Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

15 tips voor een goede profielfoto op een dating app

15 tips voor een goede profielfoto op een dating app

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Het lijkt wel steeds lastiger te worden om leuke singles op dating apps voor je profiel te interesseren. Kwam je een paar jaar geleden nog prima weg met een snelle selfie, tegenwoordig lijk je wel bijna een professionele fotograaf te moeten zijn om de perfecte eerste indruk te maken. En dat terwijl gebruikers van dating apps vanwege de grote populariteit en dus immer groeiende ledenaantal ook steeds sneller gaan selecteren. Hoe kun je dus vandaag de dag met jouw profielfoto’s zorgen voor een snelle klik en zoveel mogelijk matches? In dit artikel hebben we 15 belangrijke tips voor een goede profielfoto op dating apps, inclusief enkele handige do’s en dont’s om mee af te sluiten.


Algemene tips

We beginnen met een aantal algemene tips die op zowel mannen als vrouwen van toepassing zijn.

1. Probeer uniek te zijn

Een goede foto betekent vaak ook een opvallende foto. Durf dus gerust uniek te zijn op je profielfoto, bijvoorbeeld door opvallende kleding aan te doen. Het werkt wel het beste als de foto als hoofdprofielfoto staat ingesteld, want je wilt meteen die speciale indruk maken op andere singles en daar horen ze niet eerst voor door je foto’s moeten gaan swipen. Wanneer je dat nog iets te gewaagd vindt kun je een dergelijke foto ook inzetten als een spontane ijsbreker. Als je daar veel leuke reacties op krijgt ontstaat vanzelf het vertrouwen om hem ook een als je hoofdprofielfoto in te stellen.

2. Toon jezelf in actie

Wanneer je een interessant beroep hebt kun je dat op een leuke manier tot uiting brengen in je profielfoto door jezelf in actie te laten fotograferen. Als je tijdens je werk echt helemaal in je element bent straal je automatisch zelfvertrouwen uit en wordt een foto al snel veel boeiender. Maar natuurlijk kun je ook gewoon een voor jou heel normale bezigheid leuk op de foto zetten, want zo kunnen andere singles je meteen in gedachten in hun eigen wereld plaatsen. Ook al is het maar een foto van het uitlaten van je trouwe viervoeter met een hondenspeeltje in je hand.

blank

3. Gebruik niet alleen foto’s waarop je poseert

Vind je van jezelf dat je er zo gek uitziet als je poseert voor een foto? Dan heb je dat gevoel waarschijnlijk veel minder als je op de foto staat terwijl je iets aan het doen bent? Laten we je dan allereerst geruststellen, want vrijwel iedereen vindt dat van zichzelf en het betekent echt niet dat je er daadwerkelijk gek uitziet. een geposeerde foto dwingt de kijker echter om zichzelf alleen op het uiterlijk van die persoon te richten en niet op het gevoel dat de foto overbrengt. Daardoor kunnen niet-geposeerde foto’s ook zo enorm effectief zijn.

Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld van de jongeman die aan het roeien is. Als hij naast zijn kano met zijn peddel in zijn hand stond te poseren was dat niet half zo interessant om naar te kijken als deze actiefoto, terwijl wel gewoon prima duidelijk wordt hoe hij eruit ziet.

blank

4. Probeer verschillende soorten foto’s te gebruiken

Het is altijd goed om meerdere foto’s op je datingprofiel te plaatsen, maar wel vooral wanneer dat ook verschillende soorten foto’s zijn. Wanneer je houding telkens hetzelfde blijft en alleen de omgeving anders wordt (denk aan een hele reeks selfies) dan slaat bij veel swipers al snel de verveling toe.

Je wilt iemands aandacht zo lang mogelijk vasthouden door een gevarieerd aanbod aan foto’s te gebruiken. Dat gaat dan dus niet alleen om de wisselende setting, maar ook om de kleur en oriëntatie (landschap versus portret). Een zwart-wit foto ertussen doen kan bijvoorbeeld al een mooie manier zijn om ineens heel heftig bij je bezoekers binnen te komen.

blank

5. Wees  het belangrijkste onderwerp van je eigen foto’s

Het is niet zo handig wanneer bezoekers van je profiel op een foto moeten zoeken waar je eigenlijk staat. De beste manier om dat te bereiken is natuurlijk om gewoon in je eentje op de foto te staan. Wil je toch graag foto’s plaatsen met meerdere mensen erop? Zorg dan dat meteen duidelijk is wie je bent, ook als er veel andere personen op een foto staan. Bij de foto hieronder lijdt dat natuurlijk geen twijfel, want dat is natuurlijk gewoon een nette portretfoto met een interessante pose.

blank

Bij de volgende foto is dat een ander verhaal. Na een tijdje kijken mag je ervan uitgaan dat de man die in de lucht hangt waarschijnlijk de belangrijkste persoon op deze foto is. Maar zeker weten doe je het ook weer niet, en het zoeken zou ook niet nodig moeten zijn. Dat betekent niet dat je de foto niet zou kunnen gebruiken, want het is wel een fraai en vrolijk beeld. Maar kies er dan bijvoorbeeld eenvoudigweg voor om het belangrijkste deel eruit snijden (croppen).

blank blank

Zelfs als je alleen op de foto staat kan de aandacht van de bezoeker afgeleid worden. Een mooie zonsondergang is natuurlijk geweldig, maar als die leuker wordt om naar te kijken dan de man op de foto dan schiet het zijn doel voorbij. Ook dan kun je het beste de foto croppen zodat het weer meer om jouzelf gaat, in plaats van het mooie plaatje achter je.

blank blank

Er zijn overigens ook andere manieren om hetzelfde effect te bereiken, bijvoorbeeld door te spelen met de zogenaamde Depth of Field (DOF) zodat je de voorgrond scherp maakt en de achtergrond minder scherp wordt. Op die manier voegt het een mooi zacht kleurenpalet toe waar je fraai tegen afsteekt, zonder dat de aandacht meteen helemaal afgeleid wordt van jou zelf.

6. Laat anderen meekijken

Natuurlijk is het mogelijk dat je zelf al perfect weet op welke foto’s jij het beste tot je recht komt. Toch blijken in de praktijk de meeste mensen veel moeite te hebben om hun eigen uiterlijk te beoordelen. Bij de minste twijfel kan het dus al een goed idee zijn om andere mensen een selectie voor je te laten maken. Vraag een goede vriend of vriendin om met je mee te kijken, of laat ze gewoon los op je fotoalbum om de leukste en meest interessante foto’s te selecteren. Dat zorgt al snel voor een goed resultaat omdat ze er iets neutraler naar kunnen kijken en precies weten hoe jij er op je paasbest uit ziet.

7. Zorg voor een open houding

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Princeton hebben singles op dating apps meer succes wanneer ze een open en uitnodigende houding aannemen. Bijvoorbeeld de armen wijd uitgespreid als verwelkomend gebaar. Maar je hoeft niet direct zo uitbundig op de foto te staan, je kunt ook beginnen met het vermijden van bepaalde houdingen. Zoals je benen over elkaar geslagen en je armen voor je gevouwen, want daardoor kom je gesloten en moeilijk benaderbaar over.

8. Vermijd foto’s die met de flits zijn genomen

Op foto’s die met een flits zijn genomen zie je er in de regel niet op je best uit. Dat flitslicht zorgt er volgens onderzoek van datingsite OKCupid zelfs voor dat je gemiddeld als 7 jaar ouder wordt beoordeeld dan je in werkelijkheid bent. Bovendien krijg je er automatisch een fletse kleur van en verdwijnt ook de nuance uit de foto. Tot slot worden er vaak ook allerlei vormen geaccentueerd die je wellicht liever wat beschaafder uitgelicht zou zien.

blank

9. Probeer je niet te verbergen

Hoe stoer die leuke hoed of nieuwe zonnebril je ook staat, singles op een dating app willen je toch echt helemaal kunnen zien. De ogen zijn daarbij natuurlijk het belangrijkst, want dat zijn de spiegels van je ziel. Maar ook een hoed zal vaak deels verdoezelen hoe je eruit ziet en dat vinden veel vrijgezellen dus direct een stuk minder interessant. En ook al heb je niks te verbergen, dat is wel de indruk die je op deze manier wekt. En dat is niet alleen onze eigen mening, want onderzoekers van het Nederlandse onderzoeksbureau ST&T kwamen een paar jaar geleden al tot deze conclusie.

blank

10. Maak gebruik van strijklicht (tijdens het gouden uur)

De meest aantrekkelijke foto’s in de buitenlucht worden dikwijls genomen vlak voor zonsondergang (of net na zonsopkomst). Dan staat de zon zo laag dat er zogenaamd strijklicht ontstaat. Dat licht heel veel onderwerpen, dus ook mensen, heel mooi uit. Daarom wordt dit tijdstip wel het gouden uurtje genoemd, ook doordat er vaak een goudkleurige gloed over de foto komt. Dat levert beeldschone plaatjes op waar de kijker automatisch een prettig en warm gevoel bij krijgt.

blank

Profielfoto tips voor mannen

Na deze algemene tips hebben we ook nog een paar tips voor profielfoto’s die speciaal zijn bedoeld voor mannen.

11. Staar aandachtig in de verte

Als man kan het heel effectief zijn om op de foto te staan terwijl je met een geconcentreerde blik in de verte kijkt. Zo’n serieuze blik komt bij een man vaak goed tot zijn recht, omdat het single vrouwen de indruk geeft dat de vent in kwestie serieus en betrouwbaar is. Het zou volgens sommigen ook kunnen komen doordat vrouwen het niet fijn vinden om door een man genegeerd te worden. Een man die van ze wegkijkt, dat kan niet (is het idee). Die dames gaan dan vanzelf pogingen doen om zijn aandacht op hun gevestigd te krijgen. Op een dating app gebeurt dat natuurlijk het snelste met een like.

12. Lachen zonder tanden

Een man kan ook prima lachen op de foto, maar dat doet hij dan wel het beste zonder zijn tanden te laten zien. Een glimlach heeft een flirterige uitstraling. Het geeft vrouwen ook eerder het gevoel dat ze hun best moeten doen om de man in kwestie tot een veel bredere lach te verleiden.

blank

Profielfoto tips voor vrouwen

Ook als vrouw zijn er bepaalde dingen die je wel of juist niet moet doen om een positieve indruk te maken op bezoekers van je profiel. Welke dingen zijn dat?

13. Haar opsteken

Heb je lang haar? Dan kan het heel leuk zijn om op een of meerdere van je foto’s je haar op te steken. Daardoor zie je er niet alleen ineens heel anders uit maar mannen beoordelen vrouwen met opgestoken haar vaak ook als heel aantrekkelijk. Het geeft je een vrolijke en opgeruimde uitstraling. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van je gebruikelijke haardracht want als je al kort haar hebt valt er helaas weinig op te steken. En als je jezelf op die manier echt niet aantrekkelijk eruit vindt zien kun je deze tip ook beter overslaan.

blank

14. Lachen met tanden

In tegenstelling tot mannen kunnen vrouwen beter wel hun tanden ontbloten wanneer ze lachend op de foto staan. Waar een glimlach bij mannen een wat mysterieuze invalshoek heeft word je als vrouw juist eerder als gesloten en moeilijk benaderbaar beoordeeld.

15. Kijk naar de zijkant

Je hoeft echt niet bij elke profielfoto recht in de lens te kijken, want dat kan best wel confronterend zijn. Mannen vinden het ook gewoon leuk om even ongemerkt naar een vrouw te kijken en door jezelf ook van de zijkant te fotograferen gun je ze dat genoegen. En het is ook gewoon heel prettig om iemand in profiel te kunnen zien.


Bonustip: gebruik Tinder Smart Photos

Zit je op Tinder? Dan is het des te belangrijker om de hoofdprofielfoto goed te kiezen. Maar hoe weet je nu welke foto daarvoor het beste is? Daar kan Tinder je bij helpen met Smart Photos. Wanneer je dat activeert gaat de Tinder app voor je experimenteren om de foto te vinden die de meeste likes oplevert. De voorwaarde is natuurlijk wel dat je zelf al een aantal leuke foto’s op de app hebt gezet waar je zelf vertrouwen in hebt. Je kunt deze optie aanzetten in je profielinstellingen en moet dan zelf been aantal foto’s selecteren waar Smart Photos uit zal gaan kiezen.


Do’s en don’ts

Tot slot van dit  artikel hebben we nog een aantal beknopte do’s en dont’s voor je. Hiermee ben je in staat om jouw hopelijk inmiddels hopelijk goed gevulde album met profielfoto’s kort en bondig door te nemen en de puntjes op de i te zetten.

Do: sport

Foto’s waarbij je aan het sporten bent zijn bijna altijd goed, want veel mensen zijn op zoek naar actieve singles die niet alleen maar thuis op de bank zitten te wachten tot hun perfecte partner erbij komt zitten. Het hangt wel een beetje van de sport zelf af, want een statische activiteit als vissen doet het een stuk minder goed dan hardlopen, de sportschool, yoga of aerobics.

Do: uitgaan

Een foto plaatsen van jezelf tijdens het uitgaan is een prima manier om je sociale kant te tonen. Dat kan bijvoorbeeld een leuke foto zijn in een restaurant of een bar. Maar vermijd liever wel om met een alcoholische versnapering op de foto te staan, want volgens een gezamenlijke studie van de de universiteiten van Pennsylvania en Michigan word je dan automatisch als minder intelligent beschouwd door andere mensen.

blank

Do: foto’s met vrienden

Ook wanneer je met vrienden op de foto staat kun je heel eenvoudig laten zien dat je sociaal bent ingesteld. Het is wel belangrijk om niet alleen maar foto’s met vrienden te plaatsen. Maximaal een stuk of twee tot drie is prima maar zorg wel dat ze wat verderop in je fotolijst staan zodat de single die je profiel bekijkt inmiddels wel precies weet wij jij bent op de foto’s.

Don’t: gezichtsfilters gebruiken

Gezichtsfilters waarbij je de meest krankzinnige uitdossingen op je gezicht plaatst (zoals gekke brillen, maskers en hoeden) zijn een bijzonder slecht idee. Ook filters die de kleuren overdreven aanpassen of je een extra grote duckface bezorgen zijn zullen vaak onmiddellijk naar links worden geveegd. Dat komt doordat je er gewoon niet aantrekkelijker op wordt (als dat wel het geval is heb je een veel groter probleem) maar het doet ook voorkomen alsof je het daten helemaal niet serieus neemt.

Don’t: foto met iemand die je partner zou kunnen zijn

Wanneer je een leuke vriend of vriendin zoekt via een dating app, dan moet die persoon zich het liefst meteen aan jouw zijde voor kunnen stellen. Als je een foto plaatst met iemand die zomaar eens je bestaande partner zou kunnen zijn, dan wordt die positie al door de andere persoon ingenomen. In het beste geval levert het verwarring op in het ergste geval denkt de ander dat je alleen maar overspel wilt plegen. Voorkom dat dus gewoon door niet foto’s te plaatsen zoals het voorbeeld hieronder.

blank

Don’t: foto’s in badkleding

Volgens onderzoek van dating app Hinge werkt het averechts om foto’s van jezelf in badkleding (bijvoorbeeld op het strand of in het zwembad) op je profiel te zetten. Dat zou komen doordat mensen dan een barrière hebben om contact met je op te nemen, vooral wanneer ze op zoek zijn naar romantiek. Die singles willen je niet de indruk geven dat je alleen door ze wordt geliket vanwege je geweldige lichaam. Wat echter ook kan is dat anderen denken dat jij alleen maar naar iets casuals op zoek bent.

Don’t: selfies

Het is tegenwoordig zo makkelijk om met je telefoon een selfie te maken dat het op een dating app helaas allang geen indruk meer maakt. Nog erger is het om een selfie te maken in de badkamer. Vraag liever een vriend of vriendin om foto’s van je te maken. En dan het liefst ook met een goede camera. Moderne telefoons hebben tegenwoordig overigens ook hele goede camera’s waarmee ze hele geschikte profielfoto’s kunt maken.

blank

Conclusie

Zoals je merkt, het is inderdaad nog niet zo eenvoudig om goede profielfoto’s te plaatsen. Het belangrijkste is echter nog wel dat je van deze tips gebruikt wat jij nuttig vindt. Iedereen is tenslotte anders en wat voor de een geweldig werkt heeft voor iemand anders weer totaal geen effect. Het belangrijkste blijft nog altijd dat je singles die jij graag wilt ontmoeten in een oogopslag kunt tonen wie je bent. Als je ze daarmee kunt verleiden niet alleen je hoofdprofielfoto maar ook je andere foto’s te bekijken, dan ben je al een heel eind. En vergeet niet dat je ook naar hartenlust kunt experimenteren, dus mix je foto’s ook vooral eens flink door elkaar als je niet tevreden bent over de likes en matches die je verzamelt.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement