Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

SCRUFF app review, hoe werkt SCRUFF?

screenshots SCRUFF

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Ben je een gay of bi man en zoek je een leuke en handige dating app om met andere mannen in contact te komen? Dan kan de SCRUFF app een hele leuke optie zijn. De app bevat namelijk heel veel handige functies voor het vinden van geschikte heren en om met ze in contact te komen. Bovendien kun je ook met een volledig gratis account ook al heel goed uit de voeren. In dit artikel alles je alle belangrijkste informatie die je moet weten over deze leuke gay dating app en ontdek je of het voor jou interessant zou kunnen zijn om er ook een profiel in aan te maken.

Waarom kies je voor SCRUFF?
 • Gay dating app met veel profielopties
 • Unieke manieren om contact te leggen
 • Voor laagdrempelig contact (geen serieuze relaties)
Bekijk de beste gay apps

Wat is SCRUFF?

SCRUFF is een veelzijdige dating app voor zowel Android als iPhone telefoons waarmee mannen op zoek kunnen naar andere mannen om mee te daten. Er zijn meerdere manieren om leuke mannen te ontmoeten, zo is er een swipe dating optie aanwezig, kun je makkelijk profielen in je eigen regio bekijken en is het ook mogelijk om naar geschikte kandidaten te zoeken met de uitgebreide zoekmachine.

Ook met een gratis account kun je al veel activiteiten ondernemen in de app, want het betaalde Pro abonnement is met name bedoeld om meer op te vallen en het daten efficiënter en sneller te maken.


blank

Hoe werkt SCRUFF en hoe gebruik je de app?

De eerste stap wanneer je van SCRUFF gebruik wilt gaan maken is natuurlijk om de dating app op je telefoon te installeren. Ga dus naar de app store op je telefoon, zoek naar ‘SCRUFF‘ en installeer de app die als eerste zoekresultaat verschijnt.

Na het installeren kun je de app meteen openen en ook zonder dat je een eigen account aan hebt gemaakt kun je al een groot deel van de app bekijken. Zo is het zelfs mogelijk bestaande profielen te bekijken. Dat is vrij uniek voor een dating app, want vrijwel altijd kun je nog helemaal niets zonder ingelogd te zijn. Toch is het om echt te daten natuurlijk wel nodig om een account en profiel aan te maken. Hieronder lees je hoe je dat doet.


Account en profiel aanmaken

Je kunt een eigen account aanmaken door op de blauwe knop Create te tikken. Je doorloopt een aantal stappen waarbij je informatie over jezelf invult. Als eerste is dat je geboortedatum, want SCRUFF gaat zijn best doen om mannen voor je te zoeken die ongeveer even oud zijn als jij. Daarna kun je al een eigen gebruikersnaam kiezen. Dat hoeft niet je eigen naam te zijn want je kunt ook gewoon anoniem gebruik maken van de app. Hierna krijg je de optie om een profielfoto te selecteren en bij te snijden. Zodra dat is gelukt en je foto is toegevoegd heet de app je van harte welkom en is je profiel direct al actief.

Je profiel aanvullen

Ook al heb je nu reeds een profiel op SCRUFF staan, dat is natuurlijk nog wel heel kaal en dus ook nog niet zo interessant voor andere mannen om op te tikken of mee te matchen. Daarom heeft het de voorkeur om meteen je profiel verder aan te gaan vullen. Dat doe je door op de blauwe knop Edit profile te tikken. Je kunt dan aanvullende foto’s toevoegen en wanneer je naar beneden swipet ook allerlei aanvullende gegevens toevoegen, zoals je lengte, gewicht, haarkleur en etniciteit. Ook kun je aangeven welke gay lifestyle je volgt, wat voor type man je bent en op wat voor mannen je zelf valt. Zo kunnen bezoekers van je profiel meteen een goed beeld krijgen of jullie een goede match zouden kunnen zijn. Doorloop rustig het hele scherm en vul alles in en aan wat je wel over jezelf kwijt wilt.

Sociale media accounts koppelen

Tot slot is het ook mogelijk om sociale media accounts aan je SCRUFF profiel te koppelen. Natuurlijk is dat alleen slim om te doen wanneer je anonieme accounts hebt op die platforms (zoals Facebook, Instagram en Twitter) of als je het helemaal niet erg vindt dat leden op SCRUFF je ook in het dagelijks leven zouden kunnen vinden via internet. Je kunt zelfs je gamertags op Xbox Live of Playstation Network toevoegen aan je datingprofiel. Of dat echt van toegevoegde waarde is kun je het beste zelf bepalen.


blankblankblank

Profielen en matches

Hoe zien de profielen in SCRUFF eruit en hoe kun je met andere mannen matchen en in contact komen? Hieronder lees je er alles over.

Hoe ziet een profiel eruit?

Op een SCRUFF profiel kun je al behoorlijk veel informatie vinden. Ten eerste natuurlijk de profielfoto’s, waar je doorheen kunt bladeren door de foto’s omlaag of omhoog te vegen. Ook andere interessante informatie staat meteen op het profiel zolang de man in kwestie dat tenminste in heeft gevuld. Voorbeelden van gegevens die je alvast in kunt zien zijn leeftijd, afstand, online-status, type man, relatiestatus, interesses, favoriete seksuele rol en nog veel meer.

Nearby (profielen in de buurt)

In het scherm Nearby zie je alle profielen die zich in de buurt van jouw huidige locatie bevinden. Je kunt een profiel meteen bekijken en natuurlijk via die weg ook proberen contact te zoeken. Als je naar beneden scrolt komen er telkens weer nieuwe profielen bij, al is de hoeveelheid mannen natuurlijk wel afhankelijk van het aantal leden in je eigen omgeving.

Search

De zoekmachine Search vind je in het derde tabblad van de eerste menu-optie Browse. Hier kun je meteen een locatie kiezen (wederom zijn alleen grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag te selecteren) en enkele interesses, wensen en eisen specificeren. Dat zijn bijvoorbeeld onderwerpen als online status, relatiestatus, leeftijd en fysieke kenmerken zoals lengte, gewicht en zelfs lichaamsbeharing. Voor die geavanceerde zoekcriteria is wel een Pro abonnement vereist. Tik op de knop Search om meteen alle profielen te tonen die aan je zoekopdracht voldoen.

SCRUFF Venture

Met de menu-optie SCRUFF Venture kun je in andere grote plaatsen op zoek naar leuke mannen. Bijvoorbeeld omdat je binnenkort naar die plaats verhuist, op vakantie gaat of er gewoon tijdelijk verblijft. Tik op de knop met het pijltje omhoog om meteen plaatsnamen bij je in de buurt te zien. Dat gaat alleen om grotere steden zoals Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Brussel en Keulen die telkens worden weergegeven met een mooie foto en de naam van de stad. Ook zie je met twee icoontjes hoeveel mannen er op dit moment al zijn en hoeveel er binnenkort naar die stad af zullen reizen (en dan dus wel in zijn voor een leuke date). Tik op elke plaats om direct allerlei profielen te zien van de mannen die daar nu al zitten of er binnenkort verblijven.

Evenementenkalender

De laatste optie in de menubalk onderaan het scherm geeft je toegang tot de kalender met evenementen voor gay en bi mannen. Die kun je filteren op regio en onderwerp. Aangezien de dating app nog niet zo enorm populair is bij Nederlandse mannen is het aantal evenementen in ons land redelijk beperkt. Maar je kunt hier ook virtuele evenementen vinden waar je dus gewoon via internet aan mee kunt doen. Wellicht niet de beste manier om leuke dates op te doen, maar wel een heel aangename manier om de tijd te verdrijven en leuke mannen te ontmoeten.


blankblankblank

Hoe kun je contact leggen?

Heb je een of meerdere leuke mannen gevonden? Dan wil je waarschijnlijk wel met ze in contact komen. Hier lees je welke mogelijkheden je daarvoor hebt.

1. Een bericht verzenden

De makkelijkste en meest directe manier om met iemand contact te zoeken is simpelweg een berichtje typen en versturen. Open het profiel en tik op de linker knop met de spraakballon. Typ nu een reactie, voeg eventueel emoji’s, foto’s of je eigen locatie toe en tik op verzenden.

2. Een ‘woof’ versturen

Je kunt er ook voor kiezen om eerst gewoon een flirt te versturen. Zo’n flirt wordt bij SCRUFF een ‘woof’ genoemd. Tik daarvoor onder het profiel op de knop met de pootafdruk. De andere man krijgt dan het bericht dat je naar hem ‘gewoofd’ hebt. De eerste reactie van die persoon is dan in de regel dat hij ook even op jouw profiel komt kijken.

3. Aangeven dat je interesse hebt

Je kunt ook op een meer vrijblijvende manier je interesse duidelijk maken. Op het profiel zie je namelijk ook een knop I’m interested staan. Wanneer je daar op tikt en de man in kwestie doet hetzelfde op jouw profiel dan heb je een match met elkaar. Beiden krijgen daar een notificatie van, waarna de meest logische stap is om met elkaar te gaan chatten. Door op Not for me te tikken laat je juist merken dat dit profiel het niet voor jou doet. De man zal dan uit je matchvoorstellen en alle profieloverzichten verdwijnen om ruimte te maken voor heren waar je wellicht meer interesse in hebt.

4. Je privé fotoalbum delen

Tot slot kun je met de vierde en laatste knop onder een profiel je eigen album met privé foto’s delen. Dat kunnen bijvoorbeeld de meer ‘spannende’ foto’s zijn die je liever niet op je openbare profiel zet, maar toch graag met je potentiële matches wilt delen. De andere man krijgt een berichtje dat hij nu toegang heeft tot je privéfoto’s en kan die wanneer hij maar wil komen bekijken.

5. SCRUFF Match

Los van alle contactopties op een profiel is er ook nog het leuke matchspel genaamd SCRUFF Match. Dat vind je als tweede optie in het hoofdscherm van de dating app (de knop met de vlam erop). Tik in dit scherm op de knop Start matching om meteen te beginnen met profielen beoordelen. Dit deel van de app is een swipe dating functie, je kunt dus profielen afwijzen door ze naar links te vegen en je interesse kenbaar maken met een veeg naar rechts. Zoals je wellicht al gewend bent van andere dating apps die op dezelfde manier werken heb je een match wanneer de man die je naar rechts hebt geswipet jouw profiel ook een like hebben gegeven.

blankblankblank


Service (helpdesk)

De optie om hulp te krijgen van de helpdesk is heel makkelijk te vinden. Tik linksboven in het scherm op de knop met de drie liggende streepjes. In het menu dat verschijnt zie je meteen de optie Contact SCRUFF Support staan. Tik op die optie om je eventuele eerdere hulpaanvragen te bekijken, een nieuwe te starten door op de blauwe knop met het witte plusje erop te tikken of ga naar de veelgestelde vragen met de knop FAQ. Een nieuwe support ticket aanmaken is eenvoudig, kies een categorie, een eventuele subcategorie en typ je vraag. Je krijgt vanzelf een update notificatie in de app wanneer je een antwoord hebt ontvangen.


Voor wie is SCRUFF een geschikte app?

SCRUFF is een heel leuke dating app en geschikt voor alle mannen die wel interesse hebben in een date met een andere gay of bi man. De mogelijkheden zijn namelijk heel uitgebreid en er zijn ook in Nederland behoorlijk veel mannen op de app actief. Dat zijn er nog niet zoveel als in een aantal andere laden, maar het worden er wel steeds meer. De nadruk ligt bij SCRUFF – net zoals bijvoorbeeld bij de populaire Grindr app – op casual contacten. Zoek je een serieuze relatie, dan kies je beter voor een serieuze dating app zoals Gay Parship.


blankblankblank

Wat kost SCRUFF?

Wat zijn de kosten waar je mee te maken krijgt als je van SCRUFF gebruik wilt maken om leuke dates met andere mannen te vinden?

De mogelijkheden met een gratis profiel

Met een gratis profiel kun je al vrijwel alles wat we inmiddels in deze review al hebben besproken. Van het zoeken van leuke mannen en het met ze matchen, tot het uitwisselen van berichten aan toe, alles is gewoon ook mogelijk met een gratis profiel. Een SCRUFF Pro lidmaatschap dient namelijk vooral om het daten sneller en efficiënter te maken.

De functies van een SCRUFF Pro lidmaatschap

Welke handige functionaliteiten krijg je allemaal tot je beschikking wanneer je een SCRUFF Pro abonnement neemt? We hebben de belangrijkste ervan hieronder voor je samengevat:

 1. Geen advertenties meer in de app.
 2. Onzichtbaar daten met de Stealth modus.
 3. Onbeperkte zoekfilters.
 4. Berichten zonder limiet terugkijken.
 5. 1.000 profielen zien in Nearby.
 6. Meer profielen blokkeren.
 7. Meer profielen aan je favorieten toevoegen.
 8. Profielen in een grid sorteren.
 9. Ongelimiteerd aantal privé fotoalbums.
 10. Berichten die je hebt verstuurd weghalen.
 11. Meer inzicht in je data (om je kansen te vergroten).
 12. Een wachtwoord op de app zetten.
 13. Alle conversaties verwijderen.
 14. Alle conversaties als gelezen markeren.

Zoveel kost het Pro abonnement

De volgende kosten zijn verbonden aan een SCRUFF Pro abonnement:

 • Een lidmaatschap van 1 maand kost € 9,99
 • Een lidmaatschap van 12 maanden kost € 79,99 (€ 6,66 per maand)

Zoals je ziet vallen de kosten reuze mee en krijg je er ook behoorlijk veel voor terug. Andere abonnementen dan deze twee zijn echter helaas niet beschikbaar. Ons advies zou zijn om eerst een abonnement van 1 maand te nemen en als dat goed bevalt direct eentje af te sluiten voor 1 jaar om op de kosten te besparen.


SCRUFF opheffen en verwijderen

Wil je SCRUFF om wat voor reden dan ook opheffen en je profiel verwijderen? Dan doe je dat eenvoudig zelf in je profielinstellingen. Tik eerst op de knop met de drie liggende streepjes linksboven in het scherm en vervolgens op de knop Profile Editor. Scrol helemaal naar beneden en kies voor de optie Delete profile. Je hoeft dit alleen maar kort te bevestigen om je profiel meteen definitief te verwijderen.


Download de SCRUFF app

Bekijk de beste gay apps
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

Beoordeling SCRUFF

Bekijk de beste gay apps
© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies