Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Dating apps voor weduwen en weduwnaars

Dating apps voor weduwen en weduwnaars

Laatst bijgewerkt: 22 augustus 2022

Wil je als weduwe of weduwnaar na een lange periode van rouw en verdriet graag een nieuwe partner ontmoeten? Er zijn diverse apps waar je terechtkunt voor het vinden van een (vriendschappelijke) date. Je hebt de keuze uit algemene datingapps of meer specifieke platformen voor senioren of alleenstaanden. In dit artikel hebben we de beste apps verzameld en voor jou op een rijtje gezet. Daarnaast leggen we ook uit waar je op moet letten bij het online daten en geven we tips om te weten of je klaar bent voor een nieuwe relatie.


Beste apps voor weduwen en weduwnaars

De beste manier om nieuwe mensen te leren kennen is via datingsites of -apps. Dit geldt ook voor mensen die na het overlijden van hun partner graag nieuwe contacten willen leggen, hetzij vriendschappelijk, hetzij romantisch. Naast algemene datingapps, heb je ook apps die speciaal bedoeld zijn voor weduwen en weduwnaars. Het voordeel van dit soort apps is dat je hier lotgenoten kunt leren kennen, die jou beter begrijpen.

We zetten hieronder een aantal interessante datingapps voor weduwen en weduwnaars op een rijtje:


1. 50plusmatch - 50plus dating app

Screenshots 50plusmatch appBekijk de 50plusmatch app

50plusmatch

Icon 50plusmatch app

Een groot deel van de weduwen en weduwnaars zijn 50-plussers. Er zijn heel wat datingapps die zich specifiek richte, op deze doelgroep. Eentje daarvan is 50plusmatch. Deze app is een echte aanraden voor senioren en geeft je de kans om met leeftijdsgenoten in contact te komen, of het nu voor een vriendschap of voor een relatie is. Op je profiel kun je duidelijk je interesses aanduiden, zodat anderen snel kunnen zien wie bent en wat je leuk vindt en je zo makkelijker een leuke match kunt vinden. Met behulp van de uitgebreide zoekfunctie kun je zoeken naar andere leden. Je hebt de mogelijkheid om heel wat voorkeuren op te geven, dus de kans dat je zo een interessante match vindt is groot.

Bezoek 50plusmatch Download de 50plusmatch app

2. Parship - Algemene datingsite

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Parship is een van de populairste datingplatforms van Nederland. Deze app richt zich niet op een specifieke doelgroep of leeftijdscategorie, waardoor de ledendatabase dus vrij groot is en de kans dat je iemand leuk leert kennen dus zeker niet onbestaande is. Het handige aan Parship is bovendien dat het matchen volledig automatisch gaat. Zo moet elke gebruiker in het begin de uitgebreide persoonlijkheidstest invullen. Op basis van de antwoorden die je geeft, worden profielen gezocht die goed bij je zouden passen. Je krijgt dus partnervoorstellen op basis van je karakter in plaats van te zoeken op uiterlijk. Wanneer je een profiel ziet dat je interessant vindt, kun je op een aantal manieren contact proberen te zoeken. Zo kun je onder andere een knipoog geven of een bericht versturen.

Bezoek Parship Download de Parship app

3. Ourtime - Senioren dating

Screenshots Ourtime appBekijk de Ourtime app

Ourtime

Icon Ourtime app

Een andere datingapp die zich specifiek richt op mannen en vrouwen van boven de vijftig is Ourtime. Het fijne aan deze app is dat een profiel op Ourtime erg uitgebreid is, waardoor je meteen een goed beeld krijgt van de andere gebruikers. Je kunt op verschillende manieren contact leggen. Zo kun je naar profielen zoeken door aan de hand van je wensen en je eisen zelf een zoekopdracht te plaatsen. Daarnaast kun je ook kiezen uit de profielen die dagelijks voor je geselecteerd worden op basis van je locatie, je persoonlijkheid en je voorkeuren die je op je profiel ingevuld hebt. Tot slot kun je ook deelnemen aan evenementen voor leden om zo anderen offline te ontmoeten.

Bezoek Ourtime Download de Ourtime app

4. SeniorenGeluk - Op zoek naar (nieuw) geluk

Screenshots SeniorenGeluk appBekijk de SeniorenGeluk app

SeniorenGeluk

Icon SeniorenGeluk app

Ook Seniorengeluk richt zich op actieve 50-plussers die graag nieuwe contacten willen vinden; dit kunnen zowel vriendschappen, dates als nieuwe liefdes zijn. Nadat je een account aangemaakt hebt en je persoonlijke profiel volledig aangevuld hebt, kun je zelf op zoek gaan naar gebruikers die aan je wensen en je voorkeuren voldoen. Je kunt via de zoekfunctie filters instellen op leeftijd, locatie, uiterlijke kenmerken en interesses. Als je je interesse in een andere gebruiker wilt tonen, kun je dit doen door een knipoog of een persoonlijk bericht te sturen. Daarnaast kun je ook nieuwe mensen ontmoeten via de FotoZapper. Op basis van een profielfoto en gebruikersnaam moet je beslissen of je een gebruiker leuk vindt en hem of haar graag beter wilt leren kennen. Vinden jullie elkaar allebei leuk? Dan hebben jullie een match en kunnen jullie met elkaar chatten.

Bezoek SeniorenGeluk Download de SeniorenGeluk app

5. Alleenstaande Mama’s - Alleenstaande ouders

Screenshots Alleenstaande Mama’s appBekijk de Alleenstaande Mama’s app

Alleenstaande Mama’s

Icon Alleenstaande Mama’s app

Alleenstaande mama’s is een datingplatform dat zich specifiek richt op vrouwen met kinderen die de man van hun dromen willen vinden. Als weduwe bestaat de kans immers ook dat je al kinderen hebt en dat maakt het vaak moeilijker om mensen te leren kennen en een nieuwe relatie aan te gaan. Bij deze datingapp weet je zeker dat de ingeschreven mannen hiermee helemaal geen probleem hebben; vaak hebben ze immers zelf al kinderen. Door de zoekfunctie te gebruiken, kun je een man zoeken die aan je voorkeuren voldoet, maar je kunt ook mannen ontmoeten via de FotoZapper. Hierbij krijg je een aantal mannen voorgesteld en moet je aangeven of je deze al dan niet leuk vindt. Deze app bestaat ook voor mannen met kinderen, onder de naam Alleenstaande papa’s.

Bezoek Alleenstaande Mama’s Download de Alleenstaande Mama’s app

Waar let je op bij het online daten als weduwe of weduwnaar?

Voel je dat je na een periode van rouw en verdriet weer klaar bent om nieuwe mensen te leren kennen en misschien zelfs een nieuwe liefde in je leven toe te laten? Dankzij het internet en datingapps heb je tegenwoordig de mogelijkheid om op een makkelijke en laagdrempelige manier nieuwe contacten te leggen. Toch zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden als je als weduwe of weduwnaar op een datingapp een profiel aanmaakt:

Geef op je profiel aan dat je weduwe of weduwnaar bent

Het is verstandig om op je profiel meteen duidelijk te maken dat je weduwe of weduwnaar bent. Op die manier zul je mensen ontmoeten die hiermee rekening zullen houden. Je overleden partner zal immers een belangrijke plaats in je leven blijven innemen. Jullie hebben jaren lief en leed gedeeld en ongetwijfeld veel eerste keren samen meegemaakt. Zelfs al denk je klaar te zijn voor een nieuwe relatie, je verleden kun en moet je niet zomaar vergeten. Daarom is het belangrijk dat een eventuele nieuwe partner dit volledig begrijpt.

Zorg dat je je verdriet goed verwerkt hebt

Voor je je in een nieuw avontuur stort en op zoek gaat naar een nieuwe liefde, is het belangrijk dat je de tijd neemt om te rouwen. Als je te snel kiest voor een nieuwe relatie, bestaat de kans immers dat je anderen en jezelf kwetst, omdat je er uiteindelijk toch nog niet klaar voor blijkt te zijn.

Rouwverwerking is een persoonlijk proces en dus voor iedereen anders. Iedereen verwerkt verdriet immers op zijn of haar manier. Niemand kan je dan ook zeggen wanneer je klaar bent voor een nieuwe relatie, enkel jij kunt dat aanvoelen. Onthou echter dat een verwerkingsproces niet lineair is; betere en slechtere periodes zullen elkaar waarschijnlijk blijven afwisselen. Een slecht moment betekent echter niet dat je een terugval hebt of dat je nooit klaar zult zijn om een nieuwe partner in je leven toe te laten.

Zoek gelijkgestemden

Zoals eerder gezegd heb je datingplatformen die speciaal bedoeld zijn voor weduwen en weduwnaars. Uiteraard kun je ook op een meer algemene site of app andere vrijgezellen leren kennen, maar je zult ook veel mensen tegenkomen die juist weer vrijgezel zijn nadat een (lange) relatie afsprong. Hoewel zij uiteraard ook door een periode van rouw gaan, is dit niet te vergelijken met jouw situatie.

Gelijkgestemden of lotgenoten zullen jou en het proces waar je door moet beter begrijpen omdat ze hetzelfde meegemaakt hebben. Ze zullen niet van je verwachten dat je altijd vrolijk bent of dat je nooit meer over je overleden partner praat.

Weet goed wat je wilt

Als je al wat ouder bent en al een lange relatie achter de rug hebt, weet je waarschijnlijk heel goed wie je bent, wat je wilt en wie er bij jou past. Je zult waarschijnlijk snel aanvoelen of dates kans op succes hebben of niet. Bedenk voor je je op allerlei platformen gooit dus goed wat je wilt en waarnaar je op zoek bent.

Misschien wil je helemaal geen nieuwe relatie, maar zoek je eerder een nauwe vriendschap of mis je gewoon fysiek contact? Door alvast een lijstje met je wensen, je eisen en je verwachtingen op te stellen, maak je het voor jezelf en je potentiële matches veel gemakkelijker.

Accepteer de verschillen

Zoals eerder gezegd zul je op latere leeftijd en na een lange relatie veel beter weten wie je bent en wat je wilt dan als je pas twintig was. Je persoonlijkheid zal waarschijnlijk niet meer (of toch zeker niet helemaal) veranderen. Dit geldt echter ook voor een eventuele nieuwe partner. Ook hij of zij heeft al een heel leven achter de rug en een persoonlijkheid en levensvisie opgebouwd, die misschien verschillen van de jouwe en die je bovendien ook niet meer zult kunnen veranderen.

Hou je zeker aan je lijstje met verwachtingen, maar accepteer daarnaast ook dat er verschillen zullen zijn. Zolang deze niet te groot zijn, hebben jullie zeker kans op een gezonde en succesvolle relatie.

Kijk naar de toekomst

Zelfs als je denkt helemaal klaar te zijn voor een nieuwe partner, zul je af en toe een dip meemaken. Zoals eerder gezegd is een verwerkingsproces niet lineair en wisselen goede en slechte periodes elkaar af. Gun jezelf op zo’n slecht(er) moment de tijd en rust om weer tot jezelf te komen. Probeer daarnaast echter zoveel mogelijk naar de toekomst te kijken en te genieten van leuke en gezellige momenten met je nieuwe partner.


5 tips om te weten of je klaar bent voor een nieuwe relatie

Hoewel sommige mensen al in de rouwperiode een nieuwe en duurzame relatie kunnen opbouwen, duurt het bij de meesten toch wel een tijdje voor ze opnieuw de liefde kunnen en durven toelaten.

Over het algemeen voelen de meeste mensen zelf goed aan of en wanneer ze klaar zijn om een nieuwe partner te ontmoeten, maar uiteraard is dit erg verschillend per persoon. Daarnaast speelt ook de manier waarop je al dan niet afscheid hebt kunnen nemen van je overleden partner een grote rol. Als hij of zij plotseling overleden is, heb je misschien geen tijd gehad om afscheid te nemen en al zeker niet om jezelf voor te bereiden op het alleen zijn.

Toch kun je wel bij jezelf merken dat je klaar bent om je open te stellen voor een nieuwe man of vrouw. Onderstaande tips kunnen je daarbij misschien helpen:

Je denkt niet meer continu aan je overleden partner

Een goed teken om te weten of je klaar bent voor een nieuwe relatie is als je gedachten niet meer continu bij je overleden partner zijn. Aangezien hij of zij zo’n groot deel van je leven uitmaakte en jullie samen talloze herinneringen hebben, zul je hem of haar natuurlijk nooit vergeten. Hij of zij zal altijd deel uitmaken van je leven; die relatie heeft je namelijk gevormd tot de persoon die je nu bent.

Er zal echter een tijdstip komen wanneer je niet meer constant aan hem of haar denkt, maar er ook weer ruimte vrijkomt voor leuke momenten en nieuwe herinneringen.

Je denkt zelf (af en toe) na over een nieuwe relatie

Vlak na het overlijden van hun partner is het voor de meeste mensen absoluut ondenkbaar dat ze ooit met iemand nieuw samen zullen zijn. Ze voelen zich immers vaak schuldig. Op het moment dat je zelf echter toch af en toe begint na te denken over hoe het leven zou zijn met een nieuwe partner, betekent dit dat er toch ruimte vrijgekomen is in je hoofd, je hart en je leven. Het is echter belangrijk dat je een eventuele nieuwe partner niet ziet als een vervanging voor je overleden man of vrouw, als iemand om de leegte op te vullen. Dit soort relaties zijn gedoemd om te mislukken. Het is een nieuw hoofdstuk, een nieuwe start.

Je bent klaar om spulletjes op te ruimen

Zolang je merkt dat je niet in staat bent om afscheid te nemen van (een deel van) de bezittingen van je overleden partner of de foto’s niet kunt verplaatsen naar een minder prominente plaats in je huis, ben je misschien nog niet helemaal klaar met rouwen. Uiteraard is het normaal dat je graag bepaalde dingen wilt bijhouden om de herinneringen levend te houden, maar als je nergens afstand van kunt nemen, is er letterlijk geen ruimte voor een nieuwe liefde.

Je weet wat je wilt

Eerder zeiden we al dat het een goed teken is als je zelf af en toe begint na te denken over een nieuwe relatie. Een andere bijkomende belangrijke factor is als je daarbij ook kritisch bent over een nieuwe liefde. Weet je wat je zoekt in een partner of heb je al een beeld gevormd van wie er bij jou zou passen? Heb je een lijstje met wensen en verwachtingen? Hoe beter je weet wat je wilt en hoe kritischer je bent, hoe groter de kans dat je klaar bent om de liefde opnieuw toe te laten.

Je bent opnieuw gelukkig met jezelf en je leven

Kan je opnieuw lachen en genieten van kleine geluksmomenten met vrienden en/of familie? Ben je misschien een nieuwe hobby gestart die je energie en levensvreugde geeft? Als je jezelf weer gelukkig voelt na een periode van rouw en verdriet, ga je vanzelf de nood voelen om dit te delen met iemand anders.


Conclusie

Als je als weduwe of weduwnaar graag een nieuwe liefde wilt vinden, kun je daarvoor terecht op diverse datingapps. Je kunt zowel via algemene apps als apps specifiek gericht op weduwen en weduwnaars op zoek gaan naar een mogelijke partner. In dit artikel hebben we een aantal interessante apps op een rijtje gezet.

Na een lange relatie en het verlies van een partner, is het echter niet makkelijk om opnieuw te gaan daten. Er zijn dan ook een aantal dingen waarmee je best rekening houdt. Zo kun je best vanaf het begin duidelijk aangeven dat je weduwe of weduwnaar bent en de verschillen tussen jou en een nieuwe partner accepteren. Als je al wat ouder bent, zul je aan je persoonlijkheid immers niet meer heel veel kunnen veranderen.

De belangrijkste tip die we je echter kunnen geven is om naar de toekomst te kijken en een nieuwe liefde te zien als een nieuw hoofdstuk in je leven.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies