Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

12 tips voor het perfecte profiel op elke dating app

12 tips voor het perfecte profiel op elke dating app

Laatst bijgewerkt: 6 november 2020

Ben je pas net begonnen met online daten via een dating app, of ben je juist al een tijdje actief maar krijg je te weinig leuke matches naar je zin? Dan hebben we misschien was slecht nieuws voor je: maar daar kan je datingprofiel best wel eens de  oorzaak van zijn.

Veel singles die zin hebben om te gaan daten maken zich daar namelijk veel te snel vanaf, waardoor ze zelf ongemerkt en onbedoeld hun kansen verkleinen. Wil jij die fout niet maken of ben je nieuwsgierig hoe je jouw huidige datingprofiel zou kunnen verbeteren? Dan hebben we speciaal voor jou dit artikel samengesteld met de 12 belangrijkste tips voor het perfecte profiel op elke dating app!


1. Rond je datingprofiel meteen helemaal af

Vooral in de wereld van de online dating apps krijg je bij veel singles maar een enkele kans. Eenmaal naar links geveegd zul je namelijk niet zo snel meer in hun swipelijst terugkeren.

Je doet jezelf serieus te kort wanneer je na je aanmelding het vullen van je profiel snel afraffelt met een enkele niet al te beste foto, een onzinnige of veel te korte profieltekst en wat willekeurig aangevinkte voorkeuren en interesses. Je verschijnt dan namelijk al meteen in de zoekresultaten van andere singles, die je vrijwel zonder uitzondering af zullen wijzen.

Wanneer je wel eindelijk de moeite hebt genomen je profiel netjes op te stellen is het vaak al te laat voor alle vrijgezellen die je profiel niet interessant genoeg vonden om mee te matchen. Neem er dus direct na je inschrijving goed de tijd voor!

Heb je deze fout al gemaakt? Overweeg dan om een geheel nieuw profiel aan te maken en dat wel meteen volledig te vullen. Je komt dan opnieuw in de lijstjes van andere singles terecht en krijgt dus een nieuwe kans.


2. Voeg de perfecte profielfoto’s toe

Op de meeste dating apps wordt de eerste indruk gewekt aan de hand van de profielfoto. Het is dus een absolute vereiste dat die foto’s dik in orde zijn. Waar moet je allemaal op letten voor de perfecte profielfoto’s?

  • Zorg voor minimaal 1 gezichtsfoto waarop je goed te zien bent (dus zonder zonnebril).

 

  • Plaats niet alleen foto’s van je gezicht maar ook waar je bovenlijf of je hele lichaam goed te zien is.

blank

  • Vermijd foto’s waarbij je ontblote lichaamsdelen hebt. Op sommige dating apps is dit zelfs verboden

blank

  • Gebruik alleen recente foto’s.
  • Met een rustige achtergrond spring jij er eerder uit dan wanneer er ook nog allerlei andere dingen op de foto staan.

blank

  • De mooiste foto’s maak je met een goede camera met dieptewerking zodat jij scherp bent en de achtergrond wazig is.
  • Vermijd foto’s waarin je in een groter gezelschap bent zoals een groepsfoto want het hoort alleen om jou te draaien op je profiel.

blank

  • Gebruik veel verschillende soorten foto’s zodat je niet alleen je gezicht of lichaam toont maar ook dat je iets aan het doen bent.

blank

  • Ga niet zelf lopen knippen en plakken met collages, of door het toevoegen van allemaal grappige plaatjes of filters.

blank

  • Het contrast wat vergroten of de foto iets scherper maken is natuurlijk wel prima en vaak zelfs een heel goed idee.

Swipe ook gewoon eens met een andere blik door andere profielen, door te checken waarom jij een bepaald profiel aantrekkelijk vindt en andere juist weer niet. Dat komt vaak neer op de kwaliteit of inhoud van de foto’s, dus probeer de fouten die je bij andere singles ziet te vermijden.

Meer weten over de perfecte profielfoto? Lees hier verder


3. Schrijf altijd iets in je bio (profieltekst)

Vrijwel elke dating app biedt je de mogelijkheid om een profieltekst te schrijven. De ruimte die je daarbij tot je beschikking krijgt is vaak niet heel uitgebreid. Soms worden standaard alleen de eerste zinnen getoond.

Voor veel singles is dat de reden dat ze de profieltekst als niet zo’n belangrijk onderdeel van hun profiel beschouwen. Ze laten hem soms zelfs helemaal leeg laten of plaatsen alleen een inhoudsloze groet of zinloze opmerking. Dat is een gemiste kans, want juist met een krachtige profieltekst kun je een single verleiden toch maar naar rechts in plaats van links te swipen. Kortom: schrijf altijd iets in je bio en besteed genoeg aandacht aan de inhoud!


4. Gebruik je profieltekst optimaal

Zoals gezegd heb je vaak niet zoveel ruimte voor je profieltekst op je profiel in een dating app. Hoe minder woorden je tot je beschikking hebt, hoe krachtiger de strekking van de tekst moet zijn. Ook vanwege de snelle manier van daten met dating apps moet je meteen de juiste toon weten aan te slaan.

Het is de uitdaging om met je eerste woorden al direct de aandacht te pakken te krijgen. Een single die jouw bio leest moet daar namelijk meteen blij van worden. Humor gebruiken is daardoor altijd goed want dat werkt ontwapenend. Maar je kunt ook gewoon een detail uit je leven vertellen, iets wat je echt super leuk vindt om te doen, of waar je ook maar een leuke of grappige draai aan kunt geven. En onthoud: schrijven is schrappen! Dus ben je niet tevreden, begin dan gerust weer helemaal overnieuw.


5. Ga clichés uit de weg

De doorgaans korte profielteksten op dating apps lokken helaas uit tot het plaatsen van korte clichés en andere dooddoeners. Maar het laatste wat jij wilt is saai of oubollig overkomen, dus het is een slecht idee om zelf zo’n afgezaagde zin op je profiel te zetten. Een voorbeeldje? “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd”.

Menig single swipet een profiel reflexmatig naar links wanneer ze dat op een profiel tegenkomen, hoe leuk de foto’s er ook uit zien. Ook inspirerende quotes van anderen laat je beter achterwege. Deze regel betekent echter ook dat je niet zomaar een profieltekst van iemand anders kopieert en in je eigen profiel plakt. Ten eerste is de kans groot dat andere mensen dat ook al hebben gedaan, waardoor je al snel als copycat wordt ontmaskerd. Maar je doet er ook gewoon veel beter aan een echt persoonlijke tekst te plaatsen.


6. Stel niet meteen teveel eisen

Het is voor veel singles een valkuil om meteen op hun profiel al aan te geven wat ze allemaal niet zoeken. Maar daarmee trek je nog niet de mensen aan die je juist wel zoekt. Sterker nog, je kunt onbedoeld meteen zo’n negatieve indruk maken dat de vrijgezellen die je wel wilt leren kennen jouw profiel massaal naar links swipen.

Vertel dus alleen wat je wel zoekt, maar wees daar ook niet te fanatiek mee. Er is niets mis mee om meteen een plaatje in je hoofd te hebben als je aan je toekomstige partner denkt, maar maak niet de fout om die persoon al in detail op je profiel te omschrijven.

De perfecte partner bestaat namelijk niet en je loopt het risico dat allemaal geweldige mannen of vrouwen besluiten toch maar niet te reageren omdat ze vrezen niet aan jouw geschetste beeld te kunnen voldoen.


7. Check je tekst op spelfouten

Hoe lang je ook hebt zitten zwoegen op je profieltekst, wanneer die boordevol spelfouten of grammaticale vergissingen staat betekent dit helaas dat veel singles je instinctief weg zullen vegen. Domme fouten in de profielteksten (maar ook in berichtjes) zijn namelijk een van de grootste ergernissen op dating apps en datingsites.

Je wekt er louter verkeerde indrukken mee, dat je lui, dom of ongeïnteresseerd bent bijvoorbeeld. Haal dus altijd je profieltekst door een spellingchecker voor je hem op je profiel plaatst. Ook wanneer je geen taalwonder bent weet je dan zeker dat er geen al te overduidelijke fouten in zitten.


8. Uitstraling is belangrijker dan uiterlijk

Voor zowel mannen als vrouwen geldt over het algemeen dat uitstraling veel belangrijker is dan uiterlijk. Vrijwel iedereen die gaat daten zoekt in de eerste plaats iemand waar ze blij van worden en die ze een goed gevoel kan geven. Dat begint al tijdens het swipen.

Iemand die objectief minder knap is maar wel een geweldige uitstraling heeft zal vaak meer likes ontvangen dan je waarschijnlijk zou verwachten. Dat je zelf op je datingprofiel ook een positieve en energieke uitstraling hebt is dus heel belangrijk. Dat betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat je er goed verzorgd uit ziet en goed passende kleren draagt die er netjes uitzien.

Ook sta je overwegend lachend op je foto’s, al komen mannen ook goed weg met af en toe een intense blik in de verte. Ook in je tekst klinkt als het goed is positiviteit door, je bent tevreden met het heden en hebt de blik op een nog fijnere toekomst gericht.


9. Toon zelfvertrouwen maar doe niet arrogant

Een single met zelfvertrouwen kan altijd rekenen op veel aandacht omdat andere mensen dat nu eenmaal een aantrekkelijke eigenschap vinden. Je mag op je profiel dus ook gerust met trots tonen wat je in huis hebt, hoe geweldig je leven er op dit moment al uit ziet en natuurlijk draag je de beste kleding die je voor jezelf gekocht hebt.

Dat is echter wel heel iets anders dan al op je datingprofiel arrogant uit de hoek te komen door ronduit te pochen over alles wat je al hebt bereikt. Dat vinden andere mensen over het algemeen namelijk niet zo aantrekkelijk. Een goed voorbeeld is als man opzichtig poseren bij een dure auto. Ten eerste is er niemand die er vanuit zal gaan dat het je eigen auto is, waardoor je een beetje sneu overkomt, maar zelfs als het wel die van jezelf is lijkt het nogal geforceerd of ronduit pocherig.


10. Lieg niet (maar wees ook niet te eerlijk)

Iedereen heeft een aantal positieve kanten die altijd tot uiting zouden moeten komen op hun datingprofiel. Maar wanneer je die zelf niet weet te benoemen of bang bent dat je fijne kanten niet goed genoeg zijn, kan de neiging ontstaan om jezelf beter, jonger, leuker, mooier en/of populairder voor te doen dan je bent.

Dat is niet handig, want het zorgt op de korte termijn misschien wel voor wat meer matches (al is het zeker geen garantie) maar zodra je een of twee echte dates hebt gehad komt de waarheid hoe dan ook wel boven water. Zelfs als datgene waar je over hebt gelogen de ander niets had geïnteresseerd loop je enorm veel risico dat hij of zij het contact verbreekt.

Niet vanwege hetgeen waarover je hebt gelogen, maar dat je erover hebt gelogen. Dat betekent niet dat je meteen op je profiel al je negatieve kanten uitgebreid moet belichten, maar doe jezelf niet veel beter voor dan je bent.


11. Laat een vriend of vriendin meekijken

Als je in een hook-up app actief wordt is deze tip misschien geen goed idee, maar mocht je op zoek zijn naar een serieuze relatie dan kan het een uitstekende tactiek zijn om een goede vriend of vriendin eens naar je datingprofiel te laten kijken.

Je moet er wel vertrouwen in hebben dat die persoon je het zal vertellen wanneer je profiel in hun ogen niet optimaal is, anders heeft het weinig zin. Maar je zult niet de enige zijn die zichzelf heel anders ziet dan vrienden of familie.

Wie weet ben je wel veel te bescheiden op je profiel, cijfer je jezelf van tevoren al teveel weg of kom je juist te enthousiast of needy voor de dag. Ook subtiele veranderingen die je op advies van iemand die jou goed kent doorvoert kunnen al een groot verschil maken!


12. Niet tevreden? Change it up!

Ben je zelf niet tevreden over de resultaten die je boekt met je datingprofiel? Dan is er niks mis mee om de boel af en toe op te schudden. Dat kan in de details zitten, maar er is ook niets mis mee om af en toe wat ingrijpende veranderingen door te voeren.

Plaats eens wat heel andere foto’s dan je normaal gesproken zou doen, zet een maffe uitspraak op je profiel of belicht een bepaalde hobby heel uitgebreid. Daar houd je je profiel fris mee en kan zomaar eens tot een spontane reactie of perfecte match leiden.

Het houdt het daten ook afwisselend en interessant zodat je het langer leuk blijft vinden. Uiteindelijk is online daten voor de meeste mensen namelijk wel een kwestie van doorzetten. Geef dus niet te snel op!


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2021 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Hanzeplein 11, 8017 JD Zwolle | Privacy statement