Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

7x de beste dating app voor alleenstaande vaders en moeders

7x de beste dating app voor alleenstaande vaders en moeders

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Als single vader of moeder een nieuwe relatie vinden is helaas nog altijd niet zo eenvoudig. Op algemene dating apps wordt je door veel singles meteen naar links geswipet als ze zien dat je al kinderen hebt. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven online te vinden waarmee je als alleenstaande ouder juist wel makkelijk met gelijkgestemde singles in contact kunt komen.

In dit artikel laten we je zien welke 7 dating apps daarvoor naar onze mening op dit moment het meest geschikt zijn. Daarnaast vertellen we je waar je op kunt letten als je zelf op zoek gaat naar de ideale dating app. Tot slot hebben we ook nog een aantal handige tips voor daten als alleenstaande papa of mama.


Apps voor alleenstaande ouders

Wanneer je graag mobiel wilt gaan daten kun je naar onze mening het beste gebruik maken van een van de volgende dating apps:


1. Parship - De meest serieuze dating app

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Parship is een van de meest veelzijdige en serieuze dating apps van Nederland (en waarschijnlijk zelfs ter wereld). Er wordt namelijk doorlopend voor je gezocht naar de meest geschikte kandidaten voor een serieuze relatie. Dat gebeurt op basis van de uitgebreide persoonlijkheidstest die elk lid moet doorlopen direct na de aanmelding. Je kunt je ook gewoon via de handige dating app inschrijven en de test heel eenvoudig ook op die manier doorlopen. Je krijgt vervolgens elke dag weer nieuwe matches die je kunt beoordelen op geschiktheid. Uiteraard stuur je iedereen die je leuk lijkt makkelijk en veilig en berichtje via de app. Je profiteert hier ook van de veiligheid en betrouwbaarheid die het Keurmerk Veilig Daten biedt.

Pluspunten
 • Wetenschappelijk verantwoorde persoonlijkheidstest
 • Zeer uitgebreide dating app
 • Ook gewoon via de app aanmelden
Minpunten
 • Niet uitsluitend voor single ouders
Bezoek Parship Download de Parship app

2. Alleenstaande Mama’s - Speciaal voor alle single moeders

Screenshots Alleenstaande Mama’s appBekijk de Alleenstaande Mama’s app

Alleenstaande Mama’s

Icon Alleenstaande Mama’s app

Speciaal voor alle alleenstaande mama’s van Nederland is er de mobiele datingsite Alleenstaande-mamas.nl. Die is bedoeld voor alle single moeders die op zoek zijn naar een duurzame relatie. Alle mannen die interesse hebben in een date met een vrouw die ook moeder is kunnen zich ook gewoon inschrijven. Dat is dus niet alleen voorbehouden aan vrijgezellen mannen die zelf kinderen hebben, ook mannen die zelf nog geen gezin gesticht hebben kunnen er mee komen doen. Het grootste voordeel van dit datingplatform is dat je als alleenstaande moeder weet dat je nooit vanwege je kinderen automatisch afgewezen zult worden. Maar de mobiele site is ook gewoon heel leuk en gebruiksvriendelijk.

Pluspunten
 • Altijd contact met gelijkgestemde mensen
 • Leer allerlei verschillende mannen kennen
 • Heel geschikt voor serieuze relaties
Minpunten
 • Geen dating app maar een mobiele site
Bezoek Alleenstaande Mama’s Download de Alleenstaande Mama’s app

3. Alleenstaande Papa’s - Goede dating app voor alleenstaande vaders

Screenshots Alleenstaande Papa’s appBekijk de Alleenstaande Papa’s app

Alleenstaande Papa’s

Icon Alleenstaande Papa’s app

Alleenstaande-papas is het broertje van het zojuist ook besproken Alleenstaande-mamas.nl. Maar zoals je wel zult begrijpen is deze mobiele datingsite in de eerste plaats bedoeld voor alle single vaders van ons land. De functies en mogelijkheden zijn identiek dus het hangt er vooral vanaf in welke doelgroep je valt waar je lid wilt worden. Ook hier is de doelgroep vrouwen divers, want je kunt als vrouw gewoon lid worden als je zelf geen kinderen hebt. Het is ook goed om te weten dat de beide ledenbestanden met elkaar verbonden zijn. De alleenstaande vaders zijn dus ook vindbaar bij de dating app voor alleenstaande moeders en omgekeerd. Zo maak je met een enkele inschrijving twee keer zoveel kans om een leuke relatie op te doen.

Pluspunten
 • Niemand die je negeert omdat je kinderen hebt
 • Profielen handmatig gecontroleerd
Minpunten
 • Niet een dating app maar een mobiele website
Bezoek Alleenstaande Papa’s Download de Alleenstaande Papa’s app

4. EliteDating - Het populairste datingplatform voor hoger opgeleiden

Screenshots EliteDating appBekijk de EliteDating app

EliteDating

Icon EliteDating app

De hoger opgeleiden dating app van Elitedating wordt steeds populairder onder het grote aantal leden van deze bekende datingsite. En dat is niet zo gek, want hij bevat alles wat je maar kunt wensen om op zoek te gaan naar een serieuze relatie. Elitedating maakt gebruik van profielen die je zo uitgebreid of juist eenvoudig op kunt zetten als je zelf wilt. Daarnaast profiteer je hier van alle voordelen die gepaard gaan met het Keurmerk Veilig Daten. Helaas zijn er wel wat teveel inactieve profielen aanwezig zodat je soms helemaal geen reactie krijgt op een berichtje. Maar dat is slechts een klein nadeel, en niets voor niets wordt Elitedating dan ook al jaar na jaar tot het beste datingplatform van Nederland verkozen.

Pluspunten
 • Datingplatform van het jaar
 • Heel veel verschillende functies
 • Naast app ook veelzijdige datingsite
Minpunten
 • Soms wat te vrijblijvend
Bezoek EliteDating Download de EliteDating app

5. Be2 - Serieuze dating met gelijkgestemde singles

Screenshots Be2 appBekijk de Be2 app

Be2

Icon Be2 app

Alhoewel Be2 niet over allerlei keurmerken beschikt kun je hier wel gebruik maken van een heel serieus datingplatform. Net als bij Parship vind je hier bijvoorbeeld matching op basis van een uitgebreide persoonlijkheidstest waarmee je karakter, en dus ook bij wie jij het beste zou passen, optimaal in kaart wordt gebracht. De app is heel uitgebreid en biedt tal van mogelijkheden om met je matches in contact te komen en elkaar veilig en makkelijk beter te leren kennen. Je kunt een heel uitgebreid datingprofiel opzetten zodat je echt alles over jezelf kwijt kunt dat je maar wilt.

Pluspunten
 • Matchen op basis van persoonlijkheidstest
 • Heel uitgebreide datingprofielen
 • Samen het matchspel spelen
Minpunten
 • Geen keurmerken aanwezig
Bezoek Be2 Download de Be2 app

6. Lexa - Algemene dating app met veel single ouders

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Lexa is de bekendste datingsite van Nederland en als lid van Lexa kun je ook gewoon gebruik maken van de heel uitgebreide dating app. Die voelt nog helaas nog altijd meer aan als een mobiele datingsite dan als een echte app, want er wordt niet optimaal gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die mobiele apps bieden. Dat hoeft echter geen dealbreker te zijn, helemaal omdat je bij Lexa makkelijk en snel in contact komt met de doelgroep singles 30+ en ouder. Daardoor kun je hier ook heel eenvoudig andere alleenstaande ouders ontmoeten of singles leren kennen die het totaal geen punt vinden dat je al kinderen hebt.

Pluspunten
 • Heel divers ledenbestand
 • Lexa Badge om serieuze mannen te helpen
 • Voorzien van het Keurmerk Veilig Daten
Minpunten
 • App benut mobiele dating niet optimaal
Bezoek Lexa Download de Lexa app

7. Ourtime - Lexa voor vrijgezellen van 50 jaar en ouder

Screenshots Ourtime appBekijk de Ourtime app

Ourtime

Icon Ourtime app

Ourtime is vrijwel identiek aan Lexa maar dan volledig bedoeld voor 50-plussers. Daardoor is deze dating app ook ideaal voor alleenstaande ouders die de 50 inmiddels gepasseerd zijn. Vaak heb je dan kinderen die al wat ouder zijn en misschien zelfs al op het punt staan om uit huis te gaan. Dat kan het ideale moment zijn om zelf weer het datingpad op te gaan. Want ten eerste heb je daar dan vaak weer voldoende tijd voor, maar je wilt wellicht ook voorkomen dat eenzaamheid ineens toeslaat als je ineens weer helemaal alleen bent in huis. Op Ourtime vind je net als bij Lexa leuke events maar ook gewoon een heel veelzijdige dating app. Je kunt hier precies laten zien wie je bent, wat je allemaal leuk en belangrijk vindt in het leven en welke vrijgezellen je wel mee in contact zou willen komen.

Pluspunten
 • Net zo gebruiksvriendelijk als Lexa
 • Regelmatig leuke Ourtime activiteiten
 • Anoniem daten met incognito modus
Minpunten
 • Ongeschikt voor jonge single ouders
Bezoek Ourtime Download de Ourtime app

Waar let je op bij een dating app als alleenstaande mama of papa?

Als alleenstaande ouder zul je vaak heel unieke criteria hebben om de juiste dating app te selecteren. Daarom hebben we hieronder alvast voor je op een rijtje gezet waar je allemaal op zou kunnen letten bij het zoeken van de beste app voor jou:

1. Veel single ouders lid

Ongeacht de doelgroep waar een bepaalde dating app zich op richt moeten er een behoorlijk aantal single ouders op actief zijn waar je mee in contact kunt komen. Bij de bovenstaande apps is dat sowieso het geval, maar ook andere apps kunnen prima aan deze eis voldoen. Zolang er singles aanwezig zijn tussen de 30 en 50 weet je vrijwel zeker dat daar ook een behoorlijk aantal vrijgezelle ouders tussen zit.

2. Vooral voor serieuze relaties

Natuurlijk kun je ook prima op zoek naar een vluchtig avontuurtje via een mobiele dating app, maar de meeste alleenstaande ouders hebben daar helemaal geen tijd voor (en interesse in). Ze willen liever iemand vinden die op een serieuze manier in het leven staat en ook een duurzame relatie zoekt. Dat de dating app die je kiest hoofdzakelijk is gericht op serieuze dating is dan belangrijk.

3. Profielen uitgebreid genoeg

Wanneer je als alleenstaande vader of moeder gaat delen heb je vaak niet genoeg aan een enkele foto met daarbij je leeftijd en locatie, want daar is online daten als single ouder al snel te gecompliceerd voor. Je wilt ook graag op subtiele manier laten merken dat je kinderen heb en dat je op zoek bent naar een nieuwe toekomst met een geschikte partner. Dat je jouw profiel dus zo uitgebreid en volledig op kunt zetten is dan een belangrijk punt van aandacht.

4. Automatisch matchen en zelf zoeken

Jouw perfecte partner vinden berust vaak niet op toeval of op een snelle swipe maar komt veel dichterbij wanneer je uitgebreid kunt zoeken en/of matchen. Wanneer je automatisch aan andere singles wordt gekoppeld op basis van je interesses, locatie, opleidingsniveau en soms zelfs je persoonlijkheid dan kun je al snel rekenen op een goede klik. Ook handmatig zoeken met uitgebreide wensen en eisen blijft ook een goede manier om geschikte kandidaten te vinden. Maar dan moet de app die opties natuurlijk wel hebben en niet alleen maar een eenvoudige swipelijst bieden.


Tips voor het online daten als alleenstaande ouder

Waar moet je allemaal op letten wanneer je als alleenstaande vader of moeder aan online daten gaat beginnen?

1. Kies de dating app die bij jou past

Kies een datingplatform dat het beste bij jou en je eigen interesses en behoeften past. Dat betekent voor steeds meer alleenstaande ouders dat ze kiezen voor een dating app die nauw aansluit bij hun eigen doelgroep, maar dat hoeft natuurlijk niet. Daten is namelijk vaak een kwestie van de lange adem. En dus het is ook belangrijk dat je goed op andere aspecten let, zoals gebruiksvriendelijkheid, design en de verschillende functies en mogelijkheden van de app. Want door een app zoals Parship gekoppeld worden op basis van je opleidingsniveau kan natuurlijk geweldig zijn, maar als je liever eerst vrijblijvend wilt swipen kom je eerder bij een app zoals Tinder uit.

2. Verberg niet dat je kinderen heb

Welke dating app je ook kiest, verberg liever niet dat je kinderen hebt. Je hoeft ze ook weer niet meteen het middelpunt van je datingprofiel te maken, want een single die jou tegenkomt zal zich dan al snel afvragen of er voor hem of haar eigenlijk wel plek is in jouw leven. Noem het simpelweg zodat andere mensen het waar kunnen nemen en je profiel over kunnen slaan als ze geen interesse meer hebben. Dat betekent op algemene dating apps (dus niet die speciaal voor alleenstaande ouders) normaal gesproken wel dat je minder reacties zult krijgen. Maar als iemand je links laat liggen zodra je jouw kinderen in een berichtje ter sprake brengt komt dat echt veel harder aan. De reacties die je wel ontvangt hebben dus direct meer potentie.

3. Zie het daten eerst los van je kinderen

Wanneer je op zoek bent naar een serieuze partner is het logisch dat je jezelf afvraagt of jullie levens in potentie goed bij elkaar zouden passen. En natuurlijk vooral of je kinderen het goed zouden kunnen vinden met je nieuwe vriend of vriendin. In het eerste stadium van het online daten is het echter het belangrijkste dat het tussen jullie zelf klikt. Wees gerust: iedereen die met jou gaat daten weet dat vroeg of laat de ontmoeting met je kinderen een belangrijk onderwerp wordt. Maar laat dat eerst gewoon los en ontdek of jullie überhaupt wel goed bij elkaar zouden passen.

4. Ga pas daten als je er echt klaar voor bent (en er de tijd voor hebt)

Wanneer je serieus wilt beginnen met daten dan zul je al snel ontdekken dat het een behoorlijke aanslag betekent op je tijd en aandacht. Aangezien je als alleenstaande ouder vaak al heel veel tijd kwijt bent aan hele alledaagse dingen kan het daar nogal eens aan schorten. Maar om succes te hebben is het wel nodig dat je veerkrachtig bent en voldoende tijd en mogelijkheid hebt om te zoeken, matchen, chatten en daten. Zorg dus voordat je eraan begint dat je er echt klaar voor bent. Ook emotioneel, want als je nog steeds met je hoofd bij je ex en jullie gestrande relatie zit is dat niet handig.

5. Stel je kinderen niet te snel aan je nieuwe partner voor

Hoe jonger je eigen kinderen zijn, hoe langer je het beste wacht met het aan hen voorstellen van je nieuwe partner. Vooral wanneer hun vader nog volop in hun leven aanwezig is kan dat voor conflictsituaties en loyaliteitsproblemen zorgen. Bega ook niet de vergissing om na een eerste geslaagde ontmoeting te hard van stapel te lopen. Want hoe positief het dan ook verloopt, te snel verder gaan en ineens heel veel op elkaars lip zitten kan de verhoudingen juist weer heel erg op scherp zetten.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2023 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies