Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Instagram dating: de beste tips om mensen te ontmoeten

Instagram dating: de beste tips om mensen te ontmoeten

Laatst bijgewerkt: 28 juli 2022

We brengen een groot deel van ons leven online door. Sociale media zijn tegenwoordig zo populair, dat ze steeds vaker de plaats innemen van normale datingapps en gebruikt worden om dates te regelen. Vooral Instagram is een uitstekende plek om nieuwe mensen en zelfs een nieuwe partner te ontmoeten. Maar hoe werkt dat nu precies en hoe kun je de app gebruiken om te daten? In dit artikel leggen we uit hoe je mensen kunt ontmoeten via Instagram en hoe je ze vervolgens kunt benaderen.


De beste alternatieven voor Instagram om te daten

Is daten via sociale media en Instagram in het bijzonder toch niet echt iets voor jou? Wil je liever iemand leren kennen via een ‘normale’ datingapp? Dan kunnen wij alvast deze opties aanraden:


1. Lexa - dating app om te matchen

Screenshots Lexa appBekijk de Lexa app

Lexa

Icon Lexa app

Lexa is een van de grootste en populairste datingapps van Nederland. Op basis van je profiel en je locatie krijg je van Lexa profielen voorgesteld die je vervolgens kunt beoordelen door ze naar links of naar rechts te swipen. Vind je op deze manier niet wat je zoekt? Dan kun je aan de hand van handmatige zoekopdrachten ook heel makkelijk volledig zelf op zoek gaan naar je perfecte match die aan je wensen en je voorkeuren voldoet. Als de like uiteindelijk wederzijds is, kun je met elkaar chatten.

Pluspunten
  • Een van de populairste datingapps van Nederland
  • Voorgestelde profielen en handmatige zoekopdrachten
  • Brede doelgroep
Minpunten
  • Duurt even om uit te zoeken hoe alles werkt
Bezoek Lexa Download de Lexa app

2. Parship - online nieuwe mensen leren kennen

Screenshots Parship appBekijk de Parship app

Parship

Icon Parship app

Heb je genoeg van Tinder en soortgelijke datingapps waarbij alles draait om het uiterlijk? Ben je op zoek naar een serieuze relatie? Dan ben je bij Parship aan het juiste adres. Parship is een van de populairste en meest succesvolle manieren om betekenisvolle matches te vinden en op zoek te gaan naar een serieuze relatie. Elk lid moet een uitgebreide persoonlijkheidstest invullen. Op basis van je antwoorden krijg je vervolgens voorstellen van andere profielen die goed bij je zouden passen. Je hebt dus niet de mogelijkheid om zelf te zoeken naar profielen. Als je een profiel interessant vindt, kun je op verschillende manieren proberen contact te leggen, bijvoorbeeld door foto’s te delen of een glimlach of een berichtje te sturen.

Pluspunten
  • Persoonlijke matching op basis van uitgebreide persoonlijkheidstest
  • Perfect wanneer je op zoek bent naar een serieuze relatie
Minpunten
  • Doorlopen van de persoonlijkheidstest kost tijd
Bezoek Parship Download de Parship app

3. NovaMora - pikant alternatief voor instagram

Screenshots NovaMora appBekijk de NovaMora app

NovaMora

Icon NovaMora app

Ben je eerder op zoek naar spannende dates of extra avontuur? NovaMora is misschien wel de bekendste erotische app van Nederland. Nadat je je profiel aangemaakt hebt en aangeduid hebt waarnaar je op zoek bent, kun je aan de hand van zelf ingestelde zoekfilters op zoek gaan naar leuke profielen. Je kunt filteren op leeftijd, locatie en zelfs op uiterlijke kenmerken. Als je je interesse in een andere gebruiker wilt laten merken, kun je een knipoog of een berichtje versturen.

Pluspunten
  • App specifiek voor seksuele avonturen
  • Veel actieve leden
Minpunten
  • Niet om een serieuze relatie te vinden
Bezoek NovaMora Download de NovaMora app

Kun je Instagram gebruiken om te daten?

Instagram was oorspronkelijk enkel bedoeld om leuke en spontane foto’s met je (virtuele) vrienden te delen, maar wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt om nieuwe mensen te leren kenen en zelfs toffe singles te ontmoeten.

Juist omdat Instagram van oorsprong geen datingapp is, ligt de druk niet zo hoog en zijn er veel minder verwachtingen. Hierdoor is de sfeer eerder ongedwongen en ontspannen en kun je makkelijker contacten leggen en leuke conversaties voeren.


Hoe ontmoet je nieuwe mensen via Instagram?

Er zijn een aantal manieren om nieuwe single mensen te leren kennen via Instagram. We zetten de mogelijkheden hieronder voor je op een rijtje:

Bekenden vinden

Misschien heb je wel al iemand op het oog die single is en die je graag beter zou willen leren kennen? Misschien weet je zijn of haar Instagram wel of kun je dit via (gemeenschappelijke) vrienden te weten komen? Dan kun je heel eenvoudig de persoon in kwestie beginnen volgen op Instagram.

Onbekenden vinden

Uiteraard kun je ook zelf op zoek gaan naar interessante profielen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden. Allereerst kom je misschien wel gewoon leuke profielen tegen op de homepagina van Instagram of in de foto’s of de verhalen van andere gebruikers die je wel kent of volgt. Ook kun je nieuwe profielen ontdekken door eens doorheen de vriendenlijst van jouw vrienden of kennissen te scrollen.

Daarnaast kun je ook zelf actief en specifiek op zoek gaan naar andere single gebruikers. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te zoeken op single-gerelateerde hashtags. Typ eens #single, #singelife of #singelifeproblems in de zoekbalk en je zult alle posts te zien krijgen die deze hashtags bevatten. Misschien vind je hiertussen wel een gebruiker die je aanspreekt. Vergeet echter niet dat je met zo’n algemene hashtags gebruikers van over de hele wereld zult vinden en niet iedereen dus naast je deur zal wonen.

Je kunt ook zoeken op specifieke hashtags over je interesses of je hobby’s. Zo kun je misschien mensen vinden die dezelfde interesses hebben als jij. Neem ook je locatie op in je zoektocht, zodat je specifiek kunt zoeken naar mensen met dezelfde interesses die bovendien ook nog eens bij jou in de buurt verblijven.

Tot slot kun je ook zoeken op jouw locatie. Via het symbooltje rechts bovenaan naast de zoekbalk zie je gebruikers die posten vlakbij waar jij je bevindt. Je kunt in- of outzoomen om zo specifieke delen van je stad te bekijken.


Hoe benader je mensen via Instagram?

blank

Heb je tijdens je zoektocht een interessant profiel gevonden? Dan is het tijd om met de gebruiker in contact proberen te komen.

Volgen

Het allereerste wat je kunt doen om je interesse te tonen, is uiteraard de persoon in kwestie volgen op Instagram. Hij of zij zal hiervan een melding krijgen en daardoor misschien ook een kijkje nemen op je profiel. Wie weet volgt hij of zij je dan ook wel terug.

Liken

Instagram draait natuurlijk om het plaatsen van mooie en interessante foto’s. Als die persoon ook regelmatig foto’s uploadt, kun je deze misschien ook gaan liken om onder de aandacht te komen. Plaats hij of zij veel selfies? Dan is het zeker een goed idee om deze een like te geven. Hiermee zeg je immers dat je de persoon in kwestie wel aantrekkelijk vindt. Maar uiteraard like je niet enkel de selfies, maar ook andere foto’s waarop hij of zij met vrienden poseert of zijn of haar hobby’s of interesses toont.

Er is geen enkele regel die zegt hoeveel foto’s je mag of moet liken. Doe dus vooral wat voor jou goed voelt, zonder de andere persoon het gevoel te geven dat je hem of haar lastigvalt of zelfs stalkt. Like echter best geen oude foto’s van weken of zelfs maanden geleden. Dit fenomeen, ook wel deep liken genoemd, suggereert immers dat je doorheen iemands hele profiel gescrold hebt.

Reageren

Naast liken, kun je af en toe ook eens reageren op een post. Deze reactie kan zowel grappig als flirterig zijn. Ook hier geldt: reageer niet enkel op selfies; andere foto’s geven zelfs vaak nog meer mogelijkheden. Als die persoon bijvoorbeeld een foto van een lekker gerechtje post dat hij of zij zelf gemaakt heeft, kun je reageren dat je wel graag eens van zijn of haar kookkunsten wil genieten.

Wees je er uiteraard van bewust dat iedereen deze opmerkingen kan zien, dus blijf altijd beleefd en respectvol. Reageer ook niet op elke foto die hij of zij post, want dat komt al snel opdringerig over, zeker als de persoon in kwestie nooit reageert op je opmerkingen.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om te reageren op de stories van andere gebruikers. Dit zijn foto’s of video’s die slechts 24 uur zichtbaar zijn. Als je hierop reageert, met een emoji of een persoonlijk berichtje, komt je reactie meteen in de inbox van de persoon in kwestie terecht.

Direct message (DM)

Een andere manier om in contact te komen met iemand is door een DM (of direct message) te sturen. Deze optie is uiteraard minder subtiel, aangezien je op deze manier iemand heel direct en rechtstreeks aanspreekt.

Aangezien Instagram echter geen echte datingapp is, kun je best vermijden om iemand meteen op date te vragen. Stuur in plaats daarvan een berichtje over een post op zijn of haar profiel (bijvoorbeeld over een film waarover hij of zij onlangs een foto geplaatst heeft of over zijn of haar hobby’s en interesses). Geef de persoon in kwestie tijd en blijf zeker geen berichtjes sturen als je niet onmiddellijk een reactie krijgt.

Je kunt trouwens best enkel een DM sturen als de andere persoon ook op de een of andere manier alvast wat interesse in jou getoond heeft, bijvoorbeeld door ook jouw foto’s te liken en/of je terug te volgen.

Krijg je uiteindelijk reactie op je persoonlijke berichtje? Zijn jullie zo al een tijdje aan het praten? Dan kun je een berichtje sturen met de vraag om eens op date te gaan en jullie gesprekken offline voor te zetten.


Hoe optimaliseer je je profiel voor dating via Instagram?

Als je Instagram wilt gebruiken om nieuwe mensen te ontmoeten en zelfs om een date te vinden, is het belangrijk dat je profiel er aantrekkelijk uitziet. Op die manier zullen andere gebruikers sneller op je berichtjes antwoorden en ben je ook interessanter om zelf aan te spreken.

Er zijn drie belangrijke onderdelen met betrekking tot je profiel: je profielfoto, je gebruikersnaam en je biografie. We zetten ze hieronder op een rijtje:

Profielfoto

Een profielfoto zegt veel over een persoon. Kies dan ook voor een kwalitatieve foto die je persoonlijkheid weergeeft. Zo kun je een foto gebruiken van jezelf als je je hobby uitvoert. Ook selfies kunnen zeker gebruikt worden als profielfoto. Het belangrijkste is dat je hoe dan ook niet te veel filters op je foto gebruikt. Mensen moeten immers de echte jij kunnen zien.

Gebruikersnaam

Kies een korte en duidelijk naam die voor andere gebruikers meteen te begrijpen is. Je gebruikt dus best geen willekeurige karakters.

Biografie

Je biografie is de plaats bij uitstek om de aandacht te trekken en jezelf te verkopen; maak hier dan ook gebruik van. In je bio kun je meer vertellen over je woonplaats, je studie of je werk en je hobby’s en interesses. Dit maakt je profiel niet enkel aantrekkelijker maar zorgt er ook voor dat anderen meteen gespreksstof hebben als ze een gesprek met je willen aanknopen.

Naast deze drie onderdelen, zijn er nog een aantal andere zaken waarmee je rekening moet houden:

Openbaar profiel

Het is ook belangrijk dat je profiel openbaar staat. Op die manier kunnen andere gebruikers je foto’s en je verhalen bekijken en je ook (terug)volgen.

Representatie

Zorg dat je profiel een goede representatie is van wie jij bent en wat je doet of leuk vindt. Alle foto’s die je in een (ver) verleden gepost hebt en niet meer passen bij de persoon die je nu bent, kun je dan ook best verwijderen.


Overige dating tips voor Instagram

Zoals eerder gezegd is Instagram van oorsprong geen datingplatform. Hou hier dan ook rekening mee als je iemand anders benadert. Het is immers niet omdat jij graag nieuwe mensen wil leren kennen, dat iedereen op zoek is naar een date. Als je geen reactie krijgt op je pogingen om contact te zoeken, is het dan ook best om het daarbij te laten en de persoon niet te overladen met nog meer berichten.

Wees je er ook van bewust dat veel gebruikers op Instagram misschien al in een relatie zitten, zonder dat ze hier publiekelijk over posten. Uiteraard is het toegestaan om foto’s te liken of zelfs iemand te volgen, maar stuur geen flirterige opmerkingen als je niet zeker bent of iemand wel daadwerkelijk single is. Je kunt je pijlen dan beter richten op iemand anders.


Alternatieve social media om mensen te ontmoeten?

We spenderen tegenwoordig allemaal best veel tijd op sociale media. Niet gek dus dat deze kanalen steeds vaker gebruikt worden als datingplatform. Naast Instagram zijn er dan ook nog een aantal andere socialemediakanalen die je kunt gebruiken om nieuwe mensen te leren kennen.

Hoewel de meeste mensen Facebook gebruiken om op de hoogte te blijven van het leven van hun vrienden, kun je er misschien ook wel de liefde van je leven vinden. Wie weet vind je tussen je vriendenlijst, de vriendensuggesties of in een groep waarvan je lid bent wel een interessante single. Ook via Twitter vinden mensen soms een nieuwe relatie.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies