Deze site bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie bij jouw inschrijving op een dating app.

Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

20 Tinder gesprek tips; zo hou je een gesprek gaande

20 Tinder gesprek tips; zo hou je een gesprek gaande

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Tinder is één van de makkelijkste en leuke datingapps. Op het moment dat je een leuke potentiële date ontmoet, is er niks spannender dan een beetje flirten en naar een date toe werken. Hoe hou je nu een goed gesprek gaande? In deze blog vind je daar allerlei handige tips voor. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met Tinder, kan je met de ideeën uit dit artikel wat inspiratie opdoen. Je zal merken dat als jullie een klik hebben, er al veel vanzelf gaat. De tips uit deze blog zijn handig voor zowel mannen als vrouwen.


80% heeft meer succes met deze dating apps


1. Refereer naar zijn of haar profieltekst

Dit is voor mannen en vrouwen een handige tip om het gesprek goed mee te beginnen. En een goed begin is vervolgens belangrijk voor een goedlopend gesprek!

Als het goed is heeft je match een profieltekst geschreven over zichzelf. Door hier een leuke vraag over te stellen, heb je een goede opening voor een levendig gesprek. Zeker wanneer jullie dezelfde belangstelling hebben.

Stel het liefst een open vraag (zie tip 12.) over iemands profiel. Zo voorkom je dat het gesprek snel doodloopt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Cool dat je op Bali bent geweest! Wat was je favoriete plek?
 • Wat is je favoriete Italiaanse gerecht?
 • Waar wil je ooit nog heen op vakantie?

Wat je precies vraagt, hangt er natuurlijk vanaf wat er op iemands profiel staat. Probeer vragen over werk te mijden. Veel mensen op Tinder hebben al veel standaard gesprekken achter de rug met vragen over hun carrière.

blank


2. Kies een leuk gespreksonderwerp

De tip hierboven is gelukkig ook meteen een gespreksonderwerp. Waarschijnlijk kan je daar nog wel even mee verder. Er zijn allerlei onderwerpen waar je met iemand over kan chatten (zie ook onze tips hieronder). Belangrijk voor een gespreksonderwerp is dat je interesse toont in hoe iemand is en wat iemand graag doet.
Zo kan je bijvoorbeeld vragen:

 • Wat doe je het liefst op vakantie?
 • Ben je een ochtend of een avondmens?
 • Hondenmens, kattenmens of caviamens?
 • Van welke films hou je?

Dit soort vragen kan je prima stellen met een grapje, zo hou je het lekker luchtig.

blank


3. Probeer je match uit te dagen

Eén van de manieren om je match uit te dagen, is door hem of haar een beetje te plagen of uit te dagen. Naast dat dat leuk, luchtig en gezellig is, wordt de ander geprikkeld om aan jou te denken. Als je een keer op date wilt met de ander, is dát natuurlijk wat je wilt bereiken.

Je kan bijvoorbeeld zeggen tegen de ander:

 • ‘Ga je weer streken uithalen vanavond?’
 • ‘Maak je nu alwéér spaghetti?’
 • ‘Volgens mij ben jij veel minder onschuldig dan je eruit ziet.’

Wees niet te flauw, en maak het liefst een grapje over een onderwerp dat al een keer voorbij is gekomen in jullie gesprek.


4. Reageer niet te snel, maar wacht ook niet te lang.

Over deze tip is soms discussie: de één zegt dat je niet te snel moet reageren, terwijl de ander zegt dat dit niets uitmaakt. De tip die wij hebben is dat je best snel kan reageren als het je uitkomt, maar niet bij ieder bericht. Een beetje onvoorspelbaarheid houdt de conversatie wel zo spannend.

Te lang wachten is ook niet handig, in geen enkel Tinder gesprek. Omdat het vaak voorkomt dat mensen contact hebben met meerdere matches (of gewoon een druk leven hebben), is er zo de kans dat je vergeten wordt of naar de achtergrond verdwijnt. Zonde! Daarbij is spelletjes spelen ook niet nodig: je hoeft niet langzaam te reageren als de ander dat een keer doet.


5. Stel leuke vragen

In deze blog kan je allerlei inspiratie vinden om leuke vragen te stellen aan je Tinder match. Voor nog veel meer concrete tips kan je ons artikel ‘De beste 150 vragen voor je Tinder Match‘ lezen. Met deze blog zit je nooit meer zonder ideeën voor je Tinder gesprekken.

Loopt het gesprek echt niet zo goed, dan zijn jullie misschien niet zo’n match als Tinder voorstelde.


6. Geef complimenten

Een compliment op zijn tijd is leuk, lief en belangrijk. Iedereen ontvangt ze graag, zowel mannen als vrouwen. Je kunt op allerlei momenten een compliment geven, als het maar oprecht is. Probeer daarnaast te vermijden een compliment te maken over iemands uiterlijk.

Waar kan je beter een beetje mee uitkijken:

 • Teveel complimenten geven.
 • Het gesprek starten met een compliment over iemands uiterlijk. Dit komt onzeker en een beetje wanhopig over. Doe dit dus niet.

blank


7. Leg je match grappige dilemma’s voor

Iets waar je samen over kan lachen en wat voor veel extra gespreksstof kan zorgen, is het voorleggen van grappige dilemma’s aan je Tinder Match. Je moet hiervoor al wel enigszins een klik hebben met de ander, want het is een beetje vreemd als het uit de lucht komt vallen.
Op onder meer de website dilemma op dinsdag kan je ideeën opdoen om rare vragen aan je match te stellen. Je zal zien dat er absurde en hilarische vragen op staan zoals:

 • Je koopt alleen nog maar spullen van de onderste plank in winkels of je moet een pakje boter in één keer opeten. Wat kies je?
 • Wil je liever blaffen naar iedereen die je tegenkomt, of altijd zwaaien?
 • Hak je liever wekelijks een boom om, of laat je elke dag iemand struikelen?
 • Heb je liever elke dag een zeepsmaak in je mond, of schoenen vol honing?

En zo zijn er nog allerlei andere vragen. Zelf bedenken naar aanleiding van jullie gesprek kan natuurlijk ook!

blank


8. Hou de berichten lekker kort

Tindergesprekken kort houden is om meerdere redenen belangrijk. Je gesprek blijft er spontaan en levendig door, maar bovenal heeft niemand zin om hele lappen tekst door te lezen! Bij hele lappen tekst haken mensen af. Dit heeft te maken met concentratie.

Daarnaast is het lastiger reageren op een enorm stuk tekst. Zo’n lange tekst vraagt eigenlijk ook om een lange reactie. Veel mensen hebben daar niet zo’n zin in, en als ze dat wel hebben is het spontane element weg uit het gesprek. Het is juist leuk als het een beetje luchtig blijft.


9. Toon interesse in de ander

Geen gesprek loopt goed als de interesse eenrichtingsverkeer is. Het komt helaas regelmatig voor dat de één over zichzelf praat en de ander niet aan bod komt. De kans is groot dat de ander hier genoeg van krijgt en het gesprek doodloopt. Als je oprecht interesse hebt in de ander gaat het waarschijnlijk vanzelf, maar stel de ander regelmatig een vraag. Doe dit niet alleen om daarna weer heel veel over jezelf te vertellen.

Téveel vragen op de ander afvuren zal daarentegen ook niet werken. Het is zelfs bewezen dat mensen die elkaar voortdurend vragen stellen, zich minder snel met elkaar verbonden voelen. Als je merkt dat de Tinder conversatie van jouw kant of de kant van de ander één groot vragenvuur is, vraag je dan af of het contact wel goed loopt.


10. Laat jouw eigen gevoel voor humor zien, maar sla er niet in door.

Soms zijn Tinder gesprekken eng. Daar heeft iedereen last van, maar sommige mensen  Ga je online dus niet uitsloven en wees dezelfde persoon als die je (als het goed is) in het echt bent. Maak af en toe je eigen grapjes, zelfs als ze nog zo raar zijn (niet doorslaan natuurlijk) en doe je niet anders, of extraverter voor dan je bent. Veel mensen zitten helemaal niet te wachten op iemand die voortdurend bijdehand doet of druk is. En ook al is het online: vooral vrouwen kunnen het voelen als de ander niet zichzelf is.


11. Stel open vragen

Een belangrijke tip om je Tinder gesprekken levendig te houden, is om open vragen te stellen. Op gesloten vragen kan iemand alleen ja of nee antwoorden en eventueel dezelfde vraag aan je teruggeven. Na dat je allebei de ja/nee vraagt beantwoord hebt, valt er weinig meer te zeggen. Er zijn zelfs mensen die na een gesloten vraag alleen ‘ja’ of ‘nee’ antwoorden en verder niets meer zeggen. Zonde! Laat gesloten vragen (tenzij je grapjes aan het maken bent of iets soortgelijks) dus achterwege, zeker wanneer je iemand nog net kent. Het is helaas echt zo dat het gesprek dan makkelijk spaak loopt.
Natuurlijk hoef je niet meteen te schrikken als je toch een keer zo’n vraag stelt, maar doe het bij voorkeur niet (meer).

Een voorbeeld van een open vraag is bijvoorbeeld: ‘Naar welke muziek luister je?’


12. Stel geen standaard vragen als je niet weet wat je moet zeggen.

Weet je niet wat te zeggen tegen je match? Geen nood, dit gebeurt iedereen weleens. Gebruik de andere tips in dit artikel om een spontane vraag te stellen en het gesprek weer nieuw leven in te blazen. Even niet weten wat je moet zeggen, wil niet zeggen dat er geen klik is, of dat je saai bent. Lees ook ‘De beste 150 vragen voor je Tinder Match‘ nog eens door voor allerlei vragen die je je match kan stellen.

Wat kan je in deze situatie beter níet doen:

 • Standaard vragen stellen zoals ‘Hoe vind je het op je werk?’ of ‘Heb je nog broers of zussen?’
 • Flauwe grapjes maken.
 • Andere dingen in het gesprek gooien die je normaal nooit zou zeggen.
 • Gesloten vragen stellen (zie de vorige tip en de punten hierboven).

13. Geef af en toe een inkijkje in jouw leven (en zo doe je dat).

Het klikt tussen je Tinder match en jou. Mooi! Een leuke manier om het gesprek levendig te houden, is om iets bizars of leuks dat je net hebt meegemaakt, te delen met je Tinder date. Dit is niet alleen leuke gespreksstof, maar de ander leert jou ook weer wat beter kennen. Hij of zij ziet namelijk hoe jij tegen bepaalde situaties aankijkt. En dat is weer een mooie wending in jullie gesprekken, op weg naar een date.


14. Flauwe grap maken aan het begin van het gesprek? Hierom kan je dat beter niet doen.

Grappen maken is vaak heel erg oké en soms zelfs meer dan geslaagd. Mannen maken gemiddeld wat vaker een grap dan vrouwen. Kijk er wel mee uit als je iemand nog niet kent. Flauwe geintjes maken over iemands naam, jezelf naar beneden halen of iemand vanaf het eerste moment telkens aan het lachen proberen te maken is niet handig voor een geslaagd Tinder gesprek. Vraag je bij een grap over bijvoorbeeld de naam van een ander, ook af of je eigenlijk wel origineel bent. Zo niet, laat de grap dan achterwege.


15. Gebruik niet in elk bericht een emoji.

Emoji’s zijn grappig en verduidelijken wat je bedoelt. Toch geldt voor zowel mannen als vrouwen, dat het niet handig is om ze te vaak te gebruiken. Dan verliezen ze hun kracht. Het komt daarnaast een beetje ‘overexcited’ over en in het geval van mannen, ook iets te lief of te wanhopig. Dit doet je gesprek geen goed. Probeer dus te zeggen wat je wilt zeggen, zonder teveel smiley’s. Op het moment dat je dan wél smiley’s gebruikt, werken ze juist extra goed!

blank


16. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn: laat je eigen mening zien.

Iemand die ineens bijdraait om dezelfde mening te hebben als een ander, is niet spannend of interessant. Daarnaast komt het niet erg zelfverzekerd over. Laat je eigen mening gerust zien. Dit kan juist heel mooi zijn voor een Tinder gesprek: misschien komt er een heel interessante discussie uit voort.

Mocht het zo zijn dat jullie erg verschillen in iets en elkaar totaal niet begrijpen, dan voorkom je in het slechtste geval dat je tegenover een date zit waarmee het helemaal niet klikt. Soms werkt het niet tussen twee mensen, en dan kan je daar misschien maar beter op tijd achter komen.


17. Wanneer daten? Niet te vroeg, maar ook niet te laat

Voor vrijwel iedereen geldt dat hij of zij eerst wil weten met wat voor iemand hij afspreekt. De meeste mensen willen geen teleurstelling, dus elkaar eerst leren kennen is wel zo fijn. Vraag de ander daarom niet te snel voor een date. Dit kan overkomen alsof je erg ongeduldig bent, of erg op zoek. Daarom loopt een Tinder gesprek in zulke gevallen vaak vast. H

oewel het van de situatie afhangt, is twee weken een goede termijn om met elkaar te chatten of te appen. Daarna is het juist zaak om niet te lang te wachten, omdat de verwachtingen van beide kanten dan te hoog wordt.


18. Laat de ander niet merken dat je heel graag een relatie wilt.

‘Het klokje begint wel te tikken nu’ of ‘veel mensen om me heen hebben inmiddels een relatie’ zijn geen uitspraken waarmee je een Tinder gesprek warm houdt.

Veel mensen (of dat nu vrouwen of mannen zijn) vinden wanhopigheid bewust en onbewust een afknapper. Je wilt immers dat iemand je leuk vindt omdat jij bent wie je bent, en niet dat iemand je leuk vindt omdat hij of zij gewoon graag een relatie wil. Daarnaast zit niemand te wachten op een vriend(in) die afhankelijk is. Laat zulke uitspraken dus achterwege. Ze zijn echt killing voor een interessant gesprek en je kans op een date.


19. Wees onvoorspelbaar

We hebben het al een beetje verklapt in Tip 4: niks is interessanter en spannender dan een levendig gesprek waarin je niet altijd weet wat je van de ander kan verwachten. De kans is groot dat er bij een echte match zo’n gesprek ontstaat, maar hier zijn nog een paar tips:

 • Reageer de ene keer wat sneller dan de andere keer.
 • Stel een gekke vraag.
 • Daag de ander uit.
 • Doe voor de grap alsof je beledigd bent (niet in doorslaan natuurlijk, het is zonde als er een misverstand ontstaat).
 • Wens de ander af en toe een goede nacht of een welterusten, maar maak er geen ritueel van.
 • Wissel af in hoe je het gesprek afsluit.

En misschien gaat de rest in een goed gesprek vanzelf!


20. Hou het luchtig

Zoals je in de vorige tips al las, is het niet handig om je date te onderwerpen aan een vragenvuur. Iets anders wat je beter kunt vermijden, is om over zware, persoonlijke problemen te praten. Natuurlijk komen er serieuze onderwerpen voorbij als jullie elkaar aardig en spannend vinden, maar toch kan je je levensgeschiedenis beter achterwege laten. Om deze redenen kan je het bespreken van persoonlijke problemen beter niet doen in Tinder conversaties:

 • Het komt zwaarmoedig over.
 • Je geeft de ander het idee dat je misschien extra hard een relatie nodig hebt.
 • Je zet zo makkelijk een druk achter het gesprek die je waarschijnlijk niet wilt.
 • Als jullie in werkelijkheid geen match zijn, kan het onprettig voelen dat je zoveel over jezelf hebt verteld.

Wat we hierboven omschrijven is vooral onbewust: een ander knapt misschien niet meteen op je af, maar het gesprek krijgt wel een andere draai. Bespreek belangrijke persoonlijke issues pas in het echt, en liever niet op de eerste date. Je wilt immers eerst de kans krijgen om aan een ander te laten zien wat je leuke eigenschappen zijn.

Als je Tinder gesprekken regelmatig vastlopen, kan het handig zijn om te checken of dit de oorzaak is.


Zie Tinder in de eerste plaats als een leuke afleiding

Tinder gesprekken zijn leuk, maar soms ook lastig. Juíst wanneer je graag een date wilt, of wanneer je in gesprek bent geraakt met die ene leuke match. Er zijn allerlei tips om je conversatie levendig te houden. De belangrijkste zijn om open vragen te stellen (geen ja/nee vragen), om te ander uit te dagen en om interesse te tonen in hem of haar.

Stuur niet te lange berichten. De ander verliest hierdoor makkelijk interesse, concentratie en daarnaast zijn lange berichten niet handig om het gesprek spontaan te houden.

Kijk uit met flauwe grappen en met iemand te snel voor een date vragen. Dit wordt niet altijd gewaardeerd en kan ervoor zorgen dat het gesprek spaak loopt.

Probeer Tinder in de eerste plaats als een leuk tijdverdrijf te zien. Je zal zien dat je er snel handiger mee wordt als je er nog niet zo vertrouwd mee was.


tinder iconDit artikel gaat over tinder, lees ook onze review over tinder.
foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over liefde, vriendschap en gezondheid en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
© Datingappkiezen.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3, 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies