Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Waaraan voldoet een goede dating app? (+ 6 suggesties)

Waaraan voldoet een goede dating app? (+ 6 suggesties)

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende dating apps. Op het eerste gezicht lijkt dat heel prettig, want hoe meer keuze hoe groter de kans dat je de dating app kunt vinden die aan al je wensen voldoet. Door het enorme aanbod aan mobiele dating wordt het kiezen van die beste dating app echter wel steeds lastiger. Daarom hebben we in dit artikel op een rijtje gezet waar een goede dating app wat ons betreft aan moet voldoen. Natuurlijk geven we ook direct een aantal voorbeelden van goede dating apps die uitstekend scoren op al deze punten.


Voorbeelden van goede dating apps

Voor we alle ins en outs bespreken van de vele criteria van een goede dating app, bespreken we eerst de dating apps die daar op dit moment het beste aan voldoen.


1. Lexa - Meest veelzijdige mobiele dating

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Lexa is een van de bekendste en populairste dating platforms van Nederland. Je kunt jezelf inschrijven via de app, makkelijk en snel een uitgebreid profiel aanmaken en meteen op zoek naar andere leuke singles in je eigen omgeving. Dat kan op heel veel verschillende manieren, want Lexa is een van de meest veelzijdige dating apps die er zijn voor Nederlandse singles. Je krijgt bijvoorbeeld elke dag maar liefst 100 matches om uit te kiezen, maar je kunt ook gewoon handmatig zoeken naar geschikte profielen met de zoekmachine of snel zoeken op locatie. Dat gaat dan via het GPS-signaal van je telefoon. Lexa is ook bekend van de zogenaamde Lexa Events, leuke single evenementen waarbij je in een ontspannen sfeer gelijkgestemde vrijgezellen van je eigen leeftijd kunt ontmoeten. Een van de weinige nadelen van de Lexa dating app is dat je jezelf niet via de app af kunt melden maar daar de datingsite voor moet gebruiken.

Pluspunten
 • Betrouwbare profielen met Lexa Badge
 • Keurmerk Veilig Daten
 • Meedoen met Lexa Events
Minpunten
 • Niet afmelden via de app
Bezoek Lexa Download de Lexa app

2. Parship - Geavanceerde mobiele matchmaking

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Parship biedt de meest geavanceerde mobiele dating die er is. In de vlot werkende en uitstekend ontworpen app kun je effectief daten met gelijkgestemde singles die optimaal passen, aangezien je aan ze wordt gekoppeld op basis van de uitgebreide persoonlijkheidstest die alle leden afleggen zodra ze lid worden. Je kunt die test ook gewoon heel eenvoudig via de mobiele telefoon doen, want er is bijzonder goed nagedacht over de werking ervan op veel verschillende apparaten. Vervolgens krijg je elke dag nieuwe partnervoorstellen, waarbij je telkens kunt zien waarom je juist aan die vrijgezellen bent gekoppeld. Handmatig zoeken is niet mogelijk, maar aangezien er een gestage stroom nieuwe singles bij je wordt afgeleverd zul je die functie niet snel missen. Bij Parship profiteer je ook van keurmerken zoals de Thuiswinkel Waarborg en het Keurmerk Veilig Daten.

Pluspunten
 • Matchen op wetenschappelijke basis
 • Ongekend hoog succespercentage
 • Keurmerk Veilig Daten
Minpunten
 • Lidmaatschap opzeggen kan niet in de app
Bezoek Parship Download de Parship app

3. e-Matching - Mobiele dating hoger opgeleiden

Screenshots e-Matching appBekijk de e-Matching app

e-Matching

Icon e-Matching app

Wanneer je als hoger opgeleide singles serieus wilt daten met mannen of vrouwen van je eigen niveau dan is daar een heel goede dating app voor beschikbaar. De app is ontwikkeld door e-Matching, een datingsite die al jarenlang wordt vertrouwd door duizenden hoger opgeleiden voor het vinden van een geschikte levenspartner. De app heeft een enorm aantal verschillende functies, zoals zelf zoeken naar de beste profielen, een datingcoach, strenge profielcontrole en nog veel meer. In tegenstelling tot wat de naam e-Matching suggereert is er echter geen automatisch matchmaking aanwezig in de app of de datingsite zelf. Wat ons betreft zou de app nog beter worden als deze optie er binnenkort ingebouwd zou worden, maar tot dat moment is het ook al een van de beste platforms om serieus te daten met andere singles van hbo of universitair niveau.

Pluspunten
 • Veel verschillende functies
 • Gelijkgestemde singles ontmoeten
 • Speciaal voor hoger opgeleiden
Minpunten
 • Geen automatische matching
Bezoek e-Matching Download de e-Matching app

4. EliteDating - Mobiele dating op hoog niveau

Screenshots EliteDating appBekijk de EliteDating app

EliteDating

Icon EliteDating app

Net zoals de Parship app maakt Elitedating gebruik van een uitgebreide persoonlijkheidstest om je karakter, wensen en voorkeuren in kaart te brengen. De uitslag van de test wordt vervolgens naast de antwoorden van andere leden gelegd zodat profielen waar je zoveel mogelijk mee gemeen hebt aan je gekoppeld kunnen worden. Om het voor gebruikers overzichtelijk te houden en om zo goed mogelijk passende singles aan je voor te kunnen stellen matcht EliteDating je elke dag aan een beperkt aantal profielen. Dat betekent dat er soms een dag niet zoveel voor je te beleven is in de app wanneer je toch niet zoveel interesse hebt in de voorgestelde matches. Aangezien het niet mogelijk is om zelf naar profielen te zoeken zit er dan niets anders op dan tot de volgende dag te wachten. In onze ervaring is de kwaliteit van de partnervoorstellen echter zo goed dat dit zelden voor zal komen. Je kunt na een match contact zoeken met een berichtje in de app zodat je altijd veilig aan het daten bent.

Pluspunten
 • Alleen voor hoger opgeleiden
 • Gerichte partnervoorstellen
 • Wetenschappelijke matching
Minpunten
 • Klein aantal partnervoorstellen
Bezoek EliteDating Download de EliteDating app

5. Cupify - Romantische dating via je mobiel

Screenshots Cupify appBekijk de Cupify app

Cupify

Icon Cupify app

Ook al is Cupify geen volwaardige dating app, deze mobiele datingsite noemen we in dit overzicht toch nog even. Het is namelijk zo eenvoudig om hier met je mobiele telefoon een profiel aan te maken en naar andere leuke singles te zoeken dat de site toch een plekje in deze lijst heeft verdiend. Cupify draait om romantische dating op een ontspannen manier waarbij je bijvoorbeeld via de FotoZapper heel vlot singles kunt beoordelen, maar ook gewoon met de zoekmachine goed passende profielen in je eigen regio kunt ontdekken. Het inschrijven gaat al heel eenvoudig want dit gaat in een aantal korte stappen die heel makkelijk met je mobiele telefoon af kunt ronden. Er zijn op dit datingplatform geen keurmerken aanwezig, maar Cupify belooft wel dat er geen nepprofielen aanwezig zijn omdat er een strenge profielcontrole wordt gehanteerd.

Pluspunten
 • Veel profielen van leuke singles
 • Eenvoudig en doeltreffend
 • Nederlandse klantenservice
Minpunten
 • Geen keurmerken aanwezig
Bezoek Cupify Download de Cupify app

6. Lexa - Veilig en betrouwbaar mobiel daten

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Lexa heeft een van de beste dating apps van Nederland voor iedereen die serieus op zoek is naar een relatie. Lexa heeft enorm veel leden en is 100% Nederlands zodat je altijd op Nederlandstalige ondersteuning kunt rekenen. Ook beschikt de app over een groot aantal leuke en handige functies. Zo kun je met een premium abonnement bijvoorbeeld gebruik maken van Flirts om op een snelle en leuke manier met mensen in je regio te matchen op een manier die sterk doet denken aan de veel meer vrijblijvende app Tinder. Je kunt echter ook gewoon zelfstandig naar profielen zoeken, leuke singles als favoriet opslaan en elk lid dat je leuk lijkt een berichtje sturen (dus zonder eerst een match te moeten hebben). Ook heel prettig is dat dit een van de weinige dating apps is met het Keurmerk Veilig Daten.

Pluspunten
 • Datingsite van het jaar
 • Keurmerk Veilig Daten
 • Heel veel singles actief
Minpunten
 • Iets teveel inactieve profielen
Bezoek Lexa Download de Lexa app

Veiligheid

Een van de belangrijkste criteria van een dating app is dat je er zo veilig mogelijk kunt daten. Hoe zorgt een goede dating app daarvoor?

Betrouwbare aanbieder

Ten eerste moet de app worden aangeboden door een betrouwbare aanbieder. Dat is meteen de reden dat zoveel van de apps uit ons overzicht afkomstig zijn van grote en bekende datingplatforms. Meestal zijn die gewoon in Nederland gevestigd, waardoor je er automatisch op mag rekenen dat het bedrijf zich aan de Nederlandse wetten rondom privacy en andere belangrijke regels houdt. Ook is het fijn dat je altijd kunt vertrouwen op ondersteuning van een Nederlandstalige klantenservice.

Keurmerk Veilig Daten en Thuiswinkel Waarborg

Niet alle Nederlandse dating apps beschikken over het Keurmerk Veilig Daten of de Thuiswinkel Waarborg, maar dat betekent natuurlijk niet dat die dating apps automatisch onbetrouwbaar zijn. Waar je wel vanuit mag gaan is dat je bij dating apps die wel over deze twee keurmerken beschikken veilig kunt daten. Beide keurmerken geven aan dat je rechten als consument zijn gegarandeerd bij een datingsite of dating app, bijvoorbeeld dat profielen worden gecheckt op betrouwbaarheid, dat je makkelijk een abonnement op kunt zeggen en dat je privacy is verzekerd.

Fraudepreventie en profielcontrole

Een belangrijk kenmerk van een goede dating app is dat die er geautomatiseerd en/of handmatig voor zorgt dat de profielen die erop staan zo betrouwbaar mogelijk zijn. Fraude en oplichting zijn namelijk op dating apps, net zoals elders op internet, een hardnekkig probleem waar actief tegen opgetreden moet worden. Een goede dating app doet dat bijvoorbeeld door nieuwe profielen handmatig te checken op echtheid, gebruikers te verifieren en automatisch scans uit te voeren op de inhoud van profielen en foto’s. Zo worden kwaadwillende mensen er als het goed is voor het grootste gedeelte uitgevist.


Gebruiksvriendelijkheid

Wanneer het goed zit met de veiligheid is het vervolgens belangrijk dat de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk is, zonder dat de hoeveelheid functies en de effectiviteit daarvan eronder te lijden heeft. Welke aspecten van de gebruiksvriendelijkheid zijn met name belangrijk?

Soepele registratie en downloaden app

Ten eerste moet het natuurlijk niet al teveel moeite zijn om de app vlot naar je mobiele telefoon te downloaden. Bij een betrouwbare dating app doe je dat altijd vanuit de app store op je telefoon, zoals Google Play of de App Store op je iPhone. Wanneer je de app op je telefoon hebt staan moet het bovendien heel makkelijk zijn om jezelf te registreren. Dat kan bijvoorbeeld vaak door een bestaand Facebook-profiel aan de dating app te koppelen of door in te loggen met Google. Maar ook wanneer je ervoor kiest om een nieuw account aan te maken moet dat gewoon direct binnen de app mogelijk zijn en niet teveel tijd en moeite kosten.

Zoeken

Kunnen zoeken naar profielen lijkt een logische optie maar niet elke dating app biedt deze mogelijkheid aan. Bijvoorbeeld omdat er volledig wordt vertrouwd op het automatische matchingsysteem. Toch kan het fijn zijn om ook een zoekmachine te kunnen gebruiken zodat je ook zelfstandig op zoek kunt naar leuke singles. Dat kan zo eenvoudig zijn als het tonen van all profielen van mannen of vrouwen in een bepaalde leeftijdscategorie of regio, maar dit stelt je toch al in staat om binnen korte tijd meerdere nieuwe profielen te ontdekken.

Chatsysteem

Een goede dating app biedt je natuurlijk de mogelijkheid om berichtjes te versturen via de app zelf. Ten eerste is dat natuurlijk gewoon heel makkelijk, want eerst contactgegevens uit moeten wisselen voor je met iemand een gesprekje kunt hebben is niet bevorderlijk voor je datesucces. Maar het is uiteraard ook heel veilig, want binnen de beveiligde omgeving van de app kun je anoniem berichtjes uitwisselen tot je iemand wat beter hebt leren kennen. En aangezien een goede dating app ook de optie heeft om iemand te blokkeren en te melden bij de klantenservice kun je altijd veilig en op een plezierige manier blijven daten binnen dezelfde dating app.

Matchen

Hoe makkelijker je kunt matchen met een single die goed bij je past hoe beter het natuurlijk is. De meeste dating apps bieden wel een manier om nieuwe mensen te ontmoeten waar je veel mee gemeen hebt, maar hoe dat is ontworpen en de hoeveelheid goede matches die deze functie oplevert maakt natuurlijk een groot verschil. Hoef je alleen maar een of twee keer per dag door goed matchende profielen te swipen dan is dat bevorderlijk voor het plezier tijdens het daten en heb je ook sneller een date. Maar moet je zelf eindeloos swipen zonder daar echt een tastbaar resultaat aan over te houden dan verdwijnt vaak al snel het enthousiasme.

Gemakkelijk profielbeheer

Tot slot moet het ook makkelijk zijn je eigen profiel aan te passen. Dit moet niet al te ver weg zijn gestopt en je moet op een eenvoudige manier elk aspect van je profiel kunnen wijzigen. Je profiel af en toe opfrissen kan een groot verschil maken doordat je op een gegeven beter door begint te krijgen wat je wel of juist niet op je profiel moet zetten. Hoe simpeler het dus is om je profiel te kunnen wijzigen en hoe meer je zelf aan kunt passen, des te groter is de kans dat je jouw ideale dateprofiel weet te creëren.


Overzichtelijke interface

Het voordeel van mobiele dating is dat je het ook snel even tussendoor of onderweg kunt doen omdat je je mobiele telefoon vrijwel altijd bij je hebt. Dan is het wel belangrijk dat een app een overzichtelijke interface heeft zodat je er lekker vlot mee kunt werken. Aan welke eisen moet een goed ontworpen app daarbij voldoen?

Goede en uitgebreide profielen

Een overzichtelijk ontwerp is altijd positief, maar dat moet er niet voor zeggen dat de profielen daar onder te lijden hebben. Wanneer die zo eenvoudig zijn opgezet dat je eigenlijk niet genoeg informatie krijgt om een oordeel op te kunnen baseren, dan schiet de nadruk op toegankelijkheid te ver door. Een goede dating app is in staat deze twee zaken te combineren, bijvoorbeeld door een profiel eerst eenvoudig weer te geven en wanneer je er op tikt wat meer informatie te tonen. Zoals meer foto’s, lichamelijk kenmerken, de profieltekst of de verschillende interesses van de single in kwestie.

Duidelijk welke functies er zijn er waar je deze kunt vinden

Het is zeker geen vereiste dat alle functies van een dating app direct zichtbaar zijn, want dat kan ook meteen wat overweldigend zijn voor nieuwe gebruikers, maar het is wel handig wanneer de belangrijkste functionaliteiten een prominente plek hebben gekregen in het menu. Veel dating apps kiezen er daarom voor om een klein snelmenu onder of boven in het scherm te plaatsen met daarin de meest gebruikte functies. Los daarvan is er dan vaak ook nog een uitgebreider uitklapmenu beschikbaar met daarin alle functies die de app te bieden heeft. Als dat menu ook slim is opgezet kunnen er eigenlijk nooit teveel functies in een app zitten, want hoe meer mogelijkheden om te matchen en te chatten hoe beter het al snel is.


Hoe ontmoet je mensen via de app?

De manieren waarop je binnen een dating app nieuwe mensen kunt leren kennen verschilt van app tot app. Bij sommige apps ben je volledig op je eigen initiatief aangewezen en moet je bijvoorbeeld telkens de zoekmachine gebruiken om profielen te ontdekken. Dan wordt er niet optimaal gebruik gemaakt van het gemak en de effectiviteit van mobiele dating. Maar welke manieren worden door goede dating apps dan wel gebruikt om singles aan elkaar te koppelen?

Matchingssysteem

Veel serieuze dating apps hebben een handig en soms heel uniek matchingsysteem. Zo kiezen de dating apps Parship en EliteDating er bijvoorbeeld voor om nieuwe gebruikers meteen een uitgebreide persoonlijkheidstest te laten invullen. Daarmee worden wensen, voorkeuren en karaktereigenschappen optimaal in kaart gebracht. Dat stelt het matchingsysteem in staat alleen de beste profielen aan je te koppelen. Andere vormen van matching zijn het baseren van geschikte profielen op basis van je locatie, op gedeelde interesses.

Swipen

Sommige apps geven je de mogelijkheid om profielen te swipen. Dan wordt er een lijst met profielen voor je samengesteld waarbij je achtereenvolgens voor elk profiel je interesse kenbaar kunt maken, of het profiel juist kunt overslaan. Dat kan een heel leuke en makkelijke manier zijn om een date te vinden, want als je elkaar allebei naar rechts swipet heb je een match en kun je chatten. Hoe het matchen is opgezet, welke profielen je te zien krijgt en of die inderdaad bij je passen verschilt per app. Bij een goede dating app zorgt dit in principe heel eenvoudige systeem wel nog steeds voor heel veel leuke contacten.


Unieke functies

Een goede dating app heeft een aantal kenmerkende en unieke functies waarmee de app zich onderscheidt van de rest. Sommige apps kiezen er bijvoorbeeld voor om zich op een unieke niche te richten, oftewel een heel specifieke doelgroep. Ook al betekent dat vaak wat minder potentiële leden, de mensen die er je er ontmoet heb je wel sneller wat mee gemeen. Die unieke benadering kan dan een reden voor je zijn om juist die app te gaan gebruiken. Andere belangrijke functies waar een app echt een eigen unieke invulling aan kan geven is de manier waarop je naar singles zoekt, hoe je automatisch kunt matchen (bijvoorbeeld op basis van locatie of een uitgebreide persoonlijkheidstest) en de manier waarop de profielen zijn opgezet.


Aantal gebruikers

Ook het aantal gebruikers is natuurlijk van belang, want ook al is een nieuwe en hippe app in het begin misschien even heel populair, als het geen goede app blijkt te zijn haken de meeste singles vanzelf weer af. Het gevolg is dan veel inactieve profielen die je weliswaar enthousiast naar rechts swipet maar waar je nooit meer wat van zult horen. Grotere dating apps die goed ontworpen zijn (en waar leden dus ook veel plezier van hebben) houden hun ledenaantallen veel beter op peil en dat zorgt ervoor dat jij als single ook eerder een leuke date zult vinden.


Kosten

Natuurlijk zijn ook de kosten van belang bij het zoeken naar een dating app. Het kostenplaatje kan echter behoorlijk verschillen afhankelijk van de app die je kiest. Daarbij is het gelukkig zeker niet zo dat de beste dating apps automatisch het duurst zijn.

Abonnementen

De meeste serieuze dating apps maken gebruik van betaalde abonnementen. Voor niets gaat alleen de zon op en wil je een serieuze partner vinden dan betekent dit dat je er vaak goed aan doet om een premium lidmaatschap af te nemen bij een dating app die je goed bevalt. Blijf als het kan ver van online dating platforms die een creditsysteem gebruiken want die hebben een aantal nadelen. Iemand echt goed leren kennen kost dan vaak al snel veel meer geld dan je zou willen, wat kan betekenen dat mensen op deze apps niet zo spraakzaam zijn als anders. Bij een betaald abonnement heb je dat normaal gesproken niet, omdat je daarmee volledige toegang krijgt en dus ook zoveel berichtjes kunt versturen als je wilt zonder extra kosten.

Acties

Veel algemene datingsites met een eigen dating app zoals Relatieplanet, e-Matching en Pepper hebben regelmatig kortingsacties zodat je fors kunt besparen op de abonnementskosten. Deze dating apps bieden bovendien vaak korting bij een abonnement voor langere tijd, iets wat bij veel dating apps waarbij je alleen via Google Play of de Apple App Store kunt betalen niet van toepassing is. Met name wanneer je een serieuze relatie zoekt en dus waarschijnlijk een wat langere periode (minimaal 3 tot 6 maanden) lid wilt blijven kan dat een flinke besparing opleveren.

Wat kun je met een gratis account?

Ook wanneer het voor succesvol daten nodig is om een betaald abonnement te nemen bij een bepaalde dating app is het nog steeds heel prettig wanneer je die eerst gratis uit kunt proberen. Hoe meer je kunt met een gratis profiel, des te beter weet je of de app echt bij je past en of er leuke singles voor je beschikbaar zijn om mee te matchen.


Service

Natuurlijk is de service die een dating app kan bieden ook van belang. Hier lees je waar je daarbij op kunt letten om te zorgen dat je een dating app met veel plezier kunt gebruiken, met ondersteuning in het Nederlands wanneer je dat nodig hebt.

Klantenservice

Wanneer je met een vraag of probleem zit is het altijd fijn wanneer je terechtkunt bij een klantenservice. Het is dus belangrijk dat een dating app een deskundige klantenservice heeft die makkelijk bereikbaar is. Daarom zit er als het goed is een optie in de app waarmee je direct een berichtje kunt versturen, waarna je via een pushbericht of een e-mail een antwoord ontvangt. Maar wanneer een dating app het verlengstuk is van een grotere datingsite mag je vaak ook rekenen op telefonische ondersteuning tijdens kantoortijden.

Makkelijk op kunnen zeggen

Een dating app is eenvoudig en snel weer van je telefoon te verwijderen, maar dat betekent nog niet dat je er direct helemaal vanaf bent. Wanneer je een betaald abonnement hebt afgesloten loopt dat vaak gewoon door en ook je profiel is nog steeds op de dating app te vinden. Bij een goede dating app kun je daarom makkelijk zelf je eventuele premium lidmaatschap opzeggen en je profiel laten verwijderen. Het liefst kan dat gewoon binnen de app en je moet hier dus geen e-mail voor hoeven sturen of ineens een website moeten bezoeken.


 


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies