Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Hoe kun je anoniem (online) daten? + 5 geschikte apps

Hoe kun je anoniem (online) daten? + 5 geschikte apps

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Wanneer discretie belangrijk voor je is doe je er goed aan om alleen te gaan daten op apps waar je zoveel mogelijk anoniem kunt blijven. Sommige dating apps zijn daar speciaal voor ontworpen, bijvoorbeeld omdat ze bedoeld zijn om een stiekeme flirt of affaire mee te vinden.

Andere dating apps bieden veel privacy omdat ze het vooral gewoon belangrijk vinden dat hun leden discreet en veilig kunnen daten. In dit artikel bespreken we welke dating apps geschikt zijn om anoniem te daten via internet en waar je daarbij allemaal op moet letten.


Dating apps voor anoniem daten

Hierbij een uitgebreid overzicht met vijf geschikte dating apps om anoniem te blijven tijdens het daten.


1. VictoriaMilan - De bekendste dating app voor overspel

Screenshots VictoriaMilan appBekijk de VictoriaMilan app

VictoriaMilan

Icon VictoriaMilan app

VictoriaMilan is een van de bekendste en populairste dating apps voor mannen en vrouwen die willen vreemdgaan. De app en de begeleidende datingsite zijn enorm populair in veel landen over de hele wereld, vooral bij gebonden mensen die op zoek zijn naar een affaire. Je kunt er echter ook terecht voor alleen een discrete flirt of chat. Dat betekent dat je er heel discreet en anoniem kunt daten. Er zijn bijvoorbeeld uitgebreide anonimity tools aanwezig, zoals een paniekknop die je meteen uitlogt en naar een neutrale website leidt. Ook is het mogelijk om met een anonieme gebruikersnaam lid te worden en hoef je vrijwel geen persoonlijke informatie te delen als je dat niet wilt.

Pluspunten
 • Wereldwijd heel populair
 • Uitgebreide anonimiteitshulpmiddelen
Minpunten
 • Geen dating app voor Android
Bezoek VictoriaMilan Download de VictoriaMilan app

2. NovaMora - Pittig daten voor gebonden mensen

Screenshots NovaMora appBekijk de NovaMora app

NovaMora

Icon NovaMora app

Novamora is als het ware de Nederlandse tegenhanger van VictoriaMilan. Oftewel, het is een datingplatform voor iedereen in Nederland die een minnaar of minnares zoekt. Novamora is geen dating app maar een mobiele datingsite, die zich dus niet als een losse applicatie op je telefoon plaatst maar die je met je mobiele browser bezoekt. Dat hoeft in dit geval zeker niet nadelig te zijn, want dan kun je ook niet per ongeluk door de mand vallen wanneer iemand toevallig het icoontje van de app op je telefoon ziet staan. Het is mogelijk een volledig anoniem profiel aan te maken. Novamora betitelt zichzelf als “een beetje pittig” en de voornaamste insteek van de site is dan ook het vinden van een erotisch avontuurtje. Als dat niet is wat je wilt, dan is dit datingplatform waarschijnlijk niet voor jou weggelegd.

Pluspunten
 • Volledig anonieme profielen
 • Speciaal voor spannende dates
Minpunten
 • Geen 100% dating app
Bezoek NovaMora Download de NovaMora app

3. Second Love - Omdat flirten niet alleen voor singles is

Screenshots Second Love appBekijk de Second Love app

Second Love

Icon Second Love app

De mobiele dating app SecondLove is net als Novamora een datingplatform dat speciaal is bedoeld voor gebonden mannen en vrouwen die op zoek zijn naar een affaire. Bij SecondLove ligt de nadruk echter wel wat meer op affectie en aandacht tot stand brengen voor de mensen die dat moeten missen in hun eigen relatie. Daar kan natuurlijk een slippertje uit voortkomen, maar SecondLove wordt ook veel gebruikt als uitlaatklep of om affectie met iemand anders dan de eigen partner te delen. Zoals de app zelf zegt is “flirten namelijk niet alleen voor singles”. Het is bij SecondLove mogelijk om een volledig anoniem profiel aan te maken, inclusief het gebruik van een fictieve naam, zodat niemand erachter hoeft te komen dat je er actief bent.

Pluspunten
 • Volledig anoniem profiel mogelijk
 • Populair dus veel leden
Minpunten
 • Klantenservice beperkt bereikbaar
Bezoek Second Love Download de Second Love app

4. Lexa - Anoniem daten met grootste dating app van Nederland

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Wanneer het je niet zozeer om een discrete affaire is te doen maar je wel graag heel discreet en het liefst volledig anoniem wilt daten kan Lexa zeker een optie zijn. Dat komt doordat je op deze dating app na het afnemen van een premium lidmaatschap de incognito modus kunt activeren. Daarmee zorg je dat jij niet te zien bent voor andere leden. Je verschijnt bijvoorbeeld niet in de zoekresultaten, je komt niet in overzichten met leden te voorschijn, je profiel wordt niet aan andere zelden voorgesteld via LexaMore en ook je profiel is niet te openen tenzij je de single in kwestie daar toestemming voor hebt gegeven. Dat is dus ideaal wanneer je op zoek wilt naar leuke singles zonder dat andere leden dat weten. Als je iemand ontdekt die je heel leuk lijkt kun je echter wel gewoon een berichtje sturen of het profiel ‘liken’ zodat die ene man of vrouw je profiel daarna wel kan bezoeken. Zo hou je het daten dus heel discreet en helemaal in eigen hand. Let wel op dat het voor deze benadering absoluut noodzakelijk is om zelf heel actief te daten!

Pluspunten
 • Uitgebreide en fijne dating app
 • Mogelijkheid om anoniem te blijven
Minpunten
 • Minder zichtbaar met incognito
Bezoek Lexa Download de Lexa app

5. Parship - Anoniem zoeken naar serieuze relatie

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

In het verlengde van dating app Lexa noemen we hier ook de Parship app. Ook deze dating app is bedoeld voor het zoeken van een serieuze relatie, misschien zelf nog wel meer dan bij Lexa het geval is. Ook al bestaat in deze app geen volledige incognito modus, je kunt wel nog altijd heel veel zelf bepalen wat andere singles wel en niet van je kunnen zien en lezen. Daarnaast is er geen zoekoptie in deze dating app, zodat je profiel automatisch beperkt zichtbaar is en dan ook nog alleen voor de mannen of vrouwen waar je veel mee gemeen hebt. Je hebt de optie om foto’s standaard te verbergen en alleen zichtbaar te maken voor de leden die jij interessant vindt. Dat geldt ook voor andere profieleigenschappen. En door de rest van je profiel zo discreet mogelijk op te stellen zorg je ervoor dat je in verregaande mate anoniem kunt daten.

Pluspunten
 • Zelf bepalen wie wat van je ziet
 • Alleen zichtbaar voor matches
Minpunten
 • Niet specifiek bedoeld voor anoniem daten
Bezoek Parship Download de Parship app

Hoe blijf je anoniem op een dating app?

Anoniem online daten begint dus bij het gebruiken van de juiste dating app. Er is echter ook veel dat je zelf kunt doen (of juist niet moet doen) waarmee je jouw anonimiteit in stand kunt houden. Waar moet je dan bijvoorbeeld op letten?

Bepaal zelf welke informatie je kenbaar maakt en voor wie

Normaal gesproken hou je zelf op je dating profiel natuurlijk de controle over welke informatie je wel of niet deelt. Mochten bepaalde gegevens verplicht zijn om in te vullen, dan kun je ten eerste gewoon zelf iets verzinnen. Zo kun je in elk geval het profiel opslaan zonder dat je informatie deelt die je liever voor jezelf houdt. Maar veel dating apps – vooral de apps die zich op discreet daten richten – bieden ook de mogelijkheid om informatie stapsgewijs en slechts aan de leden die jij goedkeurt te laten zien. Denk bijvoorbeeld aan foto’s op je profiel die standaard wazig worden weergegeven en die je alleen voor bepaalde mensen scherp kunt maken. Maar je kunt vaak ook persoonlijke informatie automatisch tonen nadat je iemand zelf hebt geliket.

Deel geen informatie over school of werk

Of het nu op je datingprofiel is of tijdens je berichtjes, je doet er verstandig aan om informatie over je werk of studie pas te delen wanneer je iemand echt volledig vertrouwt. Je moet jezelf zelfs afvragen of het überhaupt noodzakelijk is om die gegevens te delen. Wanneer je anoniem datet is de kans groot dat je dit niet doet voor een vaste relatie. Dan is het dus ook maar de vraag of de ander het echt interessant vindt om te weten wat je studeert of waar je precies werkt. Hou die informatie dus gewoon voor jezelf want je behoudt er je anonimiteit beter mee en schaadt meestal je kansen niet.

Kies een andere profielfoto dan elders op internet

Het is altijd een goed idee om een profielfoto alleen op een bepaalde dating app te gebruiken en nergens anders. Dezelfde foto op meerdere datingprofielen gebruiken is tot daaraan toe, maar zorg dan wel dat je ook op die dating apps geen gegevens van jezelf deelt die je liever niet kwijt wilt. Het is al helemaal een verkeerde keus om een profielfoto te kiezen die je ook op openbare websites zoals Facebook of andere sociale media hebt gezet. Die zijn kinderlijk eenvoudig aan elkaar te koppelen door iemand die weet wat hij doet. Hou die twee werelden dus voor de zekerheid maar volledig gescheiden.

Niet koppelen met Facebook en Instagram

Een aantal dating apps – zelfs de apps die specifiek discrete dating aanbieden – hebben de mogelijkheid om snel in te loggen met een extern account van bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Google. Dan ben je weliswaar binnen een paar tellen actief op de app, maar komen het dagelijks leven en je online dating activiteiten toch gevaarlijk dicht bij elkaar. Ook zijn er apps die je de optie bieden om nadat je bent aangemeld sociale media zoals Twitter en Instagram te koppelen. Dat doe je dan om aan te tonen dat je echt bent, of om makkelijk je voorkeuren te delen (zoals bijvoorbeeld je muzieksmaak via Spotify). Negeer die opties, want je vergroot er alleen maar het risico mee dat je betrapt zou kunnen worden.

anoniem

Vermijd apps waar je volledige echte naam direct kenbaar gemaakt wordt

Online dating is tegenwoordig steeds meer geaccepteerd. Was het voorheen nog volkomen logisch dat je een anonieme gebruikersnaam gebruikte voor een datingprofiel, tegenwoordig is het juist de normaalste zaak van de wereld om je echte naam daarvoor te gebruiken. Apps zoals Tinder en Happn hebben wat dat betreft online daten weer wat meer genormaliseerd want daar koppel je gewoon je Facebook aan de app. Maar daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten als je discreet en anoniem wilt blijven online. Vermijd die apps dus het beste gewoon, want als je (zoals bij Tinder) altijd met Facebook aan moet melden word ook je echte naam te pas en te onpas gedeeld. Kies dus gewoon voor dating apps die zich richten op anonieme dating en waarbij je een verzonnen naam mag gebruiken.

Gebruik een anonieme gebruikersnaam

Voor de meeste mensen die al wat ervaring hebben met anoniem online daten is deze tip een no-brainer, maar vermijd altijd je echte naam bij het aanmaken van een profiel. Zelfs als een app alleen om je voornaam vraagt is het risico veel te groot wanneer je die daadwerkelijk naar waarheid invult. Ga er altijd vanuit dat alle gegevens die je deelt met de dating app toch per ongeluk op je profiel terecht kunnen komen of zelfs gestolen of gelekt kunnen worden. Wanneer er in dat geval geen gegevens op straat komen te liggen waaraan je te herkennen zou zijn hoef jij je nergens zorgen over te maken.

Let op: gebruik geen nickname (een verzonnen gebruikersnaam) die je vaker hebt gebruikt, want ook dan ben je vaak sneller terug te vinden dan je wellicht zou denken.

Zorg dat andere gebruikers je sociale media niet kunnen vinden

Zoals we al lieten zien is het onverstandig om in te loggen op een dating aap met sociale media of om die achteraf aan je datingprofiel te koppelen. Maar zorg natuurlijk ook dat niemand aan de hand van jouw datingprofiel op andere manieren je echte accounts weet op te sporen. Dat betekent dat je altijd volledig verschillende gegevens gebruikt om je in te schrijven (bijvoorbeeld een los e-mailadres dat je alleen gebruikt voor het activeren van je datingprofielen). Gebruik ook geen gebruikersnaam waarvan je denkt dat die niet op jou is terug te leiden, maar die je ongemerkt al eens vaker hebt gebruikt. Hou voor de zekerheid alles zoveel mogelijk van elkaar gescheiden, dan verklein je de kans dat jouw datingprofiel op je ‘echte’ accounts (bijvoorbeeld profielen op sociale media) zijn terug te leiden.

Weiger locatieverzoeken en zet GPS uit

Sommige dating apps bieden de optie om je huidige locatie direct met de app of zelfs met de andere leden te delen. Dat is natuurlijk een veiligheidsrisico, maar het brengt ook vooral je anonimiteit in gevaar. Maak geen gebruik van dating apps waarbij het delen van je locatie verplicht of van essentieel belang is voor het datingproces. Weiger daarnaast elk verzoek om je GPS-locatie uit te mogen lezen aan apps waarbij dit slechts een aanvullende functie (en dus niet verplicht) is. En last but not least, stuur ook niet zomaar je locatie door naar leden die contact met je zoeken. Het is heel eenvoudig gedaan, bijvoorbeeld via de optie “locatie delen” wanneer je via Whatsapp aan het chatten bent, en dus ook een valkuil waar je makkelijk in stapt. Denk echter altijd goed na voor je dit doet, want aangezien je er toch verstandig aan doet eerst op neutraal gebied in het echt af te spreken is er eigenlijk nooit echt een noodzaak voor.

Maak gebruik van de blokkeer functie

Wanneer je discreet wilt daten doe je er goed aan om iedereen waar je een verkeerd gevoel bij krijgt zo snel mogelijk te blokkeren. Elke fatsoenlijke dating app bevat die optie. Doe geen moeite om de persoon in kwestie te rapporteren, want je weet maar nooit wat voor ergernissen en risico’s daar weer uit voort zullen komen. Vertrouw je iemand niet, is die persoon te opdringerig of meen je hem of haar te herkennen? Maak er geen woorden meer aan vuil maar blokkeer direct het profiel en ga verder met de leden waar je wel een goed gevoel bij hebt.

Spreek pas af wanneer je elkaar middels videochat hebt gezien

Op internet en dus ook op dating apps kan iedereen zichzelf precies zo voordoen als hij of zij wil. Daarom is het altijd een heel goed idee om pas met elkaar in het echt af te spreken als je zeker weet dat de andere is wie hij of zij beweert te zijn. Een goede manier om dat te checken kan een videochat zijn, want iemand die je aan het lijntje houdt of jou probeert te betrappen kan een videochat niet faken. Er is natuurlijk altijd een risico aan verbonden om zelf voor de webcam te verschijnen, dus zorg wel dat je dit pas doet tegen het moment dat je iemand 99% vertrouwt. Het beste moment is daarom ook kort voordat je inderdaad een echte ontmoeting af zou willen spreken.

Anonimiteit beperkt je online date-ervaring

Helaas betekent anoniem daten ook dat je enigszins beperkt wordt bij het daten. Hieronder leggen we uit op welke punten het soms knelt en hoe je daar zo goed mogelijk omheen kunt werken.

Mensen weten niet wie je bent

Aangezien het niet eenvoudig is om je identiteit zoveel mogelijk verborgen te houden kan het ook lastig zijn om een beetje vlot leuke contacten te leggen. Als je jezelf lastig kunt laten zien is het logischerwijs ook moeilijk om aan te tonen dat je zowel leuk als heel betrouwbaar bent. Ga daar dus een beetje creatief mee om en neem er vooral rustig de tijd voor.

Jij weet ook niet wie andere mensen zijn

Uit het feit dat andere mensen niet direct kunnen zien wie jij precies bent volgt ook dat het voor jou lastig is om de andere leden te doorgronden. Je moet echter ook zeker niet te goed van vertrouwen zijn, helemaal wanneer je juist alles op alles hebt gezet om discreet je gang te kunnen gaan. Dit kan dus een behoorlijke hindernis zijn tijdens het daten en betekent wederom dat je het rustig aan zult moeten doen zodat je de ander op een veilige manier steeds leert kennen.

Kans op nepprofielen

Wanneer je lid wordt op een anonieme dating app betekent dat niet alleen dat jij zelf makkelijk verborgen kunt blijven, maar dat ook andere leden hun ware identiteit eenvoudig geheim kunnen houden. Dat maakt je dus helaas ook vatbaarder voor ongeoorloofde praktijken tijdens online dating, zoals oplichting en nepprofielen. Wees dus nog meer op je hoede dan normaal.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies