Eerlijke reviews over alle populaire dating apps

Is Tinder gratis?

Is Tinder gratis?

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

Dating app Tinder heeft een revolutie teweeg gebracht in het online daten zoals we dat tot voor enkele jaren geleden kenden. Niet alleen heeft de app het fenomeen swipe dating ongekend populair gemaakt, Tinder heeft ook het idee omver geworpen dat je voor serieuze online dating altijd de hoofdprijs zou moeten betalen.

Sterker nog, een grote meerderheid van de actieve Tinder leden gebruikt de app helemaal gratis. Is Tinder echt helemaal gratis en hoe goed kun je ermee daten zonder te betalen? Dat lees je in dit artikel, waarin we je ook vertellen over de handvol situaties waarbij een betaald Plus of Gold abonnement juist wel weer interessant zou kunnen zijn.


80% heeft meer succes met deze dating apps


Gratis, maar wel met beperkte functies

Heel veel singles maken volledig gratis gebruik van Tinder en weten op die manier niet alleen matches maar ook dates te vinden. Je kunt zelfs een leuke relatie vinden zonder ooit een cent aan de populaire dating app uit te geven.

Toch zijn er wel enkele beperkingen in de app aangebracht die de echte power users kunnen verleiden om een betaald lidmaatschap aan te schaffen. We bespreken dus eerst wat er allemaal kan met een gratis profiel, maar ook met welke limieten en beperkingen je daarbij te maken krijgt.

Swipen door profielen (+/- 50 per 12 uur)

De basis van het daten via Tinder is natuurlijk het swipen door de lijst met profielen in je eigen regio. Afhankelijk van waar je bent kunnen dat er – ook vanwege de enorme populariteit van de dating app – heel veel zijn. Het is geen enkel probleem om elke dag gratis te swipen, profielen te liken en dus ook leuke matches te vinden. Waar het kan gaan knellen is de limiet die er tegenwoordig geldt voor het aantal swipes per dag.

Op dit moment kun je ongeveer 50 profielen swipen per 12 uur, dus wanneer je een vlotte swiper bent kun je al snel de melding krijgen dat je een tijdje geduld moet hebben. Maar wanneer je niet in een heel dichtbevolkt gebied woont, relatief spaarzaam profielen naar rechts veegt en/of simpelweg wat geduld op kunt brengen is deze limiet iets waar je absoluut omheen kunt werken.

Chatten (onbeperkt)

Chatten met je matches is onbeperkt mogelijk, ook met een gratis account. Dat is dus geen belemmering voor het daten, waar het dat bij veel andere datingplatforms juist wel is. Wanneer je eerder actief was op datingsites of datingapps waar je per berichtje betaalde (of meteen aan een duur abonnement vastzat alleen maar omdat je een reactie wilde typen naar die ene leuke man of vrouw) kan dat echt een verademing zijn.

Bij Tinder zal dat niet gebeuren, want ook met een gratis abonnement is het geen enkel probleem om een profiel waar je aan bent gekoppeld een reactie te sturen. De uitdaging zit hem bij een gratis lidmaatschap eerder in het vinden van die ene perfecte match, dan om met hem of haar in contact te komen.

Super like sturen (1 per dag)

Normaal gesproken zal iemand anders alleen erachter komen dat jij zijn of haar profiel hebt geliket wanneer die persoon ook jouw profiel naar rechts veegt. Dan heb je namelijk een match en kun je met elkaar chatten. Bij een zogenaamde Super Like werkt dat anders, want daarmee kan de andere persoon wel zien dat jij hem of haar leuk vindt. Dat kan positief werken voor je eigen kansen, want de single in kwestie zal vaak nog aandachtiger naar jouw profiel kijken. Die weet bij het uitdelen van een like namelijk zeker dat jullie meteen een match hebben.

Als gratis lid krijg je elke dag 1 gratis Super Like om in te zetten bij wie je maar wilt. Maar ja, je zult natuurlijk net zien dat je die al hebt gebruikt als je ineens de match van je dromen langs ziet komen. Dan kan het handig zijn om een betaald abonnement te nemen, want bij beide betaalde lidmaatschappen kun je maximaal 5 keer per dag (oftewel ongeveer 150 keer per maand) een Super Like uitdelen.

Geen Boosts voor gratis leden

Als gratis lid kun je helaas geen gebruik maken van de zogenaamde Boosts. Boosts zijn een hulpmiddel die je kunt gebruiken om jezelf een half uur lang extra onder de aandacht te brengen bij singles in je regio. Je komt dan bijvoorbeeld bovenaan hun lijst met profielen te staan, zodat je zeker weet dat zoveel mogelijk mannen of vrouwen je profiel zullen beoordelen.

Normaal gesproken zorgt dat dus ook voor meer matches. Boosts kun je alleen gebruiken wanneer je ervoor betaalt. Bij een Tinder Plus abonnement krijg je er eentje per maand om te gebruiken wanneer je wilt. Maar je kunt ze ook los kopen wanneer je geen betaald abonnement wilt afsluiten maar wel af en toe een Boost wilt kunnen gebruiken.

blank


Is een betaald abonnement een must?

Dat op dit moment slechts ongeveer 7,5 procent van de actieve Tinder gebruikers een betaald abonnement heeft afgesloten laat al zien dat het zeker geen absolute must is om zelf betaald lid te worden. Dat wordt vooral interessant wanneer je vrijwel dagelijks tegen bepaalde limieten of beperkingen aanloopt van het gratis lidmaatschap. Bijvoorbeeld in de volgende situaties:

1. Je reist veel en wilt overal kunnen daten

Wanneer je veel reist en overal waar je bent makkelijk en snel wilt kunnen daten, dan kan het handig zijn om Tinder Plus te nemen. Daarmee krijg je namelijk de beschikking over Passport, een optie in de instellingen waarmee je zelf jouw actieve swipe locatie zelf kunt wijzigen. Gratis leden kunnen dat niet en swipen dus altijd alleen in hun eigen regio.

2. Tinder kost je teveel tijd

Gratis gebruik maken van Tinder kan heel leuk en effectief zijn, maar ook aardig wat tijd in beslag nemen. Soms moet je geduld hebben tot je weer mag swipen en ook het gebrek aan Boosts en Super Likes kan ervoor zorgen dat je langer moet wachten op je ideale match. Wanneer je dat vervelend vindt – of als je simpelweg te weinig tijd hebt om op die manier te daten – dan kun je er ook zonder terughoudenheid voor kiezen om een betaald lidmaatschap te nemen. Plus of Gold is dan om het even, want ook met Tinder Plus geniet je al van vele tijdsbesparende mogelijkheden. Wil je nog meer tijd besparen doordat je meteen kunt zien wie jou heeft geliket? Kies dan wel uitdrukkelijk voor Tinder Gold, want die functie is alleen bij Gold beschikbaar.

3. Je woont in een heel dichtbevolkt gebied

Hoe meer singles er in jouw regio zitten, hoe lastiger het wordt om op te vallen. Als je in een heel dichtbevolkt gebied woont kun je er daarom voor kiezen om het Plus lidmaatschap te nemen om er in je eigen omgeving meer tussenuit te springen. Het is niet alsof je daarmee totaal geen concurrentie meer hebt van de gratis leden, maar je kunt wel een voorsprong op ze krijgen doordat je jouw profiel een Boost kunt geven of door het uitdelen van meer Super Likes. Wanneer je alleen maar je profiel af en toe bovenaan wilt plaatsen in de swipelijst van singles in je omgeving kun je overigens ook kiezen voor het alleen aanvullen van je voorraad losse Boosts, dus zonder meteen een betaald lidmaatschap af te sluiten.

Wel of niet betalen voor Tinder?

Betalen voor Tinder is geen wondermiddel. Wanneer je bang bent dat je als gratis lid geen of weinig matches zal krijgen verandert dat niet ineens doordat je voor de dating app gaat betalen. Wanneer je weinig tijd hebt, van specifieke functies zoals Passport gebruik wilt maken of in je eigen omgeving lastig op zult vallen kan het een geweldige manier zijn om je kansen te vergroten. Is dat niet het geval, blijf dan gerust Tinder helemaal gratis gebruiken. Een andere optie is losse Boosts aanschaffen in periodes dat je meer wilt kunnen daten.

blank


Kosten

Overweeg je om Tinder Plus of Gold aan te schaffen, bijvoorbeeld omdat je hierboven hebt kunnen concluderen dat een van die twee betaalde lidmaatschappen wel wat voor je zouden zijn? Dan is het ook goed om alvast te weten welke kosten daarmee gepaard gaan. De actuele prijzen hebben we dus hier alvast voor je op een rijtje gezet.

Tinder Plus prijzen

De kosten van Tinder Plus voor jongeren tot en met 29 jaar zijn als volgt:

  • Een abonnement van 1 maand kost € 9,99
  • Een abonnement van een half jaar kost € 5,83 per maand
  • Een abonnement van een  jaar kost €4,58 per maand

Ben je 30 jaar of ouder, dan heb je te maken met de volgende kosten:

  • Een abonnement van 1 maand kost € 19,99
  • Een abonnement van 1 half jaar kost € 12,50 per maand
  • Een abonnement van 1 jaar kost €8,33 per maand

Tinder Gold prijzen

De kosten van Tinder Gold zijn voor alle leeftijdscategorieën gelijk. Momenteel wordt voor Tinder Gold de volgende tarieven gehanteerd:

  • Een abonnement van 1 maand kost € 32,99
  • Een abonnement van 1 half jaar kost € 20,67 per maand
  • Een abonnement van 1 jaar kost €13,75 per maand

blank


Maandelijks opzegbaar

Je hebt de optie om een betaald Plus of Gold abonnement per maand af te sluiten. Op die manier is het ook geen probleem om het abonnement snel weer op te zeggen. Kies daarvoor de maandelijkse betaaloptie via je online wallet in de Apple App Store of via je Google Play tegoed. Die abonnementsstructuur heeft als nadeel dat er geen mogelijkheid is om bij langere abonnementen korting te krijgen op de totaalprijs, maar daar staat tegenover dat je het premium lidmaatschap wel per maand op kunt zeggen.

Er is dus eigenlijk niet zoveel op tegen om gewoon eens een betaald Tinder Plus of zelfs Tinder Gold abonnement af te nemen. De kosten blijven altijd binnen de perken en je zit nooit voor langere tijd eraan vast alleen maar om een betere maandprijs te bedingen. Bevalt het niet, of heb je geen tijd meer om actief te daten, dan zeg je het betaalde lidmaatschap eenvoudig op in de App Store of in Google Play.


tinder iconDit artikel gaat over tinder, lees ook onze review over tinder.
foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken.

© Datingappkiezen.nl 2022 | Onderdeel van Dik.nl | Dik B.V. | KvK 74390708 | Tesselschadestraat 155, 8023 BL Zwolle | Privacy statement