Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

De 15 beste Tinder alternatieven van 2023

De 15 beste Tinder alternatieven van 2023

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Tinder is ook in 2023 nog altijd de populairste dating app bij Nederlandse singles. De app is makkelijk in gebruik en je vindt elke dag talloze singles online. We kunnen zelfs wel stellen dat de enorme groei van mobiele dating voor een groot deel aan Tinder te danken is. Het gebruik ervan is inmiddels zo breed geaccepteerd, dat je tegenwoordig juist gek wordt aangekeken als je Tinder als single niet op je mobiel hebt staan.

Toch gaat die populariteit gepaard met een prijs, want het kan tegenwoordig lastig zijn om op te vallen tussen de vele profielen. Bovendien zoekt lang niet iedereen er naar een serieuze relatie. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen om in 2023 een alternatief voor Tinder te nemen en welke dating apps je dan het beste kunt kiezen.


1. Parship - Succesvol daten op basis van je karakter.

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Bij Parship word je louter gekoppeld aan profielen die niet alleen je interesses met je gemeen hebben, maar waarbij zelfs jullie karakters bij elkaar passen. Daar ligt een uitgebreide persoonlijkheidstest aan ten grondslag. Het enige nadeel is dat je daardoor niet handmatig op zoek kunt naar profielen, maar met de juiste matches hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn. Parship bestaat uit een uitgebreide datingsite en een heel goede dating app.

Pluspunten
 • Matchen op persoonlijkheid
 • Uitgebreide profielen
Minpunten
 • Geen zoekmachine beschikbaar
Bezoek Parship Download de Parship app

2. Lexa - Mobiele app van de nummer 1 datingsite

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Lexa is een van de bekendste datingsites van Nederland die ook een veelzijdige dating app beschikbaar heeft. Je kunt je ook gewoon meteen aanmelden met de app, dus een profiel invoeren bij de datingsite is niet eens nodig. Je vindt hier heel veel profielen waar je gewoon zelf onbeperkt in kunt bladeren of zoeken. Berichtjes en flirts versturen doe je natuurlijk ook meteen via de Lexa app.

Pluspunten
 • Heel groot en divers ledenbestand
 • Meteen chatten via de app
Minpunten
 • Ontwerp zou intuïtiever kunnen
Bezoek Lexa Download de Lexa app

3. EliteDating - Romantische dating van zeer hoog niveau.

Screenshots EliteDating appBekijk de EliteDating app

EliteDating

Icon EliteDating app

EliteDating is een dating app die zich heel specifiek richt op alle hoogopgeleide singles die een echt serieuze relatie zoeken. Het platform staat wat betreft de doelgroep en het niveau ver weg van Tinder, maar kan juist daardoor een goed alternatief zijn als je een duurzame relatie zoekt. Net zoals Parship wordt er gebruik gemaakt van een uitgebreide persoonlijkheidstest die je aan de ideale kandidaten moet koppelen. Lid worden, de persoonlijkheidstest doorlopen en het matchen met andere singles kan allemaal gewoon in de mobiele app.

Pluspunten
 • Heel uitgebreide persoonlijkheidstest
 • Alleen voor hoger opgeleiden
Minpunten
 • Gebruiksgemak zou beter kunnen
Bezoek EliteDating Download de EliteDating app

4. Bumble - Vrouwen zetten hier altijd de eerste stap.

Screenshots Bumble app

Bumble

Icon Bumble app

Bumble is een heel unieke dating app, want op deze app zijn het altijd de vrouwen die na een match de eerste stap moeten zetten. Wanneer je vindt dat je als vrouw op Tinder te vaak de controle verliest over de situatie of hoe mannen jou benaderen kan Bumble dus een goed alternatief zijn. De mannen die je er ontmoet zijn ook automatisch van een iets ander kaliber, aangezien de echte haantjes hier niet zo snel naartoe komen. Overigens kun je Bumble ook gebruiken als een sociale media app, bijvoorbeeld om nieuwe vriendinnen te zoeken.

Pluspunten
 • Vrouwen kunnen de controle houden
 • Ook voor vriendschappen
Minpunten
 • Mannen kunnen weinig initiatief tonen

5. Happn - Daten op zowel locatie als interesses

Screenshots Happn app

Happn

Icon Happn app

Wanneer je een alternatief zoekt voor Tinder ligt de app Happn daar misschien nog wel het dichtst bij in de buurt. De populariteit van deze dating app is behoorlijk groot, maar je koppelt hier met singles waar je als het goed is net dat beetje meer mee gemeen hebt. Dat gaat namelijk voor een groot deel op locatie. Je krijgt sneller bepaalde profielen om te beoordelen die net als jij vaker op bepaalde plekken zijn geweest (zoals een theater, bioscoop, etc.). De kans is zo groter dat je van dezelfde dingen houdt en dus ook een betere klik met elkaar hebt.

Pluspunten
 • Makkelijker gelijkgestemde singles vinden
 • Veel activiteit tussen de leden
Minpunten
 • Minder leden dan Tinder

6. Ourtime - De serieuze dating app voor 50-plus singles

Screenshots Ourtime appBekijk de Ourtime app

Ourtime

Icon Ourtime app

Wie denkt dat mobiel daten alleen is bestemd voor jongeren heeft het mis, want via de Ourtime dating app kun je ook als 50-plusser prima aan een date komen. Je vindt er veel meer leeftijdsgenoten dan op Tinder die vaak ook nog eens veel serieuzer op zoek zijn naar een date en een relatie.

Pluspunten
 • Speciaal voor vijftigplussers
 • Zeer uitgebreide dating app
Minpunten
 • Je komt ook op Lexa te staan
Bezoek Ourtime Download de Ourtime app

7. Match4me - Mobiele dating voor hoger opgeleide singles

Screenshots Match4me appBekijk de Match4me app

Match4me

Icon Match4me app

Match4Me is net als EliteDating bestemd voor hoogopgeleide vrijgezellen, maar dan wel iets laagdrempeliger en relaxter dan op die concurrerende app. Bovendien is het een volledig Nederlands datingplatform, wat in dit geval ook betekent dat je profiteert van het Keurmerk Veilig Daten en de Thuiswinkel Waarborg. Je kunt er dus veilig en betrouwbaar daten met andere mensen van je eigen niveau. Bij de dating apps voor Android en iPhone is ook een veelzijdige datingsite beschikbaar.

Pluspunten
 • Matchen m.b.v. persoonlijkheidstest
 • Datingcoach beschikbaar
Minpunten
 • Inschrijven duurt wat lang
Bezoek Match4me Download de Match4me app

8. Pepper - Ontspannen en leuk daten met je eigen unieke fotocollage.

Screenshots Pepper appBekijk de Pepper app

Pepper

Icon Pepper app

Op Pepper date je met een profiel dat voor een groot deel bestaat uit een leuke fotocollage die je helemaal zelf samen kunt stellen. Dat is dus een hele visuele manier van daten, maar dan wel met meer diepgang en betekenis dan op Tinder. Je kunt al je interesses en datgene wat jij belangrijk vindt in het leven namelijk meteen duidelijk maken. Er is geen automatische matching aanwezig, maar zoeken is ook in de app heel eenvoudig.

Pluspunten
 • Veilig dankzij Keurmerk Veilig Daten
 • Gratis datingadvies voor alle leden
Minpunten
 • Te beperkte zoekfunctie
Bezoek Pepper Download de Pepper app

9. ROOTS dating - Mobiele dating voor christelijke singles

Screenshots ROOTS dating appBekijk de ROOTS dating app

ROOTS dating

Icon ROOTS dating app

Roots is de dating app voor christelijke singles die nauw verwant is aan de zojuist al besproken Pepper app en daar veel overeenkomsten mee heeft. Ook hier date je dus met een profiel in e vorm van een fotocollage. Wanneer je een christelijke achtergrond hebt en ook graag vanuit die basis met andere vrijgezellen in contact wilt komen voor het vinden van een duurzame relatie kan Roots een hele fijne dating app voor je zijn.

Pluspunten
 • Professionele mobiele dating app
 • Makkelijk gelijkgestemde singles vinden
Minpunten
 • Beperkt aantal leden
Bezoek ROOTS dating Download de ROOTS dating app

10. C-date - Opwindende afspraakjes via je mobiele telefoon.

Screenshots C-date appBekijk de C-date app

C-date

Icon C-date app

Bij veel mensen die uitgekeken zijn op Tinder komt dit doordat ze er te weinig serieuze singles ontmoeten. Maar wat nu als je juist op zoek bent naar een dating app waar het daten nog veel vrijblijvender is dan op Tinder? Dan kun je wellicht kiezen voor C-Date, de nummer 1 dating app voor het vinden van een casual date op iPhone of Android. Hier kijkt niemand er vreemd van op wanneer je alleen maar op zoek wilt naar een eenmalig avontuurtje.

Pluspunten
 • Goed functionerende mobiele app
 • Ook fijne datingsite beschikbaar
Minpunten
 • Foto's standaard wazig gemaakt
Bezoek C-date Download de C-date app

11. NovaMora - Discreet daten met spannende mensen.

Screenshots NovaMora appBekijk de NovaMora app

NovaMora

Icon NovaMora app

Net als bij C-Date draait het bij Novamora vooral om het vinden van mensen om opnieuw passie mee te beleven. Deze mobiele site is namelijk vooral in trek bij gebonden mannen en vrouwen die afleiding en affectie zoeken naast hun huwelijk. Je kunt er een volledig discreet profiel aanmaken. Het mag hier dus ook best wel een beetje pittig worden. Maar gaat iemand je te ver, dan kun je die persoon ook hele snel weer blokkeren en je loopt dus geen enkel gevaar.

Pluspunten
 • Speciaal voor casual dating
 • Volledig anoniem daten mogelijk
Minpunten
 • Soms een tikkeltje ordinair
Bezoek NovaMora Download de NovaMora app

12. Be2 - Heel persoonlijke mobiele matchmaking.

Screenshots Be2 appBekijk de Be2 app

Be2

Icon Be2 app

De Be2 dating app biedt serieuze singles een online platform voor het vinden van een duurzame relatie. Dat gebeurt op basis van de uitgebreide persoonlijkheidstest die elk lid moet doorlopen als hij of zij lid wordt. Je kunt zowel profielen swipen voor een match zoals op Tinder, maar ook simpelweg vertrouwen op de matches die je dagelijks ontvangt. Je krijgt een uitgebreid profiel tot je beschikking waarop je precies kunt laten zien wie je bent, wat je leuk vindt en wat voor mensen je wilt ontmoeten.

Pluspunten
 • Voor Android en iPhone telefoons
 • Goed geslaagde matchfunctie
Minpunten
 • Sommige teksten slecht vertaald
Bezoek Be2 Download de Be2 app

13. MetJou - Eenvoudige dating met serieuze profielen.

Screenshots MetJou appBekijk de MetJou app

MetJou

Icon MetJou app

MetJou combineert de snelle dating van Tinder middels de unieke FotoZapper optie met uitgebreid zoeken en filteren op basis van je interesses en voorkeuren. Dat levert een heel veelzijdige datingsite op, die ook uitstekend te gebruiken is op je mobiele telefoon. Aanmelden en je eigen profiel online plaatsen gaat net zo makkelijk mobiel als via de datingsite zelf. Je kunt dan ook meteen eenvoudig een heel uitgebreid profiel opstellen van jezelf om andere singles voor je te interesseren.

Pluspunten
 • Makkelijk in het gebruik
 • Snel matchen en uitgebreid zoeken
Minpunten
 • Geen app maar mobiele site
Bezoek MetJou Download de MetJou app

14. Lexa - De dating app van de datingsite van het jaar

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Samen met Lexa staat Lexa al jaren aan de top voor wat Nederlandse datingsites betreft. Het aantal leden is ongekend groot en ook de tevredenheid van die singles staat buiten kijf. Niet voor niets wordt de site al jarenlang verkozen tot datingsite van het jaar. Net als Lexa kun je natuurlijk naast de datingsite ook de dating app gebruiken. In tegenstelling tot bij Lexa of Parship raden we echter wel aan om die voornamelijk als ondersteuning bij de datingsite te gebruiken.

Pluspunten
 • Heel veel Nederlandse singles
 • Keurmerk Veilig Daten aanwezig
Minpunten
 • Soms inactieve profielen
Bezoek Lexa Download de Lexa app

15. Cupify - Vrijblijvend contacten zoeken

Screenshots Cupify appBekijk de Cupify app

Cupify

Icon Cupify app

Bij Cupify vind je de ongedwongen manier van daten die veel mensen zo leuk vinden aan Tinder, maar dan met veel meer aanvullende opties en mogelijkheden. In de Cupify app kun je namelijk niet alleen swipen, maar ook automatisch gekoppeld worden door een geavanceerd algoritme of gewoon zelf op zoek naar profielen. Ook beschikte de dating app al over een eigen live video chat functie, lang voordat andere apps zoals Tinder die toevoegden

Pluspunten
 • Zowel swipen als handmatig zoeken
 • Ook voor vriendschap, flirts en chats
Minpunten
 • Niet alleen Nederlandse leden
Bezoek Cupify Download de Cupify app

Waarom een alternatief voor Tinder?

Tinder is natuurlijk een geweldig leuke en uiterst populaire dating app. Welke redenen kunnen er daarom zijn om toch op zoek te gaan naar een alternatief voor Tinder?

Toe aan iets nieuws

De eerste reden om een alternatief voor Tinder te willen proberen is dat je gewoon even bent uitgekeken op de app. Want alhoewel swipen tussen profielen heel leuk (en soms ook wel een beetje verslavend) kan zijn, als het je niet zo enorm veel matches oplevert of je de singles in je eigen regio inmiddels wel een beetje hebt gezien, kan het leuk zijn om eens een andere dating app te proberen. En als je daarmee tot de conclusie komt dat Tinder toch echt wel de app voor jou is, dan duik je daar al snel met hernieuwd enthousiasme tussen alle singles.

Moeite om serieuze singles te vinden

Een nadeel van Tinder is dat het daten er behoorlijk oppervlakkig is. De meeste vrijgezellen die op de app actief zijn beoordelen andere leden vaak op het uiterlijk of die ene pakkende zin op hun profiel. Dat valt lastig te rijmen met een zoektocht naar de perfecte levenspartner. En dat staat nog los van het feit dat heel veel mensen op Tinder zitten voor het vinden van een casual avontuurtje, omdat matches verzamelen hun ego een boost geeft of gewoon omdat ze willen weten of ze een beetje goed in de markt liggen. Daar wordt een echt serieuze relatie vinden niet bepaald makkelijker van.

Je kunt keuzestress krijgen van teveel profielen

Het lijkt op het eerste oog maar wat fijn om veel opties te hebben. Maar van teveel keuze kan de gemiddelde mens al snel keuzestress krijgen. Dat kan op Tinder een rol spelen vanwege de enorme hoeveelheid profielen die je er vindt. Het kan dan heel lastig worden om tussen al die aantrekkelijke singles te moeten kiezen. Tel daarbij op dat je anderen overwegend op hun uiterlijk en uitstraling beoordeelt, en je kunt al snel het idee krijgen dat je de man of vrouw van je dromen alsnog aan het mislopen bent. Het kan dan echt een verademing zijn om een wat kleinschaligere dating app te gebruiken. Helemaal wanneer die ook wat uitgebreidere profielen bevatten zodat je meer informatie hebt om je keuze op te baseren.


Waarom geen vleeskeuring apps?

In ons overzicht van beste alternatieven voor Tinder hebben we met opzet gelijksoortige apps weggelaten. Wanneer je voornamelijk wilt swipen en matchen op uiterlijk is Tinder namelijk nog altijd de beste keus vanwege het grote aantal profielen.

We gaan ervan uit dat wanneer je op zoek bent naar een alternatief, dat voor een groot deel komt doordat je bent uitgekeken op de vleeskeuring op Tinder en je daarom meer diepgang zoekt. Dat betekent niet dat het altijd direct enorm serieus moet worden op de genoemde dating apps, maar ze voegen wel stuk voor stuk een extra dimensie toe aan het daten.

Serieus daten via een app met datingsite

Een serieuze manier om mobiel te daten met een app is om voor een dating app te kiezen die is ontwikkeld naast een datingsite. Daarmee combineer je namelijk het gemak en het plezier van mobiel daten met de vaak wat meer serieuze insteek van een datingsite.

Vaak vind je er uitgebreide profielen en gaat het zoeken en gekoppeld worden vaak veel verder dan alleen maar eindeloos door profielen swipen en hopen op een match. Tot slot kan het ook een goed idee zijn om gewoon voor een datingsite te kiezen waarvan de website ook optimaal te gebruiken is met de mobiele browser op je telefoon. Daarmee komen namelijk ineens ook heel specifieke ‘niche’ datingsites binnen bereik waar zomaar eens jouw gedroomde man of vrouw op actief zou kunnen zijn.


tinder iconDit artikel gaat over tinder, lees ook onze review over tinder.
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies