Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Wat is de beste dating app voor transgenders?

Wat is de beste dating app voor transgenders?

Laatst bijgewerkt: 15 september 2022

(Online) daten is voor de meeste mensen niet erg gemakkelijk. Voor transgenders is de uitdaging echter nog groter. Zo worstelen ze vaak niet enkel met hun eigen geslacht en hun seksuele voorkeur, maar krijgen ze ook te maken met vooroordelen, vervelende reacties en zelfs pesterijen. Gelukkig leveren datingapps steeds meer inspanningen om transgendervriendelijk te zijn. Wil je weten wat de beste apps zijn voor transgenders? Lees dan zeker verder, want in dit artikel gaan we hier uitgebreid op in.

We hebben hier voor jou niet enkel een aantal datingapps voor transgenders verzameld, maar we zetten ook de belangrijkste kenmerken op een rijtje waaraan een goede datingapp voor transgender personen moet voldoen. Tot slot geven we ook nog enkele tips om te volgen als je als transgender gebruik maakt van een datingapp.


De beste datingapps voor transgenders


1. Transseksueeldating.nl - grootste Nederlandse datingapp voor transgenders

Screenshots Transseksueeldating.nl appBekijk de Transseksueeldating.nl app

Transseksueeldating.nl

Icon Transseksueeldating.nl app

Transseksueeldating.nl is zonder twijfel de grootste datingapp voor transgenders van Nederland en België. De app is in de eerste plaats uiteraard bedoeld voor transgenders die op zoek zijn naar leuke contacten, in de vorm van een vriendschap, afspraakje of relatie. Daarnaast kunnen ook mannen en vrouwen die interesse hebben in transgenders of waarvoor het niet uitmaakt dat hun partner transgender is, zich aanmelden op de app. Je kunt op de app zo anoniem zijn als je zelf wilt; zo kun je een anonieme profielfoto gebruiken en word je niet verplicht om je profiel met veel persoonlijke informatie aan te vullen voor je de app kunt gebruiken. Via de zoekfunctie kun je door profielen zoeken. Aan de hand van zoekfilters kun je op die manier volledig zelf zoeken naar profielen die aansluiten bij je interesses en voorkeuren. Wanneer je een profiel ziet dat je interessant vindt, kun je een flirt, een knipoog of een persoonlijk berichtje versturen om met de gebruiker in contact te komen.

Pluspunten
 • App specifiek gericht op transgenders en mensen met interesse in transgenders
 • Mogelijkheid om serieuze relaties te vinden
Minpunten
 • Veel mensen op zoek naar snelle scharrels
Bezoek Transseksueeldating.nl Download de Transseksueeldating.nl app

2. Lexa - algemene datingapp met open-minded singles

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Lexa is een van de grootste Nederlandse datingapps en is razend populair. De app richt zich op een erg breed en algemeen publiek, waardoor je een ruime keuze hebt aan singles en de kans dus vrij groot is dat je open-minded mensen tegenkomt die verder kijken dan je gender en/of je seksualiteit. Op Lexa kun je zowel terecht als je op zoek bent naar een date als wanneer je verlangt naar een serieuze relatie. Nadat je de app gedownload hebt en een profiel aangemaakt hebt, kun je makkelijk mensen leren kennen door te swipen tussen de voorgestelde profielen. Je kunt daarnaast ook zelf op zoek gaan naar interessante profielen door handmatig te zoeken via de uitgebreide zoekfunctie.

Pluspunten
 • Breed en algemeen publiek
 • Open-minded singles
Minpunten
 • App lijkt ingewikkeld in het begin
Bezoek Lexa Download de Lexa app

3. Parship - daten op basis van persoonlijkheid

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Een andere erg populaire datingapp onder Nederlandse singles is Parship. Parship onderscheidt zich van andere datingapps door het wetenschappelijk gefundeerde matchingsysteem. Zo moet iedereen tijdens het inschrijfproces een uitgebreide persoonlijkheidstest invullen. Op basis van je antwoorden matcht het systeem je vervolgens aan de gebruikers die het beste bij je zouden passen. Je kiest daarna zelf wie je graag beter wilt leren kennen, door een glimlach of een berichtje te versturen naar de gebruiker waarin je interesse hebt. Dankzij het bijzondere en geavanceerde matchingproces kom je op Parship vooral singles tegen die op zoek zijn naar serieuze, duurzame en stabiele relaties.

Pluspunten
 • Bijzonder matchingsysteem op basis van persoonlijkheid
 • Singles op zoek naar stabiele relaties
Minpunten
 • Registratieproces kost tijd
Bezoek Parship Download de Parship app

4. NovaMora - spannende en erotische datingapp

Screenshots NovaMora appBekijk de NovaMora app

NovaMora

Icon NovaMora app

Ben je juist helemaal niet op zoek naar een serieuze relatie, maar eerder naar een beetje avontuur en spannende contacten? Dan is NovaMora waarschijnlijk een geschiktere datingapp voor jou. NovaMora richt zich zowel op singles als op stellen die op zoek zijn naar erotische avonturen of hun seksleven een boost willen geven. Je kunt op je profiel heel exact weergeven wat je precies zoekt, waardoor je makkelijk gelijkgestemden kunt ontmoeten. Door middel van zoekfilters kun je zelf op zoek gaan naar leden die voldoen aan je voorkeuren en je eisen. Je kunt onder andere filteren op locatie, leeftijd en meer specifieke factoren zoals uiterlijke kenmerken of opleidingsniveau.

Pluspunten
 • Datingapp gericht op spannende contacten
 • Uitgebreide zoekfunctie
Minpunten
 • Leden zijn niet op zoek naar serieuze relaties
Bezoek NovaMora Download de NovaMora app

5. C-date - datingapp gericht op casual dating

Screenshots C-date appBekijk de C-date app

C-date

Icon C-date app

Ook C-date is een perfecte datingapp voor als je op zoek bent naar afspraakjes en losse ontmoetingen met nieuwe mensen, maar geen serieuze relatie wilt. C-date richt zich immers specifiek op ‘casual dating’, leuk en spannend contact zonder verplichtingen. Uiteraard kan het altijd gebeuren dat dit contact uitgroeit tot een duurzame relatie, maar hou er rekening mee dat het merendeel van de leden hiernaar niet actief op zoek is. Op basis van de gegevens op je profiel krijg je elke dag via Mijn Contactsuggesties tien nieuwe profielen te zien waar je volgens de app interesse in zou kunnen hebben. Vervolgens bepaal je volledig zelf met wie je daadwerkelijk in contact wilt komen.

Pluspunten
 • Leuk en spannend contact zonder verplichtingen
 • Partnervoorstellen op basis van je profielgegevens
Minpunten
 • Veel meer mannelijke dan vrouwelijke leden
Bezoek C-date Download de C-date app

Een transgender is een persoon waarbij het geslacht niet of niet volledig overeenkomt met de genderidentiteit. Dit betekent dat hij of zij zich niet goed thuisvoelt in de geslachtsrol die bij de geboorte voor hem of haar bepaald is.

Voor veel transgenders is het niet makkelijk om een date te regelen of een serieuze relatie op te bouwen. Ze worstelen immers niet enkel met de gevoelens en veranderingen van hun lichaam, maar ze krijgen geregeld te maken met vooroordelen en zelfs slechte en gemene reacties. Daarnaast zijn er ook veel mensen die enkel nieuwsgierig zijn naar een seksueel avontuurtje met een transgender, maar de persoon in kwestie helemaal niet beter willen leren kennen en al zeker niet op zoek zijn naar een serieuze, stabiele relatie.

Gelukkig zijn er heel wat datingapps die je als transgender kunnen helpen vinden wat jij precies zoekt; of dat nu een vriendschap, een date of een duurzame relatie is. We zetten hierboven een aantal apps voor transgenders op een rijtje.


De meeste moderne datingapps zijn transvriendelijk

Zoals eerder gezegd is het voor transgenders niet altijd gemakkelijk om een date of serieuze relatie te vinden. Ook daten via traditionele datingapps is vaak een hele uitdaging. Zo worden transgenders nog te vaak gezien als ‘fraudeurs’ en worden hun profielen op datingapps verwijderd omdat ze in strijd zouden zijn met de richtlijnen. Gelukkig is er de laatste tijd meer vooruitgang geboekt op het gebied van transacceptatie. Zo vervagen de hokjes op datingsites en -apps steeds meer, waardoor transgenders zich welkom voelen en ze bovendien gemakkelijker andere mensen kunnen leren kennen.


Waaraan voldoet een goede datingapp voor transgender personen?

Hoewel er op sommige traditionele datingapps nog veel gebruikers aanwezig zijn die het begrip transgender zelfs niet helemaal begrijpen, zijn er gelukkig steeds meer datingapps die wel transgendervriendelijk zijn. Hoe herken je deze apps nu? Wij zetten een aantal kenmerken op een rijtje waaraan een goede app voor transgender personen voldoet.

Datingapp waar je jezelf kunt zijn

Het allerbelangrijkste is dat je als transgender volledig jezelf kunt zijn. Een datingapp moet je toelaten om jezelf openlijk te kunnen uiten, zonder dat je angst hoeft te hebben voor negatieve of nare reacties. Dat houdt eveneens in dat je je veilig moet kunnen voelen. Als je jezelf moet verstoppen of jezelf anders moet voordoen om toegelaten te worden en deel te kunnen uitmaken van een bepaalde datingsite of -app, dan blijf je best zo ver mogelijk weg van dat platform.

Zelf kiezen met welke genders je gematcht kunt worden

Een van de grootste problemen waarmee transgenders vaak te maken krijgen op datingapps is de beperktheid aan gender- en seksualiteitsopties. Op veel datingapps word je immers meteen in een hokje geduwd uitgaande van je geslacht en seksuele voorkeur. Zo kun je jezelf vaak enkel identificeren als mannelijk of vrouwelijk en moet je op basis daarvan kiezen of je getoond wilt worden aan mensen die op zoek zijn naar mannen of naar vrouwen.

In de realiteit zijn er echter veel mensen die buiten dit klassieke spectrum vallen, terwijl datingapps hier dus niet op voorzien zijn. De beste datingapps voor transgender personen bieden dan ook bredere genderidentiteitsopties, minder heteronormatieve indelingen en de mogelijkheid om andere transgender of non-binaire mensen te leren kennen.

Kiezen om je gender te uiten in je profiel of bio

Zoals eerder gezegd wordt de transgendercommunity vaak gevraagd om te kiezen tussen ‘man’ of ‘vrouw’ voor hun eigen gender, terwijl de situatie uiteraard complexer is dan dat. Er moeten niet enkel meer genderopties komen, transgender personen moeten ook open én uitgebreid hun gendersituatie kunnen uiten in hun profiel of persoonlijke bio, zonder dat ze daardoor het risico lopen om van het platform geband te worden.

Andere transgender personen willen daarentegen de optie hebben om hun gender juist niet verplicht te moeten vermelden om een account aan te maken op een datingapp. Ze willen andere mensen leren kennen op basis van hun persoonlijkheid en verder kijken dan gender. Een goede datingapp moet ook dit toelaten en singles dus de vrijheid geven om hun gendersituatie in te vullen zoals zij dat zelf willen.


Hoe maak je als transgender het beste gebruik van een datingapp?

Transgenders krijgen op datingapps geregeld te maken met negatieve reacties of ze worden lastiggevallen door ‘chasers’ die bewust op zoek zijn naar seksuele ervaringen met transgenders. Daten is voor transgender personen dus vaak alles behalve een positieve ervaring. Hoe kun je als transgender het beste gebruik maken van een datingapp zodat het wel kan uitdraaien op iets moois? Wij zetten enkele tips op een rijtje:

Op je profiel duidelijk aangeven dat je transgender bent, of niet?

Het is voor de meeste transgenders een erg delicate vraag: moet je op je profiel al meteen vermelden dat je transgender bent of hou je dit voor een later moment wanneer je een potentiële partner al beter kent en je dus meer comfortabel bent?

Veel transpersonen kiezen ervoor om hierover meteen eerlijk te zijn. Het is vaak immers veel moeilijker om later uit te leggen dat je bijvoorbeeld geen kinderen kunt krijgen als je daarover nooit eerlijk bent geweest. Dates of matches weten vanaf het begin meteen waar ze aan toe zijn, wat verrassingen of vervelende conversaties voorkomt. Anderen kiezen ervoor om pas na enkele dates te vertellen dat ze transgender zijn, juist omdat ze meer zijn dan enkel ‘transgender’ en willen dat anderen hun persoonlijkheid leren kennen.

Er zijn voor- en nadelen aan beide opties; doe dus in de eerste plaats wat voor jou het beste lijkt en waar jij je goed bij voelt.

Wees jezelf

Een van de belangrijkste tips die we je kunnen meegeven is om altijd jezelf te zijn en blijven. Je hoeft je identiteit niet te verbergen of jezelf anders voor te doen, opdat andere je leuk zouden vinden. Uit jezelf zoals je dat zelf wilt en wees trots op wie je bent. Vroeg of laat kom je zonder twijfel de juiste persoon tegen die je helemaal neemt zoals je bent.

Blokkeer en rapporteer mensen die vervelend doen

Krijg je toch te maken met vervelende, grove of zelfs kwetsende reacties en mensen die je lastigvallen? Steek je tijd en energie niet in het communiceren met hen; ze zullen je niets bijbrengen en jij voelt je er alleen maar slecht door. Blokkeer en rapporteer deze mensen dan ook meteen.

Wees voorzichtig

En het allerbelangrijkste: blijf voorzichtig en veilig. Zoals we al een aantal keer herhaald hebben, krijgen transgenders vaak af te rekenen met vooroordelen en heeft niet iedereen goede bedoelingen. Wees dan ook altijd op je hoede als je besluit om met iemand af te speken die je via een datingapp leren kennen hebt. Bescherm jezelf.


Conclusie

Hoewel er de afgelopen jaren vooruitgang geboekt is op het gebied acceptatie van transgender personen, blijft het voor transgenders soms lastig om (online) te daten. Ze vinden door de beperkte gender- en seksualiteitsmogelijkheden moeilijk wie ze zoeken of worden zelfs lastiggevallen door haters.

Gelukkig doen apps steeds meer inspanningen om hun apps te updaten zodat transpersonen zich welkom voelen en ze meer kansen hebben om ook een perfecte match te vinden. Zo bieden datingapps tegenwoordig vaak meer genderopties aan en zijn ook de matchingsmogelijkheden uitgebreider. Een goed datingapp voor transgenders zorgt ervoor dat ook zij helemaal zichzelf kunnen zijn. Dit is ook meteen een van de allerbelangrijkste tips voor transgenders die gebruik (willen) maken van datingapps: wees altijd jezelf; je hoeft voor niemand te veranderen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies