuke manier kunt daten en flirten via Whatsapp.


80% heeft meer succes met deze dating apps


Op welke dating app kan ik Whatsapp nummers scoren?

De populairste manier waarop je met een leuke single op Whatsapp kunt belanden is natuurlijk om elkaar eerst via een online datingplatform te leren kennen. Wanneer je daar eenmaal hebt vastgesteld dat je een goede klik met elkaar hebt is er namelijk niets mis mee om elkaar buiten de app of site om via een chat app beter te leren kennen via de gratis chat app te gaan doen.

Hierbij de 3 leukste dating apps waar je eenvoudig nummers kan scoren om toe te voegen aan whatsapp:


1. Relatieplanet - Populairste dating app van Nederland

Screenshots Relatieplanet app

Relatieplanet

Icon Relatieplanet app

Wil je leuke contacten opdoen om uiteindelijk toe te voegen aan whatsapp? Probeer dan eens de moderne dating app van Relatieplanet. Dit datingplatform is al jaren de grootste datingsite van Nederland met meer dan 1,5 miljoen leden. Een profiel aanmaken is gratis dus waar wacht je nog op?

Pluspunten
 • Gratis account aanmaken
 • Eenvoudige manier om te chatten

2. Lexa - Swipe & Zoek

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Op zoek naar singles uit de buurt? Met de vernieuwde “swipe & zoek” app van Lexa kom je direct in contact met duizenden Nederlandse singles. Door in te vullen in de app naar wat voor type single jij op zoek bent, krijg je leuke matches voorgesteld en kun je heel eenvoudig door profielen bladeren. De handige “Lexa Badge” geeft meteen aan welke leden serieus op zoek zijn naar een relatie, of welke gewoon willen chatten via bijvoorbeeld whatsapp.

Pluspunten
 • Lexa badge app voor serieuze relatie
 • Uitgebreide zoekmogelijkheden
Bezoek Lexa Download de Lexa app

3. Be2 - Internationaal groot succes

Screenshots Be2 appBekijk de Be2 app

Be2

Icon Be2 app

Maakt de locatie eigenlijk niet uit, en wil je gewoon whatsapp daten met andere mensen over de hele wereld? Dan is Be2.com wellicht wat voor jou. Dit gigantische dating netwerk heeft miljoenen leden over de hele wereld. Je kunt heel laagdrempelig, en gratis, een account aanmaken om vervolgens door allerlei profielen te swipen. Bij het inschrijven geef je direct aan waar je naar op zoek bent. En ook hier kun je heel eenvoudig enkele zoekcriteria doorgeven om de juiste profielen te vinden.

Pluspunten
 • Internationaal groot succes
 • Gratis inschrijving
Bezoek Be2 Download de Be2 app

Offline singles vinden voor Whatsapp

Zoals gezegd is het dus het belangrijkste dat je singles kunt ontmoeten die je leuk genoeg vindt om via Whatsapp beter te leren kennen. Welke “offline” opties zijn daar allemaal voor?

Tijdens het uitgaan

Wanneer je tijdens het uitgaan iemand tegen het lijf loopt die je wel interessant lijkt dan is het heel gebruikelijk om meteen telefoonnummers uit te wisselen.

Moest je dan voorheen hopen op een telefoontje of de moed bijeen rapen om zelf te bellen, tegenwoordig slinger je natuurlijk gewoon Whatsapp aan en stuur je een berichtje. Dat is een stuk laagdrempeliger en dus een prima manier om via de chat verder te flirten met elkaar of een date voor te stellen.

Via vrienden of familie

Een andere optie is om via vrienden of familie aan het telefoonnummer van een leuke man of vrouw te komen, maar dan weet je natuurlijk wel al welke single je beter zou willen leren kennen. In die gevallen heb je wel een ‘ingang’ nodig, oftewel een acceptabele reden waarom die vrijgezel ineens via Whatsapp een berichtje van je krijgt.

Gedeelde vrienden kunnen zo’n reden zijn, dus wanneer je een leuk persoon op het oog hebt kun je altijd een gezamenlijke vriend vragen om het nummer. (Maar als het mogelijk is om het direct aan die persoon vragen is dat eigenlijk altijd een betere optie.)

Speeddaten

Een hele leuke manier om nieuwe singles te ontmoeten is speeddaten. Heb je een leuke klik met iemand dan deel je nummers uit om en kun je daarna direct gaan appen. Wie weet komt er wel een leuke date of zelfs relatie uit.


Hoe gebruik je Whatsapp om te daten?

Whatsapp is de populairste chat app voor mobiele telefoons waarvan elke dag vele miljoenen mensen wereldwijd gebruik maken om in contact te blijven met vrienden, familie (en tegenwoordig ook met collega’s of zakelijke contacten).

Whatsapp is echter geen datingplatform. Het is zelfs niet echt een manier om nieuwe mensen te leren kennen, aangezien je iemands telefoonnummer reeds moet kennen om die persoon op Whatsapp toe te kunnen voegen.

Overschakelen naar whatsapp

Dat betekent echter niet dat Whatsapp geen onderdeel kan uitmaken van het online daten. De app wordt namelijk wel veel gebruikt door singles die elkaar eerst via een datingsite of dating app hebben leren kennen en na verloop van tijd liever overschakelen op Whatsapp. Bijvoorbeeld omdat ze:

 • Chatten via Whatsapp beter gewend zijn en dat heel prettig vinden
 • Dikwijls meer opties tot hun beschikking hebben met elkaar te chatten (en bijvoorbeeld ook te bellen of een foto door te sturen)
 • Via Whatsapp vaak wat makkelijker en sneller reageren dan via een datingsite of dating app
 • Het fijn vinden om iemand waar ze een goede klik mee hebben zo meer in hun dagelijkse leven op te nemen.

Het is dus bij het daten wel de uitdaging om eerst het telefoonnummer van een leuke single op te duikelen zodat je die persoon op de app toe kunt voegen om met elkaar te chatten.


Waar moet je op letten bij whatsapp dating?

Waar moet je allemaal op letten wanneer je via Whatsapp wilt gaan chatten met singles die online of in het dagelijks leven hebt ontmoet?

1. Pas op je veiligheid

Ten eerste is het enorm belangrijk om je eigen veiligheid goed in het oog te houden. Dat betekent in de praktijk dat je niet zomaar je telefoonnummer aan iedereen geeft die erom vraagt en het al helemaal niet meteen meestuurt in een eerste berichtje naar een profiel. Je verliest dan al snel het overzicht van de mensen die je nummer inmiddels hebben en hebt ook geen controle mee over wat ermee gebeurt.

Voor je het weet word je lastiggevallen, want lang niet iedereen die je op dating apps tegenkomt is met jouw privacygevoelige informatie te vertrouwen. Wissel dus pas je telefoonnummer uit met een single waar het op de dating app al een tijdje heel leuk mee is en waarmee je bijvoorbeeld op het punt staat en echte date af te spreken.

2. Besteed voldoende aandacht aan elke chat

Chatten via Whatsapp is snel en lekker makkelijk, maar flirten en daten is dat niet automatisch. Je doet er vaak goed aan om met name tijdens de eerste berichtenwisselingen goed te blijven letten op je taalgebruik.

Vermijd spelfouten zoveel mogelijk en lees elk berichtje eventjes na voordat je op verzenden drukt. Gebruik gerust emoji’s maar zorg wel dat die zo weinig mogelijk op meerdere manieren uit te leggen zijn. Een iets te ad rem grapje kan tot slot per ongeluk verkeerd vallen, aangezien de ander waarschijnlijk elk woord dat je typt nauwgezet bestudeert.

3. Blijf geduldig met de ander

Chatten met je date is vaak niet hetzelfde als chatten met je beste vriend of vriendin, want tijdens het daten nemen veel mensen graag wat meer de tijd om een reactie te formuleren. Blijf dus geduldig en leg niet teveel druk op de chat. V

erwacht niet dat de ander meteen een reactie stuurt, ook wanneer je aan de bekende groene vinkjes kunt zien dat je berichtje is gelezen. Als iemand zonder erbij na te denken zomaar wat terugstuurt dan is je drang naar bevestiging wellicht bevredigd, maar het laat zien dat de andere persoon misschien niet zo serieus over het daten is.

Probeer het dus als een goed teken te zien wanneer de ander de tijd neemt tijdens het chatten. (Al is dat natuurlijk wel heel iets anders dan soms tijdenlang genegeerd lijken te worden.)


Tips & tricks voor meer matches

Nu je weet waar je allemaal op moet letten voor je via Whatsapp gaat flirten en chatten is er natuurlijk niets mis mee om te proberen wat meer interessante singles in je contactenlijst te krijgen. Dan is het een goede tip om lid te worden op een dating app (of site) waar leden per berichtje moeten betalen.

Wanneer het chatten of uitwisselen van privé berichtje niet gratis is zijn singles namelijk sneller geneigd om telefoonnummers uit te wisselen, zodat ze onbeperkt verder kunnen chatten via een (gratis) chat app op hun mobiele telefoon.

Flirten via een chat app zoals Whatsapp is een kunst op zich. Je kunt elkaar namelijk niet zien dus belangrijke componenten van flirten in real life, zoals oogcontact zoeken, je stemgeluid en lichaamstaal, heb je niet tot je beschikking. Dat hoeft niet erg te zijn, want dat betekent voor veel mensen dat de drempel om te gaan flirten ook lager is. Maar je kunt wellicht – vooral wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met flirten via chat apps – vast wel wat tips gebruiken:

 1. Overlaad de ander niet met berichtjes want het chatten moet wel een beetje gelijk op gaan. Als je chatmaatje de hele tijd omhoog moet scrollen om te zien wat je allemaal gezegd hebt ben je niet goed bezig.
 2. Als je wat langer met elkaar aan het chatten bent doe je er goed aan het naast de gezelligheid ook wat spannend houden door af en toe een wat meer gedurfde vraag te stellen of een beetje te blijven plagen.
 3. Blijf natuurlijk niet te lang chatten maar durf wanneer je echt een leuke klik met elkaar hebt op een gegeven moment ook een echte date af te spreken. Durf je de ander niet direct een afspraakje voor te stellen laat dan wat hints vallen waar hij of zij op in kan gaan.
 4. Strooi niet teveel met emoji’s en blijf ook op je spelling letten want ten eerste moet de ander wel snappen wat je bedoelt en veel mensen vinden het ook simpelweg vervelend om overladen te worden met grappige plaatjes of tussen de afkortingen en straattaal op zoek te gaan naar wat je nu eigenlijk bedoelt.
 5. Laat je interesse blijken door gerichte vragen te stellen en niet elke dag dezelfde standaard vragen te sturen. Als de ander heeft verteld over iets dat ze die dag zouden gaan doen, informeer dan achteraf hoe het is gegaan.
 6. Whatsapp geeft je de mogelijkheid om ook snel en makkelijk foto’s mee te sturen dus maak daar gerust gebruik van. Het maakt een chat veel persoonlijker wanneer je snel kunt laten zien waar je mee bezig bent.
 7. Hou het ontspannen door af en toe een grapje te sturen want ook tijdens het chatten en elkaar leren kennen blijft het belangrijk dat de ander vrolijk van je wordt.
 8. Maak de gesprekken daarom ook niet te zwaar op de hand, want als er moeilijke onderwerpen zijn waarover je vindt dat je het moet hebben is het vrijwel altijd beter om dit uit te stellen tot een echte date.
 9. Kom niet te needy over door direct op berichtjes te reageren, maar wacht ook weer niet zo lang dat de ander zich genegeerd gaat voelen.
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies