Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

6x de meest veilige en betrouwbare dating apps

6x de meest veilige en betrouwbare dating apps

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Er zijn inmiddels talloze dating apps, maar lang niet elke dating app is even veilig en betrouwbaar. Wanneer je veel belang hecht aan je privacy en zo min mogelijk risico wilt lopen om met nare zaken als datingfraude of zelfs stalking te maken te krijgen, hoe kies je dan de app die voor jou het meest geschikt is ?

Dat vertellen we in dit uitgebreide artikel, want hier komen alle verschillende aspecten van de veiligheid en betrouwbaarheid van dating apps aan bod. Ook hebben we alvast de 6 veiligste en meest betrouwbare dating apps voor Nederlandse singles op een rijtje gezet.


1. Lexa - Een van de populairste datingplatforms

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Lexa was een van de eerste datingsites van Nederland maar is nog altijd even populair onder heel veel singles van diverse leeftijden. Mede dankzij de handige dating app is Lexa namelijk nog altijd een heel aantrekkelijke optie voor singles van uiteenlopende generaties. Je vindt hier enorm veel verschillende mannen en vrouwen uit het hele land waar je veilig mee kunt chatten via je eigen beveiligde inbox in de app. Het Keurmerk Veilig Daten, dat met trots in de app wordt getoond, laat zien dat Lexa staat voor betrouwbare dating en dat jouw privacy als lid altijd voorop staat. Je hoeft dus ook nooit meer informatie te delen dan waar jij jezelf prettig bij voelt. Helaas is er gene uitgebreide matching aanwezig maar profielen melden en blokkeren is heel makkelijk. Dat zorgt ervoor dat je zelf de volledige controle houdt over wie jou wel en niet kan benaderen.

Pluspunten
 • Keurmerk Veilig Daten aanwezig
 • Makkelijk te gebruiken app
Minpunten
 • Geen uitgebreide matching
Bezoek Lexa Download de Lexa app

2. Parship - Meest veelzijdige en serieuze dating app

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Parship is zonder twijfel een van de meeste serieuze datingplatforms van Nederland. Dankzij de uitgebreide inschrijfprocedure waarbij je ook meteen een volledige persoonlijkheidstest af moet leggen mag je ervan uitgaan dat iedereen die hier lid wordt serieus op zoek is naar een relatie. Bovendien wordt de Parship dating app door heel veel singles als de beste en meest volledige dating app beoordeeld.

Het is niet mogelijk om handmatig te zoeken naar profielen, dus je wisselt altijd alleen maar berichtjes uit met mensen waar je echt een match mee hebt op basis van de wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst. Profielen worden handmatig gecontroleerd door de redactie en het is eenvoudig om een profiel te rapporteren en te blokkeren.

Pluspunten
 • Keurmerk Veilig Daten aanwezig
 • Zeer serieus datingplatform
 • Heel uitgebreide dating app
Minpunten
 • Lange inschrijfprocedure
Bezoek Parship Download de Parship app

3. EliteDating - De beste voor hoger opgeleiden dating

Screenshots EliteDating appBekijk de EliteDating app

EliteDating

Icon EliteDating app

Elitedating is een populaire datingsite die ook zeer succesvolle en populaire dating app voor hoger opgeleiden heeft ontwikkeld. Elitedating is al meerdere keren verkozen tot de populairste en beste datingsite van Nederland. De vele leden zijn te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van het platform en de effectieve manier waarop ze er kunnen daten met singles uit het hele land.

Je kunt uitgebreid zoeken en filteren om alleen die kandidaten over te houden waar je echt een klik mee hebt. En mocht je ondanks dat alles toch tegen problemen aanlopen of door een bepaald lid lastig worden gevallen dan kun je elke dag telefonisch contact opnemen met de klantenservice die van ‘s morgens 9.00 tot ‘s avonds 21.00 bereikbaar is. Je kunt echter ook via chat, e-mail en sociale media met Elitedating communiceren, maar net wat je zelf het fijnste vindt!

Pluspunten
 • Keurmerk Veilig Daten aanwezig
 • Meermaals tot beste datingsite gekroond
 • Handmatige profielcontrole
Minpunten
 • Inactieve profielen niet herkenbaar
Bezoek EliteDating Download de EliteDating app

4. 50plusmatch - Veilige dating app speciaal voor 50-plussers

Screenshots 50plusmatch appBekijk de 50plusmatch app

50plusmatch

Icon 50plusmatch app

Iets oudere singles, oftewel vrijgezellen van ongeveer 50 jaar en ouder, hechten vaak meer waarde aan hun privacy dan jongeren. Bovendien voelen wat oudere mannen en vrouwen zich sneller onveilig online of zijn ze (vaak terecht) bang om sneller opgelicht te worden. Daarom is het als 50-plusser die online wil gaan daten niet gek dat je extra aandacht besteedt aan de veiligheid en betrouwbaarheid van een dating app. Vind jij dat ook belangrijk, dan zit je vrijwel altijd het beste op je plek bij de dating app van 50Plusmatch.

Dat is de mobiele app van het zeer populaire datingplatform voor Nederlandse singles van 50 jaar en ouder. De dating app werkt net als de bijbehorende website als het ware als een gezellige datingcommunity, waarbij snel swipen niet op het menu staat maar je in staat wordt gesteld om op een ontspannen manier connecties te leggen met gelijkgestemde singles van je eigen leeftijd. Zoals bijvoorbeeld met het blog waar je zelf berichten op kunt plaatsen of op de berichten van andere leden kunt reageren.

Pluspunten
 • Keurmerk Veilig Daten aanwezig
 • Voor singles van 50 jaar en ouder
 • Gezellig en ontspannen online daten
Minpunten
 • Niet geschikt voor jongeren
Bezoek 50plusmatch Download de 50plusmatch app

5. MetJou - Optimaal profiteren van Safe Dating Networks

Screenshots MetJou appBekijk de MetJou app

MetJou

Icon MetJou app

MetJou is een goed voorbeeld van een datingplatform dat niet beschikt over het Keurmerk Veilig Daten maar waar je wel gewoon veilig en betrouwbaar kunt daten. De site maakt namelijk onderdeel uit van het Safe Dating Networks, een verzameling datingplatforms dat zich tot doel heeft gesteld singles zo veilig mogelijk met elkaar te laten daten. Singles zijn blij met de mobiele datingsite vanwege de eenvoud waarmee je een discreet profiel aanmaakt en de veilige manier waarop je met andere leden kunt matchen en chatten.

Omdat er doorlopend controle plaatsvindt op de site krijgen nepprofielen en andere vormen van datingfraude bij MetJou geen kans. Ook kun je bij MetJou gewoon terecht bij een klantenservice die je niet alleen overdag maar ook ‘s avonds en in het weekend met raad en daad bij kan staan. Het enige nadeel is dat MetJou geen aparte dating app heeft, maar gelukkig werkt de website ook optimaal in mobiele browsers.

Pluspunten
 • Discrete dating makkelijk gemaakt
 • Veelzijdig en gebruiksvriendelijkheid
 • Eenvoudig persoonlijk matchen
Minpunten
 • Keurmerk Veilig Daten niet aanwezig
 • Geen aparte dating app
Bezoek MetJou Download de MetJou app

6. NovaMora - Discreet en veilig flirten online

Screenshots NovaMora appBekijk de NovaMora app

NovaMora

Icon NovaMora app

Novamora is een mobiele datingsite die zich in de eerste plaats richt op gebonden mannen en vrouwen die een affaire zoeken. Er wordt bij dit datingplatform daarom bovengemiddeld veel aandacht besteed aan de privacy van de leden, omdat vrijwel iedereen die zichzelf er aanmeldt dit nodig heeft om stiekem te flirten en te daten met zo min mogelijk risico om betrapt te worden.

Dat betekent dat je hier beschikt over een veilige versleutelde verbinding, een anonieme inbox en de optie om een volledig anoniem (en dus 100% discreet) datingprofiel aan te maken. Dat betekent echter ook dat je extra goed op moet letten in het contact met andere leden, omdat het lastiger dan bij andere – meer open – dating apps om te checken dat iemand echt betrouwbaar is.

Pluspunten
 • Heel veel aandacht voor privacy
 • Anoniem profiel aanmaken mogelijk
Minpunten
 • Keurmerk Veilig Daten niet aanwezig
Bezoek NovaMora Download de NovaMora app

Wat maakt een dating app betrouwbaar?

Wat maakt een dating app veilig en betrouwbaar? Dat is helaas niet in een paar eenvoudig zinnen samen te vatten. Elke dating app kiest namelijk een eigen en veelal unieke combinatie maatregelen om de privacy en veiligheid van de leden te waarborgen, zoals profielcontrole, de mogelijkheid om profielen te blokkeren, een specifieke versleuteling van de verbinding en welke partijen wel (en juist geen) toegang krijgen tot jouw gegevens.

Maar hoe je een bepaalde dating app zelf gebruikt, bijvoorbeeld hoe snel je jouw privégegevens met andere leden uitwisselt, is natuurlijk ook van belang. Daarom bespreken we in dit artikel alle verschillende aspecten die bijdragen aan jouw veiligheid op een bepaalde dating app. Zo kun je zelf de beste keuze maken uit alle verschillende dating apps.


Waar moet je op letten om veilig te daten?

Het uitkiezen van een veilige en betrouwbare dating app berust gelukkig niet op toeval en er zijn dus ook allerlei verschillende facetten waar je zelf op kunt letten. Hieronder bespreken we de belangrijkste eigenschappen van een veilige dating app die je gewoon helemaal zelf kunt controleren of volledig zelf in de hand hebt.

1. Let op het Keurmerk Veilig Daten

blank

Enkele van de veiligste dating apps en datingsites van Nederland zijn voorzien van het Keurmerk Veilig Daten. Zie je dit keurmerk staan, dan weet je dat de dating app serieus omgaat met onderwerpen als privacy, veiligheid en betrouwbaarheid. Profielen worden bijvoorbeeld gecontroleerd, er is een helpdesk aanwezig die je kan helpen bij al je vragen, er worden geen lokprofielen of nepprofielen gebruikt en je gegevens worden versleuteld verzonden en opgeslagen. Dat een app dat keurmerk niet heeft betekent niet automatisch dat die onveilig is, maar het omgekeerde klopt als het goed is dus wel.

2. Deel nooit zomaar je persoonlijke gegevens

Er is ook iets heel eenvoudigs dat je zelf kunt doen om je veiligheid en privacy te waarborgen en dat is heel voorzichtig omgaan met het delen van je eigen gegevens. Het is een absolute no-go om direct je e-mailadres of telefoonnummer op je profiel te zetten en de meeste dating apps verbieden dit dan ook. Maar die gegevens wel meteen bij het eerste het beste verzoek van iemand anders via een berichtje sturen is ook heel onverstandig.

Leer gewoon iemand een tijdje kennen via de dating app, want die biedt vrijwel altijd alle functies die je daarvoor in eerste instantie nodig hebt. Wanneer je gebruik maakt van een gratis dating app of eentje met een abonnementsstructuur dan is chatten gewoon onbeperkt mogelijk.

Dat is dus geen goede reden om al te snel naar Skype of Whatsapp te verkassen. Doe dat alleen wanneer je iemand beter hebt leren kennen en je misschien ook wel een echte date wilt gaan hebben.

3. Hergebruik geen wachtwoorden (en benut een wachtwoordmanager)

blank

Het is altijd een goed idee om een bepaald wachtwoord nooit meer dan eenmaal te gebruiken. Dat geldt voor alle soorten accounts en dus ook voor de dating apps die je gebruikt. Wanneer een wachtwoord ergens wordt geraden of gelekt, dan ben je niet meteen ook op andere profielen of accounts kwetsbaar. Natuurlijk moet je ook een heel veilig wachtwoord kiezen, eentje dat niet snel wordt geraden.

Dus geen combinatie van makkelijk te onthouden woorden en een cijfertje erachter, maar een lange reeks letters en cijfers zonder enige betekenis. Die wachtwoorden onthouden kan lastig en als het goed is zelfs onmogelijk blijken. Daar zijn echter wachtwoordmanagers voor uitgevonden. Gebruik die dus en zorg dat je accounts nooit gehackt zullen worden.

4. Herken datingfraude

Een groot probleem dat ook regelmatig in de media naar voren komt is tegenwoordig het vervelende fenomeen datingfraude. Bij datingfraude wordt je benaderd door een malafide profiel dat in eerste instantie geweldig lijkt. De single in kwestie ziet er vaak goed uit, heeft een aantrekkelijk beroep en valt ook nog eens als een blok voor jou.

Maar na verloop van tijd (wanneer jouw vertrouwen is gewonnen) zal er om geld worden gevraagd. Bijvoorbeeld zodat iemand vanuit een ander land naar jou toe kan reizen zodat jullie elkaar eindelijk kunnen ontmoeten. Dat geld zie je echter nooit meer terug en ook de persoon zul je nooit ontmoeten, want je hebt puur en alleen met een gewiekste oplichter te doen. Die nare praktijken herkennen is dus belangrijk om je eigen veiligheid te beschermen. Hier hebben we alvast wat tips:

 • Maak nooit geld over naar iemand die je nog nooit hebt ontmoet
 • Herken nepprofielen door gebruikte foto’s bijvoorbeeld op internet te checken
 • Blokkeer en rapporteer verdachte gebruikers zodat het team achter de app onderzoek kan doen

Wil je precies weten wat je kunt doen om fraudeurs op dating apps en datingsites te herkennen? Lees dan ook ons uitgebreide artikel over datingfraude.

5. Gebruik unieke foto’s op datingapps

Het is altijd een goed idee om op een datingprofiel unieke foto’s te gebruiken die je verder nergens anders voor hebt benut. Dat is sowieso slim omdat de perfecte profielfoto op een dating app nu eenmaal andere eigenschappen heeft dan gewoon een leuke foto op Facebook of Twitter. Maar het is ook belangrijk voor je veiligheid, want als je dezelfde foto’s gebruikt ben je voor een kwaadwillend persoon vaak eenvoudig op internet te lokaliseren met een zogenaamde ‘reverse image search‘.

Daarmee kunnen ze jouw profielfoto op internet laten opzoeken en zo bijvoorbeeld binnen enkele seconden op je openbare Facebook-profiel terechtkomen. Dan weet die persoon vaak meteen hoe je heet, wie je vrienden zijn en de regio of plaats waar je woont. Met al die informatie is het vaak een peulenschil om ook je exacte adres te achterhalen. Voorkom die narigheid door unieke foto’s op dating apps te zetten waarmee je niet vindbaar bent.

6. Communiceer via de dating app

Zolang je nog niet helemaal zeker bent van de andere single is het altijd goed om via de dating app te communiceren. Je telefoonnummer, e-mailadres of zelfs je huisadres doorgeven aan iemand die je alleen nog via internet kent is namelijk een behoorlijk groot risico. Je weet nooit wie die gegevens nog meer in handen krijgt en uiteindelijk kan iemand zich altijd anders voordoen dan hij of zij is.

Door via je datingprofiel en de daaraan gekoppelde veilige inbox te communiceren voorkom je allerlei narigheid zonder dat je daar constant over na te hoeft te denken. Daardoor kun je nooit lastig gevallen worden. (Check wel dat het mogelijk is dat je iemand die vervelend gaat doen makkelijk in de dating app kunt blokkeren.)

7. Berichten sturen nadat je gematcht bent

Een heel effectieve manier om te voorkomen dat je ongewenste berichtjes krijgt is door een dating app uit te kiezen waar je alleen contact met elkaar op kunt nemen als je ook daadwerkelijk een match met elkaar hebt. Je hebt dan namelijk voor 50% bepaald dat jullie berichtjes met elkaar uit konden gaan wisselen omdat je zelf het profiel hebt geliket.

Daar komt uit voort dat je ook niet zomaar iedereen die je maar enigszins leuk lijkt naar rechts veegt, want dan zul je onherroepelijk weer mensen treffen waar je toch totaal niet bij blijkt te passen of die snode plannetjes hebben.


Extra maatregelen veiligheid

Inmiddels hebben we hier al behoorlijk wat aspecten besproken waar je bij de verschillende dating apps zelf op moet letten of wat je zelf kunt doen om veilig te blijven. Maar er zijn ook tal van maatregelen mogelijk die dating apps kunnen nemen om het daten veiliger te maken. Wat voor extra veiligheidsmaatregelen zijn dat bijvoorbeeld?

1. Community richtlijnen

Een goede manier voor een dating app om welwillende leden in het gareel te houden is door duidelijke community richtlijnen op te stellen en die ook in de praktijk te brengen. Wanneer je een van de regels overtreedt en iemand onheus bejegent kun je dan worden teruggefloten door de redactie van de dating app.

Bij ernstige of herhaalde overtredingen kun je verbannen worden van de app maar beter is wanneer er ook eerst waarschuwingen of tijdelijke bans worden uitgedeeld, want dat is de beste manier waarop mensen van hun fouten leren. Dit vereist wel een goed toezicht en dus ook dat de dating app meer is dan alleen een stukje software. Om de community richtlijnen na te leven is er echt een team betaalde of vrijwillig actieve medewerkers nodig.

2. Controle op nepprofielen

blank

Duidelijke richtlijnen opstellen is natuurlijk een goed begin en daar ga je meestal als betrouwbare single met plezier akkoord mee omdat je zelf ook veilig en prettig wilt daten. Die richtlijnen zijn echter vooral effectief bij echte singles die misschien eens uit de bocht zouden kunnen vliegen maar die over het algemeen wel goede intenties hebben.

Ze zijn echter niet geschikt om mensen tegen te houden die al kwaad in de zin hebben want die laten zich daar natuurlijk niet door tegenhouden. Daarom is het ook heel belangrijk dat een dating app doorlopend controle uitoefent op de profielen. Hoe dat gebeurt verschilt per dating app, want het kan gaan om een automatische controle (bijvoorbeeld op bepaalde trefwoorden), handmatige profielchecks of een combinatie daarvan. Het is vooral belangrijk dat het meer is dan een wassen neus maar dat de controles ook echt zorgen voor meer veiligheid en betrouwbaarheid.

3. Uitgebreide (lange) inschrijfprocedure

Hoe langer het duurt om jezelf aan te melden op een dating app hoe groter de kans dat er mensen afvallen die niet zo serieus aan het daten zijn. Een goed voorbeeld daarvan is de Parship dating app, want voor je daar het eerste profiel van een andere single onder ogen krijgt ben je al snel een half uur verder.

Je moet namelijk eerst niet alleen je eigen profiel aanmaken maar ook direct een lange persoonlijkheidstest afleggen. Vergelijk dat met  dating apps waarbij je dankzij een snelle Facebook-login binnen een minuut al aan het swipen bent, dan snap je ook meteen het verschil in benadering van de mensen die van deze verschillende apps gebruikmaken.

4. Mogelijkheid om te rapporteren en blokkeren

Essentieel voor je online veiligheid op een dating app is de mogelijkheid om een profiel te rapporteren en te blokkeren. Wanneer iemand je lastigvalt of als je vermoedt dat een single niet is wie hij of zij zegt te zijn, dan is het heel prettig wanneer je het profiel in kwestie makkelijk en snel kunt blokkeren.

De persoon die jij blokkeert kan je dan geen berichtjes meer sturen of op andere manieren met je communiceren. Als je andere gebruikers wilt beschermen tegen die vervelende persoon, dan kun je er in een goede dating app ook voor kiezen om het profiel te rapporteren. Een pluspunt is het wanneer je daarbij ook een reden aan kunt geven. Naar aanleiding van je melding zal het team achter de dating app het profiel beoordelen en wanneer nodig verwijderen.

5. Je eigen zichtbaarheid verbergen

blank

Het kan heel handig zijn om je eigen zichtbaarheid op een dating app te verkleinen of je zelfs helemaal te verbergen. Het is dus heel fijn wanneer een dating app daar verschillende opties voor heeft. Bijvoorbeeld een mogelijkheid om incognito te zoeken of te swipen, waardoor andere mensen niet kunnen zien dat jij op hun profiel bent geweest.

Maar ook de optie om je profiel tijdelijk op inactief in te stellen kan heel fijn zijn, want dan hoef je je profiel niet helemaal te verwijderen om toch zolang als je wilt onvindbaar te zijn. Dat moet je dan zelf aan kunnen zetten en ook weer eenvoudig op kunnen heffen zodat je er zelf de controle over houdt.

6. Overige fraudepreventie

Online datingplatforms zijn helaas nog altijd een gewilde plek voor fraudeurs om hun malafide activiteiten te ontplooien. Gelukkig komt hier wel steeds meer aandacht voor en treffen dus ook steeds meer dating apps maatregelen om te zorgen dat fraudeurs minder effectief te werk kunnen gaan. Enkele van die maatregelen hebben we al besproken, want het is een goed begin wanneer er een makkelijke manier is om profielen te blokkeren en rapporteren, en ook een goede profielcontrole is een belangrijke stap naar meer veiligheid.

Dating apps kiezen soms ook nog andere middelen om fraude via hun platform zo goed mogelijk tegen te gaan. Als voorbeeld noemen we de Lexa Badge, waarmee echte leden zoals jij aan kunnen geven welke singles echt betrouwbaar zijn. Check dus of een bepaalde dating app zelf ook unieke middelen inzet in de strijd tegen datingfraude.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies