Tinder is de dating app die al een aantal jaar met stip bovenaan staat in de lijst met populairste apps. De combinatie van daten binnen je eigen regio en profielen swipen om met andere singles te matchen is een gouden combinatie gebleken.
Maar dat betekent niet dat Tinder helemaal perfect is, want er kleven ook behoorlijk veel nadelen aan de meestgebruikte dating app ter wereld. In dit artikel zetten we 8 van die nadelen op een rijtje en geven we je ook 3 goede alternatieven voor Tinder wanneer je wel toe bent aan eens wat anders.
- Deze 3 dating apps zijn beter dan Tinder
- 1. Je hebt Facebook nodig
- 2. Veel leden dus je valt minder snel op
- 3. Geen diepgaande matching
- 4. Oppervlakkig en vrijblijvend
- 5. Alleen zoeken in je eigen regio
- 6. Tinder Plus en Gold zijn behoorlijk duur
- 7. Ook als betaald lid heb je steeds meer concurrentie
- 8. Er zijn ook nepprofielen actief
Deze 3 dating apps zijn beter dan Tinder
Wanneer je al kennis hebt gemaakt met een of meer van de nadelen van Tinder die we in dit artikel gaan bespreken, dan kan het heel goed zijn dat je inmiddels wel open staat voor alternatieven voor deze dating app. Daarom hebben we tot slot nog drie alternatieven voor Tinder voor je waarmee je hopelijk beter uit de voeten kunt. We hebben deze specifieke dating platforms vooral gekozen vanwege de volgende eigenschappen:
- Actieve profielcontrole
- Uitgebreide matching
- Functionele dating app met groot gebruiksgemak
- Beter geschikt voor serieuze relaties
Wil je meer weten over Tinder alternatieven? Lees dan hier verder
1. Parship - Serieuze matching voor wie een relatie zoekt
Parship
Het enige nadeel wanneer je overstapt van Tinder naar de Parship dating app is dat de benadering heel anders is en dat kan even wennen zijn. Je wordt bij Parship namelijk van begin tot eind begeleid bij het vinden van de perfecte matches. Er is bijvoorbeeld geen swipelijst waar je zelf profielen in kunt beoordelen. Er is zelfs geen manier om handmatig naar andere singles te zoeken. Je moet dus volledig vertrouwen op de profielen die Parship aan jou voorstelt. Maar aangezien dat wordt gedaan op basis van de wetenschappelijk onderbouwde persoonlijkheidstest kun je er gelukkig wel vanuit gaan dat de profielen die aan je worden voorgesteld meestal goed bij je passen. Tot slot is de Parship app ook gewoon een van de mooiste en meest gebruiksvriendelijke dating apps die er zijn.
- Heel serieuze mobiele dating
- Wetenschappelijk onderbouwde matches
- Zeer vlot werkende dating app
- Je kunt niet zelf swipen
2. Lexa - Serieuze dating met handige dating app
Lexa
Voordat Tinder zo enorm populair werd was datingsite Lexa voor veel singles het meest voor de hand liggende datingplatform om zich bij aan te sluiten. Maar ook vandaag de dag is de datingsite nog heel populair, niet in het minst omdat er een geavanceerde, uitgebreide en gebruiksvriendelijke dating app beschikbaar is voor alle leden. De mobiele toepassing heeft alle functies die je mag verwachten van een dating app, want je kunt zowel matchen met singles op basis van een profielenlijst als handmatig naar de perfecte partner zoeken met de zoekmachine. Erg positief is dat je bij Lexa profiteert van alle voordelen die het Keurmerk Veilig Daten met zich meebrengt dus de kans dat je hier nepprofielen aantreft is klein.
- Keurmerk Veilig Daten
- Veel uitgebreide profielen
- Heel veel opties in de app
- Nog altijd wat te vrijblijvend
3. Happn - Makkelijk daten op locatie en interesses
Happn
Happn heeft wellicht niet de uitgebreide profielen en matching van de twee apps die we hierboven hebben genoemd, maar omdat je wordt gekoppeld aan singles die op dezelfde plekken komen als jij wordt de kans een stuk groter dat jullie ook veel interesses met elkaar gemeen hebben. Omdat de app nog wat kleinschaliger is dan Tinder is het bovendien momenteel wat eenvoudiger om op te vallen tussen de andere singles. Daardoor heb je ook minder snel een betaald abonnement nodig om matches op te doen. En de app is ook gewoon heel fijn om te gebruiken, want dankzij het swipen en matchen op basis van geslacht, locatie en leeftijd doet die nog altijd sterk denken aan Tinder.
- Alle positieve eigenschappen van Tinder
- Betere matches op basis van interesses
- Makkelijker opvallen dus meer interactie
- Profielcontrole kan beter
1. Je hebt Facebook nodig
Om een profiel aan te kunnen maken bij Tinder heb je altijd Facebook nodig. De meeste mensen zullen dat niet zo erg vinden, maar met de toenemende vragen omtrent privacy van Facebook-gebruikers zijn er toch steeds meer mensen die besluiten Facebook niet meer zo intensief te gebruiken als voorheen.
Op het eerste oog lijkt het dan fijn dat je tegenwoordig ook bij Tinder lid kunt worden op basis van je telefoonnummer. Maar het is goed om te weten dat je ook dan gebruik maakt van de systemen van Facebook om je Tinder profiel te activeren. Je ontkomt er dus niet aan om op een of andere reden met Facebook te maken te krijgen wanneer je gebruik wilt gaan maken van Tinder.
2. Veel leden dus je valt minder snel op
Tinder is momenteel razend populair, vooral onder jongeren maar ook steeds meer single 40-plussers weten de dating app te vinden. Dat betekent echter ook dat er enorm veel concurrentie is op de dating app. Net zoals jij heel makkelijk door honderden, zo niet duizenden profielen kunt swipen ben ook jij voor de andere singles vaak een van de vele profielen in hun regio.
Als je dat bij voorbaat al ontmoedigend vindt en dan in de praktijk ontdekt dat je inderdaad heel weinig matches opdoet is het begrijpelijk dat je snel teleurgesteld bent. Natuurlijk moet je niet meteen bij de pakken neer gaan zitten, maar als daten via Tinder vooral veel tijd en energie kost zonder dat je er echt veel leuke matches en soms een date weet te krijgen is het slim om ook eens een ander datingplatform te gebruiken.
3. Geen diepgaande matching
Tinder draait nog altijd in de eerste plaats om de fysieke klik die je voelt bij een ander profiel. Naast iemands profielfoto’s krijg je namelijk maar heel beknopte informatie te zien en ook de matching is heel beperkt. Je krijgt profielen te zien die zich in jouw eigen regio bevinden van het geslacht waar je naar op zoek bent, meer stelt het niet voor.
Dat maakt het vooral leuk als een vervanging of aanvulling op het zoeken naar een leuke single in het dagelijks leven of in de kroeg. Natuurlijk kun je tegen je droompartner aanlopen, maar door het ontbreken van matching op basis van voorkeuren, opleidingsniveau en andere belangrijke factoren is de kans dat je sneller dan anders je droompartner zult vinden maar klein.
4. Oppervlakkig en vrijblijvend
Uit het vorige punt volgt ook dat daten via Tinder gewoon nogal oppervlakkig is. Wanneer je niet zozeer naar de perfecte partner op zoek bent maar vooral plezier wil hebben en graag alles wat meer op zijn beloop laat is dat natuurlijk prima.
Maar wanneer je meer diepgang zoekt in je contact met andere singles dan kun je behoorlijk uitgeblust raken van Tinder. Natuurlijk hoop je op een serieus antwoord op een berichtje of dat je zelf een betekenisvolle reactie van iemand krijgt, maar de realiteit is gewoon dat veel leden gewoon zoveel profielen naar rechts swipen en bij hun eerste berichtje niet verder komen dan een een “hey”of “hoi”. (En dan laten we alle mannen en vrouwen die alleen een vrijblijvend seksavontuurtje zoeken nog buiten beschouwing).
5. Alleen zoeken in je eigen regio
Een van de kenmerkende eigenschappen van daten met Tinder is dat je alleen zoekt binnen je eigen regio. Op basis van je GPS-locatie worden er profielen aan je voorgesteld die zich op dat moment bij je in de buurt bevinden.
Dat is nog afkomstig van het vrijblijvende idee achter de app, die nu eenmaal het levenslicht zag als app voor zogenaamde ‘casual dating’. Het spreekt voor zich dat je bij een snelle vrijblijvende date vooral de mensen in de buurt wilt leren kennen, terwijl je bij het zoeken van een serieuze relatie waarschijnlijk ook wel wat verder zou willen kijken.
Want stel je voor dat jouw prins op het witte paard net een paar honderd meter verder woont dan Tinder voor jou acceptabel vindt? Dan loop je die persoon dus geheid mis en dat zou zonde zijn.
6. Tinder Plus en Gold zijn behoorlijk duur
Een heel belangrijke reden voor het succes van Tinder is dat de app voor een groot deel gratis te gebruiken is. Je kunt namelijk ook als gratis lid (binnen bepaalde limieten) gewoon swipen, matchen en berichtjes uitwisselen. Als je een heel populair profiel hebt en actief bezig bent met de app is het vaak niet zo’n punt om een date en wellicht zelfs een relatie te vinden zonder ooit een cent uit te hoeven geven. Maar heb je minder geluk of simpelweg minder tijd, dan kan het een goed idee zijn om een betaald lid te worden.
In vergelijking met andere populair dating platforms zoals Lexa en Relatieplanet is Tinder dan ineens wel heel duur. Elke maand kost het ook hetzelfde, want er is geen korting op het maandabonnement wanneer je meteen lid wordt voor meerdere maanden. Zo wordt Tinder ineens weer heel duur voor iemand die graag meer wil kunnen swipen of vaker getoond wil worden in de swipelijst van andere leden.
7. Ook als betaald lid heb je steeds meer concurrentie
Naarmate meer mensen gebruik maken van de app zijn er ook meer betaalde leden. Tinder is niet voor niets de meest winstgevende app aller tijden. Opvallen tussen al die premium members wordt dus helaas ook steeds lastiger. Was je voorheen al snel een van de weinig leden die betaalde om meer Super Likes uit te delen of een bepaalde tijd bovenaan de swipelijsten in je omgeving te komen, tegenwoordig heb je daar ook snel met hevige concurrentie te maken. Zelfs het duur betaalde Tinder Plus of Tinder Gold is dus allang geen garantie meer op meer likes, matches en chats zoals dat eens het geval was.
8. Er zijn ook nepprofielen actief
Ook al heeft iedereen die lid wil worden een Facebook-account nodig, toch houdt dat ook malafide personen niet altijd tegen om op Tinder actief te worden. Die mensen maken bijvoorbeeld nepprofielen aan in de hoop zoveel mogelijk matches te krijgen. Uiteindelijk draait het ze niet om daten maar om anderen zoveel mogelijk geld afhandig te maken.
Dat doen ze door nietsvermoedende singles verliefd te laten worden op deze profielen van niet-bestaande personen. Met gladde praatjes en allerlei wilde verhalen proberen ze die singles vervolgens over te halen om geld naar ze over te maken. Dat geld zie je nooit meer terug en ook een date of relatie zul je er nooit aan overhouden. Deze nepprofielen komen helaas op vrijwel elk datingplatform voor, maar Tinder is veel minder actief met het verwijderen ervan dan andere bekende dating apps en datingsites.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 8 nieuwe dating apps (2024)
- De beste 150 vragen voor je Tinder Match
- 20 Tinder gesprek tips; zo hou je een gesprek gaande
- 20 Tips voor de beste openingszin op Tinder of Happn
- 11x de beste dating app voor jongvolwassenen (20-40 jaar)
- Tinder storing: bekijk de huidige status
- Is Tinder gratis?
- 15 tips voor een goede profielfoto op een dating app
- Instagram dating: de beste tips om mensen te ontmoeten