Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

OkCupid app review, hoe werkt OkCupid?

screenshots OkCupid

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Ben je op zoek naar een leuk alternatief voor Tinder? Dan bespreken we hier een dating app die weliswaar op een vergelijkbare manier functioneert, maar die je meer opties geeft om het soort date of relatie te vinden waar je naar op zoek bent. OkCupid stelt je in staat om al swipend door goed passende matches de partner, vriend of casual date van je dromen te vinden. En net zoals Tinder is OkCupid ook nog eens voor een heel groot deel gratis te gebruiken.

Waarom kies je voor OkCupid?
 • Zeer geschikt voor vinden van partner buiten Nederland
 • Grote internationale dating app
 • Dating app met veel opties om je te profileren
Gratis aanmelden bij OkCupid Download de OkCupid app

Wat is OkCupid?

blank

OkCupid is een international datingplatform dat singles aan elkaar koppelt voor een groot aantal verschillende soorten contact. Van een vrijblijvend afspraakje tot een duurzame relatie en alles er tussenin, mits je jouw profiel goed instelt kun je het allemaal vinden op OkCupid. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS telefoons en je kunt hem gewoon downloaden in de app store op je telefoon. Net zoals Tinder kun je echter ook inloggen op de website, zodat je daar bijvoorbeeld wat makkelijker kunt chatten met je matches.


Hoe werkt OkCupid en hoe gebruik je de app?

OkCupid werkt op een manier die sterk vergelijkbaar is met de populaire dating app Tinder. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de app uit dezelfde stal komt als die app. Hij wordt namelijk ontwikkeld en beheerd door de Match Group, ook eigenaar van Tinder.

Ook in deze app swipe je dus tussen verschillende profielen en kun je pas na een gezamenlijke like een match bezegelen door het uitwisselen van berichtjes. Er zijn echter wel meer manieren om passende singles te vinden, want door het beantwoorden van heel veel profielvragen en het instellen van specifieke matchcriteria maak je veel meer kans op het vinden van een gelijkgestemd persoon.


Account en profiel aanmaken

OkCupid vind je gewoon in de app store op je telefoon. Zoek daarin dus op “OkCupid” en installeer de app. Wanneer je hem opent zul je zien dat je er niet bij aan kunt melden met een bestaand Facebook of Google account maar een los OkCupid account aan moet maken. Hier lees je hoe je dat doet, hoe je vervolgens je eigen profiel online plaatst en met de app aan de slag kunt gaan.

Een nieuw OkCupid account aanmaken

Zodra je de OkCupid app opstart word je begroet door het inlogscherm. Daar kun je twee dingen doen: inloggen met een bestaand account of lid worden. Tik daarvoor op de knop Join OkCupid.

De eerste stap is het invullen van je e-mailadres en het kiezen van een wachtwoord. Je account is nu alvast gereserveerd. Tik in het volgende scherm op de knop Next om te beginnen met het invullen van je profiel. Ook dat gebeurt weer in een aantal losse stappen: het invullen van je voornaam, het selecteren van je geslacht en het kiezen van een locatie. Dat laatste kan op basis van je GPS-signaal, maar je kunt ook zelf een land en plaatsnaam kiezen.

Je profiel verder aanvullen

Nu is het tijd om aan te gaan geven naar wat voor contacten je op zoek bent. Als eerst maak je een keuze uit vier verschillende soorten dating: casual hook-ups, nieuwe vrienden maken en dating op de korte of lange termijn. Je kunt ook meerdere opties selecteren. Daarna selecteer je het geslacht van de personen met wie je in contact wilt komen en hun leeftijdscategorie. In de volgende stap kun je wat meer van jezelf laten zien door foto’s te uploaden en jezelf kort te omschrijven.

Tot slot moet je nog een aantal vragen beantwoorden die je zullen helpen in de zoektocht naar je ideale date. Dit gebeurt in de vorm van een vraaggesprek waarbij je telkens het antwoord geven dat jou zelf het best omschrijft en wat de andere persoon zou moeten antwoorden om goed bij je te passen. Neem even goed de tijd voor deze stap want het gaat het succesvol matchen ten goede komen. Wanneer je alle vragen hebt doorlopen hoef je alleen nog maar je telefoonnummer te valideren en kun je eindelijk echt aan de slag met de OkCupid dating app!


Profielen en matches

blank blank blank

De connecties die je op OkCupid maakt zijn gebaseerd op matches want er is geen zoekfunctie in de site. Hier lees je hoe profielen eruit zien en hoe je passende matches kunt vinden.

Hoe ziet een profiel eruit?

Een OkCupid profiel is behoorlijk compleet te noemen. Om te beginnen hebben de meeste singles een groot aantal foto’s op hun profiel geplaatst. Om die te bekijken tik je eerst op de hoofdfoto op het profiel en veeg je de foto’s vervolgens naar links en rechts om er doorheen te bladeren. Onder de hoofdfoto op het profiel bind je meteen een groot aantal belangrijke gegevens over deze persoon, zoals geaardheid, geslacht, lichamelijke kenmerken, gesproken talen, rook- en drinkgedrag, kinderwens en waar hij of zij naar op zoek is. Veel singles hebben ook een profieltekst geschreven die je hier kunt lezen.

Matches beoordelen in DoubleTake

Op het startscherm van de app vind je DoubleTake, je persoonlijke swipelijst met de profielen die aan je zijn gekoppeld. Je ziet daar ook direct wat het matchpercentage is, oftewel in hoeverre jullie ingevulde wensen en eisen met elkaar overeenkomen. Je kunt hier een profiel meteen beoordelen door naar links (niet leuk) of rechts (wel leuk) te swipen. Je kunt echter een profiel ook uitgebreider bekijken door erop te tikken. Dan kun je jouw interesse kenbaar maken door op de knop met het hartje te tikken en aangeven dat je toch geen interesse hebt met de knop met het kruis.

Filteren op matchpercentage

Wanneer je graag profielen te zien wilt krijgen op rangschikking van het matchpercentage kun je ook bovenaan het startscherm kiezen voor de knop Match %. Je ziet dan de profielen waar je het meeste mee gemeen hebt en kunt die direct beoordelen. Op dezelfde plek op het scherm vind je ook de optie Passport, waarmee je jouw zoekregio kunt wijzigen en kun je ook kiezen voor Question Pro’s, een scherm met profielen die heel veel profielvragen hebben beantwoord waardoor de kans groot is dat de match ook echt waarheidsgetrouw is.

Matchcriteria instellen

Een van de eerste dingen die waarschijnlijk op zullen vallen is dat veel profielen waar je aan wordt gekoppeld zich niet bepaald in je buurt bevinden. Dat komt doordat de matchcriteria behoorlijk ruim staan ingesteld. De maximale afstand van andere profielen staat bijvoorbeeld op 100 mijl, oftewel 160 km. Als je dat wilt wijzigen tik je eerst in het menu op de knop Profile en dan op Preferences. Je kunt bij Basics nu de afstand aanpassen naar 5 of 10 mijl om de gevonden profielen iets dichter bij huis te houden. Als je wilt kun je ook meteen de andere instellingen aanpassen, zoals de minimale en maximale leeftijd en het type date.

Hoe kun je contact leggen?

Om contact te kunnen leggen moet je een match met iemand hebben. Dat betekent dus dat je eerst alle profielen die je leuk lijken naar rechts moet swipen en hopen dat die singles dat ook bij jou zullen doen. Als dat zo is dan krijgen jullie allebei de melding dat er een match is gevonden en kun je berichtjes met elkaar uit gaan wisselen. Ontvangen berichten vind je in je inbox. Tik daarvoor op de knop Messages.


Veiligheid en privacy

blank blank blank

Je kunt bij OkCupid je online veiligheid zelf in de hand houden. Het is bijvoorbeeld geen enkel probleem om een profiel dat je niet leuk meer vindt (of waar je een onprettige berichtenwisseling mee hebt gehad) meteen blokkeren en melden. Tik op het profiel om het te openen en daarna op de knop met de drie stippen onder elkaar (naast het matchpercentage) om te kiezen tussen Block en Report. Helaas is het met je privacy iets minder goed gesteld, want OkCupid is een dating service die veel gebruik maakt van trackers van advertentieplatforms.


Service (helpdesk)

Open je profiel door op de knop Profile te tikken en kies dan voor de knop Settings. Ongeveer halverwege dit scherm vind je de optie Help, die je naar de online vraagbaak van OkCupid zal brengen. Daar kun je alvast een groot aantal veelgestelde vragen bekijken. Als je daar niet de informatie vindt die je zoekt dan heb je helaas even pech, want er is in de app en in die vraagbaak geen optie om zelf een vraag te versturen.


Voor wie is OkCupid een geschikte app?

OkCupid is geschikt voor iedereen die via internet nieuwe contacten zoekt, want de app biedt diverse vormen van dating aan. Van het vinden van nieuwe vrienden en het opdoen van een casual date tot het vinden van een relatie voor de korte en langere termijn. Daarbij ben je echter wel afhankelijk van de matches die je ontvangt dus behalve het juist instellen van je matchcriteria en het beantwoorden van zoveel mogelijk profielvragen heb je daarop weinig invloed. Je kunt niet initiatief tonen door zelf te gaan zoeken, alleen door te swipen en zoveel mogelijk matches te vinden.


Wat kost OkCupid?

blank blank blank

Hier lees je welke kosten er zijn verbonden aan het gebruik van dating app OkCupid.

Wat kun je met een gratis profiel?

Een groot deel van de functies van OkCupid zijn gratis te gebruiken. Het is mogelijk om je eigen profiel aan te maken en volledig in te vullen. Ook kun je een groot aantal matchcriteria instellen en volop swipen en matchen. Het is daardoor prima mogelijk om zonder een euro uit te geven aan de app al een leuke date of relatie te vinden. Het kan echter lastiger zijn om op te vallen tussen de betalende leden, en dat is dan ook de grote aantrekkingskracht van de betaalde functionaliteiten.

De functies van een betaald lidmaatschap

Er zijn twee betaalde lidmaatschappen beschikbaar op OkCupid: basic en premium.

Basic lidmaatschap functies en kosten

Met het basic lidmaatschap zie je de volledige lijst met profielen die jou een like hebben gegeven, kun je bepaalde zoekcriteria als dealbrekers inzetten, ongelimiteerd andere profielen liken, meteen alle ontvangen introductieberichtjes bekijken en word je nooit meer geconfronteerd met advertenties. De kosten die aan dit abonnement zijn verbonden zijn als volgt:

 • Het basic lidmaatschap van 1 maand kost € 19,96
 • Het basic lidmaatschap van 3 maanden kost € 13,30 per maand
 • Het basic lidmaatschap van 6 maanden kost € 9,98 per maand

Premium lidmaatschap functies en kosten

Wanneer je een premium abonnement neemt krijg je alle functies van het basic lidmaatschap, maar ontvang je daarnaast ook elke dag een gratis boost van je profiel zodat je nog vaker wordt bekeken. Ook kun je de antwoorden bekijken op vragen die je zelf nog niet hebt beantwoord. Dit zijn de kosten van dit lidmaatschap:

 • Het premium lidmaatschap van 1 maand kost € 29,95
 • Het premium lidmaatschap van 3 maanden kost € 19,97 per maand
 • Het premium lidmaatschap van 6 maanden kost € 14,97 per maand

Losse boosts kopen

Je kunt je profiel onafhankelijk van een premium lidmaatschap ook zelf meer in de schijnwerpers zetten door losse boosts aan te schaffen. Dat kan zelfs wanneer je een volledig gratis profiel hebt. Tik hiervoor eerst in het menu op de knop Profile en daarna op de knop Get boost.

De prijzen van de boosts zijn als volgt:

 • Een enkele boost kost € 6,97
 • Een pakket van 5 boosts kost € 5,98 per boost
 • Een pakket van 10 boosts kost € 4,98 per boost

Elke boost duurt een half uur. Wanneer je jezelf regelmatig meer views wilt bezorgen zie je dat een premium lidmaatschap al snel voordeliger is.


OkCupid opheffen en verwijderen

Wil je jouw account en profiel bij OkCupid verwijderen? Ga dan naar je accountinstellingen door eerst in het menu op de knop Profile te tikken en daarna op de knop Settings. Tik in dit scherm op de knop Disable your account. Tik op Next om de stappen te doorlopen, waarbij je eerst aan moet geven wat de reden is voor je vertrek van de app. Tik telkens op de knop Next om door te gaan naar de volgende vraag, tot je aankomt bij de keuze tussen Disable en Delete. Je kunt je profiel namelijk ook tijdelijk uitschakelen zodat je het op een later moment weer kunt herstellen. Wil je echt weg van de app, tik dan op Delete my account.


Download de OkCupid app

Gratis aanmelden bij OkCupid Download de OkCupid app
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

Beoordeling OkCupid

 • Unieke datingapp die het anders aanpakt
 • Grote internationale partij
 • Voornamelijk populair in het buitenland
Gratis aanmelden bij OkCupid
© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies