Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Met welke app kun je vrienden maken? 9 vriendschap apps

Met welke app kun je vrienden maken? 9 vriendschap apps

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Meestal staan datingapps volop in de spotlights, maar er zijn ook apps waarbij de nadruk meer ligt op vriendschap. Een mooi initiatief, want niet iedereen maakt even makkelijk vrienden. Soms heeft dit te maken met je karakter, maar ook een verhuizing of andere situatie kunnen je sociale netwerk verkleinen.

In deze blog vind je alle vriendschaps apps en wat ze te bieden hebben. Daarnaast geven we een paar handige tips om contacten te leggen via de app én hoe je offline vrienden vindt. Met al deze tips bij elkaar kan je je netwerk uitbreiden.


1. Lexa - Flirten en vrienden ontmoeten

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Lexa is een soort ‘totaal app’ om nieuwe contacten te leggen. Via Lexa kan je nieuwe vrienden vinden, daten, en chatten. Met de zoekfunctie kan je gericht zoeken naar mensen die op zoek zijn naar hetzelfde als jij: vriendschap of daten. Het aanmelden en gebruik maken van Lexa is gratis en kan met of zonder Facebook (wat je zelf fijn vindt). Ook kan je kiezen in welke woonplaats je iemand wilt ontmoeten. Je kan dus makkelijk zoeken en wereldwijd contacten leggen.

Voordelen van Lexa zijn dat het gratis is, en dat er ontzettend veel leden actief zijn. Het is daarmee één van de grootste vriendschap en dating apps die er zijn.

Pluspunten
 • Jonge doelgroep
 • Laagdrempelige manier om mensen te leren kennen
 • Leuke extra functies (bijv. Videobellen)
Minpunten
 • Veel mensen voornamelijk op zoek naar een date
Bezoek Lexa Download de Lexa app

2. Parship - Niet alleen een relatie app

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Parship staat bekend als dé datingsite, maar je kan je er ook heel goed inschrijven voor vriendschappen. Op Parship gebeurt dit relatief vaak, zodat je je kans vergroot om iemand te ontmoeten. Om gebruik te maken van alle mogelijkheden van Parship (zoals onbeperkt chatten), moet je een abonnement afsluiten. Toch kan je er ook zonder abonnement prima nieuwe contacten leggen.

Het prettige aan Parship is dat je op je profiel in kan vullen of je op zoek bent naar een vriendschap of relatie. Zo zien anderen meteen dat je graag nieuwe vrienden wilt maken.
Naar mensen die je beter wilt leren kennen, kan je een smiley sturen. Zo kom je er snel achter of de interesse wederzijds is.

Pluspunten
 • Grootste dating app van Nederland
Minpunten
 • Meer geschikt voor dating en relaties
Bezoek Parship Download de Parship app

3. Chisple - Ontmoetingsplaats met leuke activiteiten

Screenshots Chisple app

Chisple

Icon Chisple app

Hoewel dit geen app is, maar een hele mooie & gebruiksvriendelijke website, is Chisple de absolute favoriet voor het maken van nieuwe vriendschappen. Je kunt vrienden en vriendinnen maken via de site & samen activiteiten doen met gelijkgestemden. Deze frisse site nodigt uit om snel contact te leggen en je krijgt direct zin om te ontdekken wat Chisple te bieden heeft.

Pluspunten
 • Populairste vrienden & vriendinnen site
 • Meedoen met activiteiten of zelf organiseren
 • Gratis aanmelding
Minpunten
 • Goede mobiele site in plaats van een app

4. Skout - Ontmoet nieuwe mensen in jouw buurt

Screenshots Skout app

Skout

Icon Skout app

Waar je ook bent: met de app Skout kan je wereldwijd nieuwe mensen ontmoeten. Wat dat betreft lijkt de app een beetje op Happn. Je kan je snel en makkelijk inschrijven met je emailadres of je Facebook account. Na het inschrijven kan je meteen checken wie er in jouw buurt actief zijn op Skout, en het eerste contact leggen (chatten). Vergeet niet om ook een leuke foto van jezelf te plaatsen.

Gebruik maken van Skout is mogelijk vanaf een leeftijd van 13 jaar. Jongeren kunnen de app dus ook prima gebruiken om contacten te leggen. Voor de veiligheid hanteert Skout een streng beleid op het gebied van seks in berichten. Het is dus écht een vriendschap app, en geen app voor een spannende date. Een voordeel daarvan is dat je makkelijk mensen ontmoet die oprecht op hetzelfde uit zijn als jij: nieuwe vrienden. Daten kan wel via Skout, maar daar ligt wat minder de nadruk op.
Gebruik maken van Skout en je inschrijven, kan met je computer, telefoon of tablet.

Skout in het buitenland
Leuk aan Skout is dat je er ook in het buitenland gebruik van kan maken. Tijdens die reis of vakantie kan je dus prima nieuwe mensen leren kennen. Je logt in, je deelt je locatie met de app en je kan zo door potentiële contacten bladeren. Of je nu in Rome aan de bar zit, of door de straten van Parijs slentert.

Pluspunten
 • Sociaal netwerk om andere mensen te ontmoeten
 • Stimuleert het maken van vriendschappen
Minpunten
 • Kan iets te overweldigend zijn

5. Tinder - Voornamelijk daten, maar als het niets wordt...

Screenshots Tinder app

Tinder

Icon Tinder app

Tinder is natuurlijk van oorsprong een dating app. Toch zijn er ook veel mensen die een vriendschap overhouden aan Tinder. Daarnaast is Tinder gratis en kan je het altijd en overal gebruiken. Nieuwe mensen ontmoeten op Tinder kan je doen door je zoekcriteria te verruimen: in vrienden zoek je immers wat anders dan in een relatie. Ben je bijvoorbeeld een heterovrouw, dan kan je je zoekcriteria eens instellen op ‘mannen en vrouwen’.

Een kritiekpunt van het gebruiken van Tinder als vriendschap app, is dat de meeste mensen de app natuurlijk gebruiken om te daten. Maak daarom wel je intenties kenbaar (of wees spontaan en kijk wat er gebeurt). Het beste kan je Tinder wellicht zien als een handige app om nieuwe mensen te leren kennen: of dat nu is voor daten of voor een vriendschap.

Op Tinder meld je je aan met je Facebook profiel.

Pluspunten
 • Snel mensen ontmoeten
Minpunten
 • Niet gericht op vriendschappen

6. Facebook Dating - Ontmoet mensen via het grootste sociale netwerk

Screenshots Facebook Dating app

Facebook Dating

Icon Facebook Dating app

Op Facebook zijn er talloze pagina’s voor mensen die dezelfde belangstellingen delen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde films, muziek, humor, eten, voetbal of kleding. Sommige Facebook community’s zijn open: je kan hier dus altijd reageren op berichten. Andere Facebook pagina’s zijn gesloten voor bijvoorbeeld privacy: daar moet je je eerst even aanmelden.
Het prettige van Facebook is dat je het waarschijnlijk al kent, en de app niet veel verrassingen voor je heeft. Daarbij is het gratis, en het leuke is dat je kan kijken hoe mensen op bepaalde items reageren, en of je ze op basis daarvan aardig vindt. Ook is Facebook een manier om makkelijk veel mensen tegelijk te leren kennen.

Pluspunten
 • Toegang tot vriendschappen via het grootste sociale netwerk van de wereld
 • Facebook groepen voor jouw interesses
Minpunten
 • Je levert je data en privacy in

7. MeetMe - Grappige manier om in contact te komen met anderen

Screenshots MeetMe app

MeetMe

Icon MeetMe app

MeetMe is een echte vriendschapsapp. Deze app valt onder hetzelfde bedrijf als de app Skout, en heeft als doel om mensen met dezelfde belangstellingen wereldwijd met elkaar in contact te brengen. En hij is gratis!

MeetMe is verkrijgbaar voor Android en Apple en je kan er zowel vrienden mee maken als daten. Je kan mensen er ook echt ‘vragen’ om vrienden met je te worden: een soort vriendschapsverzoek dus, maar dan ontspannen en speels. De app omschrijft zichzelf als ‘Nieuwe mensen ontmoeten en lol maken’.
Als je graag nieuwe vrienden wilt maken, is Meetme zeker een app om uit te proberen.

Pluspunten
 • Ontmoet mensen met dezelfde interesses
 • Zeer geschikt voor nieuwe vriendschappen
Minpunten
 • Niet de populairste en daarom weinig leden in NL

8. Bumble - Leuke vriendschap app

Screenshots Bumble app

Bumble

Icon Bumble app

Bumble is één van de leukste vriendschapsapp. Daarbij heeft Bumble een paar unieke eigenschappen waarmee deze app zich onderscheidt van andere apps.

Je kan je aanmelden bij Bumble voor:

Vriendschap (BFF)
Daten (Date)
Netwerken (Bizz)

Door in te stellen welke van de drie opties jij wilt, kan je mensen ontmoeten die op zoek zijn naar hetzelfde als jij.

Het leuke van Bumble is dat de app zijn naam eer aan doet: de naam klinkt vriendelijk en de uitstraling van de app is dat ook. Uniek is dat vrouwen door de app worden aangemoedigd om de eerste move te maken.

Als je een app zoals Badoo te massaal vindt, dan is Bumble misschien een optie die beter bij je past. Leuk zijn ook de blogs die je er kan lezen over vriendschap, carrière en liefde.

Bumble is gratis. Je kan je aanmelden via je Facebook account of je mobiele nummer.

Pluspunten
 • Super leuke app om te gebruiken
 • Speciaal gericht op vriendschappen
Minpunten

  9. Hey Vina - Vriendinnen app

  Screenshots Hey Vina app

  Hey Vina

  Icon Hey Vina app

  De app Hey Vina is een vriendschapsapp speciaal voor vrouwen. Het is ook daadwerkelijk een app om nieuwe vriendschappen te sluiten, en geen dating app.

  Qua hoe het werkt lijkt Hey Vina enigszins op een datingsite: net als Tinder swipe je de profielen die je leuk vindt, naar rechts. Een tip die gegeven wordt om nog makkelijker contact te leggen, is om een leuke profieltekst te schrijven en een foto van jezelf te plaatsen. Omdat de app met Facebook connect, krijg je een aantal profielen te zien van vrouwen die maar één Facebook vriend van je verwijderd zijn, zodat het wat vertrouwder voelt (en heel andere vriendinnen leren kennen kan natuurlijk ook).

  Je kan gratis gebruik maken van de meeste mogelijkheden van Hey Vina.  Met een betaald lidmaatschap heb je nog wat meer mogelijkheden, zoals:
  – Zien wie jouw profiel geliked heeft.
  – Je profiel in de spotlight zetten.
  – Ongedaan maken van verkeerde kant uit geswipete profielen.

  Pluspunten
   Minpunten

    Waarom vriendschap zoeken via een app?

    Datingsites zijn sociaal meer bekend dan vriendschaps apps. Dat is vreemd, want vriendschappelijke contacten zijn een belangrijk onderdeel van je sociale leven. Als je je netwerk van goede vrienden uit wilt breiden, is een vriendschap app een goed begin. Dit zijn redenen om het eens te proberen:

    • Je raakt in gesprek met (interessante) mensen die je anders niet zou ontmoeten, omdat ze bijvoorbeeld uit een andere woonplaats komen.
    • Als je net verhuisd bent, voel je je sneller alleen.
    • Andersom: als goede vrienden van je verhuizen, kan je voor je gevoel in een ‘gat’ terecht komen.
    • Je kan gericht zoeken naar mensen die dezelfde belangstellingen hebben als jij.
    • Net als op een datingsite, kan je op je gemak kijken of het klikt: je zit nergens aan vast.
    • Vriendschap apps zijn gratis of hanteren geen duur abonnement.
    • Vrijblijvend: je kan je altijd weer afmelden als het niets voor jou is.
    • Soms voel je je even niet begrepen door je omgeving en dan kan het opluchten om bepaalde onderwerpen met iemand anders te delen.

    Het kan ook zijn dat je door een ongelukkig situatie – pure pech – wat vrienden verloren bent. Sommige mensen ontmoeten snel nieuwe vrienden, andere wat minder.


    Waar let je op bij het aangaan van online vriendschappen?

    Het aangaan van een online vriendschap is erg leuk. Toch is het ook slim om altijd een beetje op te letten, net als wanneer je achter een datingsite zit.
    Hou hier bijvoorbeeld rekening mee:

    • Geef je grenzen aan: als je iets niet prettig vindt, of als je de vriendschap niet (meer) ziet zitten, geef dat dan aan. Veel apps of platforms hebben de mogelijkheid om iemand te blokkeren of een team dat je eventueel aan kan spreken.
    • Geef niet zomaar contactgegevens aan iemand die je niet kent.
    • Spreek ook een keer in het echt af. Online vriendschappen staan erom bekend dat het vaak online vriendschappen blijven. Dat is altijd minder waardevol dan een vriend(in) die je regelmatig in het echt ziet.
    • Ook al is het geen date, het kan best spannend zijn om met je online vriend(in) af te spreken. Dat is normaal. Laat je er niet door afschrikken en plan gewoon een leuke koffie – of borrel afspraak.
    • Heb je geen goed gevoel bij iemand, dan klopt dat vaak. Dat zijn contacten die je beter kan laten voor wat ze zijn.
    • Ook bij vriendschap apps geldt dat mensen graag weten met wie ze praten. Met een leuke foto van jezelf maak je makkelijker vrienden. Niet omdat het hierbij om uiterlijk gaat, maar omdat mensen het fijn vinden dat ze een beeld hebben bij hun nieuwe contacten.

    Op je gevoel afgaan is dus altijd belangrijk. Het blijft immers online, dus je weet nooit honderd procent zeker wie jouw online contact is, voordat je diegene ontmoet hebt.


    Hoe vind je offline vrienden?

    Een voordeel van offline vrienden blijft nog altijd dat het contact wat makkelijker uitloopt op een vriendschap. Dit komt omdat online contacten makkelijk online contacten blijven.
    Hoewel het in sommige gevallen lastig is, zijn er veel verschillende manieren om offline vrienden te maken. Op deze manieren kan je offline nieuwe mensen leren kennen:

    • Lid worden van een sportclub of vereniging.
    • Naar evenementen gaan waar je mensen kan ontmoeten met dezelfde belangstelling als jij (festival, conventie, cosplay evenementen).
    • Vrijwilligerswerk doen dat je aanspreekt.
    • Vaak iets buitenshuis ondernemen.
    • Er zijn ook mensen die een vriend of vriendin ontmoeten via het werk.
    • Soms ontmoet je nieuwe vrienden via vrienden die je al kent.
    • Als je het al langere tijd moeilijk vindt om (zowel online als offline) vrienden te maken, kan je overwegen om hier met iemand over te praten. Eenzaamheid komt veel voor, onder iedere leeftijd, en vaak kan je daar ook weer uitkomen.

    Probeer eens wat vaker een praatje met anderen te maken. Veel mensen vinden dat heel gezellig, en voor je het weet bloeit er misschien een hele leuke vriendschap uit.


    Conclusie; veel keuze

    Dating apps genoeg, maar bij welke apps kan je nu terecht als je nieuwe vrienden wilt maken? Bumble, Hey Vina, Badoo, Relatieplanet, Skout, Facebook en Tinder zijn de beste apps om vriendschappen te sluiten. Bij Bumble, Relatieplanet en Badoo kan je daarbij vooraf instellen (en dit ook altijd veranderen) waar je naar op zoek bent. Als je nieuwe vrienden wilt maken, geef je dat aan en dan verschijnen er in je zoekresultaten mensen die hetzelfde willen.

    Hoewel je Tinder prima kan gebruiken om nieuwe vrienden te leren kennen, zal dat toch lastiger zijn dan met apps zoals Skout, Bumble en Hey Vina. Veel mensen zijn er toch op zoek naar liefde en seks. Wel kan het helpen om je er aan te melden met de gedachte: ik ga gewoon lol maken.

    Voor zowel Tinder als de andere apps geldt dat je ook wat betreft vriendschappen, meer reacties krijgt met een persoonlijke profieltekst en een foto van jezelf.

    Voor online vriendschappen geldt hetzelfde als voor vriendschappen offline: kijk of je je op je gemak voelt en geef grenzen aan. Hou er wel altijd rekening mee dat je niet honderd procent zeker weet wie de ander is, voordat jullie hebben afgesproken. Ga dus gauw een kopje koffie drinken om vrienden te worden in real life.

    foto auteur Merel Kruit
    Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

    Schrijft veel over liefde, vriendschap en gezondheid en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

    Website
    © Datingappkiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement