Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Beste dating apps voor 40 plus

Beste dating apps voor 40 plus

Laatst bijgewerkt: 28 oktober 2022

Wanneer je als 40+er weer single bent geworden ontwikkel je vrijwel altijd na verloop van tijd wel weer interesse in een nieuwe relatie. Het spreekt dan tegenwoordig vrijwel voor zich dat je ook gebruik wilt kunnen maken van leuke dating apps. Maar welke dating apps zijn nu het meest geschikt voor singles van 40 jaar en ouder?

In dit artikel vertellen we je waar een goede 40+ dating app aan moet voldoen en of je toch niet beter ‘gewoon’ een datingsite kunt kiezen. Ook hebben we een actueel overzicht gemaakt van de beste 40+ dating apps van dit moment.


Beste apps voor 40+ singles

Wat zijn op dit moment de beste apps voor 40+ singles die niet alleen online, maar vooral graag mobiel willen daten met andere vrijgezellen?


1. 50plusmatch - Voor iedere single boven de veertig!

Screenshots 50plusmatch appBekijk de 50plusmatch app

50plusmatch

Icon 50plusmatch app

Ben je single & boven de 40 jaar dan raden we als eerste de website 50plusmatch.nl aan. Hoewel de naam doet vermoeden dat er alleen singles zijn te vinden boven de 50 jaar, staan er enorm veel 40plussers ingeschreven. Deze website is volgens onze bezoekers de populairste datingsite voor ouderen. Je kunt de website momenteel 3 dagen volledig gratis uitproberen, om te kijken of het wat voor je is. Voel jij je nog te jong voor “50plusmatch” scroll dan even verder voor enkele andere zeer geschikte datingsites.

Pluspunten
 • Heel veel 40plus leden
 • Gratis 3 dagen uitproberen
 • Nu ook videobellen via de app
Bezoek 50plusmatch Download de 50plusmatch app

2. Lexa - Populair onder veertigplussers

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

De app van Lexa is zo mogelijk nog makkelijker in het gebruik dan de datingsite zelf. Het inschrijven is ook binnen de app in een mum van tijd voor elkaar. Dat doe je door een nieuwe account bij Lexa zelf aan te maken en je hoeft de dating app dus niet aan een bestaand Facebook of Google account te koppelen. Lexa is heel populair onder veertigplussers, de app werkt heel overzichtelijk en er zijn allerlei verschillende handige functies om nieuwe singles te leren kennen. Vanwege het enorme aantal leden is het fijn dat je eenvoudig profielen kunt filteren zodat je sneller iemand vindt die aan je wensen en eisen voldoet. Helaas zijn er net als op de Lexa site ook nog altijd behoorlijk wat profielen op de app te vinden die niet meer actief zijn. Erg positief is dat je profiteert van zowel het Keurmerk Veilig Daten als de Thuiswinkel Waarborg.

Pluspunten
 • Uitgebreide en fijne dating app
 • Veel veertigplussers lid
Minpunten
 • Teveel inactieve profielen
Bezoek Lexa Download de Lexa app

3. Parship - Meest serieuze en geavanceerde dating app

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Parship is een serieus datingplatform dat zich eerst alleen op hoger opgeleide singles richtte maar waar tegenwoordig iedere single die een duurzame relatie zoekt lid kan worden. De dating app is heel fijn ontworpen met een zeer soepele werking via de mobiele telefoon. Voordat je kunt beginnen met daten is het nodig om de persoonlijkheidstest te doorlopen. Op basis van je antwoorden worden er namelijk allerlei partnervoorstellen aan je gedaan binnen de Parship app. Handmatig zoeken is niet mogelijk maar de matches zijn vaak van zeer hoge kwaliteit, mits je natuurlijk de test serieus hebt doorlopen. Dat kan gelukkig ook heel eenvoudig via de dating app, wat ons betreft zelfs nog makkelijker dan op de datingsite van Parship. Ook bij Parship profiteer je van de zekerheid die het Keurmerk Veilig Daten jou als online actieve single biedt.

Pluspunten
 • Uitgebreide persoonlijkheidstest
 • Waardevolle matches
 • Serieuze dating app
Minpunten
 • Niet handmatig zoeken
Bezoek Parship Download de Parship app

4. Ourtime - Mobiele dating voor 50+

Screenshots Ourtime appBekijk de Ourtime app

Ourtime

Icon Ourtime app

Ourtime is een dating app die hoort bij het Lexa dating platform. Iedereen die zich apart inschrijft bij Ourtime of zich als vijftigplusser aanmeldt bij de Lexa dating app wordt automatisch actief op dit datingplatform voor 50-plussers. Afhankelijk van je eigen voorkeuren en je leeftijd kan het interessant zijn om van de Ourtime dating app gebruik te gaan maken. Wanneer je halverwege of achterin de 40 bent is er een grote kans dat je ook wel aansluiting zou vinden bij single mannen of vrouwen van begin of halverwege de 50. De Ourtime app kan dan een prettige manier zijn om mobiel te daten, omdat je profiteert van alle voordelen die ook de Lexa app met zich meebrengt, zoals het Keurmerk Veilig Daten, een groot aantal singles om uit te kiezen en een heel soepel werkende app.

Pluspunten
 • Serieus contact met 50-plussers
 • Alle voordelen van Lexa
 • Veel actieve leden
Minpunten
 • 50+ dating moet wel bij je passen
Bezoek Ourtime Download de Ourtime app

5. EliteDating - De beste matches op mobiel

Screenshots EliteDating appBekijk de EliteDating app

EliteDating

Icon EliteDating app

Zoek je naar absolute topmatches met alleen de meest geschikte singles van een hoog niveau? Dan kun je die vinden in de EliteDating app. Die is namelijk alleen bedoeld voor singles van hbo of universitair niveau en selecteert actief op mannen en vrouwen die een duurzame relatie zoeken. Hier vind je dus geen vrijblijvende dates of alleen een flirt, maar waardevolle matches waar je echt verder mee kunt. Om de best passende profielen aan je te kunnen koppelen is het de bedoeling dat je direct na het inschrijven de uitgebreide persoonlijkheidstest aflegt. Daardoor kan het aanmelden wel wat langer duren dan op veel andere dating apps, waar je vaak al binnen een paar minuten door de profielen kunt swipen. Soms moet je echter gewoon wat tijd en moeite over hebben voor het vinden van de perfecte match met iemand van je eigen niveau!

Pluspunten
 • Voor hoger opgeleide singles
 • Passende matches na persoonlijkheidstest
 • Wetenschappelijk onderbouwde opzet
Minpunten
 • Inschrijven duurt wat lang
Bezoek EliteDating Download de EliteDating app

6. Tinder - Populairste dating app van dit moment

Screenshots Tinder app

Tinder

Icon Tinder app

Tinder is een geweldig leuke dating app die waarschijnlijk weinig introductie behoeft. Ook als je de afgelopen 20 jaar in een vaste relatie hebt gezeten en pas net weer single bent is de kans groot dat je al eens wat over deze dating app hebt gelezen. Was die voorheen vooral bij jongeren bekend en geliefd, tegenwoordig kun je ook als 40-plusser voldoende profielen van je eigen leeftijd en in je eigen regio vinden. Dat komt vooral door de enorme populariteit, want vrijwel elke single met een smartphone wil Tinder wel eens proberen. Je kunt jezelf binnen een paar minuten aanmelden met een Facebook-account of een nieuw profiel aanmaken op basis van alleen je telefoonnummer. Vervolgens is het een kwestie van zoveel mogelijk profielen liken die je echt leuk vindt en hopen op een match. Daardoor is Tinder ook als 40-plusser helaas niet de beste manier om meteen een serieuze partner te vinden, daarvoor is de manier van daten gewoon te oppervlakkig en teveel op het uiterlijk gericht. Maar het is wel gewoon leuk om te flirten of vrijblijvend te daten, en wie weet vind je hier juist wel die ene perfecte man of vrouw!

Pluspunten
 • Enorm populair
 • Ook veel 40+ers actief
 • Makkelijk swipen en matchen
Minpunten
 • Al snel te vrijblijvend

7. Opzoeknaarjou - De christelijke mobiele dating app

Screenshots Opzoeknaarjou appBekijk de Opzoeknaarjou app

Opzoeknaarjou

Icon Opzoeknaarjou app

Bij het bespreken van dating apps voor 40-plussers willen we natuurlijk niet de grote groep mensen vergeten die vanuit hun christelijke identiteit op zoek willen gaan naar een nieuwe partner. Ook gelovige singles kunnen namelijk tegenwoordig prima daten via hun mobiele telefoon met de dating app OpZoekNaarJou. De app is beschikbaar voor Android en iPhones, beschikt over tal van opties om diepgaande connecties te maken en biedt je zo dus de kans om heel makkelijk en leuk op zoek te gaan naar een partner die ook wil daten met inachtneming van het geloof. Verwacht hier geen enorme ledenaantallen, want op het moment van schrijven zijn er tussen de 3.000 en 4.000 profielen actief op de OpZoekNaarJou app. Maar aangezien je natuurlijk elke single een kans geeft is er toch nog altijd een heel goede mogelijkheid dat je hier een gelijkgestemde christelijke single ontmoet waar je een geweldige klik mee hebt.

Pluspunten
 • Speciaal voor gelovige 40-plussers
 • Swipen, matchen en zoeken
 • Diepgaande contacten opdoen
Minpunten
 • Alleen voor christelijke singles
Bezoek Opzoeknaarjou Download de Opzoeknaarjou app

Kiezen voor datingsite of dating app?

Stel je bent al jarenlang niet meer aan het daten geweest. In de tussentijd heb je wel van alles gehoord over zowel datingsites als populaire dating apps. Hoe bepaal je dan wat voor jou het meest geschikt zou zijn: een datingsite, of een dating app?

Wat voor dates zoek je?

Of je kiest voor een dating app of een datingsite hangt voor een groot deel af van het type date dat je zoekt. Wil je graag op zoek naar singles uit een specifieke doelgroep, zoals alleenstaande ouders, veganisten of christelijke singles? Dan zit er vaak niets anders op dan een wat kleinere datingsite te kiezen die vaak geen eigen dating app heeft omdat de kosten daarvan te groot zijn.

Zoek je meer vrijblijvende contacten, bijvoorbeeld gewoon een schier oneindige stroom leuke singles in je eigen regio voor een leuk of spannend afspraakje? Dan is een snelle dating app als Tinder het meest geschikt. Zoek je echter ‘gewoon’ een te gekke nieuwe partner voor een serieuze relatie, dan heb je gelukkig inmiddels een enorme keuze aan dating apps. Jongeren vinden zo’n relatie tegenwoordig het vaakst bij bekende dating apps zoals Tinder en Happn en mensen van alle leeftijden kunnen terecht bij zowel grote datingsites als de bijbehorende apps.

Vaak hoef je niet eens te kiezen

Omdat zoveel serieuze datingplatforms inmiddels ook een volwaardige dating app hebben hoef je vaak niet eens meer te kiezen tussen een app of een site. Je krijgt dan namelijk de beschikking over zowel een datingsite als een bijbehorende dating app met een en hetzelfde account. Je kunt dan handig mobiel daten als je onderweg bent of lekker lui op de bank ligt te chillen, terwijl je ook gewoon op je computer in kunt loggen op de datingsite. Bijvoorbeeld wanneer je even wat uitgebreider op een toetsenbord wilt kunnen chatten.

Alle voordelen van de beste datingsites

Als je denkt dat bij zo’n datingplatform het mobiele daten automatisch van ondergeschikt belang is dan heb je het gelukkig mis. Inmiddels hebben de meeste van die apps zo’n grote inhaalslag gemaakt dat veel ervan wat ons betreft tot de beste dating apps voor Nederlandse singles behoren.

Dating apps zoals die van Parship, Lexa en Relatieplanet zijn goed ontworpen, bieden allerlei handige functies en hebben daarnaast de vele voordelen die gepaard gaan met een groot, bekend en serieus datingplatform. Denk bijvoorbeeld aan een Nederlandstalige helpdesk, lage maandelijkse abonnementsprijzen, een privacybeleid dat aan de Nederlandse wet voldoet en diverse keurmerken zoals het Keurmerk Veilig Daten en de Thuiswinkel Waarborg.


Verwachtingen van online dating

Het is ook als 40-plusser goed om realistische verwachtingen te hebben van online dating. Tenslotte zoeken singles die ouder zijn dan 40 jaar niet allemaal hetzelfde.

Niet iedereen zoekt een serieuze relatie

Wanneer je als 40-plusser op onze site terecht bent gekomen omdat je advies en ervaringen wilt lezen over de beste manier om naar een nieuwe partner op zoek te gaan, dan ga je er wellicht stilzwijgend vanuit dat ook andere vrijgezellen van rond jouw leeftijd serieus op zoek zijn. Dat hoeft echter niet het geval te zijn, aangezien veel veertigplussers die na een lange relatie opnieuw single worden ook nog wel eens de bloemetjes buiten willen zetten voor ze zich weer in een langdurige relatie storten. Ook zijn er nu eenmaal altijd flierefluiters die al hun hele leven niet echt in een serieuze relatie hebben willen stappen en dat na hun veertigste ook niet zomaar ineens zullen doen. Het is dus slim om je verwachtingen van online dating daaraan aan te passen. En het is vooral een goed idee om de dating app of datingsite te kiezen waar je de grootste kans hebt op serieuze matches.

Vrijblijvende dates met leeftijdsgenoten

Andersom kan natuurlijk ook, want wellicht heb je zelf wel eventjes helemaal geen behoefte aan een serieuze match maar wil je even volop van het leven genieten. Ook dan doe je er goed aan de juiste app te kiezen, zoals bijvoorbeeld Tinder. Daar kun je gewoon lekker vrijblijvend swipen tussen de leukste singles uit je eigen regio. Swipe dan iedereen die je maar enigszins leuk lijkt naar rechts in de hoop op een match. Natuurlijk kan dat ook tot een geweldige relatie leiden, maar in de meeste gevallen zorgt het zowel op de korte als lange termijn vooral voor heel veel prettig vertier.


Zoek je serieuze singles? Probeer dating apps voor hoger opgeleiden

Wanneer je op zoek bent naar een serieuze relatie maar enigszins gefrustreerd raakt van de losse manier waarop veel van je leeftijdsgenoten met het daten omgaan, dan kan het een heel goed idee zijn om eens een dating app voor hoger opgeleide singles te proberen. Daar is het lidmaatschap vaak wat duurder en aangezien je vrijwel uitsluitend mensen van je eigen niveau ontmoet heb je meer kans op een goede klik. Bovendien krijg je alle hulpmiddelen in handen om succesvol te kunnen daten, zoals passende matches op basis van een wetenschappelijk verantwoorde persoonlijkheidstest.


Online daten na scheiding

Online dating nadat je door een scheiding bent gegaan kan een heel heftige aangelegenheid zijn. Soms heeft in de loop van dat proces je vertrouwen in het andere geslacht een flinke opdoffer gekregen, of wellicht ben je stiekem wel bang dat ook een nieuwe relatie op een mislukking uit zou kunnen lopen. Tel daarbij op dat online daten soms een heel onpersoonlijk en confronterend proces kan zijn, en je komt al snel tot de conclusie dat het verstandig is om het voorzichtig te benaderen. Het is dan slim om de meer vluchtige platforms zoals Tinder te vermijden, tenzij je natuurlijk zeker weet dat je dat aan kunt en juist wel behoefte hebt aan een wat meer directe en snelle vorm van matches maken. Toch is het in de regel verstandig om een serieuzer platform te kiezen, waar je zo min mogelijk kans hebt op nietsbetekenende contacten die alleen maar energie vreten. Ook dan is een datingsite voor hoogopgeleide singles vaak de beste keuze.


Daten als alleenstaande ouder

Daten als alleenstaande ouder van 40 jaar en ouder kans een heel precaire aangelegenheid zijn. Helaas is het feit dat je al kinderen hebt voor veel mensen nu eenmaal een afknapper. Dan kan het erg fijn zijn om op zoek te kunnen naar andere single ouders, of in elk geval te weten dat de vrijgezellen die je ontmoet niet meteen afwijzend staan tegenover daten met een alleenstaande ouder. Dat kan op veel dating apps door al op je profiel aan te geven dat je kinderen hebt. Ook heel fijn is dat je dan niet eens door hebt als iemand je afwijst, omdat je dan simpelweg geen match krijgt met die persoon. Natuurlijk staat het je los daarvan helemaal vrij om die soorten contact te zoeken waar je interesse in hebt. Van een leuke flirt als ontspanning tot een serieuze relatie met oog op wellicht een nieuw huwelijk.


Is een 50plus dating app ook geschikt voor 40 plussers?

Afhankelijk van je eigen interesses en voorkeuren kun je als 40-plusser altijd aansluiting zoeken bij een single van begin 50. Dat maakt 50 plus dating apps zoals die van 50PlusMatch en de mobiele app Ourtime dus in principe ook heel geschikt voor singles tussen 40 en 50 jaar oud. Er zijn dan echter wel een aantal zaken om op te letten. Ten eerste melden de meeste vrijgezellen van begin 50 zich nog altijd aan op een algemene dating app of datingsite. Je krijgt daardoor op specifieke 50 plus apps eerder nog wat oudere singles (zoals eind 50 of boven de 60) te zien dan singles van net over de 50 jaar. Je zult dus wel bereid moeten zijn om zelf heel actief de profielen te screenen op geschiktheid. Daarnaast vinden veel vrijgezellen van boven de 50 het vaak wat gek als iemand zich aanmeldt die zelf nog (lang) geen 50 jaar is. Er is een risico dat die singles denken dat jij jezelf niet goed genoeg in de markt vindt liggen om naar iemand van je eigen leeftijd op zoek te gaan. Dat kan dan helaas ook voor minder reacties zorgen dan op andere dating apps.


Waar let je op als 40 plusser bij het online daten?

Zijn er ook specifieke zaken waar je op kunt of moet letten wanneer je als 40 plusser (online) gaat daten? Om je zo goed mogelijk beslagen ten ijs te laten komen hebben we hieronder alvast wat aandachtspunten voor je samengebracht.

1. Veel singles hebben inmiddels wat bagage

Vrijwel elke single van 40 jaar en ouder die op zoek is naar een relatie heeft vaak al het een en ander meegemaakt in het leven. Wellicht is je nieuwe partner waar het zo goed mee klikt al getrouwd geweest of heeft hij of zij met een vorige partner reeds een gezin gesticht. Waarschijnlijk geldt hetzelfde ook voor jou. Dat betekent vaak ook dat een nieuwe relatie niet zo eenvoudig is als toen je als twintiger een leuke single trof. De kans is groter dat je het ook goed moet kunnen vinden met de kinderen van je nieuwe partner, waar meestal ook een ex bij hoort waar je af en toe mee te maken zult hebben. Hou dus niet te lang je roze bril op maak kijk met open vizier naar hoe je nieuwe relatie eruit zou kunnen komen te zien. En hou er al tijdens het daten rekening mee dat het af en toe harder werken kan zijn dan je hoopte om de nieuwe relatie te doen slagen. Vanaf het begin goed met elkaar communiceren is dan de sleutel.

2. Tip: zoek ook buiten je eigen leeftijdscategorie

Wanneer je eenmaal de 40 jaar gepasseerd bent betekent dat niet meteen dat je helemaal geen kans meer maakt bij singles uit een andere leeftijdscategorie. Sterker nog, naarmate je ouder wordt wordt een leeftijdsverschil voor veel mensen steeds minder belangrijk. Zolang je maar een goede klik hebt met elkaar is het vaak niet zo belangrijk of de ander nu begin 50 of eind 30 is, of een veertiger zoals jij. We hebben eerder in dit artikel al uitgelegd dat singles van begin 50 vaak geen enkele moeite hebben met daten met een 40-plusser. Maar vrouwen van in de 30 vinden het vaak ook geen enkel probleem om met een man van 40+ te daten. Het belangrijkste is of je een goede klik met iemand hebt en of je een redelijk gelijksoortig toekomstbeeld hebt.

3. Wees niet te kieskeurig

Iedereen verdient een serieuze kans tijdens het online daten, wees dus niet te kieskeurig. Wanneer je boven de 40 bent weet je vaak goed wat je in iemand zoekt of wat voor uiterlijk en karakter je aantrekkelijk vindt, maar daar schuilt ook het gevaar in dat je andere singles te snel afserveert. Durf jezelf eens door iemand te laten verrassen door jezelf niet meteen vast te bijten in “jouw type”. De mensen die dat het meest fanatiek doen zijn vaak ook degenen die de meeste moeite hebben om een geschikte partner te vinden!


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies