Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

20 Tips voor de beste openingszin op Tinder of Happn

20 Tips voor de beste openingszin op Tinder of Happn

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Je bent net begonnen met daten via een populaire dating app zoals Tinder of Happn en je hebt zelfs nu al een match! Dan is het natuurlijk wel zo logisch dat je ook meteen een berichtje wilt sturen aan de single die jou overduidelijk ook wel ziet zitten. Maar wacht even, want zo’n eerste berichtje is belangrijker dan je wellicht denkt.

Net als bij daten in ‘real life’ wordt het succes van je toenaderingspoging namelijk voor een groot deel bepaald door je openingszin. Daarom geven we je hier alvast 20 handige tips voor de beste openingszin op Tinder of Happn, zodat je direct goed uit de startblokken komt!


80% heeft meer succes met deze dating apps


Wat moet je vooral niet doen?

We beginnen met het bespreken van een aantal dingen die je juist niet moet doen. Er zijn namelijk bepaalde berichtjes die je kunt sturen waardoor de kans dat je een reactie terug ontvangt meteen behoorlijk afneemt. Wat moet je bij je openingszin en eerste berichtjes met name zien te vermijden?

1. Stuur niet direct een bericht

Wanneer je direct nadat je een match hebt een berichtje stuur lijkt je misschien heel enthousiast, maar het kan ook verkeerd overkomen. De ander denkt wellicht dat je elke match direct benadert en wellicht niet eens precies weet wie je op dat moment een berichtje stuurt. En meteen op een match reageren kan ook gewoon een tikkeltje wanhopig overkomen. Beter wacht je eventjes, want daarmee prikkel je de nieuwsgierigheid van de ander. Die mag ook best even twijfelen over wel of niet een berichtje sturen. Wie weet krijg je in de tussentijd dus zelfs al een reactie van de ander. Dat is natuurlijk ideaal, want dan hoef je niet eens een openingszin te verzinnen maar kun je het gesprek meteen voortzetten.

2. Gebruik niet alleen een groet zoals “hallo” of “hey schat”

Wanneer je alleen maar een groet stuurt zoals “hallo” of “hey” dan kun je volgens veel datingexperts maar beter helemaal niets sturen. Zo’n groet kan de ander namelijk helemaal niets mee. De kans is heel groot dat de ander ook een algemene groet stuurt, waardoor de bal alsnog bij jou ligt maar je wel alvast met 1-0 achter staat. Maar laten we eerlijk zijn, de kans dat je helemaal geen reactie krijgt is nog veel groter. Vermijd deze korte en nietszeggende openingen, want het is wellicht heel makkelijk maar leidt vaak helemaal nergens toe.

3. Begin niet met een compliment over het uiterlijk

Wat je intentie ook is om op een dating app actief te worden, je doet jezelf eigenlijk nooit een plezier door je match al in het eerste berichtje te complimenteren over zijn of haar uiterlijk. Het feit dat je het profiel naar rechts hebt geveegd zegt heus al genoeg, want daar blijkt al uit dat je de ander wel aantrekkelijk vond. De match is dus al een soort wederzijds compliment! Bovendien, als je een knappe single benadert dan weet die persoon waarschijnlijk al dat ze er goed uitzien. De kans is groot dat ze al genoeg complimentjes krijgen maar iets meer zoeken en daarom nog altijd op een dating app zoeken naar een leuke match. Maak dus liever meteen een persoonlijke connectie op basis van interesses en karakter. (Hoe je dat doet bespreken we zo dadelijk uitgebreid bij wat je juist wel moet doen!)

4. Kom niet meteen te serieus over

Daten via een dating app gaat als het goed is lekker ontspannen. Vrijwel alle singles zijn in de eerste plaats op zoek naar iemand waar ze plezier mee kunnen hebben en waar ze simpelweg blij van worden. Door al in je eerste berichtje(s) te serieus te zijn ontneem je jezelf het plezier van het speels elkaar leren kennen. Blijf er dus gerust een tijdje op los flirten en bewaar serieuze vraagstukken en het vergelijken van jullie persoonlijkheden, interesses en voorkeuren voor een eventuele eerste en/of tweede date.

5. Gebruik geen seksueel getinte openingszinnen

Waarom je ook lid bent geworden op de dating app van je keuze, het is zelden een goed idee om een seksueel getinte openingszin te versturen. Zelfs als iemand wel open staat voor een avontuurtje is een op seks gerichte openingszin geen kansrijke manier om het eerste contact te leggen. Je vervalt al snel in platte humor en daar zijn slechts weinig mensen echt van gecharmeerd. Met name wanneer je als man een vrouw benadert is de kans om direct geblokkeerd te worden vele malen groter dan dat er een leuk gesprek op gang komt.

6. Gebruik geen standaard openingszin van iemand anders

Het is nooit een goed idee om een standaard openingszin te gebruiken, want daarmee ben je totaal niet origineel en val je dus ook niet op. Het ziet er voor de ander uit alsof je totaal geen moeite hebt gedaan. Voor zover zij kunnen beoordelen stuur je dat ene zinnetje misschien wel naar al je matches. Met zo’n standaard openingszin (die je wellicht in een lijstje op internet hebt gevonden) kom je nooit goed voor de dag. Daarom noemen we in dit artikel zelf geen panklare zinnen maar bieden we je uitsluitend handige tips waarmee je zelf direct aan de slag kunt.

Wat moet je wel doen? Tips voor een goede openingszin

Tot nu toe hebben we vooral laten zien wat je beter niet in je eerste berichtje naar een match kunt zetten. Maar hoe kun je dan wel je match op Tinder of Happn benaderen op een manier die een reactie uitlokt?

7. Open het gesprek door de fantasie te triggeren

Door een leuke vraag te stellen kun je meteen het gesprek op een leuke manier openen. Leuke open vragen prikkelen de fantasie van je match en verleiden tot het sturen van een antwoord. Je hoeft daarvoor niet eens diep in het profiel van de ander te duiken, want je kunt bijvoorbeeld ook gewoon beginnen met de vraag wat hij of zij zou doen met een miljoen, welk land of evenement die persoon nog wel eens zou willen bezoeken, enz. Het zal niet altijd prijs zijn, want je weet nooit 100% zeker dat een vraag de juiste snaar raakt. Hou het daarom sowieso een beetje algemeen door een vraag te kiezen waar vrijwel iedereen wat mee kan.

8. Gebruik een persoonlijke openingszin (maar niet té)

Nog beter dan het vorige voorbeeld is om het niet algemeen te houden maar juist een heel persoonlijke openingszin te kiezen. Maar pas op: we bedoelen hiermee niet dat je meteen prangende vragen moet gaan stellen over moeilijke onderwerpen. Bekijk het profiel van de ander even uitgebreid en laat je verrassen door wat je daar tegenkomt. Bijvoorbeeld in de profieltekst, maar natuurlijk ook in de foto’s. Probeer iets dat je opvalt in een vraag te verwerken die een reactie uit zou kunnen lokken.

9. Gebruik de naam van je match in de openingszin

Mensen zijn erop geprogrammeerd om te reageren op hun eigen naam. Dat wordt je tenslotte al vanaf de kleuterschool bijgebracht. Daar kun je je voordeel mee doen door ook zelf in je berichtje de naam van de ander te noemen. Dat is de perfecte manier om het berichtje meteen persoonlijker te maken en iemand echt letterlijk aan te spreken. Het is een eenvoudig en op het oog klein dingetjes, maar in combinatie met de andere tips kan het wel heel effectief zijn. Overdrijf het natuurlijk niet, want iemand die je niet kent maar wel continu je naam noemt kan ook irritatie opwekken.

10. Denk na over wat je wilt zeggen en overbrengen

Wanneer je met een goed omlijnd idee aan een conversatie begint is er een veel grotere kans dat daar wat moois uit voortkomt dan wanneer je een simpele groet stuurt en maar kijkt wat ervan komt. Weten wat je wilt of kunt gaan zeggen is dus best wel belangrijk. Schiet niet zomaar lukraak een standaard openingszin naar de ander toe, maar weet al van tevoren wat je tweede berichtje zou kunnen zijn bij een bepaalde reactie. Tenslotte is een reactie uitlokken niet het belangrijkste doel. Als het goed is streef je ernaar om een conversatie op gang te brengen die uiteindelijk tot een date kan leiden.

11. Zorg dat je origineel bent

Wanneer je iemand benadert die er goed uit ziet en een leuk leven lijkt te hebben dan is er een grote kans dat je niet de enige bent die wel met die single wil daten. Daarom is het heel belangrijk om op te vallen en dat doe je vooral door origineel te zijn. Dat kan op veel verschillende manieren, maar een standaard openingszin kopiëren en plakken is daar niet een van. Ook bij het bestuderen van onze tips is het belangrijk om dit in je eigen situatie in te passen zodat je origineel en oprecht voor de dag komt. Je bent een uniek persoon en het is de uitdaging om dat te belichten, niet alleen op je profiel maar ook vooral in je berichtjes.

12. Hou het luchtig en vrolijk

Bij de tips over wat je juist niet moet doen kwam het ook al ter sprake, maar omdat we het zo belangrijk vinden dat je jouw berichtjes lekker luchtig en ontspannen houdt noemen we dat hier ook nog even apart. Als het goed is bied je op een dating app de beste versie van jezelf aan en hoop je dat iemand anders zich daartoe aangetrokken voelt. Dat is niet erg want dat doet vrijwel iedereen, maar gelukkig realiseren de meeste mensen zich ook wel dat een ander mens ook zeker niet perfect zal zijn. Dat is echter geen reden om het al bij je eerste berichtje(s) ter sprake te brengen. Singles zoeken iemand waar ze blij van worden dus je doet jezelf een groot plezier om met een vrolijke noot het gesprek aan te gaan.

13. Doe gek of een beetje dom (en lok een lach uit)

Net zoals een goed datingprofiel de nodige dosis humor en/of zelfspot kan bevatten mag dat ook naar voren komen in je eerste berichtje. Dat kan op veel manieren, maar een heel ontwapenende vorm van humor is jezelf wat dommer voordoen dan je in werkelijkheid bent of gewoon een gekke opmerking te maken. Daarmee straal je plezier in het leven (en het daten) uit. Ook laat je zien dat het voor jou allemaal niet zo serieus hoeft te zijn. Het mag er overigens best wel dik bovenop liggen dat je een grapje maakt, gebruik dus desgewenst een knipoog emoji om dat aan te geven. Want je wilt natuurlijk niet de indruk wekken dat je daadwerkelijk niet zo intelligent bent.

14. Wees oprecht in je benadering

Eerlijkheid is een van de aspecten van een goede en gezonde relatie, dus het is ook niet zo gek dat een single die vanaf het eerste moment oprecht overkomt hoge ogen gooit bij andere vrijgezellen. Veel singles vinden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen, maar zijn – terecht – ook een beetje huiverig voor mensen die zich anders voordoen dan ze zijn. Door oprecht te zijn over je interesses, je levenssituatie en hoe je met de ander omgaat laat je zien dat je betrouwbaar bent. Dit kun je in je eerste berichtje al toepassen door eerlijk te zijn over wat je zoekt of waarom je precies op deze match reageert.

15. Benoem iets uit het profiel van je match

Door je eerste berichtje persoonlijk te maken trek je beter de aandacht, want de kans dat je meteen een snaar raakt bij je match is groter. Ook laat je zien dat je jezelf echt in het profiel van de ander hebt verdiept en dat je niet zomaar een standaard berichtje stuurt wat je voor al je matches gebruikt. Zo verleid je mensen veel eerder om ook serieus naar jouw profiel te komen kijken. Noem bijvoorbeeld iets dat je is opgevallen in het profiel van je match, zoals een foto van een bepaalde activiteit waar je zelf ook affiniteit mee hebt. Ook kun je een vraag stellen over de favoriete hobby die wordt genoemd, het beroep dat iemand aangeeft uit te oefenen, enz.

16. Haak in op de emotie om een reactie uit te lokken

Een van de beste manieren om een reactie uit te lokken is een vraag stellen waar iemand met plezier op antwoordt. Dat kan zelfs iemand die nog niet 100% voor je gaat over de streep trekken om je toch een berichtje terug te sturen, gewoon omdat het zo leuk is om een antwoord te tikken. Door in te haken op iemands interesses spreek je de diepere emotie aan die daarachter zit. Wie lange trektochten door de bergen maakt of vrijwilligerswerk doet in een asiel heeft daar diepere beweegredenen voor, zoals het nastreven van geluk of juist het bestrijden van onrecht. Door die aspecten van het profiel in een vraag te verwerken maak je direct gebruik van de energie die daarachter schuilgaat. Zo vergroot je direct de kans op een leuke reactie.

17. Vind gemeenschappelijke interesses

Wanneer je gemeenschappelijke interesses hebt met je match is de kans dat je een leuke relatie op kunt bouwen meteen een stuk groter. En het fijne is dat je ook direct een goed aanknopingspunt hebt om je eerste berichtje aan op te hangen. Dat begint natuurlijk al bij het swipen, want als het goed is veeg je vooral profielen naar rechts waar je niet alleen toe aangetrokken voelt maar waarbij je ook andere aanknopingspunten ziet, zoals gemeenschappelijke interesses. Mocht de ander je ook hebben geliket, dan is het een prima idee om al in je openingsberichtje die interesses aan te halen.

18. Stuur een GIF als eerste berichtje

Weliswaar niet heel origineel maar wel opvallend is het sturen van een leuke GIF in plaats van een zelf geschreven berichtje. Daarmee spring je er ook bij een populaire single sneller tussenuit. Kies natuurlijk niet zomaar een willekeurige GIF uit, want je moet er wel een achterliggend idee bij hebben. Zorg bovendien dat je van tevoren al hebt nagedacht over de eventuele vervolgberichtjes als je een bepaalde reactie op je GIF krijgt.

19. Kom hetzelfde over in je berichtjes als op je profiel

Het vergt een behoorlijk dosis zelfkennis om een datingprofiel op te stellen waarop je goed voor de dag komt maar wel te blijven tonen wie je echt bent. Het is daarom zonde om dat beeld direct te verpesten met een openingszin die niet bij dat beeld past. Als je een datingprofiel hebt opgezet waarmee je aangeeft leuke en vrijblijvende contacten te zoeken moet je openingszin ook lekker casual en flirterig zijn. Geef je aan een serieuze relatie te willen vinden, dan mag je best iets serieuzer uit de hoek komen (maar natuurlijk niet te zwaar op de hand).

20. Geef niet meteen op als je geen reactie krijgt

Als je eerste berichtje niet meteen een reactie oplevert is het zonde om meteen bij de pakken neer te gaan zitten, want je kunt altijd nog een tweede of misschien zelfs een derde berichtje er achteraan sturen. Het is natuurlijk niet handig om direct een karrenvracht aan berichtjes over je match uit te storten want dan gaat bij de ander onherroepelijk het stalker alarm af. Toch hoef je het ook weer niet bij een enkel berichtje te laten. Probeer het gerust de volgende dag nogmaals met een of twee berichtjes. Je weet het maar nooit, wie weet was je match wel razend druk de vorige dag. Krijg je na je tweede poging nog steeds geen berichtje terug? Laat het er dan verder maar bij zitten en richt je aandacht op iemand anders.


tinder iconDit artikel gaat over tinder, lees ook onze review over tinder.
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies