Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

8 beste dating apps voor een serieuze relatie

8 beste dating apps voor een serieuze relatie

Laatst bijgewerkt: 14 november 2022

Dating apps zijn er inmiddels genoeg, maar welke apps kun je daarvan het beste benutten wanneer je meteen op zoek wilt naar een serieuze relatie? In dit artikel hebben we 8 dating apps uitgekozen die wat ons betreft op dit moment de beste opties zijn voor singles die via hun smartphone op zoek willen naar een geschikte relatie voor de lange termijn. Ook bespreken we uitgebreid hoe je zelf een serieuze dating app kunt herkennen en geven we je ook nog een aantal handige tips waarmee je succesvoller op zoek kunt naar een potentiële levenspartner.Welke dating apps zijn voor een serieuze relatie bedoeld?


1. Lexa - Serieuze dating app voor algemene dating

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Vrijwel iedereen in ons land heeft wel eens gehoord van de datingsite Lexa. Heel veel singles die online op zoek zijn of zijn geweest hebben daarbij hun eerste stappen gezet op dit datingplatform. Lexa heeft daarbij ook al een tijdje een handige dating app beschikbaar waar iedereen die lid is gebruik van kan maken. Je kunt zelfs volledig via de app daten en hebt de site niet eens meer nodig. Installeer de app op je smartphone, maak een account aan en begin meteen met zoeken naar andere singles. Daarbij ben je voor het grootste deel op je eigen initiatief aangewezen dus het is een goed idee om snel bekend te raken met de uitgebreide zoekmachine. Er zijn namelijk heel veel leden actief in de Lexa app dus het is zaak om daar de singles uit te pikken die voor jou het meest interessant zijn. Door het grote aantal leden kom je helaas nog wel eens een inactief profiel tegen en zijn er ook mensen actief die het daten niet zo serieus nemen. Het overgrote deel van de vrijgezellen zoekt echter gewoon een serieuze date met als doel een nieuwe relatie.

Pluspunten
 • Heel populair dus veel singles actief
 • Keurmerk Veilig Daten aanwezig
 • Dating app heeft veel functies
Minpunten
 • Geen automatische matching
Bezoek Lexa Download de Lexa app

2. Parship - Meest serieuze Nederlandse dating app

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Parship is een logische keuze voor iedereen die een echt serieuze relatie zoekt. Dankzij de uitgebreide persoonlijkheidstest word je namelijk vrijwel uitsluitend gekoppeld aan profielen die goed bij je passen. Aan de hand van je antwoorden op de vragenlijst wordt er een uniek partnerprofiel voor je opgesteld waarna Parship doorlopend op zoek gaat naar singles waar je veel mee gemeen hebt, of die jou juist perfect aan zouden vullen. Het gehele proces, van het aanmelden en het invullen van de persoonlijkheidstest tot het matchen en chatten, gaat heel soepel via de app. Je kunt echter ook inloggen op de gelijknamige datingsite, bijvoorbeeld omdat je ook wel even met een echt toetsenbord wilt chatten.

Pluspunten
 • Uitgebreide persoonlijkheidstest
 • Zeer goed passende matches
 • Keurmerk Veilig Daten aanwezig
Minpunten
 • Inschrijven duurt lang
Bezoek Parship Download de Parship app

3. EliteDating - Serieus daten met singles van niveau

Screenshots EliteDating appBekijk de EliteDating app

EliteDating

Icon EliteDating app

EliteDating is de internationaal georiënteerde tegenhanger van de bekende en heel populaire dating app Parship. Ook bij deze app wordt er bijvoorbeeld gewerkt met een wetenschappelijk verantwoorde persoonlijkheidstest en ontvang je louter matches die daarop zijn gebaseerd. EliteDating richt zich daarbij wel wat meer op de ‘elite’ tussen de singles en wat minder op gewone vrijgezellen die een partner zoeken. Hier word je lid als knappe, succesvolle en/of hoogopgeleide single. Het idee is echter nog wel altijd dat je hier op zoek gaat naar een serieuze relatie en dus niet naar een vrijblijvende flirt. Wanneer je zeker weet dat je goed bij de doelgroep van EliteDating past kun je deze app dus ook altijd proberen om de ideale match te vinden.

Pluspunten
 • Mobiel daten op hoog niveau
 • Wetenschappelijke persoonlijkheidstest
Minpunten
 • Gebruiksgemak niet altijd optimaal
Bezoek EliteDating Download de EliteDating app

4. Relatieplanet - Mobiele app van de datingsite van het jaar

Screenshots Relatieplanet app

Relatieplanet

Icon Relatieplanet app

Na Lexa is Relatieplanet de tweede zeer populaire algemene dating app die we hier noemen. Ook hier vind je namelijk enorm veel leden en zijn de meeste daarvan net als jij op zoek naar een serieuze relatie. Relatieplanet is niet alleen al jarenlang heel druk bezocht, dit datingplatform weet ook keer op keer de prijs voor Datingsite van het Jaar in de wacht te slepen. Het platform beschikt over zowel het Keurmerk Veilig Daten als de Thuiswinkel Waarborg voor veilige online diensten, die natuurlijk ook beide op de dating app van toepassing zijn. Je kunt hier een uitgebreide datingprofiel opstellen waardoor je jezelf heel goed kunt profileren en makkelijk singles kunt leren kennen die goed bij je passen. Je kunt zelf naar profielen zoeken of je laat verrassen door de matches die je bij Flirts kunt leren kennen.

Pluspunten
 • Heel veel actieve leden
 • Datingsite van het Jaar
 • Keurmerk Veilig Daten
Minpunten
 • Ook veel inactieve leden

5. e-Matching - Serieuze dating voor hoogopgeleide singles

Screenshots e-Matching appBekijk de e-Matching app

e-Matching

Icon e-Matching app

Wanneer je zelf een hoogopgeleide single bent is de kans groot dat je ook op zoek bent naar andere singles die een opleiding op hbo of wetenschappelijk niveau hebben afgerond of die inmiddels al een succesvolle carrière hebben opgebouwd. Die vrijgezellen vind je al sinds jaar en dag bij het online datingplatform e-Matching, waar je tegenwoordig natuurlijk ook via een handige dating app kunt daten. Jammer genoeg ontbreken hier enkele hulpmiddelen die op vergelijkbare dating apps zo goed werken, namelijk de uitgebreide persoonlijkheidstest en de bijbehorende matching. Je moet dus zelf op zoek naar geschikte kandidaten. Dat word je echter wel zo makkelijk mogelijk gemaakt met de handige zoekmachine en alle andere opties van de zeer uitgebreide dating app.

Pluspunten
 • Zeer uitgebreide dating app
 • Voor hoogopgeleide singles
Minpunten
 • Geen automatische matching
Bezoek e-Matching Download de e-Matching app

6. Ourtime - Speciaal voor serieuze vijftigplussers

Screenshots Ourtime appBekijk de Ourtime app

Ourtime

Icon Ourtime app

Wanneer je als vijftigplusser weer vrijgezel wordt is de kans groot dat je weinig zin meer hebt in tijd te verspillen aan allerlei vrijblijvende dating maar meteen serieus op zoek wilt naar een geschikte partner. De dating app van Ourtime kan daar uitkomst bij bieden,. Deze handige app is namelijk heel eenvoudig in het gebruik, wat het niveau van je eigen digitale vaardigheden ook maar mag zijn. Bovendien kom je hier vrijwel uitsluitend in contact met singles van 50 jaar en ouder die ook serieus op zoek zijn naar een nieuwe relatie. Je krijgt een uitgebreide scala aan handige hulpmiddelen tot je beschikking bij deze mobiele dating app, waaronder de bekende dingen als een eigen datingprofiel, een berichtensysteem en een zoekmachine.

Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijke dating app
 • Uitgebreide datingprofielen
 • Extra groot gebruiksgemak
Minpunten
 • Alleen voor vijftigplussers
Bezoek Ourtime Download de Ourtime app

7. MetJou - Mobiele datingsite voor serieuze dating

Screenshots MetJou appBekijk de MetJou app

MetJou

Icon MetJou app

MetJou is het enige serieuze datingplatform in dit overzicht dat geen losse dating app heeft maar uit een mobiele datingsite bestaat. Toch is deze online ontmoetingsplaats goed om hier te vermelden, want het is volledig gericht op het vinden van geschikte kandidaten voor een serieuze relatie. MetJou heeft daarbij het beste van zowel mobiele als klassieke online dating met elkaar gecombineerd. Zo kun je bijvoorbeeld gewoon handmatig in alle singles zoeken, maar ook snel swipen tussen geschikte kandidaten op een manier die sterk aan Tinder doet denken.

Pluspunten
 • Uitgebreid naar profielen zoeken
 • Snelle matching met FotoZapper
Minpunten
 • Geen app maar mobiele site
Bezoek MetJou Download de MetJou app

8. Pepper - Profielen op basis van foto's en video's

Screenshots Pepper appBekijk de Pepper app

Pepper

Icon Pepper app

Zoek je een leuke en heel unieke manier om te matchen met andere leden die voornamelijk op gedeelde interesses en wat minder op het uiterlijk is gebaseerd? Dan kan de Pepper dating app leuk zijn om eens te proberen. Daar kun je namelijk een uitgebreid profiel aanmaken dat vrijwel uitsluitend uit foto’s en video’s bestaat. Dat kunnen natuurlijk foto’s van jezelf zijn, maar ook van alle dingen die jij leuk en belangrijk vindt in het leven. Zo kun je een heuse collage maken waar iemand anders meteen in kan ontdekken hoe jij bent en waar je van houdt. Alleen je eigen fotoprofiel aanmaken is al een plezier op zich en het stelt je ook nog eens in staat om betekenisvolle matches op te doen. Het hele proces kan gewoon via de dating app plaatsvinden, al kun je desgewenst ook altijd terugvallen op de Pepper datingsite.

Pluspunten
 • Leuke profielen met fotocollage
 • Visueel matchen met gelijkgestemden
Minpunten
 • Je profiel perfectioneren duurt wel even
Bezoek Pepper Download de Pepper app

Waaraan voldoet een serieuze dating app?

Wat zijn de punten waar je zelf een serieuze dating app aan kunt herkennen? Hieronder hebben we een aantal belangrijke zaken samengevat. Hoe meer van de genoemde aspecten een bepaalde dating app heeft, hoe groter de kans dat je er terecht kunt voor het vinden van een serieuze relatie.

Goede matching met eventueel een uitgebreide persoonlijkheidstest

Wanneer je een partner wilt vinden die zo goed mogelijk bij je past is het natuurlijk heel fijn wanneer je niet lukraak aan andere mensen wordt gekoppeld of helemaal zelfstandig op zoek moet naar een geschikte match. Daarom hebben veel serieuze dating apps een eigen unieke matching algoritme ontwikkeld dat profielen die veel met elkaar gemeen hebben aan elkaar koppelt. Hoe beter die matching is, hoe groter de kans dat je op korte termijn de liefde van je leven zult leren kennen. Dating apps als EliteDating en Parship gaan daar het verste in, die laten je namelijk al direct na je inschrijving een uitgebreide persoonlijkheidstest invullen. De resultaten daarvan worden gebruikt om jouw unieke matchprofiel samen te stellen en geschikte singles aan je te koppelen.

Uitgebreide profiel mogelijkheden

Natuurlijk is automatisch matchen niet de enige manier om singles te ontmoeten die goed bij je passen. Als het goed is krijg je bij een serieuze dating app daarom ook de mogelijkheid om zelf een uitgebreide datingprofiel op te stellen. Dat gaat dus veel verder dan alleen een profielfoto, locatie, gebruikersnaam en enkele voorkeuren. Hoe meer informatie je in kunt vullen hoe beter, al is het wel van belang hoe die gegevens in de app worden getoond. Het moet namelijk geen onoverzichtelijke brei worden want dan kijken mensen er al snel overheen. De meeste serieuze dating apps hebben dat echter goed voor elkaar. Door op een profiel te tikken en vervolgens naar beneden te swipen krijg je dan de extra informatie te zien als je interesse in iemanda al is gewekt.

Intentie van leden

Of een bepaalde dating app nu heel veel leden heeft of niet, het is uiteindelijk doorslaggevend wat hun intentie is bij het daten. Komen ze echt om een serieuze relatie te vinden of vooral om zichzelf kortstondig te vermaken? De date-intentie wordt alvast voor een groot deel bepaald door de uitstraling van de app. Maakt die al goed duidelijk dat het er vooral om het vinden van een duurzame relatie gaat, of wordt het daten meer vrijblijvend benaderd? Ook het gemiddelde opleidingsniveau kan veel uitmaken, want hoe hoger dat is hoe groter de kans dat mensen een partner voor langere tijd zoeken. Gelukkig kun je vaak ook al met een gratis abonnement een groot aantal profielen bekijken, dus je kunt ook altijd gewoon eerst gratis lid worden en zo ontdekken waar de meeste leden op die dating app naar op zoek zijn.

Controle op profielen

Om mensen die niet serieus aan het daten zijn en alle regelrecht malafide gebruikers van een dating app te weren is het belangrijk dat er een goede controle wordt uitgevoerd op de profielen. Het is bijvoorbeeld fijn wanneer er een redactie aanwezig is die elke foto die iemand op zijn profiel zet checkt voordat die openbaar wordt gemaakt. Maar ook automatische controles worden veel ingezet. Als het goed is verspil je zo geen tijd aan profielen die stiekem helemaal geen interesse hebben in het vinden van een serieuze relatie of – nog erger- die andere singles proberen op te lichten.

Betaling middels abonnement

Het is inmiddels vrij algemeen bekend dat betalen met credits via een datingsite of dating app vaak niet bevorderlijk is voor het resultaat. Dat komt vooral doordat veel mensen zich daardoor geremd voelen om veel berichtjes uit te wisselen, omdat ze dit per berichtje geld kost. Je wordt op dergelijke apps vaak al heel snel om je telefoonnummer, e-mailadres of Whatsapp gevraagd, terwijl je er waarschijnlijk helemaal nog geen zin in hebt om die informatie te delen. Betaling via een vast abonnement is veel beter, omdat je dan onbeperkt berichtjes kunt blijven versturen en lezen via de app.

Grote populariteit

Natuurlijk is het ook gewon fijn wanneer een bepaalde dating app heel populair is. Dat betekent namelijk dat je meer singles hebt om uit te kiezen en het vergroot dus ook de kans dat jouw ideale partner daarbij zit. De meeste dating apps in ons overzicht zijn heel bekend en populair. Er zijn veel profielen om uit te kiezen en daar komen ook elke dag weer nieuwe singles bij. Zolang je een van de apps kiest die we hier hebben besproken hoef je je dus over dat punt alvast geen zorgen te maken.

Veiligheid op orde

Met de toenemende populariteit van online dating worden ook de veiligheid en privacy van een dating app steeds belangrijker. Omdat zoveel singles tegenwoordig online daten kom je helaas ook steeds meer bedriegers en oplichters tegen. Je moet er dus vanuit kunnen gaan dat je persoonlijke gegevens in goede handen zijn omdat ze versleuteld worden verzonden en veilig worden opgeslagen. Het kan fijn zijn als een dating app over bepaalde keurmerken zoals het Keurmerk Veilig Daten beschikt omdat je dan zeker weet dat er serieus met deze veiligheidsaspecten om wordt gegaan.

Reviews bekijken

Echte gebruikers van een dating app kunnen je vaak het beste vertellen hoe goed die hen is bevallen. Veel mensen delen daarom gelukkig hun ervaringen door op internet een review te schrijven. Die vind je bijvoorbeeld in de app store op je telefoon, al gaat het dan wel al snel vooral over de technische werking van de app en niet zozeer of gebruikers er ook met succes op daten. Voor gebruikersreviews kun je het beste via Google zoeken naar ervaringen van echte singles. Kijk of de positieve punten voor jou ook fijn zouden zijn en of de negatieve ervaringen om dingen gaan waar je je zelf ook aan zou storen.


5 tips voor het vinden van een duurzame, serieuze relatie

Net zoals in het dagelijks leven kan via internet een levenspartner vinden soms best wel lastig lijken. Daarom hebben we tot slot nog 5 tips voor je waarmee het hopelijk een stukje makkelijker wordt.

1. Weet wie en wat je zoekt

Weten wat je zoekt is een van de belangrijkste voorwaarden om het ook daadwerkelijk te vinden. Stel dus eerst (nog voordat je een datingprofiel aanmaakt) voor jezelf vast wat voor persoon je zou willen ontmoeten, wat voor relatie je wel zou willen krijgen en hoe het daten ongeveer zou moeten verlopen. Leg jezelf echter ook weer niet teveel vast op een bepaald type single, want je moet het ook toelaten dat je eens door een heel andere soort man of vrouw wordt verrast.

2. Neem de tijd voor je eigen profiel

De sleutel tot een geweldige match ligt voor een groot deel bij je eigen profiel. Neem er dus goed de tijd voor om dat naar volle tevredenheid vorm te geven. Dat betekent onder meer: recente, gevarieerde en representatieve foto’s, een duidelijke omschrijving van jezelf en wat voor singles je zou willen leren kennen, je voornaamste hobby’s en andere bezigheden en een pakkende profieltekst plaatsen. In de perfecte situatie zou geen enkele single die in het echt interesse in je zou kunnen hebben je profiel zomaar voorbij moeten lopen. Goed de tijd nemen geldt natuurlijk ook voor een eventuele persoonlijkheidstest, want alleen door alle vragen nauwgezet en naar waarheid te beantwoorden zullen de juiste vrijgezellen aan je worden gekoppeld.

3. Wees eerlijk en duidelijk

Het heeft voor de lange termijn absoluut geen zin om mysterieus of te algemeen te zijn over je intenties, eisen en wensen. Je kunt maar beter gewoon heel duidelijk daarover zijn in zowel je profiel als de eerste berichtenwisseling. Als je poogt meer matches of reacties te krijgen door over te komen alsof je alles wel goed vindt kan het resultaat juist zijn dat je minder contacten opdoet omdat niemand zich echt door je aangesproken voelt. Bovendien komt er dan onherroepelijk een punt waarbij je toch niet bij elkaar blijkt te passen en je dus vooral veel tijd hebt verspild.

4. Kies het juiste dating platform

Natuurlijk is het logisch dat een groot deel van je succes wordt bepaald door het kiezen van het juiste dating platform. Snelle swipe dating apps zijn nu eenmaal minder geschikt voor het vinden van een serieuze relatie dan een van de apps die we hier bespreken. Natuurlijk zijn op apps als Tinder en Badoo ook mensen op zoek naar een serieuze relatie, maar de kans dat je er de partner van je dromen ontmoet is wel gewoon een stuk kleiner.

5. Neem de tijd en geef niet te snel op

Hoe snel een dating app je ook belooft aan een leuke date te kunnen helpen, de waarheid is dat het vaak een kwestie van een lange adem is om jouw droompartner te ontmoeten. Geef dus niet te snel op wanneer het nog niet wil lukken maar hou stug vol en laat je niet door een paar tegenslagen het plezier of het vertrouwen in online dating ontnemen. Elke single heeft momenten dat er amper leuke profielen langskomen of elke match net niet goed blijkt te zijn. Maar door gewoon rustig door te blijven gaan komt er altijd een moment dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Neem regelmatig even een pauze van het daten zodat je niet helemaal opgebrand raakt en kom na verloop van tijd weer terug voor een nieuwe ontmoeting.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies