Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Grindr app review, hoe werkt Grindr?

screenshots Grindr

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Wanneer je een homoseksuele man bent heb je vast al wel eens van de dating app Grindr gehoord. Maar als je er tot nu toe nog nooit gebruik van hebt gemaakt dan kunnen we wel begrijpen dat je niet precies weet waar je moet beginnen bij deze populaire en heel uitgebreide app, laat staan of die ook echt geschikt voor jou zou zijn. In deze uitgebreide review bespreken we daarom alle opties voor zowel gratis als betalende Grindr leden en laten we je zien waarom deze dating app zo populair is bij homoseksuele mannen van over de hele wereld.

80% heeft meer succes met deze Gay dating apps

Waarom kies je voor Grindr?
 • Snelle manier om andere gays te ontmoeten
 • Laagdrempelig contact
 • Gay dating app met niet teveel fratsen
Bekijk de beste gay apps

Wat is Grindr?

De dating app Grindr is voor gay mannen wat Tinder is voor hetero singles. Het is een snelle, handige en ook heel leuke manier om andere gay mannen in je omgeving te leren kennen. De app is enorm populair en ook in je eigen regio zul je dus ongetwijfeld kunnen kiezen uit veel profielen. Met een gratis account kun je bovendien al heel veel doen, want je kunt ook dan gewoon matchen met andere mannen en berichtjes met ze uitwisselen. Er zijn echter ook twee betaalde abonnementen beschikbaar voor mannen die over meer functies en mogelijkheden willen beschikken.

Hoe werkt Grindr en hoe gebruik je de app?

Grindr is een heel uitgebreide dating app met een strak ontwerp en heel veel opties. De profielen zijn heel uitgebreid met zoveel foto’s als je maar wilt en ook de mogelijkheid om allerlei lichamelijke kenmerken en interesses op te geven. De app heeft geen swipe of match functie, want je kunt gewoon handmatig alle profielen bekijken en bepalen of je die single leuk genoeg vindt om aan je favorieten toe te voegen. Ook kun je direct laten zien dat je iemand leuk vindt door een zogenaamde Tap te sturen en het is ook mogelijk om meteen een leuk berichtje te tikken, zonder dat de andere man je daarvoor eerst ook geliket hoeft te hebben.


blank blank blank

Account en profiel aanmaken

Zoals gebruikelijk begint ook daten via Grindr met het downloaden van de app. Die vind je gewoon in de app store op je telefoon. Zoek op “Grindr” en download de app die bovenaan de lijst met zoekresultaten verschijnt. Nu kun je inloggen of een nieuw account aanmaken. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Inloggen met Google of Facebook

De makkelijkste manier om gebruik te gaan maken van Grindr is door je aan te melden met een bestaand Facebook-profiel of Google-account. Die opties zie je onderaan het scherm staan. Tik op een van beide knoppen om automatisch doorgestuurd te worden naar Google of Facebook. Daar moet je eventueel eerst nog even inloggen, waarna je toestemming geeft om Grindr te koppelen. Dat is alles, want je kunt nu meteen met de app verder.

Een Grindr account aanmaken

Het is ook gewoon mogelijk om Grindr te gebruiken zonder een Facebook of Google account te hoeven koppelen. Dan registreer je gewoon een geheel nieuw account met je e-mailadres of telefoonnummer. Tik daarvoor rechtsboven in het scherm op de gele knop Sign up. Dan moet je eerst even akkoord gaan met de servicevoorwaarden en de privacyverklaring door op Next te tikken.

Vul nu je e-mailadres, een wachtwoord en je geboortedatum in. Tik op Create account om direct doorgestuurd te worden naar je profiel. Je kunt nu optioneel een foto uploaden en alvast wat opties instellen, zoals je profielnaam en wat voor contacten je naar op zoek bent. Dat varieert van alleen een chat tot meteen een casual date vinden. De voorlopig laatste stap is toestaan dat de app gebruikmaakt van je GPS-signaal om profielen te tonen die zich in je buurt bevinden.

Je profiel aanpassen

Zodra je profielen op je scherm ziet verschijnen kun je beginnen met daten. Toch kan het slim zijn om eerst nog even je profiel na te lopen. Waarschijnlijk heb je nog maar 1 of 2 foto’s op je profiel staan en ook nog geen korte profieltekst toegevoegd. Dat kun je alsnog doen door eerst linksboven op het icoontje van een persoon te tikken en vervolgens voor Edit profile te kiezen. Nu kun je foto’s toevoegen of verwijderen en bij About me een kort stukje over jezelf schrijven (maximaal 255 tekens). De wijzigingen worden automatisch opgeslagen. Door dit scherm omlaag te swipen kom je nog veel meer invoervelden tegen. Zo kun je bijvoorbeeld je lichamelijke kenmerken invoeren, maar ook of je graag naaktfoto’s wilt ontvangen van andere leden en zelfs wat je HIV-status is.


blank blank blank

Profielen en berichten

De basis van het daten bestaat in elke app uit de profielen en hoe je met leuke mannen kunt matchen. Hoe je dat doet lees je hier.

Hoe ziet een profiel eruit?

Een Grindr profiel is behoorlijk uitgebreid te noemen. Het belangrijkste aspect zodra je een nieuw profiel opent zijn natuurlijk de profielfoto’s, die meteen bovenaan staan. Als een man meerdere foto’s op zijn profiel heeft gezet kun je daar doorheen bladeren door op de foto te tikken. Door rechts op de foto te tikken ga je naar de volgende foto, links tikken brengt je terug naar de vorige foto. Ook de naam van de single en zijn leeftijd zijn meteen te zien, evenals de afstand die er op dit moment tussen jullie zit en hoe lang geleden de andere man online is geweest. Veeg het scherm omlaag om alle aanvullende kenmerken en interesses weer te geven die deze single heeft ingevuld.

Hoe kun je contact leggen?

Er zijn op een profiel meerdere interacties waar je uit kunt kiezen. Om te beginnen zie je rechts onderaan de profielfoto twee opties. Door op de knop met de vlam erop te tikken (de zogenaamde Tap) kun je laten zien dat je iemand heel leuk vindt. Die krijgt daar dan ook direct een notificatie van zodat hij hopelijk ook snel op je eigen profiel komt kijken. Met de optie daaronder, de knop met het spraakballonnetje, kun je meteen een berichtje sturen. Dit zijn dus al twee heel krachtige hulpmiddelen om snel kennis te maken met meerdere leuke mannen in je regio. Daarnaast heb je ook nog de optie om een profiel aan je favorieten toe te voegen door rechtsboven op de knop met de ster te tikken. Ook kun je met de knop daarnaast een profiel blokkeren en/of rapporteren.

Geen swipe dating

Grindr staat bij veel mensen bekend als het gay alternatief voor Tinder. Dat klopt zeker wanneer je het hebt over de populariteit en bekendheid, maar niet helemaal voor wat de werking betreft. Grindr is namelijk geen swipe dating app. Je kunt gewoon vrij op zoek naar profielen in de buurt. Die worden weliswaar geselecteerd op basis van locatie, net zoals bij Tinder, maar je hoeft niet door een wachtrij te swipen. Je kunt gewoon heen en weer bewegen tussen alle profielen in je regio en hoeft nog niet meteen te beslissen of je een bepaalde man wel of niet leuk vindt.

Profielen in de buurt van…

Als je niet noodzakelijk alleen in je eigen regio met mannen in contact wilt komen kun je ook in andere regio’s of plaatsen zoeken. Dat doe je door in het beginscherm van de app op de knop met de raket te tikken. Je komt dan op een kaart terecht waar je in kunt zoomen op een bepaalde regio. Door vervolgens op View nearby profiles te tikken wordt getoond welke profielen zich daar allemaal bevinden. Let echter wel op dat zonder een betaald abonnement geen interactie met die mannen mogelijk is.

Inbox en group chat

Wanneer je een leuk profiel hebt gevonden kun je meteen een berichtje sturen. Als je daarop een antwoord ontvangt, of spontaan een reactie krijgt van een leuke kerel, dan kun je die bekijken in je Inbox. Daar vind je alle conversaties makkelijk terug en kun je direct zelf weer een antwoordje typen. Daarbij heb je veel opties, want je kunt niet alleen tekst sturen, maar ook emoji’s en grappige GIF plaatjes. Je kunt zelfs je huidige locatie meesturen met een berichtje. Dat laatste doe je natuurlijk alleen bij een man die je volledig vertrouwt, bijvoorbeeld omdat je elkaar al eens eerder hebt ontmoet. Wanneer je op het icoontje van twee mannen en een plusje tikt kun je hier ook direct een group chat starten. Je kunt dan direct meerdere profielen uit je favorieten toevoegen aan de chat.


blank blank blank

Veiligheid

Er zitten nogal wat haken en ogen aan een gay dating app. Hoe zit het dus met de veiligheid en privacy van Grindr?

Privacy

Met het oog op je privacy is het vaak geen gek idee om uit te schakelen dat Grind je afstand tot een andere man tot op de meter nauwkeurig weergeeft. Op het eerste oog is het moeilijk om daar iemands exacte positie mee te achterhalen, maar het kan wel degelijk door vanaf verschillende plekken de afstand te checken. Als je dat geen fijn idee vindt kun je de exacte weergave van de afstand uitschakelen in je profielinstellingen. Een ander heikel punt is het op je profiel tonen van je HIV-status. Wanneer je het delen daarvan geen prettig idee vindt kun je de velden die daarmee te maken hebben maar het beste gewoon leeg laten op je profiel.

Pas op in het buitenland

In Nederland heb je gelukkig niets te vrezen van de politie wanneer je zoals gay man op Grindr naar dates zoekt, maar in veel andere landen is dat helaas nog wel altijd het geval. Daar is het dus reuze oppassen wanneer je toch graag van Grindr gebruik wilt maken. Het is als je ver van huis bent altijd en goed idee om precies te weten wat daar wel en niet is toegestaan. Het laatste wat je wilt is door de plaatselijke politie betrapt en in de cel gesmeten worden alleen maar vanwege je geaardheid. Deel in die situatie in elk geval zo weinig mogelijk informatie, schakel bijvoorbeeld de exacte weergave van je locatie uit.

Check goed met wie je afspreekt

In Nederland hoef je dus niet bang te zijn voor de politie, maar toch is het altijd goed opletten met wie je afspreekt. Af en toe komt het namelijk voor dat een man mishandeld of beroofd wordt nadat hij dacht een leuke date gescoord te hebben op Grindr. Check de man waarmee je af wilt gaan spreken dus goed voor je een ontmoeting regelt. Zorg bijvoorbeeld dat je elkaar ook even via de webcam hebt gezien en gesproken. Zorg daarnaast als het maar even kan dat jullie eerste date in het openbaar is, zodat je zeker weet dat de man is wie hij zegt te zijn voor je met hem alleen bent.

Service (de helpdesk)

In hoeverre kun je rekenen op service en ondersteuning van Grindr als je een vraag hebt of een probleem bent tegengekomen? Die ondersteuning is er natuurlijk gewoon en er is ook nog eens heel makkelijk binnen de app gebruik van te maken. Wanneer je in de Grindr app naar je profielinstellingen gaat en daar op Settings tikt vind je onderaan dit scherm een optie Support. Dat brengt je in eerste instantie naar een database met hulpartikelen waar je vraag wellicht al tussen staat. Als dat niet het geval is kun je ook meteen je eigen vraag stellen. Dat doe je door op de knop met het potlood te tikken. Je kunt dan direct je vraag typen en het bericht versturen.

Voor wie is Grindr een geschikte app?

Grindr is een geschikte app voor alle gay en bi mannen die op zoek zijn naar een chat of date in hun eigen omgeving. Alhoewel je op je profiel specifiek aan kunt geven op zoek te zijn naar een relatie zijn verreweg de meeste mannen echter op zoek naar een spannend avontuurtje. Wanneer je een serieuze connectie zoekt met het doel een duurzame relatie op te bouwen zijn er daarom betere gay dating apps of homo datingsites beschikbaar. Maar zoek je iets dat niet al te serieus is maar sta je best wel open voor een leuke vluchtige ontmoeting, dan is Grindr daar zeer geschikt voor.


blank blank blank

Wat kost Grindr?

Als je geen zin hebt om voor Grindr te betalen is het toch zeer goed mogelijk om een leuke date te vinden met de app. Hieronder bespreken we de mogelijkheden die je hebt als gratis lid en laten we de kosten en extra mogelijkheden zien van de twee beschikbare betaalde abonnementen.

Mogelijkheden met een gratis profiel

Als je geen zin hebt om voor Grindr te betalen is het toch zeer goed mogelijk om een leuke date te vinden met de app. Dat komt doordat je ook met een gratis profiel al veel opties tot je beschikking krijgt. Je kunt namelijk gewoon een volledig profiel aanmaken, een keuze uit maximaal 100 profielen, leuke mannen aan je favorieten toevoegen, een berichtje of Tap versturen en uiteindelijk ook gewoon zonder problemen een afspraakje maken.

Advertenties

Grindr is dus voor een groot deel gratis te gebruiken. Om de kosten van de gratis leden op te kunnen vangen is ervoor gekozen om mannen zonder betaald abonnement reclames te tonen. Dat gebeurt in de vorm van kleine banners onderaan het scherm, maar ook met pop-up ads zoals reclamevideo’s voor allerhande mobiele games. Dit kan soms wat vervelend worden, vooral wanneer je een reclame niet meteen weg kunt tikken.

Grindr Xtra

Wanneer je met alleen een gratis profiel toch niet zo goed uit de voeten kunt heb je de optie om een betaald abonnement te nemen. Het voordeligste premium abonnement is Grindr Xtra. Daarmee krijg je de volgende extra functies tot je beschikking:

 • Zien of iemand je berichtje heeft gelezen.
 • Geen advertenties meer in de app.
 • Je favoriete berichtjes opslaan om later eenvoudig weer te gebruiken.
 • Je krijgt 6 keer zoveel profielen te zien als gratis leden, tot een maximum van 600 stuks.
 • Extra filters gebruiken tijdens het zoeken zoals “nu online” of “alleen met foto”.
 • Met tot wel 500 leden chatten.
 • Onbeperkt profielen aan je favorieten toevoegen of juist blokkeren.

Het betreft een maandelijks abonnement dat je voor 1 maand tot 1 jaar lang af kunt sluiten en dat de volgende prijzen heeft:

Looptijd Prijs per maand Totaalprijs
1 Maand € 16,99 € 16,99
3 Maanden € 9,99 € 29,97
12 Maanden € 5,99 € 71,88

Grindr Unlimited

Met Grindr Unlimited kun je nog veel meer dan met Grindr Xtra. Wanneer je dus een echte power user ben kun je voor dit abonnement kiezen. Dit biedt de volgende aanvullende opties:

 • Er zit in het geheel geen limiet meer aan het aantal profielen dat je kunt zien.
 • Van de laatste 24 uur bekijken wie jouw profiel allemaal heeft bekeken.
 • Volledig anoniem en incognito van de app gebruik maken.
 • Verzonden chats en foto’s ongedaan maken.
 • Zien wanneer de ander aan het typen is.
 • Een verlooptijd aan je toegestuurde foto’s toevoegen voor extra privacy.
 • Automatisch chatberichten laten vertalen.
 • Meerdere foto’s tegelijk verzenden.

Aan Grindr Unlimited zijn de volgende kosten verbonden:

Looptijd Prijs per maand Totaalprijs
1 Maand € 42,99 € 42,99
3 Maanden € 21,66 € 64,99
12 Maanden € 15,83 € 189,99

Gratis proefperiode

Naast de betaalde abonnementen kun je Grindr Xtra als nieuw lid ook 7 dagen gratis uitproberen. Die optie vind je bij de betaalde abonnementen onder het kopje Free Trial. Let wel op dat dit gaat om een gratis proefabonnement dat nadat de periode van 7 dagen is afgelopen automatisch wordt omgezet naar een betaald maandabonnement. Je moet de trial dus wel op tijd annuleren als je geen kosten wilt maken.


Grindr opheffen en verwijderen

Wanneer je niet langer van Grindr gebruik wilt maken is het niet voldoende om alleen de app van je telefoon te verwijderen. Dan kun je die weliswaar niet meer gebruiken, maar je account blijft gewoon bestaan. Als je jouw profiel echt helemaal op wilt heffen doe je dat anders. Dan ga je naar de app en tik je linksboven in het scherm op het icoontje van de persoon. Tik hier op Settings en daarna op Deactivate. Onderaan dit scherm zie je een knop met Delete account. Tik daarop, geef een reden aan voor je vertrek en bevestig je keuze. Je zult meteen worden uitgelogd en kunt dan veilig de app van je telefoon verwijderen.


Download de Grindr app

Bekijk de beste gay apps
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

Beoordeling Grindr

 • Dating app speciaal voor homo's
 • Netwerk voor vrienden en liefde
 • Zoek mensen dichtbij je locatie
Bekijk de beste gay apps
Beste alternatief voor Grindr? Bekijk GayParship
© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies