Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Let op: De dating app Relatieplanet bestaat helaas niet meer. We adviseren Lexa als alternatief.
Bekijk de beste Relatieplanet alternatieven

Relatieplanet app review, hoe werkt Relatieplanet?

screenshots Relatieplanet

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Relatieplanet is een van de populairste datingsites onder Nederlandse singles. En dat is niet zo gek, want de site werd al meer dan tien keer verkozen tot beste datingsite. Wist je dat je echter ook gewoon met je mobiele telefoon kunt daten via Relatieplanet?

De veelzijdige Relatieplanet dating app stelt je namelijk in staat om volledig mobiel te daten, zonder ooit op de site zelf in te hoeven loggen. Je kunt er onbeperkt mee tussen profielen swipen, uitgebreid naar gelijkgestemde singles zoeken en natuurlijk ook meteen chatten met je matches.

Waarom kies je voor Relatieplanet?
 • Al tien keer verkozen tot beste datingsite van het jaar
 • Grootste datingsite van Nederland
 • Handmatige gecontroleerde profielen
Bekijk de beste gratis dating apps

De Relatieplanet app in het kort

De Relatieplanet dating app was oorspronkelijk bedoeld als een handige aanvulling op de populaire datingsite, maar kan tegenwoordig ook zonder enig probleem als losse dating app ingezet worden. Je maakt eenvoudig binnen de Relatieplanet app een nieuw profiel aan en kunt meteen beginnen met daten. Als een van de populairste datingplatformen van Nederland profiteer je bij Relatieplanet bovendien van een enorme hoeveelheid actieve singles om mee kennis te maken.


Hoe werkt Relatieplanet en hoe gebruik je de app?

De Relatieplanet dating app biedt net zoals populaire alternatieven als Tinder en Happn de optie om matches te vinden in je eigen regio. Je bent bij deze app echter niet gebonden aan je eigen locatie maar kunt ook zonder problemen in een ander deel van Nederland vrijgezellen leren kennen. Je voegt eenvoudig leuke singles aan je favorieten toe, kunt via de app berichtjes uitwisselen met je matches en met een premium abonnement kun je ook gebruik maken van de Flirts optie om nog makkelijker en sneller nieuwe matches te vinden.

 


Account en profiel aanmaken

Voor je met de Relatieplanet app aan de slag kunt moet je die eerst even installeren via de app store op je telefoon. Zoek daar naar ‘Relatieplanet’ en kies de app die als eerste wordt getoond in de resultaten. Installeer de app door op de downloadknop te tikken en wacht even tot de installatie is afgerond. Nu kun je de app openen en word je meteen hartelijk welkom geheten met een introductie van het daten.

Je kunt alvast even door deze beginnerstips swipen maar dit ook gewoon overslaan. Daarmee kom je in het aanmeldscherm terecht, waar je kunt inloggen met een bestaand Relatieplanet profiel. Vul het e-mailadres en wachtwoord in om direct in te loggen. Heb je nog geen account? Kies dan voor de optie Nog geen lid? Registreer!

Een account registreren

Bij het aanmaken van je eigen Relatieplanet account kies je als eerste een gebruikersnaam. Dat hoeft niet je echte naam te zijn en je kunt dus ook een schuilnaam gebruiken. Vervolgens typ je je e-mailadres, kies je je geboortedatum en maak je een nieuw wachtwoord aan. Je gegevens worden direct gecheckt en als alles in orde is kun je doorgaan met het aanmaken van je profiel. Dat is onderverdeeld in vier stappen:

 1. Eerst kies je je eigen geslacht en dat van de vrijgezellen die je via Relatieplanet wilt ontmoeten. Ook je opleidingsniveau, het soort relatie dat je wilt vinden en je kinderwens geef je hier alvast aan.
 2. Daarna wordt je gevraagd je woonplaats in te vullen.
 3. In stap 3 kun je aangeven welke e-mails je wel en niet van wilt ontvangen.
 4. De laatste stap is het plaatsen van een foto op je profiel. Dat kun je ook eerst overslaan. Maar let op: heb je na 3 dagen nog steed geen foto op je profiel staan? Dan wordt je account automatisch weer verwijderd.

Let op: je kunt meteen gebruik gaan maken van de app, maar het is wel nodig om binnen afzienbare tijd je profiel nog even te activeren via de e-mail die je hebt ontvangen.


Je profiel aanpassen en optimaliseren

Nu je bent ingelogd op de dating app van Relatieplanet kun je meteen beginnen met daten, maar het is slim om eerst je profiel verder uit te breiden. Anders zouden je eerste contactpogingen weleens nergens op uit kunnen lopen. Ga dus eerst naar je eigen profiel door op de Home knop te tikken (de meest linker knop in het menu) en daarna bovenaan het scherm op Mijn profiel. Wil je nieuwe foto’s op je profiel zetten? Tik dan linksboven in het scherm op het icoon van het fototoestel. Je kunt dan meteen een foto maken of een bestaande foto uploaden vanaf je telefoon. Je hebt de optie om alle foto’s behalve je hoofdfoto op privé te zetten, zodat je die handmatig zichtbaar kunt maken voor singles die je heel leuk vindt.

Swipe naar beneden over je profiel om allerlei uitgebreide invoervelden zichtbaar te maken. Hoe meer gegevens je daar invult, hoe aantrekkelijker je profiel wordt voor andere singles. Neem hier dus gerust een half uurtje de tijd voor. Belangrijke velden zijn bijvoorbeeld je beroep, je hobby’s, of je rookt en/of drinkt en je uiterlijke kenmerken. Als je wilt kun je tot slot ook nog een groot aantal interesses en voorkeuren specifiek benoemen, bijvoorbeeld je lievelingsfilms, muziek waar je van houdt en nog veel meer. Relatieplanet heeft geen koppelingen met andere apps zoals Spotify en Instagram, dus je bepaalt zelf wat je hier invult.

 


Matching en partnervoorstellen

In het Matches scherm kun je alle profielen bekijken die door Relatieplanet voor je zijn geselecteerd. Wanneer je het niet fijn vindt dat er profielen uit heel Nederland worden getoond kun je dat zelf aanpassen. Kies daarvoor rechtsboven voor de filterknop. Daarmee kun je enkele matchvoorkeuren instellen, zoals de locatie, leeftijd, postuur, kinderwens en opleidingsniveau. Daarmee is het heel makkelijk om de getoonde matches beter aan te passen op je eigen wensen en eisen. Let wel op dat je alleen per provincie kunt verfijnen en dus niet op een bepaalde plaats en maximale afstand.

Flirts!

De optie Flirts is een manier om nog sneller leuke matches op te doen. Deze functie werkt op een manier die vergelijkbaar is met Tinder. Op basis van je locatie en enkele van je profielgegevens (zoals je leeftijd) worden er allerlei verschillende profielen voor je geselecteerd en in je persoonlijke matchlijst geplaatst. Elke single kun je nu met een hartje of het kruisje beoordelen als teken dat je die persoon wel of niet leuk vindt. Als jullie elkaar allebei leuk vinden is er een match en kun je elkaar benaderen met een chatberichtje.

Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor je van de Flirts optie gebruik kunt maken:

 1. Je profiel moet een score hebben van 50 of hoger.
 2. Je profielfoto is goedgekeurd door de redactie.
 3. Je hebt al je foto’s openbaar staan.
 4. Je hebt een betaald Relatieplanet abonnement.

Favorieten toevoegen

Als je een bepaald profiel wel interessant vindt en later nog eens eenvoudig op wilt kunnen zoeken, dan is het handig om die aan je favorieten toe te voegen. Tik daarvoor op het icoontje van de ster dat je onder het profiel ziet staan. Nu kun je dit profiel makkelijk terugvinden door in het Matches scherm op het tabblad Favorieten te tikken. Als een profiel dat je net hebt toegevoegd hier nog niet bij staat, wissel dan even naar Home en weer terug.

Zoeken

De knop met het vergrootglas erop in de menubalk onderin het scherm is de zoekfunctie. Daarmee kun je zelfstandig op zoek naar leuke profielen. De zoekopties zijn hier relatief beperkt. Je kunt namelijk alleen kiezen voor de minimale en maximale leeftijd, het geslacht, het opleidingsniveau, de provincie en de maximale afstand. Tik op de knop Zoeken om meteen profielen te tonen die aan je zoekopdracht voldoen.

Hoe ziet een Relatieplanet profiel eruit?

Een Relatieplanet profiel is heel uitgebreid, zeker in vergelijking met veel simpelere dating apps zoals Tinder. Het belangrijkste is altijd de profielfoto die je meteen ziet en waar ook jij waarschijnlijk al voor een groot deel je interesse door laat bepalen. Maar er is nog veel meer informatie te bekijken, mits de single in kwestie dat heeft ingevuld op zijn of haar profiel. Swipe daarvoor gewoon omlaag over het profiel, want dan kun je meteen de leeftijd, de woonplaats en de zelf geschreven profieltekst bekijken. Daaronder staan nog meer gegevens want alles wat je zelf in moet/kunt vullen is ook van andere singles te bekijken. Maar let op: iedereen bepaalt zelf welke velden hij of zij leeg wil laten. Niet elk profiel is dus even volledig ingevuld.

Extra functies

Ook al kun je als gratis member al vrijwel de gehele Relatieplanet app (en datingsite) uitproberen, voor enkele essentiële functionaliteiten is een betaald abonnement nodig. Het gaat daarbij om:

 • Het versturen van berichten naar andere leden. als gratis lid kun je geen enkel berichtje sturen, als premium member onbeperkt.
 • Gebruikmaken van swipe dating met de Flirts optie als nog snellere manier om goede matches te vinden.
 • Alle foto’s bekijken van de andere singles. Standaard is dat slechts 1 foto, met een betaald abonnement kun je ook alle andere (openbare) foto’s inzien.

Veiligheid

Relatieplanet is een van de weinige dating apps die het Keurmerk Veilig Daten en de Thuiswinkel Waarborg toegekend hebben gekregen. Dat is dus een hele geruststelling, want dit betekent onder meer dat je ervan uit mag gaan dat je vrijwel uitsluitend met betrouwbare en ‘echte’ profielen te maken hebt. En alhoewel de controle strenger zou kunnen (profielen zonder foto worden pas na 3 dagen verwijderd) geeft dat toch een geruster gevoel dan je krijgt bij veel andere dating apps. Ook dat je met een puur Nederlands datingplatform te maken hebt scheelt al veel, want daardoor heb je meteen veel meer kans op een zinnig antwoord wanneer je een hulpvraag bij de helpdesk of klantenservice neerlegt.

Profielen blokkeren

Als je geen interesse in iemand hebt kun je die single het beste negeren. Maar is iemand ronduit vervelend tegen je, dan kun je er ook voor kiezen om dat profiel te blokkeren. Dit kan op elk moment tijdens het dateproces, dus ook wanneer je reeds berichten met elkaar uit hebt gewisseld. Tik op het profiel van de single in kwestie rechtsboven op de knop met de drie stippen. Er verschijnt dan een menu waarin je onderaan kunt kiezen voor Blokkeer deze gebruiker. Mocht je spijt krijgen van de blokkade, dan kun je die ongedaan maken in Matches → Geblokkeerd.

Voor wie is Relatieplanet een geschikte app?

Relatieplanet is een goede dating app voor iedereen die op zoek is naar een date, een vriendschap of een relatie. Je kunt op een ontspannen manier serieus daten met deze app. Er zijn hier echter ook aardig wat mensen op zoek naar alleen een vrijblijvend contact. Dit gebeurt minder vaak dan op een app zoals Tinder, maar mocht je zelf ook een casual date zoeken dan kan Relatieplanet daar zeker uitkomst bij bieden. Los daarvan is Relatieplanet voor alle opleidingsniveaus en leeftijden geschikt. Ook als je veertiger of vijftiger bent kun je op deze dating app prima uit de voeten.

 


Wat kost Relatieplanet?

Relatieplanet heeft een abonnement waarbij alleen de looptijd die je kiest bepaalt hoeveel je per maand moet betalen. Het betaalde abonnement geeft je tijdens de looptijd altijd onbeperkt toegang tot de betaalde opties, zowel in de dating app als op de site. De actuele prijzen van het betaalde abonnement zijn als volgt:

Abonnementsduur 1 maand 3 maanden 6 maanden
Prijs per maand € 24,95 € 14,95 € 9,95
Totaalprijs € 24,95 € 44,85 € 59,70

Relatieplanet opzeggen

Je kunt je lidmaatschap van Relatieplanet niet via de app opzeggen maar alleen via de website zelf. Log daar dus in met je accountgegevens en klik daar eerst op je eigen profiel, dan op je instellingen en vervolgens op het beheren van je inschrijving. Daar vind je de optie Abonnement opzeggen. Als je een betaald abonnement hebt afgesloten kun je dat hier ook direct annuleren.

Let op: dit stopzetten van je betalingen geldt niet voor een premium abonnement dat je via Apple hebt betaald, want dat moet je opzeggen in de instellingen op je iPhone. Kies daar voor iTunes en App Store en verwijder Relatieplanet bij Abonnementen.

Na het doorlopen van deze stappen kun je de Relatieplanet dating app van je smartphone verwijderen.


Download de Relatieplanet app

Bekijk de beste gratis dating apps
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

Beoordeling Relatieplanet

 • Website van het jaar
 • Veilig en betrouwbaar
 • Grootste van Nederland
Bekijk de beste gratis dating apps
© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies